Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gavriliță Mihali, pictorul muzician

Știți că fiecare om are o pasiune. Spre exemplu, pe mine mă pasionează figura lui Mihail Sebastian. Piesele sale de teatru cuceritoare, viața sa plină de spectacol și tragism. Când scriu aceste rânduri este data de 17 decembrie. O dată importantă pentru Sebastian, deoarece în 1938, la 17 decembrie, are loc premiera piesei memorabile ,,Jocul de-a vacanța”. Chiar am în agendă, la finalul acestui an, să merg la o nouă montare. Până atunci mă joc și eu serios cu o altă pasiune. Scriu despre pictori. Dacă în ultimele săptămâni, doamnele au ocupat centrul atenției, azi vă prezint un invitat special, este un domn. Numele său este Gavriliță Mihali. Prin ce este el remarcabil? Prin faptul că palpită în pieptul său o inimă de artist. Este un mare muzician, un instrumentist rafinat, dar multă lume îl cunoaște ca renumit pictor.
Dacă ne apropiem de sărbătorile de iarnă, cu atmosfera lor sfântă, remarcăm faptul că este autorul unor picturi ce să regăsesc pe zidurile bisericilor.

Gavriliță Mihali este artist liber profesionist, cu Atestat tip A Gradul I Solist Acordeon, membru al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor România – UCIMR.
Nicoară Timiș, pe vremea când era directorul Casei de Creație Baia Mare, scria despre el așa: „Este un pictor de valoare și multe din picturile sale împodobesc numeroase case, nu numai în țară sau din Europa, ci și din America. Este o mândrie pentru noi că avem oameni așa de talentați, dăruiți de bunul Dumnezeu și cu harul muzicii, dar si cu cel al artelor plastice, al picturii”.

Prima sa călăuză în fascinantul univers al picturii a fost chiar mama, Maria Mihali, care prin măiestria, grafica, cromatica utilizate în cusutul pieptarelor tradiționale borșenești, era vestită în întreg ținutul dintre Munții Maramureșului. Simțul artistic preluat de la ea, dar și îndrumarea profesorului Ludovic Sosneac îl vor ajuta mai târziu în contextul colaborării cu artiști plastici consacrați sa devina cine este acum. Adică un pictor cu o dezvoltată sensibilitate artistică. Talentul său nativ de excepție s-a manifestat de la o vârstă fragedă, de numai 12 ani, ca apoi la 17 ani picturile sale să împodobească Altarul Bisericii Ortodoxe din Jurești, județul Timiș, iar la 20 de ani Biserica Penticostală Borșa (Repedea).

Regretatul Ion Zubașcu a remarcat, la rândul său, lucrările lui Gavriliță Mihali, efigii ghips și bronz, desene în creion, ori portrete și autoportretul său în ulei.
Mărturie evidentă a talentului sau artistic, a dragostei unui frate pentru sora lui este la capela este înmormântată cea care a fost marea interpretă de muzică populară din Maramureș, Titiana Mihali.

Picturile lui abordează o varietate de teme, reproduceri, peisaje, portrete, naturi statice, interioare, icoane pe sticla cu foita de aur și multe altele. În prezent, este membru al Asociației Artiștilor Plastici București.
După aceste cuvinte, este momentul să vedem și câteva imagini.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *