Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv cristoiuTv. Tudorel Toader: Peste cerință și trebuință s-a suprapus și voința și interesele unora

Prezența fostului ministru al Justiției la cristoiuTv a fost un bun prilej de a descâlci epopeea modificării Codurilor și a legilor din domeniu, aventură care nu s-a finalizat nici astăzi, după un permanent ping-pong cu actele normative între Parlament și Curtea Constituțională.
„Sigur este așa: că avem un CP adoptat în 2009, intrat în vigoare în 2014, și un CPP, care se aplică. Cu multe decizii de neconstituționalitate.
Modificările CCR nu au fost trecute, dar nu înseamnă că nu se aplică. Judecătorul are în față CP și decizia CCR vizând infracțiunea care face obiectul cauzei. Se aplică decizia CCR pentru că art 147 din Constituție spune că dacă legiuitorul nu intervine în 47 de zile norma declarată neconstituțională își încetează efectele”, a explicat fostul ministru.

Întrebat de Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii, unde s-a împotmolit modificarea codurilor penale potrivit cererilor CCR, Toader a povestit: „Avem deciziile CCR și ele se aplică. Am făcut două proiecte de lege pe care le-am trimis la Parlament, la comisia aia. Care, pe lângă ce am propus eu și era obligatoriu, a băgat multe, multe alte soluții. S-au dus la Curte, care le-a dat înapoi. Asta nu înseamnă că codul nu s-a aplicat mai departe. Comisia a modificat iar proiectul de lege și l-a trimis la președinte. Președintele l-a trimis iar la Curte. Curtea iar l-a declarat neconstituțional. Acum, zilele trecute, am înțeles că le-au respins și au renunțat la ele”.

A explicat că a durat doi ani această brambureală pentru că unii „au sperat că prind momentul”.
Ion Cristoiu l-a întrebat despre stadiul în care se află Legile justiției în ce stadiu sunt.
„Legile Justiției au avut și ele epopeea lor. În 25 octombie 2017, orele 14,30. Eram în Comisia Juridică și prezentam proiectele acelea care voiam să devină proiecte de lege, cu cerere de aviz de la Comisia de la Veneția, pe 18 pagini. Președintele de comisie le-a luat ca material de lucru. Peste o săptămâna apare pe site-ul Camerei Deputaților un proiect de lege inițiat de 11 parlamentari. După aceea, știm ce le-au făcut acolo, au adăugat foarte multe soluții, la CCR unele au picat, altele au trecut și se aplică”.

„Toate aceste epopei, judecând lucid, și-au avut cauza în anumite presiuni, interne și internaționale, ca legile și codurile să nu se modifice sau în faptul că PSD, partidul de guvernământ avea alte interese?”, a întrebat realizatorul emisiunii.
„Cert este că ele trebuiau modificate. Multe soluții trebuiau și încă trebuie să fie îndreptate. Peste cerință și trebuință s-a suprapus și voința și interesele unora. Repet, nu-i căutați numai în Parlament”, a spus fostul ministru.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *