Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Excluderea lui Emil Boc din PNL

Dincolo de spectacolul mediatic săptămânal oferit până în acest moment de competiţia internă pentru alegerea noii conduceri a Partidului Naţional Liberal, spectacol care, pe lângă obişnuitele discursuri şi atacuri politice, a fost presărat şi cu violenţe fizice, în planul secund al acestei confruntări se desfăşoară, în surdină, o luptă între Ludovic Orban şi Emil Boc.

Aparent, conflictul dintre fostul lider al PDL şi actualul preşedinte al PNL a izbucnit imediat după alegerile parlamentare din iarna trecută când, în urma negocierilor pentru formarea viitorului cabinet, gruparea de la Cluj, care îl are în frunte pe Emil Boc, a pierdut la masa tratativelor portofoliile pe care le viza în noul cabinet, ministerul Transporturilor fiind una dintre cele mai grele pierderi.

Nemulţumirile şi iritările clujenilor au explodat, însă, în momentul în care UDMR-ului i-a revenit dreptul de a nominaliza prefectul pentru judeţul Cluj, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă promovată de guvernul Cîţu prin care funcţiile de prefect şi subprefect au fost scoase din categoria înalţilor funcţionari publici, devenind funcţii de demnitate publică.

​„E fără cuvinte. E un gest de sfidare fără precedent al conducerii PNL față de organizația Cluj. Am fost președinte al partidului 7 ani de zile, dar niciodată Clujul n-a fost umilit astfel și niciodată nu am umilit vreo organizație care a avut rezultate” – a tunat fostul prim ministru al guvernului PDL care a administrat ţara în mandatul lui Traian Băsescu, Emil Boc.

„Sfidare”, „umilinţă”, „linii roşii” sunt etichetele dure pe care Emil Boc le-a folosit pentru a-şi exprima furia faţă de decizia conducerii partidului de a ceda prefectura Cluj către partenerul de guvernare. O furie care, peste doar câteva luni, s-a materializat în susţinerea făţişă pe care organizaţia Cluj s-a grăbit să o anunţe pentru contracandidatul lui Ludovic Orban la Congresul din data de 25 septembrie.

Refuzul satisfacerii hachiţelor pretinse de către organizaţia Cluj nu este, însă, sigurul motiv care l-a determinat pe Emil Boc să se implice brutal în competiţia pentru şefia PNL. Pe lângă dorinţa de a-l pedepsi pe Ludovic Orban pentru aşa zisa „umilinţă” aplicată Clujului, fostul premier din perioada guvernării PDL mai are o altă miză destul de mare în privinţa acestui congres. Şi anume, desemnarea candidatului PNL pentru alegerile prezidenţiale din anul 2024. Iar, aşa cum deja se ştie, Ludovic Orban şi-a anunţat intenţia de a candida la următoarele alegeri prezidenţiale.

Ameţit de referinţele bune pe care mass-media le-a consemnat în ultimii ani pentru activitatea pe care a desfăşurat-o ca primar al municipiului Cluj-Napoca, postură din care a reuşit să îşi reconstruiască în bună parte imaginea negativă pe care o avea în rândul populaţiei ca urmare a exercitării funcţiei de prim-ministru, Emil Boc a început să viseze la cea mai importantă funcţie din stat. Sau, aşa cum se exprima nu demult un alt clujean celebru, lui Emil Boc „i s-a umflat capul” de la dorinţa de a avea cât mai multă putere.

Însă, bruma de apreciere pe care Emil Boc a reuşit să o genereze atât în media, cât şi în rândul anumitor segmente electorale este strict pentru activitatea sa administrativă ca primar al unui municipiu. Ca personaj politic, Emil Boc a rămas în continuare în mentalul colectiv drept premierul simbol al austerităţii, personajul care a girat tăierea salariilor bugetarilor cu 25% într-o perioadă de criză economică şi a condus un executiv cam „penal”, cei mai mulţi miniştri din cabinetul Boc având probleme grave cu legea.

Cât timp Emil Boc s-a dedicat exclusiv activităţilor pentru dezvoltarea şi modernizarea Clujului, acesta a reuşit să fie chiar un plus pentru imaginea liberalilor. Ieşirea la rampă în campania internă începe, însă, să genereze prejudicii de imagine pentru partid. Prezenţa media extrem de intensă a fostului lider al PDL, acesta fiind unul dintre principalii piloni ai „echipei câştigătoare” grupate în jurul lui Florin Cîţu, generează o undă care afectează în mod negativ atât imaginea guvernului, cât şi pe cea a premierului Cîţu.

Florin Cîţu este un personaj care stă destul de prost în sondajele de opinie la capitolul încredere. De asemenea, nici percepţia privind activitatea guvernului pe care îl conduce nu este una foarte pozitivă. În acest context, apariţia în peisaj, alături de Florin Cîţu, a unui personaj precum Emil Boc, care are în continuare o percepţie extrem de negativă prin prisma activităţii sale de prim-ministru, nu face altceva decât să accelereze eroziunea guvernului şi a liberalilor în sondajele de opinie.

Dacă ceilalţi lideri de frunte proveniţi din fostul PDL, precum Blaga sau Hava, au avut inspiraţia să fie mai rezervaţi sau mai discreţi atât în apariţiile publice, cât şi în implicarea directă în jocurile de putere care se desfăşoară în acest moment în interiorul PNL, Emil Boc a surprins în mod extrem de neplăcut întregul partid, în special vechea aripă liberală, atât cu agresivitatea sa, cât şi cu lăcomia de a obţine cât mai multă putere. Mai mult, episodul umilirii lui Ludovic Orban la Cluj, un gest fără precedent pe scena politică, a arătat măsura caracterului fostului premier PDL.

Astfel, dacă în planul guvernării colaborarea cu USRPLUS e privită ca un adevărat coşmar de către liberali, orice sancţionare a useriştilor fiind primită cu urale în partid (a se vedea demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătăţii), în viaţa internă de partid Emil Boc a devenit un personaj cu adevărat indezirabil pentru PNL-işti, generând o iritare destul de mare, în special, în rândul vechilor liberali.

În scenariul în care câştigătorul competiţiei pentru desemnarea noii conduceri va fi Florin Cîţu, Emil Boc va deveni automat preşedintele şi premierul informal al guvernului PNL. Recenta fotografie cu cei doi lideri de la Electric Castle, cu un Emil Boc dominator şi un Florin Cîţu timid şi marginalizat, arată care sunt raporturile de forţă în acest tandem. Practic, Florin Cîţu va fi transformat în Boc-ul lui Emil Boc.

În schimb, dacă câştigătorul Congresului va fi Ludovic Orban, lupta dintre cei doi lideri, care acum se poartă mai mult în spatele scenei, va izbucni în mod violent la suprafaţă. Cu gândul la alegerile prezidenţiale din anul 2024, Emil Boc îi va torpila lui Ludovic Orban mandatul de preşedinte al PNL, astfel încât acesta să ajungă să fie desemnat candidatul liberalilor la alegerile prezidenţiale.

Congresul PNL a generat, până în acest moment, foarte multe surprize neplăcute atât pentru membrii partidului, cât şi pentru publicul larg. Însă, de departe, comportamentul lui Emil Boc în raport cu viaţa internă din PNL este cea mai dezagreabilă dintre acestea. Caracterul fostului premier PDL a ocupat prim-planul acestei competiţii. Meschin, răzbunător şi avid de putere, având încă legături destul de puternice cu Elena Udrea (a se vedea proiectul Transilvania Smart City), Emil Boc se va transforma rapid într-un balast pentru liberali, devenind un real pericol pentru imaginea partidului. Astfel că, excluderea sa din partid va fi o singura soluţie, indiferent cine va fi ales preşedinte al PNL.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Excluderea lui Emil Boc din PNL”

  • Si asa cum se tot spunea, PNL-ul va disparea ca formatiune politica din moment ce noua gasca liberala este de fapt gasca PDL-istului BOC. Insusirile negative ale primarului de Cluj sunt bine evidentiate de autoarea articolului. Un boboc de articol !

  • Si asa cum se tot spunea, PNL-ul va disparea ca formatiune politica din moment ce noua gasca liberala este de fapt gasca PDL-istului BOC. Insusirile negative ale primarului de Cluj sunt bine evidentiate de autoarea articolului.

  • @Raluca,

    La nivel zonal poti sa faci administratie dar la nivel national e cu totul alta poveste. Acolo ai de-a face fix cu „sistemul” care „te-a facut” presedinte si care considera ca are datoria sa nu te lase sa fii presedinte de capu’ tau. Emil Constantinescu, de exemplu, a fost sincer preocupat de administrarea tarii, insa… dupa ce s-a zbatut ca pestele pe uscat, s-a lamurit ca n-are nici o sansa sa-si aduca la indeplinire propria viziune asupra tarii tocmai din cauza „sistemului”, asa ca a renuntat sa mai lupte si s-a declarat in mod oficial „invins de sistem”.
    Parerea mea este ca Jonanis a fost invins fix de acelasi sistem, de-asta nici nu-si mai bate capul cu absolut nimic ci prefera sa se dea cu bicicleta ori cu barca, ori sa planteze pomisori, adica ce face de fapt orice pensionar care nu mai stie cum sa-si umple timpul, desi in mod normal ar trebui sa aiba in „agenda” alte preocupari. Dar fiindca Jocurile din culisele politicii le fac tot aia „din sistem”, ei isi pregatesc acum noua „victima” pe care s-o bage-n colivia numita Presedintie. C-o fi unu’ ori altu’, tot un drac. Cand va ajunge in „colivie”, sunt convins ca se „metamorfozeaza” dupa cum ii cere „sistemul”, iar daca nu sta cuminte i se taie aripile. Si asta e valabil nu doar in Romainica, ci in tot ceea ce inseamna Occident, incepand cu USA unde „sistemul” i-a taiat aripile chiar si lui Trump tocmai fiindca s-a dovedit a fi mai „neastamparat” decat putea accepta „sistemul”. Asa ca, ce vedem noi pe sticla sunt de fapt doar „papusile”, papusarii stau intodeauna bine ascunsi ca sa nu deranjeze „spectacolul”… 🙂

  • Desen pentru gugustiuci si guvizi: decizia nu se ia in Romania. De foarte multa vreme! In orice domeniu. Asa ca nu va mai strofocati cu analize abracadabrante si savante. Lupta din penele e defapt intre licurici pentru o halca mai babana din amarata asta de colonie!

  • Buna seara. Doamna Boboc gasesc interesant punctul de vedere pe care il exprimati in acest articol. Doar ca, pornind de la o idee a dvs mai veche, nu cred ca Iohanis, in incercarea de a uni USR -ul cu liberalii, va permite ca Ludovic Orban si factiunea sa invinga . Cred ca jocurile sunt deja facute si acum asistam la ultimele zbateri ale vechilor PNL- isti. Mai mult, cred ca un alt „mare” invins va fii Rares Bogdan care dupa victoria lui Catu va devenii Mr. Nimeni al PNL.

    • Wrong! Cameleonii sunt foarte adaptabili. Stiti de ce au disparut dinozaurii, chit ca erau mari cat blocu”? Ca nu erau adaptabili. Asta apropo(s) de ultima dvs fraza (din text, of course). Va doresc toate cele bune si viata lunga, sa ajungeti sa aveti dreptate si eu sa fi gresit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *