Funcționari publici ai Ministerului Dezvoltării au depus, vineri, la Curtea de Apel București o cerere de suspendare parțială a Hotărârii de Guvern de reorganizare a instituției invocând crase încălcări ale legii în adoptarea ei. Cererea este semnată de un fost secretar general adjunct, cu vechime de 10 ani în instituție, de directori care au contribuit la elaborarea Codului administrativ, cu peste 20 de ani vechime în administrația publică, directorii care au coordonat investițiile publice ale ministerului de la înființarea institutiei și foarte mulți executivi.
Ministrul Ion Ștefan, zis Grindă, a trimis, chiar în ziua înregistrării acțiunii in instanță, spre aprobare la ANFP, statul de funcții nesemnat de directorii de resurse umane și de angajații de la Direcția juridică.
În plus, în Monitorul Oficial a fost publicată o altă versiune a HG, diferită de forma adoptată de Guvern.
Nu a avut avizul Ministerului Justiției, care a trimis observațiile la câteva zile după adoptare.
Practic, după cum se poate vedea în documentele pe care le publicăm, au fost ignorate toate legile. Mai mult, măsura reorganizării încalcă flagrant textul și spiritul unor acte normative primare din care reiese clar că pe durata stării de alertă trebuie evitate concedierile.
De fapt, așa cum am scris și într-un articol precedent, surse din minister spun că Ion Ștefan vrea să obțină două lucruri: să se debaraseze de unii pentru a face loc rudelor și celor din partid și să profite de starea de alertă, când procedura de achiziții nu mai este supusă controlului.
Un document similar a fost trimis și premierului Ludovic Orban.