Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Gîndul de Breaking News, marți, 12 iunie 2018

Klaus Iohannis are întrebări privind Motivarea CCR. Răspunsurile sunt lângă el!

În cadrul unei conferințe de presă ținute dinadins pentru a aduce amănunte despre poziția sa față de Motivarea CCR în chestiunea statutului procurorilor în lumina articolului 132 care stipulează că procurorii își desfășoară activitatea ”sub autoritatea ministrului Justiției” Klaus Iohannis a declarat că deși mai are de citit un pic pentru a o înțelege mai bine se miră că Motivarea dă ministrului Justiției autoritatea de a controla procurorii, domnia sa știind că procurorii sînt independenți, atît de independenți încît constituie o republică Republica Procurorilor.
Klaus Iohannis e totuși profesor de Fizică de liceu. Pentru a găsi răspuns la întrebările și nedumeririle stîrnite de Motivarea CCR ar trebui să apeleze la specialiștii în Drept constituțional dintre consilierii de la Cotroceni. Specialista recunoscută de mulți drept o autoritate în materie de Drept constituțional e consilierul prezidențial Elena Simina Tănăsescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională. Citez din prezentarea de pe site-ul Președinției:

Elena-Simina Tănăsescu
Consilier Prezidențial – Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională

Elena Simina Tănăsescu (n. 1968) este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din Bucureşti (1991) şi a obţinut titlul de doctor cu menţiunea « foarte bine cu felicitările juriului » la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997).

Este profesor de drept constituţional şi drept european în cadrul Universităţii din Bucureşti şi a fost profesor invitat la universităţi din Europa şi America Latină. A participat în calitate de director, cercetător sau raportor naţional în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională. A desfăşurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituţii europene (Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experţi independenţi al Consiliului Europei) şi a fost reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009–2011.

Printre publicațiile sale se numără: Principiul egalităţii în dreptul românesc (1998), Interpre­tarea Constituţiei. Teorie şi practică (2002), Legile elec­torale – comentarii şi explicaţii (2004), Constituţia României – comentariu pe articole (2008), Reforma constituţională: analiză şi proiecţii (2012). Autor a peste 75 de studii, articole, cronici şi note apărute în volume colective ori reviste de specialitate de prestigiu, din ţară şi străinătate.

A fost distinsă cu premiul „Andrei Rădulescu” al Uniunii Juriştilor din România pentru lucrarea „Interpretarea Constituţiei. Teorie şi practică” (2002), Premiul „Hannibal Teodorescu” pentru cartea „Constituţia României – comentariu pe articole” (2008). În 2011 a fost decorată de Preşedintele Republicii franceze cu „Ordre national pour mérite în grad de Chevallier”.

Elena Simina Tănăsescu a fost numită Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.
Așadar, dacă vrea să afle ce a vrut să spună Motivarea cînd a susținut că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, domnul președinte era obligat să apeleze la Elena Simina Tănăsescu.

Ce i-ar fi spus distinsa consilieră și distinsa specialistă în Drept Constituțional?
Nimic altceva decît scrie despre asta cartea Constituția României revizuită – comentarii și explicații – semnată și de Elena Simina Tănăsescu.

La pagina 276 a cărții e interpretat articolul 132 din Constituție:

Art. 132 : Statutul procurorilor
(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției.
(2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice  altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.

Comentariu:
Deşi sunt magistraţi, în sensul larg al cuvântului procurorii nu fac parte din puterea judecătorească, şi în mod firesc activitatea lor are la bază unele principii particulare. Dacă principiul legalităţii, care de fapt înseamnă respectarea legii, şi, deci, se aproprie de cel „în numele legii”, precum şi principiul imparţialităţii sunt specifice şi puterii judecătoreşti, cel de al treilea, al controlului Ierarhic departajează clar procurorii de judecători. Lipseşte independenţa şi datorită acestui lucru procurorii sunt sub autoritatea ministrului justiţiei. Cum se exercită această autoritate, care sunt dimensiunile şi efectele sale, este o chestiune de competenţa legii. Aşa trebuie explicat faptul el procurorii sunt consideraţi o componentă a puterii executive, ei sunt parteneri ai justiției şi, desigur, au obligaţia constituțională de a reprezenta interesele societății și ordinea de drept. Alineatul (2) stabilește aceleași incompatibilități ca și în cazul judecătorilor”.

Întrebare:
A întrebat-o profesorul de Fizică de liceu Klaus Iohannis și pe consiliera specialistă în Drept constituțional cum e interpretat de constiuționaliști articolul 132?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Gîndul de Breaking News, marți, 12 iunie 2018”

  • Johannis are apucaturi de gen Hitler….Daca ar avea putere ne- ar impusca fara mila….In ingamfarea lui de teuton de rasa superioara e uimit de faptul ca nu e considerat Imperator .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *