Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Fîstîceala în faţa femeilor

Că, obişnuit, criticii nu se citesc între ei, e deja un bun cîştigat al Istoriei literaturii şi, mai ales, al Istoriei scriitorilor nemulţumiţi de aprecierea operei lor. Că nici scriitorii nu se citesc între ei, iată însă o descoperire surprinzătoare. Şi, totuşi, ăsta e adevărul. Dacă, de exemplu, scriitorii s-ar fi citit între ei, mai mult ca sigur, atunci, următoarele consideraţii ale lui André Maurois – „Nu trebuie să facem mare caz de femei: doar să ne emoţionăm cînd le privim şi apoi să ne admirăm că am resimţit un sentiment plăcut pentru atîta lucru” – ar fi făcut ca mulţi mari autori să nu se mai simtă atît de fîstîciți în faţa femeilor. Şi nu e vorba de poeţi, a căror fire simţitoare explică într-un fel descumpănirea trădată de versurile lor cînd la orizont apare, ca subiect literar, femeia. Nici măcar de gînditori, a căror turmentare ivită din efortul intelectual cerut de crearea unui sistem filozofic, explică astfel de turburări lirice, precum cea a lui Kierkegaard:

„Fiecare femeie îşi are vraja ei: surîsul drăgălaş, privirea zburdalnică, ochii strălucitori, capul îmbufnat, spiritul provocator, dulcea melancolie, intuiţia profundă, tristeţea prevestitoare, nostalgia terestră, emoţiile nemărturisite, sprîncenele elocvente, buzele întrebătoare, fruntea plină de mister, buclele seducătoare, pleoapele ce umbresc privirea, mîndria celestă, roşeaţa fugară, paşii uşori, graţia aeriană, şoldurile languroase, fremătătoarea reverie a dorinţei, suspinele inexplicabile, trupul zvelt, formele dulci, gîtul arcuit, umerii rotunzi, piciorul mic, mîna drăgălaşă”.

E vorba de marii realişti, de prozatorii solizi, aşezaţi gospodăreşte la masa de lucru pentru a produce intime lumi de personaje şi întîmplări. Severi cu ei înşişi, morocănoşi, cum le stă bine unor oameni ce au de-a face cu atîtea personaje, ei îşi pierd capul cînd e vorba de femei.
Iată-l, de exemplu, pe uriaşul Balzac, întrerupîndu-şi naraţiunea pentru a plasa aceste înduioşătoare consideraţii:

„Alături de o femeie care are geniul sexului ei, dragostea nu e niciodată o obişnuinţă; duioşia ei încîntătoare ştie să se inventeze în forme atît de felurite; este atît de spirituală şi de iubitoare totodată; pune în firea ei atîta prefăcătorie şi e atît de firească în prefăcătoriile ei încît ajunge să fie tot atît de puternică prin amintire ca şi cînd e de faţă. Alături de ea, toate femeile pălesc. Trebuie să fi avut teama de a pierde o dragoste atît de cuprinzătoare, de strălucitoare sau să o fi pierdut ca să cunoşti întreaga ei valoare”.

La celălalt capăt al buimăcelii în faţa femeii dăm peste Nicolae Filimon. În Ciocoii vechi şi noi, scriitorul se opreşte brusc din narare pentru a se prăbuşi cu totul în această formidabilă diatribă:

„Natura a făcut din inima femeii o carte scrisă cu litere cabalistice, pe care înamoraţii, în vanitatea şi egoismul lor, cred că o citesc şi o înţeleg; în realitate însă sînt foarte puţini aceia care pot zice cu drept cuvînt că au descifrat acele ieroglife, de la care atîrnă adesea fericirea şi nenorocirea oamenilor; şi aceşti favoriţi ai soartei nu sînt întotdeauna cei nobili şi avuţi, nici cei frumoşi sau cu spirit, ci uneori cu totul din contră”.

Toţi, însă, ar fi tresărit indignaţi parcurgînd această mizerabilă părere despre femei a satiricului Confucius:

„O femeie obişnuită are minte cît un cocoş; o femeie care nu seamănă celorlalte are minte cît doi cocoşi”.

Hotărît lucru!
Bărbaţi fiind, marii prozatori se fîstîcesc în faţa femeii nu numai în viaţă, dar şi în literatură!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Fîstîceala în faţa femeilor”

  • Domnule Cristoiu, am cautat prin chat gpt citatul din Confucius despre femei si mi a raspuns ca nu gaseste acest text, evident dupa ce a cautat prin multiple scrieri si traduceri ale invatatului chinez.
    Deci nu stiu ce sa zic despre veridicitatea sursei. 😀

  • Versuri Antract – Una intr-un milion
    http://www.versuri-az.ro/antract/Una-intr-un-milion

    Antract – Una intr-un milion ::.

    Una din 5 femei e acceptabila incat s-o vrei
    Cu o femeie din 10, o saptamana intreaga ai petrece
    Din 20 sigur una ar accepta sa vina cu tine sa-i arati luna
    O femeie din 50, cu ea daca ai fi in stare pragul sa-l treci

    Refren:
    Doar una dintr-un milion
    Te va iubi cu adevarat
    Doar una dintr-un milion
    Va face din tine barbat
    Doar una dintr-un milion
    Pentru tine ar in stare si viata sa-si dea
    Doar sa fii al ei
    Iar ea va fi mereu numai a ta.

    100 din toate femeile sunt niste zeite
    O femeie dintr-o mie cum sa ingenunchiezi sa te faca stie
    Una din 10.000 pana in panzele albe dupa ea vei veni
    Intr-un milion exista femeia
    Esti fericit daca ai gasit-o pe aceea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *