România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Gîndul de Breaking news

Incredibil! Victor Ponta era cît pe-aici să declanșeze un conflict militar cu Federația Rusă jucîndu-se de a Ceaușescu!

Într-o postare anterioară, remarcam bucuria de puradel a lui Victor Ponta de a se fi putut juca zilele acestea cu avioanele de vînătoare care să acționeze împotriva avionului în care se afla vicepremierul rus în drum spre Moscova. Nu numai că iresponsabilul vesel și-a asumat cu de la sine Putere prerogativele lui Nicolae Ceaușescu, de Comandant Suprem, dar mai mult el s-a precipitat să anunțe națiunea că s-a jucat de a funcția în absența lui Traian Băsescu, deși președintele trăiește.

Luni dimineața, la Adevărul live, Traian Băsescu a făcut o Declarație stupefiantă:
Interdicția în cazul lui Rogozin a fost ordonată de Victor Ponta cu de la sine Putere, deși Uniunea Europeană n-a impus interdicția zborului unui avion rus cu demnitari aflați pe lista sancțiunilor:

Realizator: Dar situaţia care a declanşat practic acest schimb de replici este una serioasă, cel puţin din ceea ce a prezentat Dmitri Rogozin la un moment dat, închiderea spaţiului aerian pentru vicepremierul rus, s-a aflat pe lista de sancţiuni, de oameni sancţionaţi de UE.
Traian Băsescu: Dacă aţi observat, eu nu am abordat oficial problema acestei întâmplări, pentru că nu sunt în măsură să am analiza proprie. Mi se pare complicat şi acest lucru cu atât mai mult cu cât am participat la Consiliul European, în care s-au stabilit sancţiuni. Nu ştiu dacă această măsură face parte din… Nu pot aprecia dacă măsura de interdicţie de survol face parte din pachetul II de sancţiuni, aşa cum le-a ordonat Consiliul European sau ne aflăm deja în pachetul II de sancţiuni, pentru că mi-aş imagine următorul lucru: Rogozin la bordul unei aeronave Aeroflot, în drum către o ţară…
Realizator: Membră a NATO, membră a UE.
Traian Băsescu: Nemembră NATO, nemembră UE. Către o ţară, să spunem, din Orientul Mijlociu, survolând teritoriul UE, care e soluţia? Întoarcerea avionului care mai are 300 de pasageri la bord sau soluţia este să-l laşi să treacă, pentru că deci deja întoarcerea, interdicţia pentru avioane de linie nu poate fi în stadiul doi de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse. Sau dacă ar avea ca destinaţie o ţară a UE, la bordul unei aeronave Aeroflot. De ce spun Aeroflot? Pentru că Aeroflotul îi va vinde biletul lui Dmitri Rogozin. Cu destinaţie Londra, Berlin sau Bucureşti. Hai să luăm Bucureştiul. Nu cred că ar trebui la stadiul acesta de sancţiuni să întoarcem aeronava la bordul căreia ştim că se află Rogozin, cu toţi cei 300 de pasageri ai ei. Cred că soluţia corectă este să o laşi să aterizeze, descarcă cei 300 de pasageri, iar pe Rogozin la opreşti la frontieră şi îi spui: nenică, matale urci imediat înapoi, în avionul din care ai coborât şi te întorci de unde ai venit. Deci, eu n-am putut, de-asta nici n-am avut o poziţie oficială şi nu am nici acum, pentru că în Consiliu nu am stabilit că se trece şi la stadiul interdicţiei de survol. Pe de altă parte, inclusiv departamentul meu juridic spune că se încadrează în interdicţie şi survolul, pentru că este şi pătrunderea în spaţiul aerian. Eu ştiu însă spiritul deciziei din Consiliul European pe care îl cunosc şi toţi miniştrii de externe, pentru că s-a discutat şi la CAE, la Consiliu Afaceri Externe, a vizat intrearea efectivă în frontierele terestre, măsura interdicţiei. Sper ca astăzi, Consiliul Afaceri Externe, cu sprijinul juridicului Consiliului European, a Comisiei Europene, cu poziţiile statelor, se vor lămuri lucrurile acestea. În orice caz, în opinia mea, sau dacă vrei să procedezi în calitate de comandant suprem, noi nu avem asta în Constituţie – asta era pe vremea lui Ceauşescu. În Constituţie, comandantul forţelor se numeşte comandant al forţelor armate, nu comandant suprem. Ce-i faci unui avion comercial? Luăm exemplu, Aeroflot. Ştii că unul din cei supuşi sancţiunilor se află la bord, ridici aviaţia militară, îl dobori, ce faci? Sunt lucruri care cred că trebuie gândite înainte de a se lua decizii. Survolul nu a fost discutat şi, în opinia mea, interdicţiile de survol intră deja în faza a treia dacă vor intra vreodată, pentru că ar începe o nebunie a mişcării pasagerilor. Foarte uşor, dacă aş fi Federaţia Rusă, aş spune celor circa 40 în total de demnitari: urcaţi în avioane Aeroflot, să vedem cu ce se întâmplă şi tot cu destinaţie Europa, să vezi ce trăsnaie ar ieşi, deci cred că astăzi opinia juridică şi analiza efectelor trebuie să ne dea un mod de abordare. Este clar că nu am fost foarte pregătiţi la nivelul UE, nu la nivelul României, pentru o astfel de întâmplare care nu s-a discutat niciodată. Dacă survolul, care nu înseamnă aterizare, intră în pachetul I şi II de sancţiuni, care au fost aplicate până acum Federaţiei Ruse. Lucrurile se complică…
Realizator: În momentul procedurilor.
Traian Băsescu: Din cauza procedurilor. Deci ideea ar fi şi nu vă ascund, nu vreau să intru în contradicţie cu nimeni, înţelegerea mea cu privire la interdicţia pentru un număr de demnitari ruşi, crimeeni ş.a.m.d. se referă la interdicţia de a trece de frontieră prin aeroporturi sau prin porturi sau prin controalele de frontieră: s-a dat jos din avion, îi controlezi paşaportul, constaţi că e pe lista neagră: nene, matale, te urci înapoi în avion sau rămâi în zona neutră, că zona neutră e un no man’s land în care-l ţii, dar nu ridici aviaţia la stadiul ăsta, nu dobori avionul, nu… Asta este înţelegerea mea şi /…/ vom vedea ce stabileşte astăzi Consiliul Afaceri Externe, care este interpretarea pe care o dăm, şi o vom urma.

Am reprodus întreaga discuție pentru că ea ne semnalează un caz de o gravitate ieșită din comun:
După ce că și-a arogat cu de la sine putere prerogative de Comandant Suprem, iresponsabilul vesel era cît pe-aici să ne vîre într-un război cu Federația Rusă, pentru că așa vor mușchii lui.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Gîndul de Breaking news”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *