Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Franța stă pe un butoi de pulbere

De ani – mulți – se spune în Franța că situația este gravă, că nu se poate continua așa, că măsuri radicale urmează să fie luate pentru a readuce în ordinea republicană teritorii scăpate de sub control în care domnește legea junglei sau, mai grav, Sharia – legea religioasă.

Primul care a pus în centrul programului său securitatea a fost Jaques Chirac, în 2002, în campania pentru realegerea sa. Trecuseră mai mult de 10 ani de la reforma codului naționalității, care schimba dreptul de sânge cu dreptul de sol și lărgea posibilitatea regrupării familiale. O reformă ca un curent de aer care a condus la o creștere exponențială a imigrației, devenită incontrolabilă. Insecuritatea a devenit sinonimă cu imigrația.

Prima explozie a avut loc în timpul celebrei revolte a periferiilor, din 2005, când se contabiliza,  în fiecare dimineață, numărul mașinilor incendiate, ca un fel de cursă a morții. A fost o supapă care a permis scăderea, pe moment, a presiunii.

Nicolas Sarkozy a câștigat alegerile cu această temă, a securității și imigrației. Din păcate, mandatul său a fost un eșec. În urma lui a lăsat o țară mai divizată si mai fragilă ca oricând.

Lovitura de gratie a venit însă în mandatul lui Francois Hollande, care a trebuit să facă față si creșterii terorismului. Terorismul a lovit, e drept, și în alte țări europene, însă Franța a fost prima țintă și, nu o dată, chiar din partea unor cetățeni de-ai săi, cetățeni „prin dreptul solului”.

Am făcut această lungă introducere ca să instalez decorul. Realitatea e că puterea politică e în deplină cunoștință de cauză despre ceea ce se întâmplă în teren.  În periferii, portul voalului, care era, acum 10 ani, mai degrabă un moft, a devenit regula. Fetițele de la 12 ani în sus au adesea interdicție din partea părinților să participe la cursurile de piscină. La cantinele școlare se cere suprimarea cărnii de porc. Există chiar părinți care cer suprimarea cursurilor de biologie care contravin învățămintelor religioase. Școlile coranice și moscheele, finanțate din străinătate, cu imami trimiși din țările islamice, funcționează în deplină ilegalitate.

Există cartiere în care legea republicană nu se mai aplică. Legea în vigoare este Sharia, iar poliția nu poate face nimic, deoarece primarii preferă să evite confruntările și să își asigure realegerea fără prea multe bătăi de cap.

Criza economica nu a aranjat deloc lucrurile. Cu o rată a șomajului extrem de ridicată, mai ales în periferii, traficul de tot felul a înflorit, atrăgând cu mirajul unui câștig ușor tineri scăpați de sub orice control.

Deși faptele diverse – asasinate, furturi armate, atacuri care merg pana la aparența unui război civil desfășurat cu arme grele intre poliție și traficanți – curg în fiecare zi pe ecranele televizoarelor, jurnaliștii ezită să intre în gura lupului. În afara unor reportaje speciale sau a unor documentare devenite rare, situația cu adevărat explozivă din periferii este evocată rar.

Și totuși, dacă cineva este, într-adevăr, la curent  cu realitatea din teren, acestea sunt Armata și Politia.

Începând cu 2015 și seria de atentate care au însângerat Franța, Armata a fost chemată în ajutor. Patrule armate parcurg străzile fără întrerupere, de 6 ani. Acești oameni au văzut realitatea din teren și au înțeles gravitatea și urgența situației.

Este ceea ce evoca Tribuna generalilor, despre care am scris deja, ca și o a doua tribună semnată de militari activi, si care vorbesc, ambele, despre iminența unui război civil în care Armata va fi chemată să intervină. Este devastator pentru o democrație.

Că militarii nu au luat-o razna pregătind o așa zisă lovitură de stat o dovedește apariția unei noi tribune, semnată de această data de polițiști în retragere. Apărută în contextul unei serii de asasinate care au țintit polițiști, ea a pus pe foc clasa politică. Problema este, însă, că ne apropiem de alegeri: regionale în iunie, prezidențiale și parlamentare în primăvara anului viitor. Or, oamenii politici par să calculeze mai degrabă în beneficii și pierderi electorale. Este atitudinea care ne-a adus aici și care va conduce fie la amintitul război civil, fie la o victorie a Rassemblement National, partidul Marinei Le Pen. Iar această din urmă variantă nu este decât o reportare a anunțatului război civil.

Mai multe sindicate ale polițiștilor organizează miercuri, 19 mai, în prima zi a relaxării, o manifestație în fața Adunării Naționale. Recent, adoptata Lege a securității globale, care ar fi trebuit să le ușureze munca, a fost amputată pe parcursul dezbaterilor si se află, în acest moment, la Consiliul Constituțional. Polițiștii susțin că este o problemă de insuficiență a mijloacelor. Părerea mea e că este vorba mai degrabă de orbirea clasei politice.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Franța stă pe un butoi de pulbere”

  • Foarte adevarat:
    „Problema este însă că ne apropiem de alegeri: regionale în iunie, prezidențiale și parlamentare în primăvara anului viitor. Or, oamenii politici par să calculeze mai degrabă în beneficii și pierderi electorale.”
    Exista însa si o alta problema, si anume aceea ca si militarii semnatari (pe care nu-i stie nimeni, cine sunt, câti sunt cu adevarat) calculeaza ca oamenii politici. Si asta este grav.
    https://www.nouvelobs.com/societe/20210510.OBS43854/qui-sont-les-signataires-combien-sont-ils-quatre-questions-sur-la-nouvelle-tribune-de-militaires-publiee-par-valeurs-actuelles.html
    P.S. Fiind sotia unui militar care sustine, probabil, Tribuna Generalilor, sunteti subiectiva, Marcela Feraru.

    • Ha, ha, iote unde erea obiectivu’! Bre, matale tot un venetic esti p-acolo. Chestia nasoala e ca progresistii galici ii apreciaza mai mult pe aia cu burca decat pe matale cu masca. Asa ca esti de asemenea in catarea generalilor. Degeaba te dai la umbra habibilor. Nasoale vremuri tre’ ca traiti p’in Hexagon. Salam de Paris si alte maghreburi!

      • Ai vrea tu sa fii apreciat ca mine, habarnamistule! Vezi-ti de teoriile tale conspirationiste care ti-au întunecat judecata si scuteste-ma de parerile astea obsesive în care repeti mereu aceleasi lucruri.

        • Ma doare in carici de Franta,sa si o dea la gioale,si sa poarte toti francezii Burqa,mai ales barbatii lor ,ca merita,oricum pe mine ma intereseaza ce face Biden,Merkel si Putin la Washington,Berlin si Moscova. Acolo sunt marile centre de putere,acolo se fac jocurile.Franta,mai exista Franta???Zau,uite din articole de astea aflu si eu…ca mai exista Franta 😆 😆 😆 Merde.AAA e in Europa,Franta,credeam ca e o tara islamica in Orientul Mijlociu(Republica Islamica Franta sau Califatul Francez parca,credeam ca e pe langa Iran ,dar se pare ca e in Europa.Merde) 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

        • Bai, eu sunt convins in continuare ca la scoala jucai fotbal numai cu fetele. Cred ca acolo chiar erai apreciat. Muahahahahaaa!!!

  • Franta si in general Europa, chiar Lumea, sunt pierdute. Nimic nu se mai poate face. Profetia lui Gaddafi se implineste pe zi ce trece! Generalii francezi se imbata cu apa rece. Sa nu uitam principiul entropiei!

    • Stai sa vezi cand o sa intre soldatoii lui Putin in Europa,daca pleaca Biden in 2024 si vine vre un Trumpist in locul lui(pe Trumpisti i doare n cot de Europa,ba chiar sunt pretenari unii cu rusnacii) ,si lasa aia Europa balta(sau incep sa se bata Trumpistii cu Progresistii dupa 2024),si ramane Europa singura.Atunci poate sa intre Putin cu armata pana in Lisabona,ca doar nu si tine Putin hoarda garata langa Donetk pentru parada militara,asteapta sa se ia de par amerlocii Trumpisti cu Bidenistii pe bune,ca el sa inceapa invazia(pentru pohta ce o pohteste,Putin si anume de a fi mare Tar din mila lui Dumnezeu din Kamceatka pana la Lisabona,Coast to Coast). 🙄 🙄 🙄 Arabetii sunt puiuti astia mai arunca cu petarde,bombite,dar Putinica i om serios,asta i cuceritor, asta nu i pe caterinca il vezi pe la Versailles daca se urneste putin.Aici e faza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *