Exclusiv cristoiublog. Cristi Puiu s-a retras din juriul Festivalului de Film de la Veneția

UPDATE: Cristi Puiu a explicat, marți, pentru cristoiublog, de ce a ales să nu participe în juriul Festivalului de Film de la Veneția: „Decizia am luat-o mai demult, imediat după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat după Cluj. Nu am vrut să merg cu scandalul după mine. Presa speculează orice și atunci tot festivalul s-ar fi transformat într-o discuție nesfârșită despre mască. În 15 august, în publicația indiewire.com a apărut un articol despre mine. L-am sunat pe Barbera și i-am spus despre articol. L-a citit și s-a arătat intrigat, a spus că așa ceva este inadmisibil. M-a asigurat că dacă mă simt confortabil să merg, el nu are nimic împotrivă. Iar eu am decis că este mai bine să nu merg. Mai ales că discuția a fost deturnată, am mai spus asta”.

Știre inițială:

Regizorul Cristi Puiu a mărturisit, pentru cristoiublog, încă de săptămâna trecută, că s-a retras din juriul Festivalului de Film de la Veneția. La acea oră, el nu a dorit ca informația să fie făcută publică. Marți, organizatorii, au anunțat lista completă a juriului. Regizorul român lipsește, dar asta la solicitarea lui. Organizatorii chiar au regretat decizia luată de el.

Componența juriului este următoarea:

  • Cate Blanchett (Australia), actriță, președintele juriului
  • Matt Dillon (SUA), actor
  • Veronika Franz (Austria), regizor și scenarist
  • Joanna Hogg (Marea Britanie), regizor și scenarist
  • Nicola Lagioia (Italia), scriitor
  • Christian Petzold (Germania), regizor și scenarist
  • Ludivine Sagnier (Franța), actriță.

În 12 august, la cristoiuTv, Cristi Puiu a spus că nu este exclus să meargă la festival, dar nu părea deloc entuziasmat: „Azi am vorbit cu Alberto Barbera, directorul festivalului. M-a sunat și mi-a spus că voi primi pe mail toate detaliile. Când eram la Cluj, m-a sunat și mi-a spus că e destul de complicat, că România se află pe o listă neagră. M-a sunat azi și mi-a spus că s-a rezolvat și că pot merge. Că va trebui să fac un test în țară la plecare, un test când ajung la ei și unul când plec de la ei. O să fac parte din această comedie, clar” .

Am citit într-un interviu că nu vă place atât de mult să fiți în juriu, pentru că nu depinde numai de dvs. decizia”, i-a spus Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii.
„Da, așa este, nu depinde numai de mine. Asta mi s-a întâmplat o singură dată, anul trecut, în toamnă, când am fost la Festivalul de Film Documentar din Cehia, unde există juriul format dintr-un singur om. Și m-au invitat pe mine, să jurizez eu filmele, cele care îmi erau destinate, că erau mai multe jurii. A fost pentru prima dată când m-am simțit liber. Am dat premiul pentru un film cu conștiința curată. Altfel, da, există discuții, negocieri, scandaluri”, a mărturisit Cristi Puiu.

Regizorul a mai fost întrebat dacă și în cinematografie apar și implicațiile politice.
„Există, dar trebuie nuanțat. De fapt, dezamăgirea, atunci când faci parte dintr-un juriu, vine în momentul în care ai făcut această concesie. Dacă politica trece înaintea cinema-ului pentru mine, nu știu pentru alții, este o ratare. Dacă cinema-ul trece înaintea politicii, atunci, da. Mi s-a întâmplat să fac această concesie și să regret foarte tare”, a afirmat Cristi Puiu.

Comentarii

📹 Videoblitz 📹
Loading
Invitații cristoiublog