Presa oficială ne-a obișnuit cu dezinformarea, proasta informare sau alterarea adevărului. Deontologia profesională a jurnalistului este inexistentă[1].
Îmi aduc aminte, încă de când eram puștan, când aveam 15-16 ani, și citeam niște articole din presa oficială despre anumite întâmplări cu anumiți oameni pe care îi cunosc, cum totul era alterat, cuvintele lor erau schimbate, scoase din context, scoase de tot ș.a.m.d..
Însă, ceea ce trăim de doi ani și ceva a întrecut limitele absurdului. Atât în pandemie cât și în conflictul militar (războiul, ca să sune mai bine la urechile unora) din Ucraina, am dat peste niște gafe colosale ale dezinformării. Noi, cei care analizăm ceea ce se întâmplă, care citim din mai multe surse, știm că de obicei acestea sunt știri de propagandă (la fel cum cei din presa oficială îi condamnă pe alții că fac propagandă rusească) și că avem de-a face cu o presă mituită (sau miluită, după cum a numit-o domnul Ion Cristoiu). Iar toate acestea în contextul în care se dau din ce în ce mai multe ordonanțe împotriva răspândirii știrilor false, ba chiar se investesc bani (publici, da) în programe de supraveghere a tot ce ține de comunicare. Dacă pe vremea lui Ceaușescu te furișai cu vecinul prin spatele blocului să mai bârfești ceva ca să nu te prindă Securitatea, astăzi nu prea mai ai unde să te ascunzi. Telefoanele sunt ascultate, mesajele SMS sau prin aplicații sunt citite, căutările pe internet sunt verificate, ești filmat pe stradă de camere de luat vederi, recunoaștere facială și multe multe altele, fac Securitatea lui Ceaușescu să pară o glumă față de ceea ce este astăzi. Și nu vorbesc despre România, ci de proiecte la nivel mondial, despre care voi scrie în detaliu într-un alt articol.
În fine. Însă, uneori, există niște “știri” atât de imbecile încât îți pui întrebarea: Este fake news, greșeală sau pură prostie?
Exact asta s-a întâmplat ieri, 2 iunie 2022, în cadrul emisiunii lui Prelipceanu (ăla care anul trecut spunea că statul trebuie să ne ia copiii dacă nu-i vaccinăm[2]). Mai exact, acesta a prezentat un videoclip vechi, de cca. 10-11 ani, cu un rus dintr-o discotecă, și l-a prezentat ca fiind un videoclip nou, cu un rus care tocmai a fost recrutat pentru a merge la război, să omoare ucrainieni. Lăsând la o parte vechimea videoclipului original, nici măcar traducerea nu este adevărată. Traducerea originală a fost publicată în 2010[3], în care individul vorbea despre… cât de nasoală este muzica din club și cât de puțină lume este prezentă.
Acest derapaj de stupiditate (sau mârșăvie?) poate fi detronat probabil numai de emisiunea lui Gâdea, când ne dădea imagini dintr-un joc video și ne spunea că sunt imagini cu războiul din Ucraina[4].
Bine, acum, dacă nu avem memoria prea scurtă, ne putem aduce aminte și acele imagini difuzate peste tot, cu presupusele sicrie ale mortilor de Covid din Italia, care erau de fapt imagini cu sicriele celor morți într-un naufragiu în 2013.
Așadar, dacă tot purtăm un război cu fake news-ul, poate organele abilitate ar trebui să împartă niște amenzi chiar și ălora care “luptă pentru calea cea dreaptă”, nu doar celor cu site-uri sau canale de Youtube. De fapt, dacă stăm să ne gândim, rusul prezentat în imaginile de la TV de către marele Prelipceanu, dacă ar ști despre ce s-a întâmplat, ar putea da în judecată și ar avea câștig de cauză pentru defăimare, utilizarea imaginii fără acordul acestuia, folosirea imaginii sale pentru propagandă de război.
Asta e, prieteni! Să spui că ești informat pentru că urmărești Digi24, Antena3 și altele de genul, este ca și cum ai spune că ești foarte cult, pentru că citești de pe Wikipedia.
[1] https://lege5.ro/Gratuit/ha2tsmrw/codul-deontologic-al-jurnalistului-contract-993-2006-anexa-nr-2?dp=gi4tanbrgyzta
[2] https://www.g4media.ro/video-cosmin-prelipceanu-derapaj-in-direct-la-digi24-sa-i-scapam-pe-copii-de-parintii-lor-asta-trebuie-sa-faca-scoala-sorin-cimpeanu-invitat-in-emisiune-nu-pot-sa-fiu.html
[3] https://www.youtube.com/watch?v=3Nkb3g-yySs
[4] https://www.libertatea.ro/stiri/antena-3-a-prezentat-din-eroare-imagini-dintr-un-joc-video-din-2013-ca-fiind-din-razboiul-rusiei-impotriva-ucrainei-4005144
Sunt amestecate din toate cele, dar in special intentia este prioritara.
Draga Filip,
Te intreb si eu, cui te-ai adresat tu ieri si azi, numai celor care erau deja de acord cu ideile din articol?
Ieri ai jignit din introducere pe ceilalti cu: „conflictul militar (războiul, ca să sune mai bine la urechile unora) din Ucraina” si ai tot tinut-o in jigniri si sfaturi ce sa facem si sa nu facem ca sa fim „destepti” ca tine.
(Apropo, sa stii ca ai dedicat si azi si ieri, cate un paragraf intreg pentru „conflict vs razboi”,
doar ca era vorba despre „conflictul militar” vs „conflictul militar (războiul, ca să sune mai bine la urechile unora)”, luindu-i de la inceput, deci inainte de orice argument la … jigniri sau ironii sau ce-o fi fost in mintea ta pe ceilalti.
Macar sa fi ajuns sa scrii si tu cateva idei, cateva argumente si pe urma sa ataci, nu asa aiurea din introducere, macar sa stim de ce ne jignesti.
Azi ai facut la fel: „să nu mai deranjeze niciun suflet emotiv”, tot din introducere.
Si dupa un cuprins care va ramane epic si cel putin un comentariu penibil, dar tot epic va fi, in care iti lauzi inteligenta singurel, ai terminat iar maret, jignind o cititoare cu un comportament absolut decent pe aici.
PS: Nu te-ai prins despre ce era vorba de fapt in comentariul meu cu pandemia, asa-i?
Cu simpatie.
Multumesc, Promi.
Dacă articolele mele sunt atât de slabe, iar tu ești atât de sensibil cât să te ataci pentru niște ironii, de ce mai stai aici? Îți pierzi și timpul, îmi pierd și eu timpul scriindu-ți.
Nu scriu pe gustul tău, sunt prea dur în exprimare, nu folosesc cuvintele care îți convin. Asta e! Sunt foarte mulți oameni care apreciază toate acestea.
Știi cât e de simplu să termini această suferință interioară a ta? Pur și simplu închizi pagina și nu mai citești articolele mele, ci doar cele care-ți plac și cu care ești de acord!
Noapte buna.
P.S.: Chiar n-am de gând să mai explic ceea ce este evident. Vă las (pe tine și pe Dora) să vă faceți rolul pe aici cât vreți. Spre deosebire de ceilalți care nu răspund niciodată, eu stau și răspund fiecărui cititor, și pro și contra, explic, discut, însă uneori ne învârtim în cerc, și n-am timp pentru așa ceva.
Doar vroiam sa inteleg. Nu era vorba despre mine, dar daca s-a ajuns iar la ce sa citesc si ce nu, consider ca e libertatea mea sa citesc ce vreau pentru ca doresc sa inteleg, pentru ca ma intereseaza cum gandesc oamenii, inclusiv cei cu care nu sunt de acord.
Sa stii ca exista aici autori care, dupa cateva articole, m-au facut sa le cer lista de carti preferate, fara sa simta ei vreodata nevoia sa ne spuna ce e bine sa ascultam, vizionam, citim, fara nici o
„citiți și urmăriți acele articole și acele videouri si veți fi cu siguranță mult mai deștepți” cum faci tu. Fara sa ne ameninte cu blocarea IP-urilor si alte militienisme (apropo, ala se poate schimba usor in trei minute maximum, fara cunostinte avansate).
Nu mi-a dat nici un fel de lista pana la urma, dar cum mai spune un nume de carte sau de autor de care nu am mai auzit, am plecat la cautat respectiva carte sau respectivul autor. De exemplu, noaptea trecuta eu m-am ocupat cu cautat carti si urmarit interviuri de un anumit autor, doar pentru ca a fost mentionat foarte recent de cineva de aici, care nu ne-a facut niciodata vreun „indemn”, dar … nici nu e nevoie.
Eu cred ca poti si tu, dar numai dupa ce vei intelege de ce „nu-ti place, nu ma citi” e profund gresit (asa cred eu).
Si care este rolul meu, Filip? Nu de alta, dar daca am vreunul, uite ca eu nu îl stiu si te rog pe tine sa ma luminezi.
Aveam un rol si când am comentat la articolele tale, fiind de acord cu tine?
Uite, îti propun sa te uiti putin în oglinda si sa realizezi ca fata de mine ai gresit enorm, pentru ca eu am polemizat cu tine într-un mod foarte civilizat si nu ai avea de ce sa-mi aduci nicio acuzatie. Poate doar pe aceea ca, la fel ca tine, îmi sustin crezul cu dovezi si cu multa convingere.
Dragul meu, uite, îti fac o marturisire, pe care am mai facut-o odata cuiva aici.
Noi am luat în grija o copila ucraineanca a carei suferinta, daca ai cunoaste-o, tu, care esti parinte, nu a-i mai scrie niciodata articole în care sa nu-l acuzi pe Putin în primul rând pentru toate ororile produse în Ucraina si abia apoi sa scrii despre americanii aia ai dracului.
Te las cu bine, sper sa ma pot abtine sa mai comentez vreodata la articolele tale…
P.S. Nu mai repeta afirmatia ca doar tu intri în dialog cu cititorii pe acest blog pentru ca nu este adevarat. Vezi articolele doamnei doctor Huhulescu, ale profesorului Zaicu, ale doamnei Cora Muntean…
„ai mai scrie, pardon…”
@promi Doreai să înțelegi, dar n-ai reușit. Este bine ca vrei, intenția este admirabilă și nu îți dictează nimeni ce să citești și ce nu. Era un sfat, pentru că am văzut că te deranjează felul în care mă exprim.
Dragul meu… cum să îți explic… Când un autor scrie un articol, de obicei dă surse. Inclusiv, în cărți, vei vedea bibliografie recomandată, pe lângă surse. Acu’, e ca și cum te-ai lega de Umberto Eco dacă îți dă ceva extra să citești pe lângă articolele sale (nu, nu mă compar cu Umberto Eco).
“Fara sa ne ameninte cu blocarea IP-urilor si alte militienisme (apropo, ala se poate schimba usor in trei minute maximum, fara cunostinte avansate).” Cine a zis ceva de blocarea IP-urilor?! Vezi că faci niște afirmații false care denigrează imaginea acestui site, și nu-i ok. Nu te-a avertizat niciodată nimeni cu blocarea IP-ului “și alte milițienisme”. Cât despre schimbarea IP-ului, știu asta din 2005, nu trebuie să-mi explici că nu sunt idiot.
Nu, nu îți va bloca nimeni IP-ul și nu îți va face nimeni nimic (atât timp cât nu ataci direct pe cineva sau folosești limbaj neadecvat), în schimb eu voi înceta să-ți mai răspund, și ție și Dorei. Am stat să răspund fiecăruia la toate comentariile, nu ne-am înțeles, nu mă voi repeta la nesfârșit. Cu Dora cel puțin am mai avut în trecut discuții în contradictoriu, care au fost civilizate (asta ți-o poate spune și ea), însă când vezi că nu ajungi nicăieri cu o discuție, te oprești. Eu cel puțin asta voi face.
Numai bine!
@Dora rolul tău tu îl cunoști, eu de unde să știu care-i rolul tău aici. De a te contrazice de fiecare dată și de a te certa cu ceilalți care comentează? Eu asta am observat.
Da, uite, acum voi merge în fața oglinzii și mă voi certa pentru că am greșit față de Dora.
Am polemizat și eu cu tine de multe ori într-un mod foarte civilizat și știi asta, dar când văd că o ții în ale tale și că tot timpul produci certuri prin comentarii (nu cu mine neapărat, ci cu alții, în general) mi se cam ia.
Este foarte bine că îți susții crezut cu dovezi, dacă nu erai o persoană care să aducă în general argumente și dovezi, nici nu stăteam de fiecare dată să îți răspund, să-ți dau dreptate atunci când aveai sau eram de acord cu tine.
Foarte bine că ai luat o copilă ucraineancă în grijă. Și eu aș fi făcut același lucru dacă aș fi fost în situația de a putea fi de ajutor cuiva nevinovat.
Tu trebuie în schimb să recitești articolele, pentru că nu le-ai înțeles. Am repetat și chiar am spus că cei care au făcut atrocități împreuna cu cei care le-au ordonat trebuie să fie judecați fără mila. Toți! Și Putin, dar și Zelenski, care își ține poporul în această situație, constient fiind că nu are nicio șansă!
Dacă nu te-ai prins după atât de mult timp, noi, aici, prezentăm și cealaltă variantă, care nu este prezentată în mass media mainstream. Și când vine de vorba de război, și când vine vorba de pandemie. Pentru că trebuie să existe cineva care să arate și cealaltă față a adevărului, fiindcă el este întotdeauna la mijloc.
„Cine a zis ceva de blocarea IP-urilor?” „Cât despre schimbarea IP-ului, știu asta din 2005, nu trebuie să-mi explici că nu sunt idiot.”
.
Articolul „Laura, mon amour” 11/01/2022 :
– Filip Pruncu : „voi cere să ți se baneze IP-ul.”
– Filip Pruncu : „voi cere banarea celor care mai vin cu atacuri și jigniri. Dar, la fel, dacă nu termini cu subiectul, voi cere să ți se restricționeze accesul și ție.”
.
–––––––––––––––––––––––––––––––––
„Vezi că faci niște afirmații false care denigrează imaginea acestui site, și nu-i ok.”
Ati trecut la ziceri din astea cu termeni juridici? Ma retrag atunci ca mi s-a facut frica. Eu urmaresc de multa vreme clipurile dlui Cristoiu in fiecare zi, iar intr-unul dintre ele, putin inainte de pandemie, a dat un exemplu de ziarist foarte eficient pentru ca are relatii printre politicieni, sri, a mai enumerat si alte autoritati, deci chiar mi-e frica si ma retrag. Dar numai de asta, de frica.
TRAIM VECHILE NOI VREMURI: Plec de pe un blog ca am atacat un text.
Minunat!
Eu îti spun ca eu nu am provocat niciodata o cearta pe acest blog, ci ca am raspuns doar întotdeauna provocarilor în care am fost atacata, jignita si tu o tii pe a ta, fara sa poti demonstra ca EU sunt cea care „tot timpul produc certuri prin comentarii”. Stii ce este asta? O dezinformare, o minciuna, pur si simplu! Stii cine ma ataca? Cei care sunt de acord cu ideile tale si carora tu le permiti sa ma jigneasca tocmai din acest motiv, ba, uneori, chiar le dai nas sa faca acest lucru…
Adio, Filip!
I’auzi autorii pun bibliografie in carti si mai pun si recomandari. In fiecare zi invat ceva nou. 😛 😛 😛 Alta zicere care va ramane epica.
Dar ai mai vazut tu pe cineva cu
„citiți și urmăriți acele articole și acele videouri si veți fi cu siguranță mult mai deștepți”.
Nu spun ca nu ar fi deloc, dar aia probabil intai au dovedit ceva, in sensul ca au scris niste carti bune intai, articole importante care au schimbat ceva, o biografie care merita pusa intr-o carte, etc. Aici nu stiu daca se aplica. Hai sa scriem niste articole bune mai intai, pe urma poate poate macar o brosurica si pe urma… tot poate, inainte sa spunem arogante din astea de parca am fi singurii posesori de carti si am coborat sa luminam pe cei care nu au avut niciodata una. 😛 😛 😛
Pentru cei care sunt deranjați de exprimarea „conflict militar” în loc de război.
RĂZBÓI1, războaie, s. n. Conflict armat (de durată) între două sau mai multe state, națiuni, grupuri umane, pentru realizarea unor interese economice și politice; – sursa: DEX ’09 (2009)
RĂZBÓI s. (MIL.) 1. conflict, (înv. și pop.) bătaie, răzbel, (reg.) bozgun, (înv.) harță, oaste, oștenie, oștenire, oștire, oștit. (S-a iscat un ~.) 2. (înv.) nepace. (Stare de ~.) – sursa: Sinonime (2002)
RĂZBOI. Subst. Război, răzbel (înv.), oaste (înv.), conflagrație. Beligeranță, stare de război. Război mondial; război civil, război de secesiune; război pentru apărarea patriei; război de partizani, gherilă; război drept, război de eliberare; război de independență (de neatîrnare); război nedrept; război de cucerire; război colonial; război chimic; război bacteriologic; război atomic. Război rece. Măcel (fig.), masacru, carnaj (franțuzism). Conflict militar (armat), confruntare de forțe, ostilități. Agresiune, invazie, intervenție militară. Campanie militară, expediție militară; cruciadă. Operații militare, incursiune, raid. Luptă, luptare, bătălie, bătaie (înv.), ciocnire (fig.), războire. Ofensivă, atac; apărare, rezistență; retragere, defensivă. Stare de război; declarație de război. Ocupație. Capturare. Capitulare; armistițiu; tratat de pace. Militarism. Tactică. Strategie. Militar, luptător, soldat, războinic, combatant, beligerant; agresor; invadator, cotropitor, cuceritor; militarist. Adj. De război, de luptă; beligerant, conflagrant; războinic, râzboinicesc (înv.), războitor (înv.), răzbelnic (înv.), belicos (livr.), belicist (rar); agresiv, revanșard, militarist. Vb. A (se) război, a duce (a purta) război, a se bate în război, a fi pe picior de război; a se bate, a se lupta, a (se) oști (înv. și pop.), a ostăși (înv.), voinici (înv.). A declara război, a declanșa un război, a dezlănțui un război, a aprinde butoiul cu pulbere, a se pune pe picior de război, a intra în război, a intra în luptă, a începe războiul, a chema sub arme (sub drapel), a ridica (a lua) armele, a scoate sabia din teacă, a dezgropa securea de război. V. apărare, armată, armă, atac, ostaș. – sursa: DAS (1978)
Deci nu este nimic greșit din ce am spus, este doar o problemă de semantică. Sau, mă rog, puteți să-i certați pe autorii acestor definiții din dicționare, nu pe mine.
Numai bine!
Tocmai ce am spus ca ai inteles gresit: nu era vorba de „conflict vs razboi”, puteai sa-i spui si „plantatul de bulbi de lalele olandeze de catre rusi pe teritoriul Ucrainei” ca intelegeam si treceam mai departe.
Dar una e sa spui pur si simplu:
„conflictul militar”
si cu totul alta e:
„conflictul militar (războiul, ca să sune mai bine la urechile unora) „.
Vezi singur diferenta, daca nu e niciuna e ok.
(Sa-ti mai explic si altceva: astia care iti trimit bezele acum, ti-ar trimite si daca ai umple pagini cu obscenitati de autobaza la adresa americanilor si ucrainienilor. Dupa ce se termina asta si o sa scrii despre alt subiect, ei, pupatorii or sa plece. Cititorii si scriitorul raman. Da, cititorii sunt aia pe care macar nu trebuie sa-i jignesti din introducere gratuit si carora nu trebuie sa le spui „nu-ti place, nu ma citi”.)
(Exista si „non ti piace, non prenderlo” sau aproximativ, la desenatorii italieni care fac portrete prin Paris, dar e vorba de partea comerciala, aici nu e cazul.)
Azi ai deschis dictionrul si argunentezi cu el, ieri ai argumentat cu „Un razboi, asa cum il vad eu, inseamna atac din partea ambelor parti…”.
In momentul cand ai scris, cum era, ca ieri sau ca azi? Sa te ajut? Te scoti doar daca zici „cumulate”.
Felicitari, domnule Pruncu. Un articol exact despre cretinismele fanfarei de dementi ideologi. V-au mai pus prietenii se-curisti inca o bifa. :))
„Oamenii fac lucruri care, daca n-ar fi prosti, nu i-ar putea sili nimeni sa le faca.”
Bietul Marin Preda…
Cum ar suna „Conflictul militar mondial al II-lea” sau „Conflictul militar franco-prusac” sau „Conflictul militar de 100 de ani”?
Prosteste nu?
Asa ca mai bine spune-i „operatiunea speciala” sa respecti punctul de vedere ai celor pe care ii reprezinta acest site.
Succes in continuare cu „razboiul cu fake news-ul”. I-ai prins, da. 🙂 Dar nu poti sa-i zici „conflict nemilitar cu fake news-ul”?
Inainte erau multi strungari si lacatusi, ceea ce era bine, nu zic, acum e inflatie de ziaristi.
Un razboi, asa cum il vad eu, inseamna atac din partea ambelor parti, si in plus, daca era razboi cu adevarat, crede-ma ca nu dura atat. Putin ARE capacitatea militara de a cuceri si distrug complet Ucraina, insa nu asta a fost intentia lui. El doreste sa cucereasca anumite zone si sa le demilitarizeze. Asadar, este un conflict militar. Iti reamintesc ca si SUA spuneau ca este o interventie militara ceea ce faceau in Irak.
Razboiul Mondial este numit razboi din motivele pe care ti le-am expus mai sus. Daca Putin dorea un razboi in adevaratul sens al cuvantului, Ucraina nu mai statea in picioare. Este un lucru cunoscut, nu o parere de-a mea.
Evident ca respect punctul de vedere al celor care reprezinta acest site, fiindca este si punctul meu de vedere, de aceea scriu aici. Nu sunt platit sa scriu ce mi se dicteaza, eu scriu exact asa cum gandesc. Spre deosebire de site-urile platite, unde scriu toti hipsterii ceea ce li se dicteaza, aici se fac niste analize, se scrie liber si nu, nu suntem platiti. 🙂
In fine, daca tu tot ce poti sa faci este sa comentezi pe termenul folosit, in loc sa comentezi ideea principala a articolului, da-i bataie. 🙂 Sau poti sa scrii si sa recunosti ca avem fake news grosolan la Digi si Antena 3. Daca refuzi sa vezi asta, sau chiar nu ai capacitatea intelectuala de a vedea, te invit sa te uiti la jocuri video si clipuri cu oameni din baruri si cine stie ce mai gasesc astia de difuzat. 🙂
O zi buna!
P.S.: Nu sunt ziarist.
Filip, eu te-am înteles odata când mi-ai explicat ca nu scrii articole la comanda si te cred. Dar sa scrieti chiar toti despre stirile false si alte stiri care îl avantajeaza în mod direct sau indirect doar pe Putin, nu este ok.
Cu toata simpatia, chiar daca iar m-ai întristat.
Geo
Cum adica toti scriu despre stiri care-l avantajeaza pe Putin? Adica mainstreamu’ ce face? Ca aia sunt „toti” si nu vad neam vreun articol care sa-l avantajeze. Sau trebuie unanimitate, ca deh, e dimacrasi? Bine, dumele de la A3 si Digi sunt stiri corecte, Putin a pierdut razboiu’, la noi si in Europa au scazut preturile iar americanii cumpara benzina cu 0,5 $/galon. E bine asa? Vezi ca in Franta au crescut cazurile de covrig. It’s coming!
Geo
Am uitat de campioana la vaccinari, Portocalia, unde le-au sarit in aer (cica) infectarile si mortii. Mai trebuiau sa faca macar 3-4 boostere, pe principiul ca sigur obtii rezultate diferite, folosind mereu aceleasi metode! Cei mai tari sunt insa noii ahei care au stopat covrigu’ pe perioada vacantelor. Deh, money first. Doamne, n-am crezut ca lumea se va duce cu asa viteza fix in caput. Pana la urma e bine, ne mai distram si noi. Zeus ce mai face? Se mai joaca cu noi castelute UE din cubulete pe la Elisee cand il scapa „maman” de sub supraveghere? Cred ca va distrati grozav p-acolo prin Micu’ Maghreb! Va invidiez!
Era vorba despre „toti” autorii de pe acest site. Măi, nu fi miștocar când vorbim despre lucruri grave!
Ma refeream la „operatiunea militara” a amicului tau, Putin.
до свидания.
@Dora, lasa asa. Cand cititorul este intrebat cine a mai scris pe site despre subiect, dupa ce iti spune ca se documenteaza sute de ore, nu mai are rost. E fas rau. (Thumbnail-ul unui video al d-lui Cristoiu sugereaza clar ca va fi vorba si despre asta in video, dar cine e dl Cristoiu, punem link-uri catre CTP, altul care exclude intentionalitatea din fake-news de propaganda.)
Geo
Hai sa vedem cine s-a dus mai mult peste tari suverane, de la WW2 si pana azi. Sa vedem cam ce ne da in contabilitate. Si cine are cele mai multe baze militare raspandite prin lumea mare. Ce zici, te bagi? Normal ca nu e in regula ce se intampla dar hai sa judecam pe toata lumea cu aceeasi oca. Sau la Unchiu’, la Franta sau UK nu se pune, nes pa?
Foarte original. Poate-mi explici de ce, atunci când vine vorba de grozavia care se petrece acum, la doi pasi de noi, voi, cei care evitati sa-l criticati pe agresorul momentului, invocati nonstop actiunile similare ale americanilor? Am scris eu undeva ca americanii nu sunt de condamnat acolo unde s-au comportat ca invadatorii rusi? Da, sunt de condamnat, dar nu acesta este subiectul zilei, compris?
Vine bezmeticul acela de la Kremlin sa-mi spuna mie ce sa fac pe teritoriul tarii mele, iar vecinilor mei le ciopârteste tara pentru ca asa vrea muschiul lui, decimând oameni nevinovati, si eu sa ma gândesc la pacatele americanilor tocmai acum?
Daca vrei sa stii, pâna acum, stiind cât îi urasti tu pe occidentali, am respectat faptul ca nu ai comentat la articole despre razboiul lui Putin. Ma rog, atât a fost, dar chiar nu ma asteptam sa-mi pui si tu placa total paralela si deja uzata cu „hai sa judecam pe toata lumea cu aceeasi oca”.
Dora, nu stiu ce au scris ceilalti colegi despre Putin, nu am mai apucat sa vad nici ce spune dl. Cristoiu despre asta. Daca s-a intamplat sa spun ce spun si altii, inseamna ca-i ceva ce merita mentionat.
Oricum, nu scriu sa-l avantajez pe Putin. Daca ar fi sa scriu despre asta, as spune ca da, Rusia inca nu si-a folosit nici 50% din puterea militara, iar asta nu inseamna ca sustin pe cineva, decat adevarul. Cum spuneam si mai sus, nu este o opinie, este ceva cunoscut, dovedit.
Personal, nu sustin nici pe Putin, nici pe Biden, nici pe Xi Jinping. Din trei ‘rele’ nu as putea alege.
Insa, incerc sa fiu obiectiv. Aici nu-i vorba de ceea ce ne place sa auzim, ci ce este adevarat sau nu. Iar adevarat este ca 1. Prelipceanu este un bou, si 2. Rusia nu si-a folosit toata forta militara. Cine crede ca 5 soldati rusi inarmati sunt batuti si alungati de o baba cu matura, chiar trebuie compatimit.
In razboi, ce-a de-a doua arma este dezinformarea. Intotdeauna a fost asa. Nu numai a inamicului, ci a tuturor. Cu atat mai mult cand este un razboi atat de complex si important.
„Operatiune militara”, „conflict militar” sau „razboi”, sa aleaga fiecare denumirea care i se pare mai potrivita. A nu se uita însa, ca avem de-a face cu invazia rusilor într-o tara suverana, ceea ce este foarte grav, vina purtând-o în întregime invadatorul (ca în orice situatie de acest gen).
Ai afirmat ca Putin „doreste sa cucereasca anumite zone si sa le demilitarizeze”, asta m-a întristat. Ai folosit exact cuvintele lui Putin, fara sa faci nicio remarca la aceasta stire falsa lansata de la Kremlin. Zic „falsa” pentru ca, dupa felul în care s-a desfasurat „operatiunea militara” din februarie si pâna acum, dupa pretentiile ridicate de Putin pentru a cadea la pace si dupa actiunile lui, este evident ca este vorba despre mult mai mult. O spun si analisti de prestigiu international. „Eliberarea” regiunii Donbas, pentru a-i apara pe rusii de acolo, ar fi putut fi realizata în câteva zile, daca Putin ar fi dorit doar asta.
Da, ai absoluta dreptate, daca Ucraina nu ataca si ea Rusia nu se poate numi razboi. 🙂
In ceea ce priveste, „fake-news”, o tineti langa cu doua prostii monumentale ale lui prelipceanu si radu tudor. La ambii e clar ca e fara intentie, e doar din prostie. Nu poti sa incerci sa faci stire falsa doar cu o traducere falsa pe un video pentru ca nu ai cum sa presupui ca nu e nimeni care stie limba rusa printre telespectatori, iar in celalat caz, jocul Arma 3 e unul prea cunoscut sa riste cineva sa ne minta cu el. Din nou prostie.
(Nu le iau apararea, la emisiunea lui prelipceanu nu stiu daca m-am uitat in total doua minute, la emisiuni ale cu radu tudor m-am uitat, dar in alte vremuri cand era ajutorul danei).
Cei care fac adevaratele stiri false sunt cei care se folosesc de doua prostii sau gafe monumentale sa demonstreze ca totul e „fake-news”. Printre care si tu pentru ca ai reusit sa faci un articol din doua prostii ale altora, stiind ca sunt doar prostii sau gafe.
Vedeti sa nu-i deranjati cumva pe politicieni cu problemele care conteaza si unde puteti avea influenta, de unde atata profesionalism si curaj la jurnalistii nostri, hai sa continuam cu analiza stirilor false ca e si important pentru „conflictul” asta ce spun jurnalistii romani. Dar nu suparati politicieni, am inteles pe aici ca se poate sa mai aveti nevoie de ei si „ce facem atunci”.
Mi se pare mai mare facatura aici decat pe mainstream.
Dar nu-mi retrag cuvintele de la inceputul anului. Candva chiar ati fost cei mai buni.
Prietene, esti foarte confuz. 😆
1. Nu era vorba de Radu Tudor, era vorba de Gadea.
2. Deci, cand cei din presa mainstream vin la TV si prezinta fake news, e ok, dar cand altii prezinta fake news, este propaganda ruseasca. 😆
3. Nu are nimic ca sunt prosti de bubuie si nu verifica ceea ce prezinta la TV in fata a zeci de mii de oameni. Dar faptul ca noi verificam si expunem ce este de expus, este grav, pentru ca nu-i place lui promi. 😆
4. Daca este mare facatura (ce anume este facatura? Poti demonstra cand faci astfel de afirmatii?) de ce stai pe aici si urmaresti ce scriem? Ba mai mult, stai sa iti pierzi si timpul scriindu-ne, in loc sa te documentezi si sa evoluezi.
5. Cine a mai scris aici despre gafa lui Prelipceanu in afara de mine? Nu stiu, pe bune. N-am verificat.
6. Vrei sa scriem ce iti place tie? Nu se poate. Imi pare rau. Intoarce-te la Digi si la Antene.
Daca spui ca este din prostie, pai, asta nu-i ok. Cand esti in televiziune, cand stii ca te urmaresc zeci de mii/sute de mii de imbecili, pai, verifici inainte sa faci/spui ceva. Asta arata profesionalismul. Vezi ca pana si taticul vostru, CTP, l-a taxat pe Prelipceanu. Du-te sa-l certi si pe el https://www.bugetul.ro/ctp-l-a-spulberat-pe-prelipceanu-nu-preiei-niciodata-o-stire-fara-o-verifici/
Ai spus „Cei care fac adevaratele stiri false sunt cei care se folosesc de doua prostii sau gafe monumentale sa demonstreze ca totul e „fake-news”.”
Deci, este fals cand demonstrez un fals, doar pentru ca te deranjeaza pe tine. Am inteles. 😆 Am spus ca totul e fake news? Nu. Dar cea mai mare parte este. Si in loc sa stai sa judeci si sa te scobesti in nas, ai putea sa te documentezi si tu sute de ore cum o facem noi.
Deci articolul meu este fake news pentru ca am facut un articol din prostiile altora, stiind ca sunt prostii sau gafe. Om bun, ai probleme grave de perceptie si de intelegere a termenului fake news.
Treaba cu politicienii n-am inteles-o. Nici nu ma intereseaza ce doreai sa spui, imi pare rau.
O zi frumoasa 🙂
Inteleg. 🙂 Ok, ai dreptate 🙂 .
Conflict militar și război sunt același lucru, conform dictionarelor. Ah, ca nu sună bine la urechile lui promi, asta-i altceva! 🙂
Mi-ai pus întrebarea: „Nu poți să-i zici conflict nemilitar cu fake news-ul”? Nu. Dar pot să-i spun conflict cu fake news-ul sau război cu fake news-ul. Conflictul nu este doar militar, dragul meu pormi. Conflictul este și acesta dintre noi, și nu-i militar. Folosește și tu logica, ce dracu!!? 😆
L-ai scos din context. Am vrut sa spun ca faci exact ca rusii, eviti cuvantul „razboi”, dar daca citesti din trei in trei, poate fi si cum zici. La asta am vrut sa ajung, dar o tot omiti: „Asa ca mai bine spune-i „operatiunea speciala” sa respecti punctul de vedere al celor… „.
Uite un alt tip de, sa zicem, „fake statement”: „votul tau conteaza”!