Între 25 noiembrie – 28 noiembrie 2018 am întreprins o călătorie în Rusia pentru a participa la Ceremonia inaugurării Cimitirului Militarilor Români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, dedicat ostașilor noștri căzuți în luptele din Cuban și Caucaz, între august 1942-octombrie 1943. Despre ceremonie voi semna un amplu reportaj în numărul din decembrie al revistei Historia. Luni, 3 decembrie 2018 voi posta pe cristoiublog.ro cîteva considerații despre acest moment istoric.
Pentru mine orice călătorie în străinătate e o călătorie de lucru. Între 25 noiembrie și 28 noiembrie 2018 am avut astfel posibilitatea să fotografiez și să filmez la Moscova, la Krasnodar, la Apșeronsk, la Complexul de cimitire militare ale Axei de lîngă Apșeronsk, la Moscova (noaptea tîrziu) și lîngă Moscova, la Butovo, unde au fost împușcați și îngropați, în timpul Marii Terori staliniste între 8 august 1937 și 19 octombrie 1938, 20 762 de oameni.
La Butovo, unde s-a inaugurat în 2017 un Memorial am ținut să merg neapărat, deoarece am deja scris un studiu despre acest loc al martirajului rusesc și aveam nevoie de fotografii făcute de mine.
Din mulțimea de fotografii realizate între 25 noiembrie – 28 noiembrie 2018, pun la dispoziția cititorilor mei un fotoreportaj:
În septembrie 2017, pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, pentru zborurile pe traseele interne m-am îmbarcat la un terminal înghesuit. În 2015 s-a început construirea unui nou terminal. El a fost inaugurat în 3 mai 2018. Astfel capacitatea a crescut cu 20 de milioane de călători anual. La acest terminal se ajunge cu un tren care circulă în viteză pe sub pista aeroportului. O imagine sugestivă a modernității noului terminal.
Ca toți rușii, cei din Krasnodar au descoperit fericirea de a face shopping.
Pe artera pietonală a Krasnodarului, contra cost noaptea, poți mîngîia niște iepurași.
La Apșeronsk își spune cuvîntul Publicitatea.
Puteam eu să nu mă fotografiez la Statuia lui Vladimir Ilici Lenin?
La Apșeronsk, pe monumentul dedicat rușilor căzuți între 1941-1945, scrie:
Nimeni nu este uitat,
nimic nu se uită!
Alături, un monument dedicat rușilor căzuți în Afganistan și în Cecenia.
La 7 kilometri de Apșeronsk, se află Cimitirul de onoare al militarilor nemți căzuți în Cuban și Caucaz.
În hotarele acestui Cimitir au fost reînhumați prizonierii unguri morți în lagărul sovietic de la Apșeronsk.
Slovacii și-au inaugurat cimitir propriu.
Între cele două cimitire a fost amenajat Cimitirul românesc. El a fost inaugurat pe 26 noiembrie 2018.
Ajuns în stația de metrou Piața Roșie, la Moscova, ca și anul trecut n-am scăpat prilejul de a mîngîia în chip moscovit botul cățelului din statuia Grănicerului sovietic.
La Moscova continuă vasta operațiune de punere a luminilor de sărbători.
O stradă din jurul Pieții Roșii, noaptea la finele lui noiembrie.
Piața Roșie, la miezul nopții, sub prima zăpadă a lui 2018.
Celebrul GUM s-a pregătit deja de sărbători.
Un bun prilej de a mă fotografia la mausoleul lui Lenin. N-am fost singurul.
Farmecul iernilor rusești!
Chiar și cînd e închis, GUM seduce.
Așa arată Moscova la periferie.
Plăcuța de la Memorialul Grădina Amintirilor dezvăluie transformarea Poligonului de tragere al NKVD într-un vast loc de execuție prin împușcare.
Numele celor 20.762 de victime sînt scrise pe plăci de marmură, pe zile, după cum au fost împușcați.
Despărțite de o alee de meri, cele două ziduri, imitînd Poligonul sunt pline cu nume.
La capătul aleii se află un clopot. Cei veniți aici bat clopotul de trei ori în amintirea celor înhumați în gropile comune, practic niște șanțuri săpate cu excavatorul.
Terminalul E, Plecări internaționale, aeroportul Șeremetievo întîmpină deja Crăciunul.
OTOCAR, OTOCAR,
Or … ‘pornit’, de centenar !
Or pornit, dar … ‘tras-împins’ ,
Sau o fo’, din cauz’ c-o nins !
C-o nins și c-o fo’ și … ger,
Or șoferii noști’ n-au … ‘fler’ !
Ușile nu pre’ să-nchid,
De să-nchid, nu să deschid,
Șî-năuntru, chiar îi frig !
Aeru’ condiţ’onat,
Bag samă, … c-o fi ‘strîcat’ !
Calorifere, or … n-au,
Or căldură, … ‘ei’ nu dau !
Fi’ncă tot îi centenar,
Noi vorbim de… Otocar,
Și, să nu vorghim… turcește,
Am vorghit … ardelenește !!!
Observ câteva aspecte:
1-Rușii nu au gunoaie pe străzi. De ce nu și-or fi instruit elevii în spiritul curățeniei? Le-or fi exportat? (ma refer la ilustra pedelistă de top, strigătoare de ciuma roșie, instruită de ei la Moscova in stilul kilbil si la subalternii ei)
2-Nu prea contează că destinația era un monument al Românilor, există voci nemulțumite că acel monument e in Rusia si dl. Cristoiu a călcat pe pământ rusesc ca să ajungă acolo – Nemulțumiții să facă cerere de repatriere a tuturor monumentelor deci.
3-Nu știu ce înseamnă asta, dar de data aceasta iohais nu a mai „comemorat” evenimentul Unirii, așa cum a facut-o, textual, cu ocazia aniversării Micii Uniri, în 23 ianuarie 2017. O fi de bun augur?
4-Cum se face că rușii au infrastructură modernă iar la noi „ciuma rosie” nu reușește să facă, sub amenințare cu pușcăria dacă încearcă? Nu îi dau voie europenii? De ce? Doar șpăgi am dat destule în toate direcțiile…sper…Daca nu, să le cerem înapoi șpăgile (EADS, Microsoft, Bechtel, Alro, OMV, etc).
Maestre, asta chiar e BUNĂ !
Chiar trebuia să publici ‘gîndul’ ăsta, de ziua natională ?!?
Ca un fel de … ‘SĂ NU UIŢI, … IOANE !’ !!!
Da ce trebuia sa scrie ba , de nemti , aia de au ciordit prin dictatul de la Viena obiectul aniversarii de azi ?
Care … capră, băi, ‘africane’ ?
Ia ‘dezvoltă’ un pic p-aia cu … ‘ciorditu’ ‘ !
Ba ,dupa creierul tau , credeai cumva ca nemtii muta Transilvania in Bavaria ? , aici vrei desen ? , nu , au dat-o urmasilor lui Atila ,dupa care , la vreo cativa anisori , tatuca Stalin le-a dat pielea inapoi , ca asa-i in tenis , si in istorie . Acum ca regreta si nemtii , si urmasii lui Atila si a lui tatuca , este alta poveste , asa sunt itele istoriei , prin urmare nemtalaii nu sunt mai breji ca rusii in a fi mentionati intr-o zi de comemorare , pardon de aniversare dupa mintea unuia ca tine ,care te dau patriot fudul , cand romanul a ramas doar cu aerul dupa un veac de domnie .
Păi culmea-i c-a scris, prea mult, despre ruși, deși nu prea era cazul !
Mult e in capul tau , am dezvoltat sa intelaga individul ca in orice zi a anul se poate scrie despre oricine si despre orice , nu sa te infalmezi ca ar fi o zi sacra in an , cand nu ai voi sa gavaresti despre ceva .
Ai ‘drinkooit’, ceva, bă loază ?
Colaj de la rusi de ziua românilor. La multi ani, maestre!
Șoping la Gum și mângâiere de iepurași contra cost