Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv cristoiublog. Cristi Puiu s-a retras din juriul Festivalului de Film de la Veneția

UPDATE: Cristi Puiu a explicat, marți, pentru cristoiublog, de ce a ales să nu participe în juriul Festivalului de Film de la Veneția: „Decizia am luat-o mai demult, imediat după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat după Cluj. Nu am vrut să merg cu scandalul după mine. Presa speculează orice și atunci tot festivalul s-ar fi transformat într-o discuție nesfârșită despre mască. În 15 august, în publicația indiewire.com a apărut un articol despre mine. L-am sunat pe Barbera și i-am spus despre articol. L-a citit și s-a arătat intrigat, a spus că așa ceva este inadmisibil. M-a asigurat că dacă mă simt confortabil să merg, el nu are nimic împotrivă. Iar eu am decis că este mai bine să nu merg. Mai ales că discuția a fost deturnată, am mai spus asta”.

Știre inițială:

Regizorul Cristi Puiu a mărturisit, pentru cristoiublog, încă de săptămâna trecută, că s-a retras din juriul Festivalului de Film de la Veneția. La acea oră, el nu a dorit ca informația să fie făcută publică. Marți, organizatorii, au anunțat lista completă a juriului. Regizorul român lipsește, dar asta la solicitarea lui. Organizatorii chiar au regretat decizia luată de el.

Componența juriului este următoarea:

  • Cate Blanchett (Australia), actriță, președintele juriului
  • Matt Dillon (SUA), actor
  • Veronika Franz (Austria), regizor și scenarist
  • Joanna Hogg (Marea Britanie), regizor și scenarist
  • Nicola Lagioia (Italia), scriitor
  • Christian Petzold (Germania), regizor și scenarist
  • Ludivine Sagnier (Franța), actriță.

În 12 august, la cristoiuTv, Cristi Puiu a spus că nu este exclus să meargă la festival, dar nu părea deloc entuziasmat: „Azi am vorbit cu Alberto Barbera, directorul festivalului. M-a sunat și mi-a spus că voi primi pe mail toate detaliile. Când eram la Cluj, m-a sunat și mi-a spus că e destul de complicat, că România se află pe o listă neagră. M-a sunat azi și mi-a spus că s-a rezolvat și că pot merge. Că va trebui să fac un test în țară la plecare, un test când ajung la ei și unul când plec de la ei. O să fac parte din această comedie, clar” .

Am citit într-un interviu că nu vă place atât de mult să fiți în juriu, pentru că nu depinde numai de dvs. decizia”, i-a spus Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii.
„Da, așa este, nu depinde numai de mine. Asta mi s-a întâmplat o singură dată, anul trecut, în toamnă, când am fost la Festivalul de Film Documentar din Cehia, unde există juriul format dintr-un singur om. Și m-au invitat pe mine, să jurizez eu filmele, cele care îmi erau destinate, că erau mai multe jurii. A fost pentru prima dată când m-am simțit liber. Am dat premiul pentru un film cu conștiința curată. Altfel, da, există discuții, negocieri, scandaluri”, a mărturisit Cristi Puiu.

Regizorul a mai fost întrebat dacă și în cinematografie apar și implicațiile politice.
„Există, dar trebuie nuanțat. De fapt, dezamăgirea, atunci când faci parte dintr-un juriu, vine în momentul în care ai făcut această concesie. Dacă politica trece înaintea cinema-ului pentru mine, nu știu pentru alții, este o ratare. Dacă cinema-ul trece înaintea politicii, atunci, da. Mi s-a întâmplat să fac această concesie și să regret foarte tare”, a afirmat Cristi Puiu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *