Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Exclusiv cristoiublog. Interviu cu profesorul francez care folosește câini pentru depistarea Covid-19

Persoana care explică cum se face testarea: Aici aveți prelevări care sunt pozitive, de la pacienți care au un PCR pozitiv. Am preluat comprese pe care le-am pus, timp de 10 minute, sub braț pentru a recolta transpirația și care vor fi mirosite de câini. Aici aveți prelevări care sunt negative, de la pacienți care au un test PCR negativ. Am utilizat același procedeu, comprese sub braț. Recuperăm compresă care va fi și ea mirosită de câini.
Marcela : Care este pozitiv ?
Persoana care explică cum se face testarea:  ANTRENORUL-numărul 5, cel care se află în capătul liniei.


Cum v-ați dat seama că putem utiliza câinii pentru a depista Covid?
Acum câteva luni, la începutul lui martie, am făcut o reuniune cu un profesor de la Universitatea din Beirut, responsabil de secțiunea Covid de la Hotel Dieu din Beirut și care și-a dat seama că în momentul în care întră într-un salon avea impresia că mirosul bolnavilor era diferit. Din acel moment, cum eram déjà intr-un program de detectare olfactivă a cancerului, ne-am spus că am putea încerca o detectare olfactivă a Covid utilizând câini.

Cum se derulează testarea ?
Cum se derulează? E ceva mai complicat decât pare. Concret, n-am inventat nimic, lucrăm la fel că în cazul depistării explozivului, de exemplu, cu ajutorul câinilor, doar că dificultatea este aceea de a obține prelevări pozitive și negative și de a avea certitudinea că aceste prelevări sunt în mod sigur pozitive sau negative. Din păcate, constatăm că de-a lungul timpului, calitatea testelor PCR a evoluat și sunt mai puțin fiabile decât cele de la începutul verii, pentru că tehnicile au evoluat. Se fac din ce în ce mai multe cicluri de PCR (pot da fals pozitive doar cu fragmente de virus).

Apoi, după cum ne-am dat seama, câinii reușesc, destul de repede, să memoreze mirosul de «pozitiv». Introducem apoi (la testare) ceea ce numim «moxe», comprese neutre, apoi comprese negative respectiv pozitive până ce câinii devin fiabili. E nevoie de 5-6 săptămâni pentru a forma un câine. Am pus, de asemenea, în practică faze de validare pentru a determina sensibilitatea, specificitatea câinilor și asta presupune de asemenea un anumit timp, pentru că urmează un demers științific.

Țările care au lucrat până în prezent cu noi, 15 déjà, îi folosesc în aeroporturi. Este cazul Libanului, Emiratelor, al Finlandei, există și altele care se pregătesc să îi introducă în aeroporturi. O utilizare importantă ar fi în ceea ce în Franța se numesc EHPAD, casele de bătrâni. O casă de bătrâni care are 150 de pensionari poate avea propriul câine antrenat care să facă un autodepistaj în fiecare zi fără să fie invaziv, nu e o metodă dureroasă: o compresă, un răspuns instantaneu, nu costă mare lucru. Putem lua în considerare universitățile, toate locurile în care există mase numeroase. Preferăm, deocamdată, să lucrăm pe prelevări dar putem lua în considerare în viitor să lucrăm direct asupra persoanelor care ar putea fi de exemplu așezate pe scaune, cu o anumită distanță între ele, iar câinele trece pe la fiecare.

Programul în sine este ceva mai global și pleacă de la un program de antrenare a câinilor în domeniul medical. Există déjà de doi ani teste pe care le facem cu prof Sarkis din Beirut pentru detectarea de către câini a cancerului de colon. Punem o compresă asupra pacientului după care dăm aceste comprese spre depistare câinilor, pentru că pe aceste comprese găsim componenții volatili specifici ai tumorilor. Din cei 150 de pacienți care au fost testați cu o coloscopie, care este examenul standard, și ale căror prelevări (comprese) au fost transmise câinilor, totul în dublu-orb, am avut o concordanță perfectă: câinii au găsit 18 cancere, coloscopia a găsit 18 cancere iar restul de 132 au fost negative. Prin urmare am avansat destul de bine în ceea ce privește cancerul de colon, iar în prezent, la Școală Veterinară de la Maison Alfort, am început să lucrăm, împreună cu un spital din apropiere,  asupra cancerelor de vezica și asupra bolii Parkinson.

Metoda ar putea fi, de exemplu, testată pe alte tipuri de cancer?
Nu doar că ar putea fi, dar este deja în lucru cu alte echipe din lume, o echipa din SUA lucrează pe cancerul de plămâni, pornind de la aerul expirat. Echipe din mai multe țări lucrează asupra cancerului de san, pornind de la o compresă aplicată pe sânul pacientei, există echipe, ca cea din Marea Britanie, care lucrează la depistarea melanomului, care este un cancer cutanat și au déjà metodologia operațională. Ne putem imagina că în viitor, că e vorba de cancer, de maladii degenerative sau boli infecțioase, pentru că este pentru prima dată că demonstram faptul că un câine poate depista prezența unui agent infecțios la o persoană, dacă în viitor avem o altă boală infecțioasă, câinele va fi eficient.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *