Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Florin Cîțu – Ludovic Orban: 1-0 (Deocamdată)

Pentru televiziunile de știri care trăiesc din Breaking newsuri în cascade, ziua de duminică, 30 mai 2021, se anunța sub semnul a ceea I. L. Caragiale numea în Oribila stagnațiune Mare moartă. Prin Mare moartă în presă, formidabilul gazetar desemna, împrumutînd formula din marinăritul cu pînze, absența evenimentelor în stare să umfle tirajele.

E drept, pentru duminică fusese anunțat Consiliul Național al PNL, al doilea organ de conducere colectivă după Congres. Reuniunea avea programată votarea datei cînd se va ține Congresul și calendarul campaniei electorale din PNL. În PNL, ca în toate partidele postdecembriste, urmașe, fără s-o recunoască, ale PCR, forurile de conducere colectivă sînt, ca și C.C.-ul dinainte de 1989, simple instrumente de acceptare în unanimitate a deciziilor luate prin boscheți de cei cîțiva membri din conducerea partidului. Ca și în cazul Plenarelor CC, reuniunile la nivelul conducerilor colective sînt un eveniment doar pentru membrii din provincie. Aceștia au posibilitatea de a da o fugă pînă la București și, după ce-au ridicat mînă fără a ști deseori pentru ce, să meargă prin magazine să ia nevestelor sau ibovnicelor o rochiță sau o pereche de pantofi. Conducerea restrînsă a PNL decisese data Congresului (25 septembrie 2021) și calendarul alegerilor din filiale. Reuniunea Consiliului urma să aibă loc în aer liber, la grădina de vară Herăstrău, cu participarea a 500 de liberali. Astfel de reuniuni fac rating doar prin șansa cameramanilor de a stărui asupra unor pulpe mai dihai. Cum însă Consiliul Național urma să se desfășoare în aer liber, date fiind condițiile meteo, era greu de presupus că liberalele își vor putea etala pulpele. Prin urmare, singurul eveniment mai acătării al zilei de duminică, se anunța ca o moarte cruntă pentru ratinguri.

Contrar așteptărilor, ziua de duminică, 30 mai 2021 a făcut ratingurile să se umfle, mai ceva decît pînza unei corăbii în prefața unei furtuni.
Duminică, 30 mai 2021, la ora 10.10, Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la șefia PNL. În ultima vreme, întrebat despre intenția de a se înscrie în cursă, Florin Cîțu a scăldat-o. Se vorbea pe la colțuri despre unele șovăieli ale premierului de a se arunca în bătălie, o teză de fond fiind cea a unei împingeri în față a lui Florin Cîțu de către adversarii lui Ludovic Orban din PNL. E drept, cine urmărise cît de cît atent scena politică va fi remarcat de ceva vreme angajarea lui Florin Cîțu într-o campanie publicitară menită a-l defini ca un politician de tip nou, adept al lui per pedes apostolorum, cu unele crampe de lirism, cum ar fi cea de a se autofilma pe malul mării. Atît de puternică era strădania lui Florin Cîțu de a se pregăti ca de nuntă, încît într-un clip a reușit chiar performanța de a rosti cuvintele cu dicția regulamentară.

Înscrierea sa în cursă era de așteptat. Nu era de așteptat felul spectaculos în care urma să aibă loc anunțul:
Cu puțin timp înainte de începerea Consiliului național, pe treptele scării care duce la ușa pe care se intră în sediul din Modrogan, înconjurat de cei 40 de susținători, între care se aflau nume grele ale Partidului Național Liberal de la Raluca Turcan la Emil Boc, dar și nume surprinzătoare, desemnînd trecerea dintr-o barcă într-alta, cum ar fi cel al al lui Virgil Popescu.

S-o recunoaștem.
Lansarea lui Florin Cîțu a fost o lovitură mediatică.
Brusc, interesul pentru Consiliu a crescut urieșește.
La Consiliu, Florin Cîțu a ținut un nou discurs despre înscrierea în cursa pentru șefia PNL.
Am avut de-a face astfel cu o dublă lansare.

Mult mai important, Florin Cîțu și-a proclamat și Programul:

„PNL are nevoie de un suflu nou, are nevoie de o conducere care să vină cu elemente de noutate…”

Montajul literar-artistic, dar mai ales definirea candidatului ca reprezentant al suflului nou, spun clar că Florin Cîțu s-a angajat cu toate forțele în campania pentru șefia PNL și că nu e un candidat înscris în cursă pentru ca Ludovic Orban să nu concureze singur.

Mișcarea lui Florin Cîțu l-a lăsat pe Ludovic Orban în ofsaid.
Președintele PNL s-a văzut obligat să reacționeze la provocarea adversarului său:
El și-a anunțat candidatura la Consiliul Național.
Fără susținători în jur, dar mai ales fără program.
Pe deasupra el a încercat să minimalizeze evenimentul produs de Florin Cîțu.

Impresia de ins în cârje a fost adîncită și de întrebările presei, toate avînd ca temă teza că el va pierde șefia PNL. Fără a sesiza că în astfel de împrejurări presă te pîndește pentru a te surprinde lovit, el s-a lăsat fotografiat și filmat singur.

E drept, după Consiliu, cîțiva din susținătorii săi s-au exprimat pe Facebook.
Prea tîrziu însă!
Ludovic Orban a încasat un gol de toată frumusețea!

Florin Cîțu s-a definit ca un reprezentant al noului, al viului, al suflului tineresc.
Prin reacția sa, Ludovic Orban s-a definit, fără să-și dea seama, ca un reprezentant al vechiului, al obositului, al lipsitului de suflu și inițiativă.

Ei și – vor spune adepții lui Ludovic Orban – ce importanță are pentru bătălia din PNL bătălia mediatică?
După părerea mea, în condițiile transformării unor alegeri într-un partid în alegeri de spectaculosul prezidențialelor, bătălia se va duce în principal pe marea scenă a țării și nu pe scena mică a unui partid.

Ludovic Orban – sînt sigur – pariază pe înțelegerile făcute sau pe cale de a le face cu fialele PNL din țară.
Numai că orice înțelegere va pica dacă pe la începutul lui septembrie, ca urmare a unei crîncene campanii mediatice, Ludovic Orban va fi la pământ.
Cine va mai avea curajul să voteze un deja învins?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Florin Cîțu – Ludovic Orban: 1-0 (Deocamdată)”

  • O etapă care nu trebuie scăpată din vedere este trecerea lui Câțu prin studioul(podcast-ul) lui Mihai Morar. Acesta din urmă a pus și el umărul la schimbarea imaginii premierului. Până acum nu am observat la Morar poziții atat de partizane și, pe undeva, împotriva politicii trustului Intact. Să fi schimbat, din mers, antenele orientarea către centru-dreapta? Oricum ar fi, este o campanie lucrată, o campanie minuțios pregătită din care premierul nu poate iesi decât câștigător. Dacă România va avea și ea de câștigat, asta doar timpul ne-o va spune. Sfârșitul lui Orban este foarte aproape, cred că și el stie ce urmează, dar caută o ieșire onorabilă din povestea asta cu final previzibil.

  • Imediat dupa ce Cîtu si-a anuntat candidatura la presedintia PNL, s-a dat si ordinul de zi pe unitate ca jurnalistii si bloggerii ”acoperiti” (in general toti ”trepădusii” mass media care slujessc ”pe față” duetul Iohannis-Noua Securitate) sa devenia brusc si toti odata mari fani Florin Cîtu, laudandu-l si inventandu-i acestuia o gramada de calitați, care sa-l ”proiecteze” in mentalul babuinizatilor ca fiind cu mult mai meritos decat Ludovic Orban.
    Si deloc intamplator toti acesti ”trepadusi”, cu sau fara grad si epoleti ascunsi vederii, aveau grija sa sublinieze ca insăsi ”drona” merkeliana de la Cotroceni, Klovnis Iohannel Maimuțărescu, il sustine pe Florin Cîtu..!

    In realitate insa nici macar nu-i vorba de Orban, Cîțu sau Iohannis..! Nu-i vorba de oameni..! E vorba despre un regim..! Regimul iohannisto-penelist -neosecuristic, care, la fel ca si regimul comunist, a ajuns la putere NU castigand alegeri, ci prin minciuna, manipulare si frauda, sustinut fiind de guverne straine si grupari de interese politico-mafiote anti-romanesti si anti-nationale..! Insa, inclusiv sfarsitul acestui regim poate fi foarte asemanator cu cel al regimului comunist..!

    – Inaintea ultimelor alegeri locale peste 200 de primari si consilieri PSD au trecut la PNL.
    – PNL pastreaza in continuare in functii publice penali ca Ion Alexa si Mihai Chirica.
    – PNL, Iohannis , Orban si Cîtu Cîţu, Orban a dus Romania la 10% din PIB deficit bugetar şi 50% din PIB datorie publică. – PNL, Iohannis, Orban si Cîțu, in numele tuturor ramanilor, au imprumutat de la banci comerciale sume enorme pentru timp de pace (28 de miliarde de euro în 15 luni, plus 3,5 miliarde euro la începutul lui aprilie), fara ca macar fie numai un singur eurocent din acesti bani sa se regaseasca in cresterea calitatii vietii cetateanului roman.
    – PNL, Iohannis, Orban si Cîtu au trimis pana acum la UE 3 variante de PNRR si toate au fost returnate, ca fiind gargara habarnista.
    – ”PNL – un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” (A.Popescu)

  • C-asa-i in tenis, sau in fotbal, sau in politica 🙂

  • Dragă domnule Cristoiu,

    Vă citesc cu mult interes comentariile politice de actualitate şi incursiunile în istoria presei, domeniu pe
    care îl stăpîniţi admirabil şi exemplar.
    Şi tocmai pentru că vă admir pasiunea pentru meseria dumneavoastră şi devotamentul faţă de cititori, ţin neapărat să vă fac o observaţie gramaticală, care nu mi se pare de neglijat. O fac aici pentru că tocmai am citit articolul dumneavoastră din suplimentul litarar-artistic al blogului despre cercetarea dlui Caraba „Dinamica vieţii intelectuale în Bizanţul Paleologilor”, şi pentru că nu am văzut acolo un loc pentru comentarii.
    Chestiunea la care mă refer se află în următoarea frază:
    „De cînd am devenit obiect al întregului Popor, ca un zid pe care se urinează bețivii, pentru că e în drum, mă pomenesc chiar la Bibliotecă, în plin studiu…”
    Verbul „a urina” nu este pronominal (Vezi DEX).
    Îmi permit să vă fac observaţia pentru că e a doua oară că întîlnesc această greşeală într-un articol al dumneavoastră (din păcate, nu am notat prima situaţie, dar era de la rubrica „Gîndurile lui Cristoiu”) şi pentru că ideal ar fi să fiţi un reper şi în materie de exprimare corectă.

  • Văleu. Sa fie Florin Cițu, acest Rică Venturiano al politicii, noul președinte al Romaniei?
    La cum il propulseaza astia din umbră, parcă ni-l arată cu degetul, ca sa știm cine urmeaza.
    Eh, „box populis, box dei”. 🙂

  • Va castiga cine va sustine cel mai hotarat interesele „licuricilor”. Nimic pentru Romania, totul pentru „licurici”! Simplu ca vaca! Ghici!

  • De remarcat, Orban e cam ingurul dintre liberalii din ’90.Poate el si sclipitoarea Alina Gorghiu.
    Deci, de unde sustinatori.
    Cel care il sustin pe Vasilica sunt pedistii resapati, Turcan, Boc, Falca, etc. Si cativa nou veniti.

  • Buna,
    D-le Cristoiu, va propun urmatoarea tema de analiza:sa faceti o paralela cu +/- intre L.Orban si Dragnea. Eu vad multe asemanari.Fiecare si-a ”vindut” totul pentru interesul personal.In alta ordine de idei nici unul din cei 2 -Citu/Orban nu merita multe parale. Fac aceeasi politica ”de cumetrie”. Cam atit.Multumesc.

  • Chiar 40 de sustinatori a avut Florinel in jurul lui? Oare de ce mi-a trecut prin minte, fara legatura cu subiectul, Ali Baba si cei 40 de hoti?

  • Catu politician de tip nou ? Haidade, aceeiasi Marie cu alta palarie. Orban plateste pentru faptul ca a dat din mana ministerele laptoase pentru asi asigura sefia CD. Cica langa Catu era „greaua” Turcan, ehehe de cand astepta Raluca,….vine ca naluca, sa-i plateasca lu’ Sica declaratia nemuritoare, se afla si acum pe You Toube, in care le sfatuia pe femelele liberale cum sa nu faca politica ! Hihihi.

  • Nu Florin Catu vorbeste,ci Sistemul vorbeste prin gura lui Florin Catu,iar cand Sistemul vorbeste,filialele tac(si asculta).Iar daca Sistemul spune Florin Catu apoi Florin Catu va fi sef la PNL.Ce va spune PNL??? Evident „Da,Sa Traiti!!!” si va lua pozitia de Drepti,incolonandu se cuminti ca sa voteze cu Florin Catu,daca se poate ,in unanimitate!!! S a Inteles PNL ??? Sa Traiti !!! Atunci Executareeea!!! Florin Catu presedinte PNL !!! Executareeea!!! Sa Traiti !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *