Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Formarea noului Guvern – un scheci interpretat de duetul Klaus Iohannis – PSD. La mandolină: Ludovic Orban

Mare indignare din partea lui Ludovic Orban. Cică PSD i-a dat lovitura de moarte programînd votul de investire pentru ziua de luni, 4 noiembrie 2019.
Luni, 4 noiembrie 2019, e prima zi a ultimei săptămîni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Sau, mă rog, a așa ziselor alegeri prezidențiale.
În realitate, e vorba de montajul literar-artistic Să ne facem c-avem prezidențiale! scris și regizat de generalii din instituțiile de forță, constituiți în Camarila cu epoleți a lui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban – zice presa Cartelului Să-l votăm pe Klaus Iohannis fără să-l trezim din somn – s-ar fi dus la Parlament convins că votul va fi pus joi, 30 octombrie 2019. Asta ar fi presupus audierea desemnaților în ritm de foc automat. Pe placul generalilor pe față și al celor sub acoperire din noul Guvern. Circulă despre asta pe Internet un banc. După ce Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă, la Cotroceni au fost trimise mai multe cereri de trecere în rezervă și a generalilor sub acoperire de pe lista noului Guvern. Ludovic Orban glăsuiește că voia asta, deoarece fiecare zi, fiecare clipă, fiecare miime de clipă care trece cu Guvernul Dăncilă la Victoria e un dezastru pentru țară. Pe buza prăpastiei – o altă faimoasă pocnitoare folosită de politruci pentru a semnala dezastrul. Cînd îi obosește în gură, coclindu-se, clișeul, Cu fiecare clipă, Ludovic Orban îl ia de jos pe cel cu Buza prăpastiei. Cu fiecare clipă care trece fără ca Guvernul PSD să plece de la Victoria, România se apropie de buza prăpastiei. Ar fi căzut de mult în hău dacă Klaus Iohannis n-o ținea cu o mînă, cealaltă fiind ocupată cu mîna (pardon, mînuța!) lui Carmen Iohannis. Ca orice politruc dîmbovițean, Ludovic Orban îl joacă zi de zi pe Cațavencu în registru minor. Supuse minimei logici, izbucnirile sale (lamentări, revoltări, indignări) se dovedesc un teatru ieftin. Jucat de un absolvent de Școală populară de artă.

Ludovic Orban a fost mandat să formeze noul Guvern pe data de 15 octombrie 2019. Constituția prevede Cel mult zece zile pentru formarea noului Guvern, mai precis pentru formarea noii majorități. Legea fundamentală pleacă de la iluzia că în România de azi ia cineva în serios democrația. Ea îngăduie cel mult zece zile pentru situațiile în care premierului îi e cu neputință să facă o majoritate în urma discuțiilor cu partidele parlamentare. De regulă, după încheierea primei runde de consultări, dacă n-are acorduri încheiate cu toate partidele ce pot alcătui o majoritate, desemnatul își depune mandatul. Sînt și situații în care premierul are nevoie de cel mult 10 zile pentru a putea face și desface înțelegeri. Ludovic Orban a fost refuzat de Pro România la a doua rundă de consultări.
Logic era să-și depună mandantul.
N-a făcut-o.
A înaintat Parlamentului lista și programul Guvernului abia joi, 24 octombrie 2019, în a 9-a zi îngăduită de Constituție și a cerut să se programeze cît mai repede votul de investitură. Ludovic Orban nu și-a depus mandatul, susținînd că va angaja el (vorba vine, el, în realitate, discută generalii, cu cătușele pe masă) discuții individuale cu cel puțin 25 de parlamentari (nu se știe dacă în parte sau în colectiv). Nici un om normal nu poate crede că-i va reuși isprava. Și atunci de ce a depus cerere de investire? De ce face gură cît o șură, pentru că PSD i-a pus votul abia pe 4 noiembrie 2019? Dacă ne gîndim la faptul că nu s-a întrunit majoritatea necesară, un vot ar duce automat la căderea Guvernului. Moare de nerăbdare Ludovic Orban să pățească rușinea de a fi picat de Parlament? Dacă pică la investitură, Ludovic Orban nu mai poate trage a doua oară. Klaus Iohannis va desemna un alt premier. Ipoteza că Klaus Iohannis îl va desemna tot pe el, încredințat că Parlamentul se va grăbi să voteze de spaima anticipatelor, e un trombon diversionist. Anticipate ar însemna ca Viorica Dăncilă să stea la Victoria pînă prin martie 2020. Președintele nu poate dizolva Parlamentul pînă pe 21 decembrie 2019.

Prin urmare, Ludovic Orban are tot interesul să dureze cît mai mult comedia formării noului Guvern:

  1. Lui Ludovic Orban îi place ipostaza de premier desemnat. E mediatizat intens, deși la aparițiile sale ratingurile se ofilesc brusc. S-a deschis o șosea națională pînă la el pentru a ajunge pe ea Tirurile cu ofrande. Are la dispoziție un număr de ”salteluțe” despre care vorbea el pe vremuri cînd se referea la colegele sale, dispuse să treacă prin canapelele, ba chiar și pe mesele, tuturor șefilor. La restaurante și hoteluri e primit cu temenele, priveliștea persoanei sale avînd pentru portari și chelneri semnificația unui bacșiș.
  2. La ordinele Jupînului de la Cotroceni, Ludovic Orban trebuie să țină cît mai mult în văzduhul mediatic fumul formării noului guvern. Mai vorbește cineva în aceste zile despre prezidențiale? Se văd ceilalți candidați în afară de cei doi stabiliți deja că vor intra în turul al doilea- Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă? Nu se văd, firește. Formarea noului Guvern e așadar o Diversiune menită a-l păstra pe Klaus Iohannis pe post de tablou cu Natură moartă pe tot parcursul așa zisei campanii electorale.

Așa cum am mai scris, Diversiunea formării cu greu a Guvernului PNL e rezultatul unei înțelegeri între conducerea PSD și Klaus Iohannis, despre care știe Ludovic Orban. Conducerea PSD se străduie din răsputeri să amîne cît mai mult votul de investitură. Eventual pînă după turul al doilea. Pentru aceasta conducerea PSD a pus votul pentru luni, 4 noiembrie 2019. Deocamdată e planificat ca acest vot să n-aibă loc, din motive de cvorum. Firește Ludovic Orban va sufla din nou în trompeta revoltei, va ataca PSD, pentru că se cramponează de putere și cu asta basta. Klaus Iohannis își va face show – ul de anti- PSD. PSD va mai rămîne un timp la Palatul Victoria, chiar dacă Viorica Dăncilă e parțial demisă. Campania electorală va fi acoperită de telenovela formării noului Guvern.

Aceasta e înțelegerea:
Ca PSD să nu facă luni cvorumul.
Asta nu exclude posibilitatea ca Klaus Iohannis să se răzgîndească.
Și atunci, la ordin, mai mulți PSD-iști, pe cale de a fi chemați la DNA, precum Paul Stănescu, vor veni și vor vota Guvernul Orban, invocînd desigur nevoia de stabilitate. Paul Stănescu, ieșit cîrpă de tot de la DNA, n-a făcut altceva decît să pregătească terenul pentru o eventuală răzgîndire a lui Klaus Iohannis.

Dar dacă Klaus Iohannis, nu se răzgîndește, luni, 4 noiembrie 2019, Guvernul Orban nu va fi supus votului, pentru că PSD va boicota cvorumul. Conducerea Parlamentului trebuie să reprogrameze ședința.
Pentru o dată convenită cu Klaus Iohannis.
Iar Ludovic Orban va continua să cînte la mandolină aria revoltei anti-PSD.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Formarea noului Guvern – un scheci interpretat de duetul Klaus Iohannis – PSD. La mandolină: Ludovic Orban”

  • @Nicu Cernat
    Corectacule mojic si agramat, tu nu gresesti DEFEL? Nuuu, tu nu gresesti niciodata, pentru ca esti DE FEL, un mare mincinos! Ei, acum ai priceput cum sta treaba cu DEFEL si cu DE FEL?

    • Fără să mi-o iei in nume de rău, trebuie să-ți spun că nu ai dreptate, în privința arverbului DEFEL, scris într-un cuvânt !
      In această formă este sinonim cu NICIDECUM, sau DELOC !
      Poți consulta DEX-ul, dacă nu crezi, dar ăsta este adevărul !

      • Adverbului, … scuze !

        • George, aduna-te! Asa am scris si eu.
          „… tu nu gresesti DEFEL ?” este egal cu „… tu nu gresesti DELOC?”
          (Nu ti-o iau în nume de rau. 😉 )

          • Cam da ! ???

          • Eu m-am referit strict la ultima postare, de azi, a lui Cernat, in care spune:
            Însă eu nu-s prost defel,
            să-l susțin tocmai pe el !

          • Hai sa-ti povestesc… Cernat a gresit acum câteva zile, nu acum. I-a dedicat lui Zmau niste versuri stilate, ca de obicei, si a scris asa: „Oricum, tu esti prost DEFEL”. Eu am prins ocazia sa-l corectez si sa-i zic ceea ce aveam pe suflet dupa ce înainte cu o zi ma jignise mârlanul, facându-ma proasta si agramata, fara sa pomeneasca de vreo greseala pe care as fi facut-o.
            :mrgreen:
            Ha, ha, acum m-am uitat peste postarile din 27 si… iaca barbatia gramaticului: si-a sters frumusetea de poezie cu DEFEL în loc de DE FEL.
            😆
            Sanatosi sa fim…

          • Sincer să fiu, eu postarea aia n-am apucat s-o văd ! Și mai e ceva . Nu văd întotdeauna postările de la „etaj”, pe telefon !

          • Pardon, nu a sters poezia cu DEFEL, dar nici nu a corectat versul cu pricina. Concluzia? Nu trebuia sa ma leg de barbatia lui… :mrgreen:

          • Acum am văzut postarea aceea, care era într-un șir de răspunsuri ! Ai dreptate, dar eu n-o văzusem și d-aia ți-am răspuns cam … „aiurea” !
            Să-mi cer scuze, e târziu,
            Dar, nici mojic nu pot să fiu !
            ?

          • 😎 🙂

  • Îmi pare rau, eu nu mi-i pot imagina pe blatisti („conducerea PSD si Klaus Iohannis”) tête-à-tête, punând tara la cale, fara sa rasufle vreo dovada cât de mica în acest sens.

    • Mai degraba, fiecare parte actioneaza separat, având interese asemanatoare în ceea ce priveste cursa prezidentiala.

    • Dar, de servicii ai uitat ? Tu crezi că ele „dorm” ? Din contră, stau „treze”, participând, din plin, la „acțiune” !
      Asta înseamnă că nu e necesar ca „blatiștii” să stea fata in față, la o „cafea”, pt a pune țară „la cale”, din simplul motiv că … ARE CINE S-O FACĂ !!! ???

      • Asa a zis Ion Cristoiu, de-aia am pus ghilimele. Dar ar fi mishto sa-l pozeze paparazzi pe Iohannis servind cafeaua cu Viorica, ticluind scenariile atât de bine cunoscute de catre maestru. 😛 😆

  • @cib & nae girimea
    Telepatie? 😉

  • @Justitiarul
    Sper sa n-ai dreptate . Sa vie Sica , Catu , etc….sa ne radem si noi . Va fi un vodevil …PSD-istii ar fi prosti sa nu-l voteze . E singura modalitate de a castiga alegerile de anul viitor

  • Dar, oare, aria calomniei, cine o cântă, sau, mai bine zis, o fredonează, de mult ? Eeeh, ce spuneți ?

  • Am postat aici, îndată după căderea guvernului Dăncilă, un comentariu în care lansam ipoteza că avem de fapt o strategie a nu ştiu cui de a aranja lucrurile astfel încât să avem alegeri anticipate in primăvară, dar NEAPĂRAT, NEAPĂRAT precedate de o schimbare de guvern, astfel încât organizatorul anticipatelor să fie un guvern ne-PSD.

    Felul cum se aranjează lucrurile mă fac să cred că există în PSD unii care după episoadele Dragnea şi Dancilă înțeleg că partidul în formula şi conduita lui de mamut suprem al politicii româneşti nu mai poate fi salvat. Şi atunci caută o cale de salvare individuală şi personală. Şi, vorba bancului, au ajuns să ţină cu ursul.

    Faptul că votarea noului guvern se face întinzând termenele constituţionale ca elasticul de la chiloţi îmi spune mie că în rândul pesediştilor or fi ei unii vânduţi, dar ceilalţi sunt pur şi simplu prea proşti ca să îşi dea seama cum se fac jocurile, când ele se fac la scară mare.

    În rest, am văzut câteva minute din audierile diverşilor anonimi propuşi la ministere. Chiar nu pricep de ce dl Cristoiu îi bănuieşte că au vipuşcă de gheneral. După mine, unii sunt reformaţi / clasaţi, iar alţii cel mult tablagii. Poate şi câte un căpitan Moş Teacă… O zic şi eu cu flerul meu discutabil, de subl’ent al Armatei Române, arma iepuraşi de câmp. Adică, pentru tânăra generaţie, infanterie.

  • Orban va rămâne cu mandolina … umflată, întrucât nu va fi mai mult decât premier „desemnat”, NICIODATĂ ❗ Prietenii, știu de ce ❗

    • Felicitari Dr

    • Păcat, aveam și noi de cine să ne râdem!

      • Mandolină e ăla care plîngea de mila procurorilor, că sînt săracii prea încărcați cu dosare. Uite-aci. PROCURORUL LUI DINCA, 940 DE CLASARI PE AN – Adrian Petre Todoran a inchis mii de dosare inainte sa promoveze la DIICOT. Justiția e un jaf pe bani mulți, Desființați-o dracului și făceți-o de la capăt 😎 Și aveți grijă ca unii procurori să ănfunde pușcăria

        • De ce „violezi” limba română, man ?
          Ce-i aia „ănfunde” ?
          Nici măcar „ânfunde” !
          Totuși, forma corectă este
          înfunde ! La începutul cuvântului nu se folosește â, ci î ! Dacă ai scris „la mișto”, e treaba ta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *