Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Germania a luat caimacul, România nu ajunge nici la zaț

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, care se ocupă cu pregătirea Europei pentru era digitală, a confirmat, luni, afirmațiile făcute de Eugen Tomac într-o emisiune recentă la cristoiuTV. Europarlamentarul PMP atenționa că România rămâne la coada Europei în ceea ce privește acordarea ajutoarelor de stat pe fondul relaxării condițiilor de conducerea Comisei Europene. „Nu vă puteți imagina ce dezbateri acide au loc acum în Europa cu privire la ajutorul pe care îl dă Germania, de exemplu, economiei sale naționale. 52% din ajutorul de stat dat în Europa este dat de Germania. Asta afectează puternic competiția pe piața europeană. Următoarea țară este Franța, cu 17%. Noi nu ne concentrăm pe oportunitățile pe care le avem (…) Bineînțeles că există discuții extrem de serioase la Bruxelles cu privire la consecințele acestor măsuri pentru că este evident că  orice companie care primește un suport consistent se va redresa mult mai ușor decât companii din state care nu își permit sau care nu au aceasta viziune”, a declarat Tomac.

Potrivit comisarului european, citat de Bloomberg, aceste diferențe vor face ca piața unică să fie distorsionată și să încetinească revenirea economică a Uniunii Europene.
Adică, vor fi state care își vor întări economia și vor domina toate piețele, iar cele care nu o fac se vor prăbuși.

Dintre ajutoarele de stat aprobate până acum de Bruxelles, care se ridică la valoarea aproximativă de 1.900 de miliarde de euro, Germania a folosit mai bine de jumătate din această sumă, 52%, urmată de Franța (17%) și Italia (cu 16%).
Aceste diferențe au dus la îngrijorări că statele cu putere financiară mare ar putea obține un avantaj incorect în piața unică. „Şi acest lucru a început deja să se întâmple, într-o anumită măsură”, a explicat Margrethe Vestager.

La data de 19 martie, Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de COVID-19.

Cadrul temporar permite statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidități suficiente astfel încât să mențină continuarea activității economice atât în timpul pandemiei de coronavirus, cât și după încheierea acesteia.