Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de duminică, 22 octombrie 2017

Un Drept la replică trimis cristoiublog.ro ne oferă:
Amănunte senzaționale despre implicarea SRI în prevenirea și contracararea finanțării terorismului

Ca de obicei sîmbăta cristoiublog.ro e rezervat lui Traian Horia. Potrivit unei reguli pe care am respectat-o în relația cu toți colaboratorii mei de a lungul a jumătate de secol de presă, nu întreb niciodată un autor de unde are surse și prin urmare nu-mi propun să verific adevărul informațiilor dintr-un articol pe care, evident, nu l-am scris eu. Singurele domenii în care intervin, discutînd cu autorul, sunt titlurile (mulți spun că sunt cel mai bun dătător de titluri din postdecembrism) și tonul (sunt dușmanul presei activiste, zise și militante, singurul rol acceptat de mine în cazul presei fiind cel de dezvăluire a adevărului) pe care mi-l doresc cît mai rece posibil, lăsînd informațiilor dreptul să vorbească.
Am ținut să precizez asta, deoarece sunt cititori care m-au întrebat, nițel suprinși, despre sursele articolelor lui Traian George, atît de bogate în informații despre care eu, de exemplu, habar n-aveam pînă le-am citit dezvăluite de talentatul gazetar.

Poate că una dintre explicațiile promptitudinii cu care SRI a răspuns acestui articol stă în bogăția informațiilor lansate de articolul lui Traian George De ce trebuie ca directorul SRI, Eduard Hellvig să își dea demisia.

Sincer să fiu am rămas nițel surprins nu numai față de promptitudinea, dar și față de seriozitatea dreptului la replică trimis subsemnatului pe e-mail de Ovidiu Marincea în numele SRI.
Publicarea acestui drept replică excede datoria unei gazete de a publica și punctul de vedere al instituției criticate.
Prin bogăția informațiilor, acest drept la replică se constituie într-o contribuție serioasă la dezbaterea lansată de Traian George despre preocupările SRI în materie de descoperire a surselor din România de finanțare a terorismului.

În mai multe rînduri, am criticat SRI pentru lipsa de reacții la cele scrise în presă.
Sper că acest drept la replică e semnul unei schimbări în bine a SRI pe drumul unei mai bune relații cu opinia publică de la noi.

Despre finanțarea terorismului și un drept la replică pentru cristoiublog.ro

Urmare a articolului publicat sâmbătă, 21 octombrie, pe site-ul cristoiublog.ro, cu titlul “De ce trebuie ca directorul SRI, Eduard Hellvig să își dea demisia”, semnat de domnul Traian Horia, aș dori să fac următoarele precizări.

În articolul publicat pe cristoiublog.ro se vorbește despre faptul ca Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a trimis către SRI informații despre finanțarea terorismului de pe teritoriul României, iar SRI nu a făcut nimic cu acestea și lasă de înțeles că aceste informări conțineau dovezi! Pentru acest fapt, dar și pentru că SRI nu combate eficient, tot potrivit acestui articol, fenomenul migrației, directorul SRI ar trebui să își dea demisia. Iată câteva elemente pe care, cu tot respectul, autorul articolului ar fi trebuit să le ia în considerare:

Dovedirea infracțiunii de finanțare a terorismului

Finanțarea terorismului este o infracțiune pe cât de gravă, pe atât de complexă din punct de vedere al investigării acesteia, iar investigarea se realizează exclusiv de către organele abilitate prin lege!

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor (ONPCSB) a trimis, într-adevăr, în perioada menționată în articol, 53 de sesizări/informări către SRI. În articolul respectiv se menționează că ONPCSB își transmite sesizările însoțite de dovezi. Această afirmație este falsă. ONPCSB nu atașează dovezi, ci prezintă o serie de tranzacții financiare derulate de unele persoane, pe baza unor itemi predefiniți (statul de proveniență, cuantumul sumelor și destinațiile sumelor etc), fără a indica în mod clar că tranzacțiile au legătură cu persoane sau entități conexate terorismului.

Fiind vorba de presupuse infracțiuni, nu SRI trebuie să aibă capacitatea de a demonstra fapta penală. SRI desfășoară activități informativ operative și de combatere a fluxurilor de finanțare și pune la dispoziția procurorilor toate datele și informațiile obținute.

O suspiciune cu privire la transferul de fonduri către zone de conflict nu generează imperativ faptul că se finanțează terorismul. La nivel european și atlantic este dificil de demonstrat destinația finală a fondurilor, care să genereze dovezi palpabile de finanțare a terorismului.

Aproape toate sesizările au fost clasate din lipsă de probe

Mai mult, DIICOT a clasat marea majoritate a acestor sesizări de la ONPCSB din lipsa probelor, nefiind evidențiate fapte penale de finanțare a terorismului. Niciuna din informările ONPCSB nu a stat la baza unei sesizări către organele de urmărire penală (OUP) pentru deschiderea unui dosar de urmările penală pe terorism.

Pentru o corectă înțelegere, aș vrea să menționez că un transfer bancar dintr-un cont din România către un cont din Siria, Liban, Afganistan etc. nu este o dovadă a finanțării terorismului, ci o suspiciune ce trebuie dovedită.

Toate sesizările ONPSCB sunt trimise în dublă cheie, atât către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), cât și către SRI. Ce face SRI? Dacă Serviciul, pe competențele sale legale, are date suplimentare legate de aspecte relevante pe profil antitero, propune adoptarea, în funcție de caz, a unor măsuri administrative sau sesizarea OUP.

SRI este obligat să pună aceste date la dispoziția Parchetului.

Concret, în anul 2017, la propunerea SRI au fost adoptate măsuri administrative asupra a doi cetățeni străini, proveniți de pe spații cu problematică teroristă activă, implicați în activități conexe fenomenului terorist (dar nu finanțare a terorismului). În cadrul investigațiilor derulate de SRI asupra celor două persoane, instituția noastră a efectuat verificări suplimentare inclusiv prin transmiterea de solicitări punctuale către ONPCSB, potrivit competențelor.

Obligația legală a SRI în prevenirea și contracararea finanțării terorismului

Atribuțiile Serviciului în domeniul prevenirii terorismului sunt cele prevăzute de art. 7 din Legea 535 din 2002, respectiv desfășurarea de activități informativ / operative de prevenire. ONPSCB este parte a Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT). De asemenea, SRI, în calitate de coordonator tehnic al SNPCT, poate asigura, în mod operativ, schimbul de date și informații între autoritățile și instituțiile publice componente ale SNPCT.

SNPCT este un sistem național foarte bine articulat, care asigură o bună cooperare între toate instituțiile componente.

Pe lângă cele 53 de informări adresate de ONPCSB către SRI și, în paralel, către PICCJ, în perioada 2010 / 2017, SRI / DGPCT a transmis 181 solicitări către ONPCSB și a recepționat 126 de răspunsuri.

În măsura în care, după verificările efectuate la nivelul SRI, sesizarea ONPCSB se confirmă, SRI informează Parchetul competent.

SRI nu are atribuții legale în limitarea cererilor de azil

Am sesizat că în articolul respectiv SRI este acuzat că nu are o strategie de combatere a fenomenului migrației. Vreau să precizez încă o dată că SRI are competențe strict pe segmentul informativ, din perspectiva afectării securității naționale și cooperează cu toate autoritățile competente pe acest palier.

În situația în care SRI deține date cu privire la riscuri teroriste asociate persoanelor care solicită o formă de protecție statului român, instituția noastră are obligația să informeze autoritățile competente. Instituția abilitată să proceseze cererile de azil este MAI / IGI.

SRI are o strategie de prevenire și combatere a criminalității organizate transfrontaliere. Migrația ilegală este una din direcțiile de acțiune conexe acestei strategii. SRI nu poate acționa decât în limitele competențelor și atribuțiilor legale stabilite prin Legea 14 din 1992 și prin alte legi speciale.

În loc de concluzie, consider că pentru o mai bună documentare a unui articol de presă, SRI stă la dispoziția mass-media cu toate datele și informațiile publice ori de câte ori acestea sunt solicitate. Poate dacă Serviciul primea o solicitare în sensul celor scrise, opinia publică ar fi fost informată corect despre problematica finanțării terorismului și fenomenul migrației.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 22 octombrie 2017”

  • O intrebare: Seful SRI, este omul lui Soros?

  • 😛

    Autorul nu a intrebat si la SRI ce opinie au ei despre asta. S-a multumit cu ce ia spus de la Spalarea Banilor murdari. Nu e corect.. Daca unul din |Pakistan, de ex, care locuieste acum in Romania trimite bani in Pakistan, asta nu inseamna ca trimite banii catre talibani.. Trimite acasa , la puradei, sa o duca si ei mai bine cu traiul. 😆

    In acelasi timp, e clar ca nu exista tara in Europa care sa nu aiba islamistii ei care trimit banii afara. Sint multi , cine sai identifice pe topti astia?

    • Ponta il ataca puternic pe Dragnea pe eliberarea hotzilor din puscarii (evz). rade ciob de oala sparta. N-o fi invatat ca psd e de doua feluri- care fura si care nu recunosc 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *