Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Flagelul online infectează libertatea

După experimentul nereuşit, numit pompos ‟şcoala online”, putem trage concluzia că aceeaşi soartă o aşteaptă şi pe supralicitata ‟presă online”. Animând dialogul la distanţă între dascăl şi elev, fără ca între ei să existe manualul tipărit, singurul martor al comunicării autentice de cunoştinţe sistematice conectate la puterea de înţelegere potrivită vârstei şcolarului, încercăm să inducem în mintea cetăţeanului cotropit de griji, că trecutul, prezentul şi viitorul omenirii, vor fi conservate în ‟poze mişcate”, menite să păcălească ochiul şi vigilenţa creierului hrănit cu informaţie. Ce e mai comod decât să gâdili tastele cu buricele degetelor, în absenţa partenerului de dialog, crezând că cineva, în carne şi oase, te va citi dacă are chef.

După ce am stigmatizat îndelunga zăbovire în faţa monitoarelor de calculator, arătând efectele nocive ale radiaţiilor asupra vieţii, dar şi tendinţa tinerilor de a evada din lumea reală în cea virtuală, unde se depersonalizează, încercăm cu disperare să acredităm presa online, manualul online, medicul online, iubita online, atentând la libertatea individului de a alege variantele umane ale celor de mai sus, din lipsă de timp, din comoditate, sau automatism. Flagelul online nu are antidot, pentru că el a fost creat, în timp, de minţi interesate să amputeze libertatea de gândire şi acţiune a individului, punându-i la picioare o lume care se intersectează din ce în ce mai puţin cu natura, cu mişcarea, cu esenţa umanului. Primim prin pâlnia reţelelor online, de-a valma, tot ce ne dorim, printr-un simplu clic, riscând să ajungem până în punctul în care să credem valoare, orice rătăcire a minţii, amorţită de drogul navigării pe internet.

De ce să răsfoim un ziar proaspăt tipărit, de ce să intrăm cu voluptate între coperţile unei cărţi, cu personaje care ne seamănă sau se despart de noi, din motive etice? Cui foloseşte biblioteca, de vreme ce găsesc online, în orice clipă, fragmentul dorit de român? Las la o parte praful şi riscul de a cădea de pe scări, dacă volumul dorit e ceva mai sus. În România, pionierii online, au lucrat concertat, distrugând mai întâi chioşcuri, tarabe de distribuire a presei, din motive ce ţin de arhitectura urbei, apoi sau înainte, clădiri, mijloace de transport, ca nu cumva, ziarul să mai apară sub ochii cititorului. În ciuda prăduitorilor, câteva ziare refuză să se predea, continuând să apară sub semnătura unor prestigioşi gazetari. La nivel central şi local, meseriaşi dovediţi scriu şi descriu lumea în imagini şi cuvinte convingătoare, care formulează nu doar puncte de vedere, dar şi atitudini constante şi de urmat.

Florenț Mocanu, jurnalist, director editor al ziarului regional ‟Gazeta Munteniei”, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *