CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Expat în Thailanda. Frânturi de oraș și Terminal 21

Iubesc soarele, lumina, căldura. Acasă, soarele nu îmi era niciodată suficient. Că era dintr-o zi geroasă, dintr-o zi toridă de vară sau de la ceasurile de aur ale zilei, era mereu o bucurie și o binecuvântare să mă răsfăț în dezmierdarea lui. Ce bine va fi să fiu într-un loc cu mult soare atât de mult timp, mă gândisem, la un moment dat, înaintea sosirii aici.

Doar că, mai mult soare nu înseamnă mai mult bine. La ora 9 soarele deja arde ca la prânz acasă și să mergi pe jos este deja un exercițiu de anduranță. Căldura ridicată, în combinație cu umiditatea, ce rar coboară sub 70%, are ca efect topirea oricărei energii vitale din corp, la care adaugi disconfortul creat de transpirația abundentă stimulată suplimentar de băutul apei reci. Dacă ai inspirația să intri în vreunul dintre magazine pentru a-ți cumpăra o apă, șocul termic este garantat, trecerea de la 35 de grade la 17 fiind drastică, pentru ca apoi să te întorci la sauna umedă. În scurt timp, nu îți vei mai dori nici mers, nici soare, nu te mai interesează nici să ajungi la destinația stabilită ca obiectiv când ai pornit aventura mersului pe jos, vrei doar răcoare și să te așezi să-ți tragi sufletul. Și așa începi să înțelegi de ce thailandezii nu merg pe jos, indiferent de cât de scurt este drumul.

Pe când încă nu mă înțelepțisem, porneam în drumurile ce le aveam de făcut pe jos, având drept criteriu de orientare doar ora plecării, să fie cât mai dimineață, cu speranța – deșartă deseori – că soarele va fi mai îngăduitor cu mine. Temerară, parcurgeam străzile în curbe sinusoidale pe sub umbrele clădirilor, ale gardurilor și ale copacilor crescuți rebel. De ajutor îmi era, deseori, și umbra cablurile de internet și telefonie, întinse pe sub cele de curent, atât de numeroase ca fire încât creau o bandă de umbră suficientă, cât să ostoiască lumina puternică a soarelui. Mergeam pe sub ele, călcându-le umbra, gândindu-mă că în orice poți găsi ceva bun și de folos. Asta până ajungeam în dreptul vreunui transformator de curent unde totul pârâia și bâzăia făcând continuu flamă.

Afacerile locuitorilor orașului s-au dezvoltat, de-a lungul anilor, la șosea, în clădiri cu deschidere la drum, cu obișnuita aplecătoare de umbră, devenită apoi acoperiș de terasă. Deasupra spațiului de magazin, clădirile s-au ridicat cu două sau trei etaje, creând spații de locuit sau pentru birouri. Arhitectura lor te poate duce cu gândul spre porticurile unor palate, aici având rost doar de balcon, ori spre fațadele palatelor italiene, sau spre fațadele orientale, inspirate prin grilajele metalice cu flori și arabescuri, totul într-un amestec eclectic. În timp, clădirile s-au deteriorat, îngrijită fiind mai mult zona parterului, a magazinelor, iar pe restul, deși își mai păstrează culoarea ultimei văruieli, umezeala, aerul sărat, soarele puternic și-au pus amprenta cu pete de negreală ce se înalță ca lianele pe fațadele scorojite. Pe alocuri, încuietorile geamurilor au cedat vântului, ploilor și, lăsând cale de trecere spre interior prin ochiurile sparte, au ajutat la accentuarea procesului de deteriorare. Dincolo de reclamele disproporționate sau de cosmetizarea fațadelor cu diferite materiale moderne, aerul de părăsit și degradare rămâne vizibil. Oamenii s-au mutat, unii în mai noile clădiri de apartamente, cu zonă verde și piscină proprie, alții la case sau în clădiri similare dar aflate ceva mai departe de traficul intens și zgomotul continuu al drumului principal.

De-a lungul unei singure străzi, de nici doi kilometri, sunt presărate patru mall-uri, mereu pline de turiști în căutarea noutăților și a reducerilor care se fac mereu. Lângă fiecare mall, sau încorporat în aceeași clădire, se află un hotel de 5 stele, având parcare comună cu cea a mall-ului sau intrare spre mall din grădinile hotelului.

Spectaculos este Terminal 21, un mall gândit să fie un loc unde turiștii și nu numai, pot face cumpărături în timp ce fac o mini-călătorie în șapte zone diferite ale lumii.

Atmosfera de aeroport, de început de călătorie, este creată, încă din afara clădirii -ce are forma unui terminal de aeroport cu turnul de control sub forma hotelului ce-i este alipit – unde, un avion de linie te așteaptă rulând pe o mini-pistă semnalizată corespunzător. Intrarea în mall se face, deasemeni, prin Gates, individualizate cu numere, așa cum și accesul din parcarea supraterană  se face tot prin intrări specificate ca fiind Gate 1, 2.. Și, chiar te aștepți ca, intrând în acea clădire înaltă din oțel și sticlă, luminată puternic seară de seară, să fii transbordat în alte colțuri de lume.

Dacă vrei să pornești călătoria prin mall, de sus în jos, atunci, de la Gate 1 te urci pe scara rulantă ce te va duce la ultimul etaj, într-o călătorie pe verticală, rapidă și spectaculoasă, ce-ți poate crea o ușoară amețeală, dar, la finalul ei, vei fi ajuns direct pe străzile din San Francisco. Te poți plimba prin galeriile cu zeci de magazinașe, pe sub copacii artificiali înfloriți, unde vei putea lua masa la oricare dintre restaurantele ce-și au deschise porțile aici. Poți încerca mâncare din toate bucătăriile relevante ale lumii, în timp ce tramvaiul își face auzită prezența cu mult înainte de a-l vedea. Poți savura o înghețată în timp ce stai așezat pe o bancă lângă un lampadar sau sub copacii înfloriți de primăvară. Soarele este sugerat de luminile galbene puternice, iar podurile întinse peste bazine, sugerând râuri, creează o imagine de oraș viu și activ.

De aici poți urca spre Hollywood Street, unde zona de games și SFX Cinema te așteaptă să îți petreci timpul după placul inimii sau sa ieși în zona de Food Court Pier21, de unde ai o vedere minunată asupra orașului, dar, mai ales, te poți bucura de apusuri superbe pe mare.

Tokyo este următoarea destinație ce te așteaptă să o explorezi. Sakura te întâmpină cu flori vesele, iar statuete în mărime naturală de gheișe sau de nobili japonezi, în costume tradiționale, te întâmpină cu zâmbete înțepenite în rigips. Asta după ce ai trecut de ringul în care doi samurai uriași sunt pregătiți să-și înfrunte forțele.

Călătoria te duce, apoi, spre Italia, petrecându-te pe lângă un fragment din Colosseum -jumătate pictat, jumătate sugerat în ipsos-, pe lângă coloane și porticuri ce sugerează intrări tainice, sau făcându-te să fii recunoscător ca ai apucat să vezi turnul din Pisa tot mai înclinat. Îți poți imagina o plimbare cu gondola pe un canal venețian în drum spre Londra. Atmosfera londoneză te cucerește rapid. Poți sta pe aceeași bancă cu Sir Churchill, citind fiecare propriul ziar, sau poți alerga după poștașul care nu ți-a lăsat scrisoarea în cutia poștală. Deasemeni, te poți lăsa plimbată, de iubitul cu moțul roșcat în vânt, pe bicicleta cu coș cu flori, pe lângă Big Ben sau poți spune simplu- Da – îndrăgostitului îngenunchiat ce îți pune, cu emoție, Acea Întrebare!

Și, călătoria se termină, firesc, în orașul îndrăgostiților, Paris. Îți poți imagina orașul învârtindu-te printre picioarele Turnului Eiffel, al cărui vârf se pierde înspre etajele superioare sau plimbându-te pe Champs-Elisees, ticsit de magazinele de brand ce-l străjuiesc strălucitoare.

În aceeași idee sunt aranjate și toaletele de pe fiecare etaj. Pereții sunt decorați în tema sectorului de lume unde te afli. Astfel, după ce saluți un clown treci pe lângă Walk of Fame, într-o atmosferă de gri-nisipiu sau, la un alt etaj, treci pe sub ramurile încărcate de flori de cireș alături de gheișe ce se plimbă grațioase cu umbreluțe delicate. Poștașul te salută cu o fluturare veselă de mână și cu un zâmbet larg, fericit că tocmai a ieșit de la toaletă, iar Big Benul și Tower Bridge completează atmosfera  londoneză.

Totul este gândit să te cucerească, să facă să te simți bine, să petreci ore, hoinărind prin fiecare magazin, găsind lucruri pentru fiecare buzunar și pe orice gust, de la brand-uri asiatice, până la cele europene, indiferent că este vorba de haine, de echipament sportiv sau de electronice. Iar, la final, osteniți, cu mâinile pline de sacoșe mari și mici, din hârtie, cu brand pe ele, ajungi să te odihnești la una dintre terasele restaurantelor la o cafea sau o cupă de înghețată, înainte de a chema un taxi să te ducă la hotel sau de a te îndrepta spre propria mașină. După o binemeritată odihnă, te poți întoarce aici pentru o nouă hoinăreală sau te poți îndrepta spre Central Festival Mall, pentru a vâna noi reduceri de prețuri sau pentru a asista la diferite concursuri, expoziții, festivaluri sau sărbători ale recoltei, sau ale meșteșugarilor, toate, bune prilejuri de a-ți expune produsele creație handmade și de a face o foarte bună vânzare.

Și, când toate aceste vremelnicii ți-au devenit îndeajuns, poți ieși pe plajă doar cu o sticlă de apă, și, așezându-te turcește pe nisip, să contempli în tăcere și cu recunoștință- alături de sutele de oameni asemeni ție- apusul glorios al soarelui topit în noaptea mării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Expat în Thailanda. Frânturi de oraș și Terminal 21”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *