Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Execuția lui Trump și sindromul de vinovăție al presei americane

În plin scandal generat de una din declarațiile necontrolate ale unui lider al fostului Front Național (partidul fondat de Jean-Marie Le Pen) am ascultat o dezbatere, așa cum numai în Franța se mai fac, despre libertatea cuvântului. Tema era, desigur: până unde merge libertatea de expresie ? Putem interzice în spațiul public exprimarea unor idei periculoase și care, mai grav, pot face prozeliți? Mare parte din participanții la dezbatere au opinat că da, promovarea unor idei antisemite, negaționiste, rasiste, respectiv apologia nazismului sau a sclavagismului nu trebuie să își facă loc în spațiul public.

Un filosof, Alain Finkielkraut, a opinat, însă, spre surprinderea tuturor și în special a jurnalistului care modera emisiunea, rămas fără respirație câteva secunde, că nu. Opiniile nu pot fi interzise.
Neonazistul trebuie să se poată exprimă liber, la fel că un democrat. Venind din partea unui evreu, afirmația poate părea șocantă. Și totuși, explicația lui mi s-a părut plină de sens: cum să combați, cu argumente care să îi convingă pe cei mai slabi de înger, că ideologia neonazistă e inumană și periculoasă dacă nu dai posibilitatea de a dezbate ? Și cum să dezbați dacă una din părți nu se poate exprimă ? Mi se pare că, deși în alți termeni, problema s-a pus și în cazul caricaturilor din Charlie Hebdo și am aparat, și atunci, dreptul la liberă exprimare.

Fac această lungă introducere ca să ajung la subiectul zilei, pe care l-am urmărit pe larg la televiziunile franceze, și anume excluderea lui Donald Trump de pe toate platformele de comunicare – Facebook, Twetter, Youtube, Google și televiziunile americane. Deși presa și opinia publică din Franța sunt într-o majoritate covârșitoare anti-Trump, și asta încă de când a intrat în cursa pentru Casă Albă în 2016, n-am fost totuși surprinsă să văd că marea majoritate a analiștilor și jurnaliștilor francezi a găsit totuși argumente să se opună cenzurii la care este supus președintele Statelor Unite. Și, aplicând logică lui Finkielkraut, cum să îl combați dacă nu îl lași să se exprime? Cum să dovedești națiunii că modul în care gândește, se comportă, acționează este greșit și periculos? În lipsa unei dezbateri reale, aceste idei, zis greșite, periculoase, vor prolifera în subteran ca focul de pădure care se răspândește prin rădăcini. Rezultatul este evident: zeci de milioane de americani l-au urmat pe Trump pe alte rețele sau „complotează” să își facă o rețea proprie, care va fi supusă și ea cenzurii doar că aplicată celorlalți…Facebook a pierdut deja 33,6 miliarde (!!!) de dolari la bursă de când contul lui Trump a fost închis.

Fac aici o paranteză apropo de cine pe cine a servit, cine pe cine a îmbogățit. Se afirmă că Twitter a câștigat milioane de utilizatori și miliarde de dolari pe seama lui Trump, care a făcut din contul sau adevăratul „birou de comunicare” al Casei Albe. Este adevărat. Este însă la fel de adevărat că Twitter l-a ajutat pe Donald Trump să comunice instantaneu și să câștige milioane de adepți, adică de electori. Cu alte cuvinte, au crescut împreună.

Execuția lui Trump nu s-a oprit aici. Băncile prin care și-a derulat afacerile și prin intermediul cărora și-a strâns fonduri – în special pentru plata recursurilor fără număr pe care le-a făcut din noiembrie și până azi – îl abandonează și ele. Banca în care se află conturile sale private e pe cale să îl blocheze și ea și i-a cerut Ivankăi Trump să se retragă din Consiliul de Administrație. După cum spuneau analiștii azi, nu-i mai rămân decât băncile rusești, dacă mai are ce să bage în ele…

Fără posibilitatea să se exprime și fără posibilitatea de a strânge donații (eventual chiar fără aceea de a-și folosi propriile conturi care riscă să fie blocate din cauza unor afaceri dubioase pe cale să ii explodeze în față), lui Trump i-ar mai fi rămas, totuși, armatele de susținători care l-ar fi putut propulsa spre o candidatura peste 4 ani. Doar că…Și aici i se pregătește ceva. Procedura de destituire ce se pregătește în Congres, lăsată de democrați, strânge și semnături republicane. Marea majoritate a susținătorilor lui Trump, inclusiv cei mai fideli între fideli, îl lasă din brațe. Această procedura de destituire nu are alt scop decât de a împiedică viitoarea să candidatura.

Ceea ce mă interesează însă pe mine în primul rând este libertatea de exprimare prin intermediul presei. Despre rețelele sociale n-are rost să vorbim, pentru că acolo fiecare spune ce vrea, controlat sau necontrolat. Presa, însă, este un pilon al democrației și mi se pare că în acest moment se află într-o mare dilema.

Timp de 4 ani, televiziunile care sunt azi arătate cu degetul de trumpiști au preluat și difuzat, cu largă audiență, toate zicerile lui Donald Trump. Au contribuit astfel la consolidarea poziției sale și la recrutarea de adepți pentru că, în virtutea dreptului la liberă exprimare, pozițiile sale erau redate exact așa cum le emitea. S-a dovedit însă că multe, foarte multe din zicerile președintelui conțineau neadevăruri. Că să le spunem pe nume, minciuni. Între 7000 și 8000 de informații false au fost emise de președintele Statelor Unite în cei 4 ani de mandat, conform LCI care a citat presă americană. Și aici intervine cazul de conștiința al jurnalistului: transmiți mai departe un neadevăr în numele „libertății de exprimare” sau cenzurezi, cu toată oroarea cuvântului, pe însuși președintele Statelor Unite ?

După ce a fost microfonul lui Trump timp de 10 ani, presa americană face azi exces de zel și îl taie de cum deschide gură. Un caz tipic de „mauvaise conscience” (conștiința vinovată).
Punctul de non-retur a fost reprezentat de invadarea Capitoliului. E absurd să spui că Donald Trump nu a chemat la rebeliune. A făcut-o în mod explicit, și-a chemat legiunile să mărșăluiască asupra Congresului afirmând clar că nu va lasă să i se „fure” victoria. Cum trebuiau susținătorii lui să „smulgă” această victorie din mâinile adversarilor ? Spunând un Tatăl nostru în față Capitoliului?… Discursul susținut de președinte în față trupelor sale în momentul în care congresmenii validau rezultatul alegerilor este o rușine și a condus nu doar la cea mai neagră zi a democrației americane din ultimele decenii dar și la pierderea unor vieți omenești și a libertăți unora dintre cei pe care i-a îndemnat „să îi apere victoria”.

Evident, și mi-a sărit în ochi încă din prima clipă, adversarii săi l-au lăsat să se sinucidă. Capitoliul putea fi aparat și la început chiar părea să fie. Dar nu apărat până la capăt. Trump a murit pe mâna lui, cu propriile arme. Intervențiile lui ulterioare, făcute sub presiunea avocaților, n-au mai servit la nimic.

Să nu ne înșelăm. Cele 70 de milioane de voturi exprimate în favoarea sa nu înseamnă neapărat 70 de milioane de trumpiști. Mulți dintre aceștia sunt votanți republicani din tată în fiu și au votat candidatul partidului. Dar rămân destui și, dacă nimeni nu dezbate cu ei, dacă vor fi ocultati, dacă vor fi ignorați, trumpismul va supraviețui cu succes creatorului sau.
Libertatea de exprimare merge mâna în mâna cu libertatea de informare. Finkielkraut avea dreptate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Execuția lui Trump și sindromul de vinovăție al presei americane”

  • Filozofului Alain Finkielkraut i-a placut sa socheze în continuare si asta l-a costat.
    Marti, LCI a întrerupt difuzarea emisiunilor lui saptamânale pentru ca, în discutiile despre cazul Duhamel a sarit peste cal în mod inadmisibil. Fiind vorba despre deja celebrul caz de incest, Finkielkraut punea în discutie vinovatia/nevinovatia politicianului acuzat de incest, pentru ca nu se stie, chipurile, daca fiul sau de doar 13 ani a acceptat sau nu a acceptat actul sexual.
    Deci, dati-mi voie sa ma îndoiesc de luciditatea vestitutlui filozof.
    .
    https://www.lefigaro.fr/medias/lci-se-separe-d-alain-finkielkraut-20210112

    • La ce varsta statueaza justitz frantuzo-maghreb ca se pot intretine relatii sexuale consimtite? E, daca era vreun politician francez maghrebian progresist, alta era situatia! Mama ei de dubla masura. Plus ca cenzura occidentala e mai putin cenzura decat aia comunista. Dar stai, ca si asta occidentala e un pic stalinisto-maoista. Dar e mai sanatoasa ca e vestica. N-es pa? Ba-s pa!

    • Nu de alta dar cei care au spus ca all lives matter si-au furat-o de la corectii astia politici din state si din vest in general. Ca sa nu mai vorbim ca mai nou, daca nu esti LGBT, black, woman meetoo sau mai nu stiu ce, n-ai nici o sansa sa accezi intr-o functie de conducere prin vestul ala curat si neted pe creier. E drept, ca si noi ne indreptam cu pasi mari spre aceeasi … nu stiu cum sa-i zic. Va fi mare „veselie” pe Terra in urmatorii ani. Cred ca rid si rusii si chinezii si cu popoul de papagalii aia din occident! Ce-i mai dragutz e ca un mare IT-ist fara prea multa scoala, da lectii de epidemiologie si o planeta intreaga sta gura casca la ineptiile aluia. Bani sa iasa, restul nu conteaza. N-es pa? ba-s pa! Hai salam de Paris!

    • Pai ce sa zic,de fapt in spatele lui Trump a fost o organizatie uriasa,o Adevarata Conspiratie masiva,dar care a fost cu el,nu impotriva lui,eu ma ingrozesc de ce putere de penetrare in mase a avut miscarea QANON,practic puterea lor de a influenta masele a fost enorma,practic a rupt SUA in doua,lucru nemaivazut de 160 de ani,de pe vremea lui Abraham Lincoln reunificatorul SUA,si,practic trei sferturi de lume le a imbratisat ideile.Intrebarea mea este,oare ce forta sta in spatele QANON? Or fi rusii? Posibil,dar nu cred ca numai ei,ci foarte multe marimi din serviciile secrete si din armata SUA,si factiunile crestin neoprotestante din SUA ,grupuri de interese puternice din cadrul Complexului Militar Industrial,precum si multe grupuri de influenta din SUA,si multi altii prin lume,factiuni de tip neofascist,care au renascut in timp ,la umbra SUA dupa al doilea razboi mondial,Al Patrulea Reich,creat prin operatiunea Paperclip,care a adus esaloanele 2-3 naziste in SUA dupa Al Doilea Razboi Mondial.Faza e,ca dupa ce Trump a pierdut alegerile,si puciul sau a esuat,multe din fortele din spatele lui Trump(care l au sustinut pana atunci) au hotarat sa l abandoneze pe Trump si sa l sacrifice,lasandu l sa fie sfartecat,aceste forte dandu se la fund,si pregatindu se pentru 2024.Problema Democratilor Americani este ca ei pana in 2024 trebuie sa guverneze impecabil,altfel fortele din spatele lui Trump vor reveni la putere cu un alt candidat Manciurian,si isi vor duce agenda la final.

      • Iar pe Trump este posibil sa l execute tocmai fortele care l au sustinut pana acum.De ce? Simplu ,pentru ca a esuat,si nu mai este de folos nimanui,si atunci va fi aruncat ca si o masea stricata,poate chiar de ai lui,inaintea Globalistilor.

      • Ce forta? Iti spun eu! ADEVARUL.

  • Occidentul se sinucide cantand Internationala. Rusii si chinezii canta si danseaza de bucurie. Superb!

    • Cib o dai de gard aici Rusii si Chinezii nu merg impreuna,Rusia l a sustinut pe Trump ajutandu l sa iasa presedinte,sustinand si miscarea QANON,discret.China in schimb este dusmana lui Trump,si va merge cu Democratii,dar nu din iubire,ci dupa principiul „Dusmanul dusmanului meu imi este prieten”.Democratii poate i vor certa pe Chinezi ca nu sunt „Open Society”,si le vor cere chinezilor sa devina mai deschisi,si mai putin represivi pe plan intern,insa probabil nu se vor certa prea tare,democratii dorind sa evite o alianta Rusia-China care pentru o SUA schilodita si un Occident slabit ar fi letala,asa ca vor urma politica lui Obama,destul de inteleapta la vremea ei,detasarea Chinei de Rusia,si pastrarea unei relatii fara asperitati intre SUA si China.O alianta Rusia SUA este putin probabila,se stie ca Democratii americani si Putin sunt la cutite,Rusia lui Putin fiind o prietena a lui Trump,plus ca in rusi nu poti avea incredere,daca SUA face alianta cu Rusia contra Chinei,Rusia va trada SUA la primul colt negociind in secret mai apoi cu China,Rusia nu vrea sa ajute nici SUA sa distruga China,nici China sa distruga SUA,ci,doar ca si SUA si China sa ramana egale ca si putere,si dusmane,ca sa se distruga reciproc in folosul Rusiei,care apoi sa ramana singura Mare Forta.(Insa Rusii nu vor razboi cald,cum voia nebunul Trump,ci un razboi rece,indelungat intre China si SUA,care sa dureze decenii ,si care sa slabeasca ambele tari pana la faza cand niciuna din ele sa nu mai poata ridica privirea in fata Rusiei).

  • 👿 @Marcela Feraru : Compilatie de rau-augur pentru presa, la fel originanelor. 1. Trump numai în mintea unor national-socialisti Democrati (oameni politici si ziaristi) ar fi spus lucruri de neiertat, „minciuni”. Adevarul fiind ca respectivii, pomenindu-se-n fata cuiva cu alt program „politic” (citeste, constructiv, pozitiv, pacific, în timp ce-al lor nu consta decât în intox, xenofobii si bombardamente), s-au napustit sa-l darâme. La prima candidatura a lui Trump la Casa Alba (fiindca nationa-socialistii Democratii n-or sa reuseasca sa i-o-mpiedice pe-a doua), am avut curiozitatea sa urmaresc dezbaterile TV Trump-Hillary Clinton. Spune-mi, @Marcela Fieraru, unde-i reaua vointa când Hillary-i reprosa lui Trump santierele de constructii cu beton chinezesc? Trump construia, Hillary reprosându-i ca lumea are, gratie si tipului, un acoperis deasupra capului. Mintea Trump când spunea ca locul lui Hillary Clinton e la- închisoare? NU. Si pentru afacerile ei dubioase-n Rusia, si pentru Fundatia Clinton (falimentara-ntre timp), si pentru voturile din Senat (la fel voturilor lui Biden) în favoarea bombardarii Irakului, Libiei, Siriei si-narmarii si finantarii, în Siria, a fundamentalistilor islamici, si-n Ucraina, a „revolutiei portocalii”, neo-naziste ? 2. Pentru propriile faradelegi, Democratii-ntotdeauna acuzându-l pe Trump de „minciuni”. Si nu interpreta nici voturile-n favoarea lui Trump, fiindca nu esti în partidul Democrat american, nu ai nici un interes, nu esti nici vrajitoarea de Hillary, nici vrajitoarea de Nancy Pelosi, una din combinatoarele Dominion, tradare de tara. Pentru propria înalta tradare (vezi procesul de la Curtea Suprema, Roma, falsificarea alegerilor SUA, piratarea Dominion, în Europa întâmplându-se, în birouri ale Ambasadei SUA la Roma), pentru propria înalta tradare, asadar, Nancy Pelosi (sotul = actionar si director SUA al Dominion, despre care azi nu mai e voie sa se vorbeasca), îl pune sub acuzare … pe Trump. Pentru cele 6 SECUNDE de la Roma, în jurul orelor 3 a.m. Coasta Estica, în care Trump pierde alegerile SUA, prin frauda), Pelosi încercând sa-l si … destituie. De-aicea, si „asaltul” justificat al Capitoliului. Primo : Constitutia SUA, „WE THE PEOPLE” . Ce-nseamna asta ca „alesilor” sa le fie frica de POPORUL SUVERAN chiar daca vine-n grup sa le ceara socoteala? si daca nu voiau sa i-o dea, n-aveau decât sa nu fie-n Capitoliu. Situatie, de altfel, reala, fiindca tipii fusesera preveniti si parasisera cladirea, fusesera evacuati). Altceva fiindu-i, însa, madamei Pelosi, si anume ca ordinatorul ei de la Capitoliu, dovada înaltei tradari, a episodului de la Roman, inclusiv, e-n mâinile echipei de ciberneticieni a lui Trump. Careia nu-i ramâne decât sa-i publice, vrajitoarei, „memoriile” 3. Pentru Trump n-au votat 70 de milioane de „deplorabili” (Hillary Clinton), ci 75. Explica-mi cum se face ca Trump, cu 89 de milioane de abonati twitter, n-a obtinut decât 75 de milioane de voturi în alegerile prezidentiale, în timp ce Biden, care-si tinea reuniunile electorale-ntr-o pivnita, cu 30 de participanti, a facut … 88 de milioane de voturi? Ori e mai comod sa aperi invadatori (de la Irak si Libia la Siria si Ucraina), care-au contribuit la nasterea DAESH, respectiv a neo-nazismului ucrainean, decât un om (Trump) si echipa lui, în mandatul carora nu s-au întâmplat bombardamente, n-au fost ruine si genocide nicaieri în lume?

    • Linia noua (aliniatul) e ca o pauza necesara in respiratie. Nimeni nu poate citi un calup ca al dv. fara sa se enerveze, chiar daca aveti dreptate.

      Sa inteleg ca asa si vorbiti? fara pauze?

      • Subscriu.

        • Pai pe alegerile organizate de catre Democrati in 2016 Trump castiga in fata lui Hillary(pe buna dreptate,ca prestatia lui Hillary in 2016 a fost penibila),ma mir ca nu l au”fraudat” atunci Democratii care erau la Putere 😆 😆 😆 In schimb Trump cu Republicanii erau la putere in 2020 si au organizat alegerile,dar Opozitia l a fraudat.Pai tu esti la butoane,ai painea si cutitul la mana si i lasi pe opozanti sa te fraudeze??? Pai daca e asa,nu esti tu si grupul tau ,proba de prosti???Si nu puteai sa fraudezi si tu ca sa i acoperi pe ailalti daca la Americuta se poate frauda??? Sau nu ai putut fura cat au furat ailalti???Ce naiba Donald,doar ai fost la Putere,nu??? 😆 😆 😆 Pai de regula fraudeaza aia de sunt la putere,nu opozantii,parca asa zice logica,dar in fine,de mult lumea noastra nu mai stie ce este logica 😆 😆 😆 Ma intreb si eu retoric.Si daca tot era la putere gasca lu Trump,nu putea sta geana pe aia sa nu fure???Mai ales ca toti republicanii erau pana la alegeri alaturi de Trump??? 90% sunt cu el si dupa impeachment(Votul a fost destul de strans la impeachment).In fine.

    • Pai si eu urmaream tot ce spuneau QANONII,si i urmaresc si acum,dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu ei,iar daca Trump iesea al doilea mandat ,mama,mama ce GENOCIDOI PLANETAR aveam(Razboi SUA Iran,ca un preludiu sau aperitiv,la the MAIN COURSE,Razboiul Nuclear SUA China,sau Armageddon cum vreti sa i spuneti).A HELL OF A PARTY ,GENOCID nu GlUMA.

    • Plus ca nu tinea aia datele de la Dominion in ordinatorul de la Capitoliu,datele ar fi ramas la Dominion,ele fiind mai in siguranta la Dominion,mai degraba decat la Capitoliu(intr o firma privata datele sunt tinute mai sigur decat in congres mai ales ca erau datele private ale firmei,ele nu aveau ce sa caute nici in congres, nici la madam acasa).Sau daca le avea la ea nu le ducea in congres banuiesc,le tinea la ea acasa.Mira m as sa tina ea asemenea date in Congres.Asta prin absurd,daca asemenea povesti ar putea fi adevarate.Ceea ce eu,sincer ma indoiesc,ca daca era asa i faceau astia”figura”lui Donald si in 2016 ca sa nu iasa asta presedinte nici atunci.Iar Democratii aveau mult mai multa putere,parghii si influenta atunci,fiind la Putere.

      • Dar ,cel mai probabil datele de la Dominion nu ar fi plecat de acolo,nici macar la madam,ramaneau acolo.

        • Eu am un fel de mila fata de pucistii de la capitoliu care au fost si vor fi arestati.De ce? Pentru ca eu cred ca este posibil ca acestia sa „dispara”si nu datorita Democratilor care vor sa i interogheze,ca sa afle tot de la ei,insa cred ca pucistii cel mai probabil vor „disparea” fiind „ajutati” de proprii lor sefi care i au instigat la puci(aceiasi sefi care au fost „Sefii din umbra ai lui Trump”),care vor face tot posibilul ca pucistii de la Capitoliu sa „dispara” inainte sa i dea pe ei in gat(pe sefii nevazuti ai lui Trump si ai Quanonilor).Sefii lui Trump i vor sacrifica pe pucisti si pe insusi Trump,fara mila,asta ca sa se stearga urmele,si ei sa se poata da la fund in liniste,si vor face totul ca pucistii lui Trump sa nu i dea in gat,cred.Ideea e ca sefii lui Trump au destui oameni in institutiile de forta din SUA(armata, servicii,politie,agentii federale) ,care sa i ajute sa stearga urmele puciului esuat.Asta e,cand te lasi folosit de altii fara sa gandesti,esti folosit si mai apoi sacrificat fara mila(asta nu au inteles nici pucistii,si nici macar Trump).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *