Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Florin Cîțu vrea să sărbătorim pe stadion referendumul lui Iohannis

Hybrisul. Sau boala puterii. Conform DEX, termenul definește excesul, violența, considerate în literatura greacă antică una din sursele generatoare (alături de destin) ale conflictului și prăbușirii eroului unei tragedii.

În cartea „Bolnavi la Putere”, David Owen, medic şi ministru al muncii în Guvernul britanic condus de James Callaghan, în anii 1970, descrie care sunt mecanismele prin care apar schimbari semnificative de personalitate, în sens negativ, odată cu dobândirea de către o persoană a unei funcţii de conducere sau când aceasta accede la o poziţie în societate care îi conferă putere.
Deși este doar candidat pentru șefia PNL și mai este destul de mult până să ajungă stăpân și pe scaunul Brătienilor, pe Florin Cîțu l-a cuprins deja frenezia bolii puterii.

Mai întâi ne-a anunțat, plin de emfază, că la alegerile parlamentare care au avut loc pe data de 11 decembrie, românii au dat năvală la urne pentru a-l alege premier.
Florin Cîțu nu a fost niciodată în campania electorală propunerea liberalilor pentru funcția de premier. Propunerea PNL pentru funcţia de premier a fost preşedintele partidului, Ludovic Orban.

Mai mult, în luna martie 2020, după căderea guvernului Orban 1, când a fost desemnat premier de către Klaus Iohannis, Florin Cîțu a fugit, la propriu, din Parlament cu doar două ore înainte de votul pentru învestirea guvernului.

„Domnul Florin Vasile Cîţu şi-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie şi urmează să facă o declaraţie de presă în cursul acestei seri” –  consemnează acest moment istoric arhiva Administrației Prezidențiale.

După această declarație năstrușnică a premierului Cîțu, apare însă bomba anului în materie de inițiative legislative, avându-l pe acesta cap de afiș.
Astfel, senatorul PNL Florin Cîţu, împreună cu alţi liberali au depus la Senat un proiect de lege care prevede instituirea pe 26 mai a Zilei Naţionale a Alegătorului.

Pe 26 mai 2019, PNL a câştigat alegerile europarlamentare şi în aceeaşi zi s-a organizat şi referendumul prin care preşedintele Klaus Iohannis a folosit justiţia ca un artificiu electoral împotriva dușmanului PSD, prezentat poporului drept „Ciuma Roșie”.

Cu alte cuvinte, premierul Florin Cîțu, împreună cu gașca sa de liberali, ar vrea ca poporul să sărbătorească, an de an, mărețul referendum pe justiție pe care Klaus Iohannis l-a inițiat ca un truc pentru a câștiga alegerile europarlamentare.

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2014, Victor Ponta, premierul de atunci al României și candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a avut proasta inspirație de a-și sărbători ziua de naștere pe stadion, alături de membrii și simpatizanții PSD.
Gestul nesăbuit l-a costat enorm pe acesta. Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, iar astazi face tușa în politică.

În 2019, Iohannis și PNL au dat lovitura vieţii prin iniţierea acestui referendum pe justiție. Liberalii au câștigat detaşat alegerile europarlamentare, iar Liviu Dragnea, președintele PSD, a fost executat la foc automat de justiția sensibilă la semnalele venite din zona politică.
Și cam atât. Deși referendumul a fost un excelent artificiu politic, în planul justiției acesta a generat, însă, numeroase neajunsuri.

Referendumul consultativ a conţinut două întrebări: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” şi „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Numeroşi specialişti şi comentaori politici, unii chiar dintre susţinătorii lui Klaus Iohannis, au atras atenţia că acest referendum va genera blocarea multor proiecte din zona justiţiei, care ar fi putut fi adoptate mult mai rapid prin OUG. Lucru care s-a şi întâmplat.

De exemplu, desființarea mult controversatei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), una din principalele promisiuni ale liberalilor din campania pentru alegerile parlamentare.
Sau va duce la apariția unor abuzuri prin încălcarea acestui referendum – cum este ordonanța de urgență pentru prorogarea termenului la care intră în vigoare completele de trei judecători.

Practic, prin această inițiativa legistativă, Florin Cîțu ar vrea ca în fiecare an, pe data de 26 mai, românii să sărbătorească un referendum care, din punct de vedere al interesului cetățeanului și al bunei funcționării a justiției, nu a adus nimic bun, ci a generat numeroase blocaje.

Ce bine că a pierdut Victor Ponta alegerile prezidențiale. Altfel am fi fost nevoiți să-i sărbătorim în fiecare an ziua sa de naștere pe stadion. Și ce bine că la putere sunt Klaus Iohannis și liberalii. Așa vom sărbători în fiecare an pe stadion, obligați prin lege, referendumul lor pe justiție. Doar trăim în România Normală!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *