Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gândurile lui Cristoiu: Comisiile SRI ar trebui anchetate în cazul protocoalelor secrete

La emisiunea Gândurile lui Cristoiu, care va fi difuzată integral, duminică, ora 17.00, pe MEDIAFAX și Gandul.info, am abordat pe larg ceea ce eu consider a fi un Document istoric:
Motivarea Deciziei CCR Nr.26 din 16 ianuarie 2019 în privința Protocoalelor semnate de SRI cu PÎCCJ.
Proporțiile documentului – 151 de pagini, termenii juridici folosiți, rigoarea logică – au descurajat presa noastră independentă să citească Motivarea și mai ales s-o comenteze din multiple unghiuri de vedere. Consider Motivarea un document istoric nu numai, pentru că dă seamă de vremurile sărite de pe șine, cînd România a fost condusă în secret de Junta militară a sergenților majori mesianici, dar și pentru că-și aduce o contribuție însemnată la lămurirea relațiilor dintre instituțiile statului de drept în democrație.

Printre altele, am remarcat în emisiune paginile dedicate însemnatei responsabilități a Parlamentului, instituție de controlare a SRI prin intermediul Comisiei, în încălcarea Constituției care a fost existența Protocoalelor. Redau mai jos articolul alcătuit și difuzat de Mediafax despre opiniile mele în chestiunea denunțării Parlamentului de către Motivarea CCR.

„Parlamentul ar trebui să ancheteze fostele Comisii de control a SRI, complice la derapajele de la lege și Constituție ale Serviciului Român de Informații, cum ar fi protocoalele secrete încheiate cu Ministerul Public, susține jurnalistul Ion Cristoiu în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Ion Cristoiu spune că motivarea CCR privind încheierea unor protocoale secrete între Ministerul Public și SRI dezvăluie cum aceste protocoale erau invocate public, fără ca nimeni din Parlament să reacționeze.

“Dacă mă întrebați care este cea mai importantă concluzie, vă voi spune că este în vreo 10 pagini în care Curtea Constituțională arată principala responsabilitate a Parlamentului în această chestiune. Înalta Curte face o dezvăluire: existența acestor protocoale este sesizată în două rapoarte prezentate Parlamentului după 2009 de către SRI, care SRI spune există protocoale de colaborare. Cu toate acestea, Comisia SRI de la vremea respectivă nu s-a sesizat în legătură cu această abatere. Deci principala responsabilitate e a Comisiei SRI și a Parlamentului (…)”, a afirmat Ion Cristoiu.

Jurnalistul spune că menționarea acestor protocoale în rapoartele SRI prezentate Parlamentului ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru membrii comisiei parlamentare de control a SRI sau chiar pentru actuala majoritate, pentru a lua măsuri.

“Dezvăluirea este că în rapoartele Parlamentului, prezentate în plenul Parlamentului de către SRI protocoalele sunt menționate. Nu putem spune că nu știau. Judecătorii nu știau, dar Parlamentul știa pentru că atunci când s-a citit era normal ca cineva din Comisia SRI, cineva chiar din actuala majoritate, chiar domnul Liviu Dragnea… trebuia să spună <ce este cu aceste protocoale?> Asta este principala constatare. Și după părerea mea, în urma acestei motivări ar fi fost normal să se constituie o comisie parlamentară de anchetare a fostelor comisii SRI”, a explicat Ion Cristoiu.

El a subliniat că în acest caz Comisia de control a Serviciului a fost complice la derapajele SRI și, mai mult, în loc să îl controleze a ajuns să fie ea controlată de Serviciu, prin intermediul unor ofițeri acoperiți din comisie.

“Este foarte important pentru că toate derapajele de la Constituție și de la lege ale SRI-ului din perioada fostei conduceri și-au avut cauza în complicitatea Comisiei SRI, care în loc să controleze SRI din punct de vedere parlamentar…de fapt, ea era controlată de SRI, subordonată de SRI, mulți dintre oamenii din aceste comisii erau ofițeri acoperiți sau colaboratori”, a punctat jurnalistul.

În opinia sa, comisia de anchetă parlamentară ar trebui să pună capăt unor astfel de practice nedemocratice.

“Parlamentul trebuie neapărat să constituie o comisie de anchetă pentru ca să nu se mai repete. Toate serviciile secrete din lume sunt tentate să derapeze. E felul lor de a fi. Comisia de control SRI de la vremea respectivă era subordonată, era un instrument al SRI. Ea nu controla, era controlată de SRI și în aceste condiții este inadmisibil și asta sesizează această motivare. Se prezentau rapoarte. În acele rapoarte erau menționate public, în plenul Parlamentului și în opinia publică abaterea de la lege. (…)Și în momentul ăla nimeni nu a zis <cum adică aveți>… ei se mândreau . <Și am stabilit protocoale>, nu spuneau secrete, <cu Parchetul> … adică e ca și cum cineva vine, o instituție, Poliția, face un raport public și spune <și am bătut și am stâlcit în bătăi 100.000 de persoane> și nimeni nu spune <cum adică?> Și asta a fost marea problemă”, a subliniat Ion Cristoiu.

Jurnalistul nu crede că SRI sau Parchetul sunt de vină pentru abaterile de la lege, ci lipsa unui control real din partea Parlamentului, societății civile și a presei.

“Aceste servicii secrete peste tot derapează, dar democrația a înființat controlul democratic. Controlul prin presă, nu a existat în România control prin presă și nu există. Nimeni nu se interesează din presă de aceste abateri, controlul ONG-urilor. Nu am văzut niciun ONG care să arate și controlul Parlamentului. Dacă noi am face acum o comisie parlamentară de anchetă despre cum au fost posibile aceste protocoale, concluziile acestei anchete ar fi de 100 de ori mai utile decât discuția dacă au fost legale sau ilegale. Sigur că au fost ilegale, au fost declarate. Probabil că am trage niște concluzii și am perfecționa”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul spune că inițiativa constituirii comisiei de anchetă ar trebui să vină din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, mai ales că tot el a sesizat CCR în cazul protocoalelor secrete, iar punctul de pornire ar trebui să fie motivarea Curții Constituționale la această sesizare.

“Domnul Dragnea este cel care a făcut sesizarea. Normal era acum tot domnul Liviu Dragnea să ceară Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă dacă e atât de preocupat. Deci domnul Liviu Dragnea, care este președintele partidului cu majoritate absolută în Parlament… El s-a adresat CCR. Frumos, dar are un instrument… Să spună <a apărut motivarea. În consecință, cer constituirea unei comisii parlamentare, să văd ce au făcut acele comisii SRI, câți din ei erau ofițeri acoperiți>. Cred că sunt și în momentul de față (n.r. ofițeri acoperiți)”, a conchis Ion Cristoiu.

Curtea Constituțională a României arată în motivarea publicată luni că protocoalele secrete dintre Ministerul Public și SRI sunt în afara ordinii constituționale și au obligat legiuitorul să lupte contra unei paradigme juridice neconstituţionale de peste 9 ani”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Gândurile lui Cristoiu: Comisiile SRI ar trebui anchetate în cazul protocoalelor secrete”

  • Relatia de coordonare disjunctiva este o exceptie si acordul se face la singular..

  • Un român a bătut trei patrule de carabinieri, rând pe rând, venite să aplaneze un scandal într-un bar din ‘cizmă’, mai precis în Salerno !
    A nu se înțelege că românii n-au decât mușchi !
    Jmekeria înseamnă să mai ai și ceva … creier !

  • Ce-mi plac mie discutiile astea docte despre servicii. Pana si Labus stie ca Romania e condusa de serviciile secrete de 30 de ani, de cand l-au indopat pe ala batran cu mult plumb. Restul e gargara!

    • Daia sunt inventati agentii de influenta de la fanarioti incoace ,recte Matei&Roxula , sa ne conviga de contrariu , asa papa si distinsii o paine ,destul de neagra , dar ce mai conteaza .

      • Da’ea, ministrul, ar treb’i să fie mândru de faptul că i se pronunță numele, în fiecare zi , fără să primească drepturi de autor !
        Cât despre referendumul prezumat a se organiza în 26.05, vă spun eu că … NU !!! Adică NU se va organiza ! Multă sănătate, daddy !
        JUSTIȚIE … FAVORABILĂ !!!

  • – Am început să trăim mai bine! – a spus conducerea țării.
    – Suntem bucuroși pentru voi! – a răspuns poporul.

    • – Am început să trăim mai bine!, zice tot timpul si Tecton, laudatorul lui Dragnea.
      – Suntem bucurosi pentru el.
      Te pomenesti ca asta face parte din conducerea tarii si noi nu stim.

  • Cernate, ce ne-ai insirat cârnatul ala cu Turcescu? Te lauzi ca l-ai corectat, sau ca te-a invrednicit cu o flegma intre ochi?? Dupa care ai mai vorbit singur fo 5 minute, urându-i in final… ”Sănătate la găini!”(!?) 😛 😛

  • Articolul este, in mod vădit … tendențios, nefăcând altceva decât să dezgroape niște ‘morți’, că de schelete ne-am săturat, pt a se ajunge de fapt la Ponta !

    • „Ținta” nu este Ponta, ci Democrația.
      Nu este nimic tendențios. Despre aceste aspecte se discută de ani și ani de zile, pe toate forumurile, cu păreri pro sau contra. Din partea tuturor editorialiștilor. La
      sfârșit, cu postaci gradați sau civili.

  • Anticorupta noastra , cu medalii de la cei pe care i-a servit credincioasa , viitoare locuitoare la Targsor .

    “In perioada 2005-2010, Universitatea Harvard a cumparat 33600 ha de padure in Romania, chipurile, pentru cercetare. Padurile erau cumparate ilegal, fara a se respecta dreptul de preemtiune al Romsilva, astfel ca romanul care se ocupa de cumparare din partea universitatii Harvard, Dragos Lipan, a fost condamnat definitiv 3 ani cu suspendare pentru infractiuni de coruptie.
    Beneficiarul tranzactiilor ilegale, Universitatea Harvard, nu numai ca nu a fost deranjat nici macar cu o intrebare, ba a vandut linistit toate cele 33600 de ha, fix firmei suedeze Ikea, prima achiziție de acest fel efectuată la nivel mondial de grupul suedez.
    Cui i-a conferit regele Suediei ordinul Steaua Polară, distincţie în semn de recunoaştere pentru „lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România” si pe cine a inclus Universitatea Harvard printre femeile cu contribuţii semnificative în domeniile drept şi justiţie? Chiar credeti ca pe suedezi sau pe aia de la Harvard ii doare de ce se intampla cu coruptia prin Romania? Sau ofera distinctii in semn de recunoastere pentru serviciile aduse?
    Pentru cine iese romanul in strada, ca sa o sustina cu toata fiinta in structuri suprastatale, ca e cea mai capabila si anticoruptă fiinta din lume, in timp ce Ikea face mobila din padurile noastre si Codruta se lauda cu distinctiile primite? Pai nu meritam sa fim colonie?”
    #GoKovesi
    #ProștiiMeritaTotCeFaci

    via Adriana Vitan Balint

  • Roxana Roman, iar esti manga.. Vezi clipul cu autostrada de 1 m si cum cauta moldoveanul simpatic autostrada Unirii (Iasi-Tg Mures), nu doar ”spre”, ci PANA la Bucuresti.
    Nu mai spun ca explicatia ta, ca de la Suceava spre Iasi drumul e acelasi ca si spre Bucuresti, e si eronata si complet idioata (ce relevanta are asta cand cauti o autostrada care pleaca din IASI ???)
    https://www.youtube.com/watch?v=ZZkMrBUOF0E

  • Excelent subiect, Ion Cristoiu.
    În 2013, șeful Comisiiei SRI era un idiot numit Georgian Pop. Ăsta a fost un suporter pt procurorii lu Kovesi care utilizau în dosarele de corupţie interceptările SRI realizate pe siguranţă naţională. Ce să mai mire că cu astfel de limbrici vărsați din intestinu Statului paralel, jumate din populație a fost ascultată cu mandate date la foc automat de alți securiști, din curțile judecătorești. Nu-i bai că și azi PSD-ul are idioți, da parcă tot ar fi distractiv să îl cheme pe Georgian , frecangiu lu Comsiia SRI, la audieri ca să explice AZI cum gîndea el cu creieru altora IERI. 😀

    • Băsescu l-a făcut general SRI pe Coldea după ce acesta s-a achitat de sarcini și s-a afirmat ca un tip „pus pe treabă”. De ex, liberalul Radu Stroie, fost șef al Comisiei SRI, mai ține minte de ce s-a mușamalizat scandalul biletelor- informări trimise de Coldea și SRI direct către Băsescu? Cu idioți precum Stroe și alți șefi de figurație de la Comisiia SRI, a început Statu paralel în Romînia. 😎

      • Șefii Comisiilor SRI.. oameni normali, cu două mîini, două picioare, doi neuroni în căpățînă, care au supt de la două state – unul paralel și unul real. Ca bonus, avea și soros o țîță pt ei 😎 😆 una spețială 😀

      • Antena3- Tractoristul de la Statu Paralel pardon Parchetul General Avgustin Lazăr va fi audiat în legătură cu aducerea lui Nicolae Popa în Romînia. Se anunță vremi interesante pt gașca Kovesi -Lazăr- Coldea, aprozii de serviciu ai lu Băse 😆

    • balada lu rares Bogdan, sclavi lu so
      ros
      Io mi-s Rareș,liberalu’
      Ș-am venit să candidez,
      Lu’ Sică să-i frec ţucalu’,
      Că de Gușă mă tratez.

      El m-a pus capu’ la listă,
      Că vrea o locomotivă,
      Negăsind altă batistă,
      Să și-o pună pe colivă.

      Vă spun fără doar și poate,
      Că din două’șase mai,
      O să mă târăsc și-n coate,
      Să mă umplu de parai (…) (Romeo Serafim)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *