Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Fiecare aşteaptă să apară din clipă în clipă, ca o icoană, Majestatea Sa”

Prin Decret Regal, în 21 iunie 1940, Frontul Renaşterii Naţionale se transformă în Partidul Naţiunii.
O decizie fără nici un efect în realitatea ţării, cu doar cîteva zile înainte de Cedarea Basarabiei, unul dintre numeroasele momente de fanfaronadă de sub Domnia lui Carol al II-lea.

Duminică, 23 iunie 1940, pentru a lăsa impresia că decizia a stîrnit entuziasmul popular, se organizează în Piaţa Palatului Regal o manifestaţie.
Despre ea, sub titlul Cetăţenii Capitalei au făcut ieri M.S. Regelui o impresionantă şi impunătoare manifestaţie de dragoste şi devotament, oficiosul România, condus de Cezar Petrescu, de luni, 24 iunie 1940, publică o relatare tipică pentru felul în care se scrie în paginile ei despre Carol al II-lea:

„Încă de la orele 10 jumătate, vasta piaţa a Palatului Regal devenise cu adevărat un stup zumzăitor. O enormă masă de oameni ocupa pînă la ultima palmă de loc şi se revărsa departe de tot pînă în piaţa Victoriei, pînă în b-dul Brătianu şi b-dul Elisabeta. S-au strîns laolaltă şi freamătă de nerăbdare nenumărate mii de cetăţeni din toate straturile sociale şi de toate vîrstele. Predomină, însă, cei tineri, de pe acum – aşa cum a dorit Conducătorul Suprem – «soldaţi credincioşi ai Reînvierii Neamului, plini de avînt…»

Prinzînd de veste, au sosit la locul manifestaţiei şi fotografii şi cinematografiştii, care – suiţi pe scări sau pe acoperişurile maşinilor – surprind spectacolul într-adevăr grandios al uriaşei tălăzuiri de capete, ca nişte multicolore şi fără de număr confetti. De foarte multă vreme, Capitala n-a mai cunoscut o adunare populară de proporţiile şi însufleţirea acestei manifestaţii spontane, pornite din îndemnul clocotitor al viguroasei inimi populare.

… Şi, iată, din senin, răsar de pretutindeni, purtate de braţe vînjoase de săteni din comunele mărginaşe ale Bucureştilor, o lume întreagă de steaguri.
O pădure de stindarde, din vîrful căreia acvilele de bronz par a se îndrepta, într-un înalt zbor omagial, spre ferestrele Palatului, în chenarul cărora fiecare aşteaptă să apară, din clipă în clipă, ca o icoană, Majestatea Sa.

E ora 12, 20…
Deodată, peste imensa masă de oameni, pînă atunci în mişcare, se întinde, magic, vălul unei linişti depline. O tăcere religioasă a cuprins întreaga mulţime. Nu mai mişcă nici oamenii, nici steagurile.

În aripa stîngă a Palatului, se deschide o fereastră, şi un glas de sătean tînăr izbucneşte:
– Majestatea Sa!

E destul atît. Un tunet de urale zguduie cerul şi mulţimea; o explozie nesfîrşită de aclamaţii, repercutate pînă la capetele bulevardelor, se declanşează. Mii de braţe ca tot atîtea aripi în elan, se ridică salutînd pe Conducătorul Suprem.

Din balcon, îmbrăcat în uniformă albă, Majestatea Sa răspunde supuşilor Săi, ridicînd mîna dreaptă în salut roman. Clocotul uralelor se îmbină, în acel moment, cu sunetele muzicilor, care intonează, «„Imnul Regal».

Toate feţele se îndreaptă spre Suveran, miile de ochi exprimă numai recunoştinţă, numai iubire, numai admiraţie pentru Domnul Ţării.
Cîntă acum nu numai muzica, dar toate aceste nenumărate mii de români, întreaga ţară…
Răsună, apoi, acordurile altor imnuri patriotice: «Pe-al nostru steag»… «Trei culori»…, «Deşteaptă-te, române!»…
Trece astfel, jumătate de oră, în care aclamaţiile nu mai contenesc, iar sutele de steaguri stau înclinate în faţa Suveranului.

Pe urmă, după ce M.S. Regele se retrage – mult încă după aceea, uriaşele valuri populare continuă să tălăzuiască în faţa Palatului, ca un simbol viu al pulsului obştesc, sincronizat pe vecie cu înaltele comandamente naţionale, atît de înţelept tutelate de Conducătorul nostru Suprem.”

Să mai spună cineva că sub Ceaușescu, în materie de Cult al personalității s-a atins culmea în Istoria României!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „„Fiecare aşteaptă să apară din clipă în clipă, ca o icoană, Majestatea Sa””

  • nea girimea Am informatii mai directe. Nu orice cetaten al Basarabiei erau moldoveni. Multi evrei si ucraineni, Care au devenit cei mai infocati sovietici, pe care generic ii numim acum „rusi”.In cei o suta de ani de dominatie a imperiului rus identitatea nationala a romanilor din Basarabia s-a pastrat. Dar in schimb in cei citiva ani de dominatie a asa zisului stat artificial ucrainean, aproape a disparut identitatea nationala a romanilor. Din 200 de scoli, in 2000, in limba romana acum mai sunt 5.

  • Maestre, vă contrazic un pic, cetățenii au ieșit masiv în stradă și atunci când au consuderat că este necesar.
    După 1990 au fost adunări impresionante la venirea Regelui Mihai și la funerariile lui Corneliu Coposu.
    Coposu oficial nu a avut funeralii naționale dar populația i-a organizat chiar ea prin prin prezența masivă funeralii naționale.
    *
    Ieri Iohannis s-a agățat de discursului lui Orban pentru a fenta iar atenția populației de la noile taxe și impozite aplicate de la 1 august, și de abate atenția de la neputința guvernului de a conduce țara.
    Nu există nici un plan de rezolvare a problemelor majore – inflația și criza energetică.
    De ce Iohannis nu a arătat cu degetul către guvernul Ciucă?
    De ce nu a arătat cu degetul spre miniștrii total inutili și nepregătiți ca Virgil Popescu, Cîciu de la finanțe și ăla de la fonduri europene Marcel Boloş?
    Ce dreaq mai așteptă Iohannis când vede nu se poate trece peste o criză atât de mare cu nulități?
    Cel puțin Boloş nu știm cum de mai ocupă acea funcție.
    *
    Iohannis a inventat o temă care nu se regăsește în discursul lui Orban rostit la Tușnad și anume „teoria raselor”. Deci a lansat un fake news profitând de faptul că românii nu știu ungurește.
    O șmecherie politicianistă.
    Este adevărat că mulți sociologi au remarcat că rasa albă după 4000 de ani, începând de la civilizața greacă și romană și până în prezent și-a epuizat resursa.
    Au dat omenirii cea mai mare cultură umanistă, tehnologică și filosofică, însă numărul lor s-a redus cosiderabil.
    Probabil că peste o sută, două de ani, albii vor mai exista doar în rezervații ca și indienii ăia din america – pieile roșii. Vorbim aici de o dramă a umanității care va pierde una dintre componente.

    • @Adriana
      Da…Fix Asa E.Nu dreaq…LA DRACU FIR-AR DRACU AL DRACU VORBA LUI TOMA CARAGIU PARCA…
      NU-I PROBLEMA…FRATELE CAZUT FACE…L-AU DEZAMAGIT SCLAVII…
      Acum…ce fac astia…maskirova…manipulare…fumigene…petarde…picard maneuver…acelasi lucru…Nu Stiu…vezi pe animal planet…mangusta si sarpele…cum se invarte…acolo…distragerea atentiei…pana intr-o clipa cand sarpele nu e atent…asta fac si astia acum…
      Evident…problemele sun Altele…astea…inflatie..criza energetica…Sunt Doar Consecinte…Falimentul E Cauza…Pot Sa Avansez si O Data…Maxim Sfarsitul Lui Septembrie…deocamdata ue a zis pas slugilor din colonie cu banii..idem Polonia si Ungaria…Europa Se va Rupe…Ramane De Vazut…Cum…Inca Nu Sunt Toate Cartile Jucate…
      Acum…La Coposu La Cimitir…La Bellu Catolic Pe Aleea Principala Am Pus De Multe Ori Lumanari…Si M-am Rugat…E Si Tata Si Mamaie Pe Acolo…La Ceausescu Si Nevasta-sa…La Ghencea Civil…Am Pus O Data Lumanari Si M-am Rugat…Inclusiv Pentru Nicu Ceausescu…E Si Strabunicu Tataie Bunica Si Mama…Inca 2 Unchi…Tot Pe Acolo..
      Toate Bune!!!

  • Să sustina cineva că sub Inteligenta Artificiala, în materie de Cult al personalității nu se va atinge Culmea în Istoria Civilizatiilor.

    Cultul personalitatii se dezvolta in stil fibonacci, la un moment dat acesta ajungand sa l vizeze pe insusi Zeul Impersonalitatii

    • @Online
      Stai usor ca nu e nici un cult al personalitatii…cultul personalitatii…au personalitatile…astia care sunt nimeni…ca Mine…Stima de Sine=0…deacamdata mai am un subiect de conversatie pe alt forum…pe national.ro…astora le trebe uniforme…bani…Incerc sa-i „lamuresc” de niste boli incurabile…adica mai bine joaca la pacanele masluite decat sa-si mai faca”asigurare de viata”…macar se bucura de bani chiar daca sunt pacaliti…Stima,Orgoliu,Trufie=0…in schimb…micutze rautati…MAI MARI…AIA E.

  • @Constantinescu Valentin-Ionut
    ” 1940 l-a prins in Basarabia in Armata…si moldovenii…cand s-a retras armata romana aruncau cu pietre in ei…”
    „Moldovenii” de atunci erau de acelasi neam cu „romanii” care au aplaudat intrarea germanilor in Bucuresti in 1916 sau au intampinat entuziast „eliberatorii ” la sfarsitul lui august 1944 tot in Bucuresti.
    A se vedea statistica demografica in Basarabia si Bucuresti la momentele pomenite .

    • nea girimea Am informatii mai directe. Nu orice cetaten al Basarabiei erau moldoveni. Multi evrei si ucraineni, Care au devenit cei mai infocati sovietici, pe care generic ii numim acum „rusi”.In cei o suta de ani de dominatie a imperiului rus identitatea nationala a romanilor din Basarabia s-a pastrat. Dar in schimb in cei citiva ani de dominatie a asa zisului stat artificial ucrainean, aproape a disparut identitatea nationala a romanilor. Din 200 de scoli, in 2000, in limba romana acum mai sunt 5.

  • Foarte bun și foarte interesant,excepțional este editorialul dumneavoastră, Maestre Ion Cristoiu ! Niciodată crezul unui popor, al unei națiuni,valorile lui ancestrale care sunt credința în Dumnezeu și în Mântuitorul Nostru Iisus Hristos și dragostea lui de glie (de pământul strămoșesc)nu ar trebui înlocuite cu adorarea unor idoli ,fie ei și cu fața umană, pentru că se încalcă legea sacră ,legea divină instaurată de Dumnezeu pe Pământ ! Nu avem voie să ne judecăm poporul din care facem parte -„Nu judeca, ca să nu fii judecat ! „-,dar avem tot discernământul de a nu ne crea eresuri ,credința falsă , că un conducător ar putea să fie salvatorul vieții noastre și nu noi înșine prin puterea credinței și a Lui Dumnezeu ,dar și a faptelor noastre ! De la Carol al II lea încoace a încolțit în mințile românilor si a fost sădită în inimile lor sămânța cultului personalității ! Admirabil editorial și superbă concluzie de final care exprimă întru totul adevărul care este unul singur, Adevărul
    Lui Dumnezeu și care ne poate mântui cu dragoste ,bunătate și blândețe pe fiecare dintre noi , cum cu iubire și înțelepciune ne-a învățat Mântuitorul Nostru Iisus Hristos ” Eu Sunt Calea, Adevărul și Viața!” Mulțumirile noastre sunt prea puține și prea mici pentru efortul dumneavoastră de a ne călăuzi pașii spre dreptate și adevăr, Maestre ! Vă dorim multă sănătate și tot binele din lume, Maestre și aniversare frumoasă la 55 de ani de activitate în presă ,dar și pentru activitatea dumneavoastră ca istoric ,scriitor ,analist politic ,publicist și realizator de emisiuni TV și de reportaje de călătorie ! Felicitări !

    • @Ileana
      Articolul Maestrului Ion Cristoiu e cu bataie lunga.Sau Long Shot cum s-ar zice.
      Pai Cronologic.
      1.Ocupatia sovietica a Basarabiei Si Bucovinei De Nord:28 iunie 1940–3 iulie 1940.
      2.Dictatul de la Viena 30 august 1940.
      3.Abdicarea lui Carol al doilea 6 septembrie 1940.
      4.7 septembrie.Cedarea Cadrilaterului către Bulgaria.
      Acum asa umil…ca mi-a placut istoria si mai stiu si Eu una alta…ce sa spun…Tataie i-a povestit lui Tata ca 1940 l-a prins in Basarabia in Armata…si moldovenii…cand s-a retras armata romana aruncau cu pietre in ei…Bine…Tataie a facut vreo 3 Ani pe Front…de acolo a facut si reumatism…l-am intrebat si Eu cum era…imi zicea ca le dadea o pusca cu 5 gloante…nasol daca aveai 6 de tintit…vis a vis de regi si conducatori…bine Carol a fost german…Ferdinand parca nepot al lui ceva…dupa care s-a stricat treaba…tot Tataie ii povestea lui Tata ca lucra gradinar…probabil inainte de razboi la curtea regala…si se balacareau „viitoarele capete incoronate-aia mici” mai ceva ca la usa cortului…astea nu sunt SF-uri…ce v-am povestit.
      Acum…asta cu alesi…conducatori…EVIDENT NU SUNT ALESII LUI DUMNEZEU…oamenii isi aleg lideri conducatori ce se ocupa temporar si vremelnic de problemele lor…astia tind sa se „oculteze” sa dezvolte „relatii de putere” care sa le permita „perpetuarea”…DA…Pot Sa Postulez si Asta…Fiintele Vii Au Instinct De Conservare Si Reproducere…La Fel Informatia…Tinde Sa Se Conserve Si Sa Se Reproduca(se multiplica-redundanta sa spunem)…Ei Bine Si Puterea Face Acelasi Lucru…Are Instinct De „Conservare”…si…”Reproducere”…Orice Politician Creste Altii Pe Langa El…Care Il Iau De Mentor…”Parinte Spiritual”…e valabil in toate domeniile Acest Principiu…lasa „urmasi”….ion iliescu-adrian nastase…traian basescu-elena udrea…mai nou iohannis-ciuca…e chiar comic cuplul asta…inca nu le-am „facut incadrarea”…pik si pok lolek si bolek stan si bran…exemple de aici ca sa zic asa…acum…voi face o analogie…sper sa nu socheze…in comunism exista rotatia cadrelor…astia au zis ca e nasoala ca e o prostie….una din cele mai vechi „multinationale” din istorie…catholic church…stiti ce face…preotii si calugaritele nu sunt lasati/lasate mai mult de niste ani intr-o parohie/manastire/casa de ajutor…”sa nu se naraveasca”…pai nu e acelasi lucru…
      Ca sa inchei cu o Gluma…Majestatea Sa de „hop in tol”.
      Toate Bune Si Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *