Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv cristoiuTv. Tudorel Toader despre ziua în care și-a semnat plecarea din Guvern

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a explicat, la cristoiuTv, epopeea ordonanțelor de urgență privind amnistia și grațierea, momentele care au inflamat o parte a opiniei publice și a spus franc că niciodată nu a intenționat să promoveze aceste acte normative.
„Nu am făcut ceea ce dânșii și-au dorit. Și ce au dorit? Amnistie și grațiere prin OUG. Eu le-am spus că politica penală nu se face prin OUG, e în apanajul legiuitorului, nu în competența guvernului”, a spus Toader.

Fostul ministru a readus în discuție existența centrelor de reflecție. Deși nu a spus concret, s-a putut înțelege că este vorba despre influența serviciilor. „Au existat anumite centre de reflecție. Știți prea bine ce tentă are această sintagmă care arată că proiectele de lege, de OUG, care mi se serveau mie spre a le promova erau gândite și alcătuite în altă parte. Să nu-mi cereți să spun unde. Gândul v-ar duce la Parlament. Eu nu v-aș contrazice, dar aș spune că nu doar la Parlament erau centrele astea, erau uneori și la cei care dădeau lecții de moralitate”, a afirmat invitatul.

Ion Cristoiu a încercat o localizare a acestor centre: „În afara Bucureștiului putem căuta centrele, în jur?”. „Depinde de cât de mare vedeți Bucureștiul”, a răspuns invitatul.

Realizatorul emisiunii l-a întrebat: „S-a spus despre Liviu Dragnea, despre acel PSD condus de Dragnea că a cerut modificarea acelor legi să scape el și infractorii. A fost o manipulare mediatică sau chiar așa era? E o întrebare grea”.
Toader a zâmbit și a replicat: „Nu-i grea, răspunsul este mai greu. Eu vă pot spune așa, că inițiativele pe care le-am avut, au fost și sunt corecte și constituționale. Cele două decizii ale CCR vizând CP și CPP, care au declarat multe soluții neconstituționale, în controlul apriori, deci înainte de a intra legea în vigoare, niciuna din soluțiile acelea nu au plecat de la Ministerul Justiției. Au plecat din alte centre din astea sau din Comisia specială”.

Fostul ministru a povestit despre una din presiunile care s-au făcut asupra lui: „Cu privire la conținutul legii, mi s-a cerut insistent de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de 4 ore și jumătate la vîrf, vârful vârfului. Eram 4, era și doamna prim-ministru. Și mi se cerea să promovez OUG pentru modificarea CP și CPP. Era chiar într-o zi în care veneam din străinătate, eram într-o stare de oboseală, dar acea oboseală care uneori te întărește. Am ascultat și argumentul meu a fost simplu: Care este urgența să reduci termenul de prescripție, spre exemplu, a răspunderii penale? Eu am fost judecător, zece ani, am contribuit oarecum la cristalizarea celor 4 criterii după care se măsoară urgența unei OUG. Și nu era nici unul. Le-am spus să facă la Parlament, nu la Guvern. Desigur, eu știam că în acel moment mi-am semnat plecarea din Guvern, dar era inevitabil”.

Tudorel Toader a vorbit și despre modificarea proiectelor de lege făcute de Ministerul Justiției: „Am făcut proiect de lege pentru modificarea Codului Penal în acord cu deciziile Curții Constituționale și cu Directiva privind confiscarea extinsă. Proiect de lege pentru modificarea CPP cu deciziile de admitere ale CCR și Directiva Europeană privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Le-am trimis în Parlament, la Comisia specială, care le-a fezandat, care le-a schimbat, care a băgat în ele o mie și una de soluții, care te îndepărtau de la ce propusesem eu. Ce am propus eu era necesar. Azi e o anomalie. Avem un Cod Penal care scrie una și aplicăm deciziile CCR care spun, în multe locuri, altceva”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Exclusiv cristoiuTv. Tudorel Toader despre ziua în care și-a semnat plecarea din Guvern”

  • sa socotim de buna-credinta:
    urmare a intereselor unora domnul titi a ajuns ministru (tehnocrat):
    -unii credeau ca au o unealta-pentru amnistie,etc.
    -domnul titi urmarea satisfacerea propriei mandrii profesionale:sa aduca schimbarea in „legile justitiei” asa cum dorea,liber,de capul lui.

    numai ca:
    -ceea ce a urmarit si realizat,dupa cum se lauda,a fost „deblocarea institutiei parchetului european”(malinkaya vera…)

    evident,dupa cum a spus,procurorul functioneaza intr-o ierarhie,sub autoritatea ministrului justitiei,conform constitutiei,(„lege uitata,care nu se aplica”-cum era secventa),fapt recunoscut de a.lazar „tortionarul comunist” ajuns procuror general (dupa plecarea d-lui titi si instaurarea kodrutei?)
    pai,asta este omul care se lauda ca „a fabricat” un procuror care NU ESTE SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTITIEI-„procurorul european”-chiar domnul titi!

    deci,s-a luptat ca toti procurorii romani sa fie sub autoritatea CUI?!

    si-au luat-o in cap rau de tot cu „integrarea europeana” si au subminat puterea SUVERANA a statului Roman!
    da,Constitutia A DEVENIT AUTO-CONTRADICTORIE! (prin faptele vitejesti ale unor reprezentanti sau surogate de reprezentanti sau impostori de-a dreptul)

    -are domnul titi alta interpretare?
    se poate apara?!

    a explicat si basedia (la rifai,luat in gurita) cum e cu „domeniile coordonate”
    -una este scris, FAPTELE apartin oamenilor si li se pot imputa…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *