Gîndul de luni, 1 decembrie 2014, seara

Și totuși, Moscova și nu Uniunea Europeană a cîștigat alegerile din Republica Moldova!

Din cîte s-a văzut, nu m-am pronunțat pînă acum despre alegerile din Republica Moldova.
Ca și  orientarea politicii noastre externe exclusiv către Vest, ca și activitatea DNA, ca și Ion Iliescu imediat după decembrie 1989, ca și Traian Băsescu după victoria din 2004, ca și Perfecțiunea Americii, alegerile din Republica Moldova au fost în presa și-n politica românească supuse cenzurii consensului. Cine cuteza să spună că peste Prut nu-i entuziasmul pro- european atribuit de românii de dincoace de Prut, cine cuteza să se întrebe dacă politicienii pro-europeni administrează sau nu bine țara, era de îndată etichetat drept omul Moscovei; cam ceea ce era la noi, prin 1950, Omul imperialismului american.

Acum, după ce știm rezultatele scrutinului, cred că-mi port permite să mă pronunț fără a risca un potop de înjurături clișeu în România lui 2014 – comunist, oportunist, bolșevic. Voi avea parte de o ploaie de înjurături, sunt sigur, totuși, nu va fi un potop.

Și pentru a pregăti deja terenul înjurăturilor voi scrie din start:
La alegerile din Republica Moldova a învins Rusia și nu Europa!

Să mă explic.
Cei trei din fruntea țării – Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Victor Ponta – s-au întrecut care să salute mai întîi victoria forțelor pro-europene la alegerile din Republica Moldova.
Aserțiunea, împărtășită și de presa românească, se bazează pe cele 6 mandate pe care le au toate la un loc partidele pro-europene față de mandatele partidelor pro-Rusia.
Datorită acestor mandate, partidele pro-europene pot forma Guvernul.

Ei și?!
Formarea unui Guvern și chiar guvernarea un timp de către partide declarat pro-europene nu înseamnă în chip necesar victoria forțelor pro-europene.
Pentru a vorbi de o victorie a forțelor pro-europene, ar fi trebuit ca:

  1. Partidul Socialist și Partidul Comunist să obțină rezultate foarte slabe.
  2. Votul să ia înfățișarea unei Revoluții la urne.
  3. Alegerile să fi fost scutite de șmecherii precum blocarea votului pentru cei 300.000 de moldoveni din Rusia, presupuși pro-Moscova, sau de scoaterea de pe listă cu cîteva zile înainte de alegeri a unui partid creditat cu 8 la sută, decizie criticată de SUA și UE.

Nimic din toate acestea nu s-a întîmplat.
Cele două partide pro-Moscova au obținut rezultate neobișnuit de bune.
Revoluția la urne n-a avut loc.

Tinerii moldoveni din România au ieșit la urne într-o proporție îngrijorător de mică.
Orientarea pro-europeană a Chișinăului presupune un masiv sprijin popular. Măsurile cerute de apropierea de Uniunea Europeană cer sacrificii dureroase. La fel și boicotul Moscovei.

Alegerile au dovedit că acest sprijin nu e prea mare.
Nu pentru că moldovenii n-ar fi pro-europeni, ci pentru că partidele pro-europene au administrat țara atît de prost încît moldovenii au pus pe seama orientării pro-europenene dificultățile vieții lor cotidiane.

Dacă moldovenii nu încep să simtă că trăiesc mai vine cu o guvernare pro-europeană, există riscul ca această majoritate fragilă să se spulbere.
Dar nu numai atît.
Partidele pro-europene fac mare caz de victoria lor, în ciuda dorinței Moscovei ca la putere să ajungă partidele pro-ruse.

Moscova știe însă să joace mult mai subtil decît cred partidele pro-europene și decît cred politicienii noștri.
Eu sunt convins că Moscova a avut interesul să se obțină rezultatele de acum:

  1. Partidul Socialist, scutit de imagine comunismului matusalemic, să ajungă pe primul loc, cu un discurs nu atît pro-Rusia, cît mai ales cu unul anti-oligarhic.
  2. Partidele pro-europene să poată să facă un Guvern, dar un Guvern slab.

Dacă ar fi învins partidele pro-Moscova, acestea ar fi fost obligate să renunțe acum la procesul de apropiere de Uniunea Sovietică. Moscova s-a temut de scenariul de la Kiev.

Cu un Guvern fără un suport popular însemnat, cu partide pro-ruse care se bucură de acest suport, Moscova speră că înseși partidele pro-europene os-o lase mai moale cu apropierea de Uniunea Europeană.

Dvs ce credeți despre acest scenariu?

Comentarii

📹 Videoblitz 📹
Loading