Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de duminică, 27 august 2017

Cînd comuniștii, deși îl împușcă pe Mareșal, îi respectă condamnările nedrepte

Deși am avut două exemplare din volumul VI al seriei de unsprezece volume Stenogramele Ședințelor Consiliului de miniștri. Guvernarea Antonescu, cînd a fost să-l citesc n-am dat de el în depozitul de cărți alandala care e biblioteca mea de acasă. Sigur am pus cele două exemplare atît de bine încît nu le voi găsi decît cînd nu voi mai avea nevoie de ele.

Spre surprinderea mea, Stenogramele au dispărut de pe site-urile cu oferte de cărți.
Nu vreau să cred că din cauza publicității gratuite făcute de mine lor în scris și oral.
Cred că-i vorba de o simplă întîmplare.

Dau însă de volumul VI pe site-ul editurii Mica Valahie, cea care l-a scos sau mai precis cea care a scos doar volumul VI. L-am comandat de îndată, mai mult la plesneală decît convins că voi primi răspuns. Asta după ce-am completat inutilele căsuțe pentru inutila înscrierea în cont. De regulă în astfel de împrejurări, ți se semnalează pe e-mail înregistrarea comenzii, mai întîi, și ți se dau amănunte mai apoi.
Dinspre Mica Valahie n-a venit nici un semn de acest gen.
Eram convins că nu voi primi.
Iată însă că marți, 1 august 2017, înainte de îmbarcarea pentru Aachen, răspunzînd din întîmplare la telefon, o voce deconspirată mai tîrziu a fi a directoarei Mariana Heroiu, m-a anunțat că-mi pot da cartea, mai ales c-am fost recunoscut drept Ion Cristoiu și directoarea zice că ne știm de la Tîrgurile de carte, unde totdeauna am cumpărat cîte o sarsana de cărți de la ei. Exemplarul, singurul pe care-l mai au (nu crede că vor reedita volumul) e nițel boțit, dar, mă rog, merge și așa. Ne înțelegem s-o caut cînd mă întorc din străinătate.

Potrivit înțelegerii din ziua plecării la Aachen, am fost la editura Mica Valahie, pentru a cumpăra volumul VI al Stenogramelor, cel despre care nici acum nu știu dacă l-am cumpărat în realitate sau doar în vis. După cîteva complicații (am confundat Sala Atelier a Teatrului Național cu Sala Studio), străbătînd pajiștea din fața Teatrului Național și gîndind mai întîi că Grupul statuar Căruța cu paiațe ar putea concura oricînd statuile cu tîlc de la Aachen, apoi Cum dracu n-au găsit și ăștia o frescă, o mîzgălitură pentru fațada clădirii renovate, astfel că seamănă cu un WC de gară, unul pe la care au trecut cei de la Sanepid?, o văd pe directoarea editurii Mica Valahie. A urcat – îmi voi da seama mai tîrziu – de la subsol, din parcarea de la Teatrul Național, unde are sediul, la suprafață. N-are cu ea nici o carte. Vrea să-mi dea exemplarul în biroul de la editură. Pentru asta, se coboară scările la Parcare, cele folosite de șoferi pentru a-și lua mașina lăsată acolo, se trece pe lîngă closetul Parcării și se intră într-un soi de secretariat, la care stă un tînăr, apoi în biroul ei de directoare. În cele două dulapuri față în față stau cărți. Oriunde întîlnesc cărți pe rafturi prima mea reacție e să mă uit la ele. Fac asta și acum, deși am venit pînă aici ca să achit cartea cumpărată pe Internet, s-o iau și să plec. Descopăr multe cărți, pe care le pun deoparte în vederea cumpărării.
Na, că n-am scăpat nici acum fără a lua o sarsana de cărți.

Întors acasă, potrivit unui obicei pe care-l recomand tuturor cumpărătorilor de cărți, înainte de a înmormînta cărțile în bibliotecă, le răsfoiesc pentru a avea habar de ceea ce conțin în general, în vederea folosirii lor viitoare.
Una dintre cărțile luate la control e Sub sabia cavalerilor Apocalipsului, de George Popescu, carte recomandată de gazdă ca fiind memoriile extraordinare ale unui legionar condamnat la 21 de ani închisoare, pentru că-i fusese găsită acasă o carte de Ernest Bernea. Aha !- mi-am zis – o carte de amintiri ale unui om condamnat pe nedrept de comuniști. Am luat-o, pentru că directoarea mi-a zis că e o Surpriză colosală!
Surpriza, colosala surpriză, în privința regimului care l-a trimis pe George Popescu la închisoare pentru 21 de ani. Nu, nu e regimul comunist, cum am crezut și cum, între noi fie vorba și alții ar fi crezut la fel – ci Regimul Antonescu. George Popescu e arestat pe 4 septembrie 1941, împreună cu fratele său, de Siguranță, bătut zdravăn, și apoi condamnat – în noiembrie 1941 – la 21 de ani închisoare. Eu nu cred că doar pentru caiet a primit pedeapsa – în 1933 se înscrie într-un cuib legionar, iar în 1941 (lunile ianuarie-septembrie) devine şeful Frăţiei de Cruce din Oltenia, organizaţia de tineret a Mişcării Legionare.

Dacă a fost sau nu condamnat pe nedrept n-are importanță.
Important, crucial pentru miștoul pe care-l face de noi Istoria e faptul că George Popescu a ieșit din închisoare abia în 1964.
Să te crucești, nu alta!
23 august 1944 a însemnat o Lovitură de stat care a spulberat tot ce făcuse regimul Mareșalului.
Cu o singură excepție:
Condamnările legionarilor.

Comuniști, politicieni de Opoziție, dizidenți, ies din închisoare pe fondul campaniei de presă despre abuzurile și crimele Regimului fascist, despre arestările și condamnările nedrepte.
Dacă Regimul antonescian a fost unul dictatorial, criminal, atunci toate arestările și procesele din timpul Regimului ar trebui puse sub semnul întrebării. Ar trebui ca toți cei condamnați – inclusiv pentru infracțiuni de drept comun – se face mare caz la vremea respectivă de pedepsirea activității politice prin inventarea unei infracțiuni de drept comun – să fie eliberați sau cel puțin să le fie revizuite procesele.
Nu e cazul legionarilor.
Și în timp ce foștii condamnați se dau victime ale dictaturii, trag foloase (precum Arghezi) din trimiterea în lagăr, vor coroane de lauri și avantaje, pentru că au fost anchetați de Siguranță, legionari precum George Popescu sînt considerați condamnați pe drept, ba mai mult, sînt puși în aceeași oală cu antonescienii, deși ei n-aveau nici o treabă cu Războiul Sfînt.
Și astfel George Popescu stă în închisoare timp de 23 de ani, din 1941 pînă în 1964.

Trece cam prin tot ce-a fost închisoare politică sub toate regimurile:
Craiova, Alba Iulia, Văcăreşti, Târguşor, Jilava, Periprava, Aiud.
Cunoaște personalități pe care altfel n-ar fi avut posibilitatea în veci să le cunoască:
Mircea Vulcănescu, Radu Gyr, Henry Ghica, Alexandru Ghica, Constantin Gane, Istrate Micescu, Mircea Nicolau, Iuliu Stănescu, Traian Trifan, Traian Marin, Ilie Niculescu, Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc, Luca Dumitrescu, Ştefan Iacobescu, Alexandru Ştefănescu, viitorul Monah Atanasie.

Cînd am citit Contele de Monte Cristo m-a impresionat că în timp ce Edmond Dantes zăcea la închisoare pentru bonapartism, avuseseră loc Debarcarea lui Napoleon, Waterloo, exilul, restaurația.
Marșul Istoriei nu influențează cu nimic soarta condamnatului.
Să ne gîndim însă la cazul George Popescu.
Intră în închisoare în noiembrie 1941 și iese în aprilie 1964.
Între timp au avut loc Dezastrul de la Stalingrad, pătrunderea rușilor în România, Lovitura de stat de la 23 august 1944, Condamnarea Mareșalului la moarte, alegerile din 1946, condamnarea lui Iuliu Maniu, abdicarea Regelui, Criza iugoslavă, căderea Anei Pauker, destalinizarea, Revoluția de la Budapesta, Înghețul, plecarea trupelor sovietice, desprinderea de Moscova.
Nimic din marele evenimente istorice nu schimbă soarta condamnatului de către regimul Antonescu.
Nici măcar căderea lui Ion Antonescu!

Cazuri de tipi care au fost condamnați pe vremea lui Antonescu, eliberați pînă la 23 august 1944 sau după 23 august 1944 și din nou arestați și condamnați, iar eliberați și iar condamnați s-au mai întîlnit. Dar un caz precum cel al lui George Popescu, care a stat în pușcărie din 1941 pînă în 1964, ca urmare a însușirii de către Regimul comunist a abuzurilor regimului Antonescu, nu cred că s-a mai întîlnit.
Nici măcar pe plan mondial.
Sau mai știi, poate au fost și altele de acest fel în România.
Dacă vreun cititor știe un astfel de caz, să-l semnaleze la postări și eventual să aducă și amănunte.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 27 august 2017”

  • Maestre, legionarii au fost dusmanii lui Antonescu si ai lui Ceausescu deopotriva. Au fost cam singurii care au platit total. Taranistii , liberalii s-au mai descurcat, au mai pactizat. In Spania, dupa ce a castigat puterea, Franco a mentinut in puscarie o multime de politici condamnati anterior.. Fiecare si-a scris propria istorie si a avut pretentia ca e aia adevarata. Cu toate ca adevaratul manual e ala unde Andreea Esca apare ca erou antional,. In loc de naframa alba, romanii s-au predat atarnand in bat niste chiloti.

    • 😛 E pe forumul dvs un bivol cu uitătura de șoarece care tocmai a băut ulei uzat de tractor, il cheamă Ion Ionescu, ăsta v-a scris la un moment dat de „Schimbarea la față a României”. F bine a făcut! :mrgreen:

      Cioran își punea acolo cumva aceleași întrebări la care căutați și dvs răspuns aici, iar din meandrele concretului românesc ar rezulta si un răspuns 😉 „Dacă tot suntem cu un pas în urma germanului sau englezului, atunci să fiu cu un pas măcar înaintea românului meu. Baga-l pe-ăla la beci!”. S-au călcat unii pe alții pe capete ca să rămână ei deasupra. De aceea nici nu i-a interesat că oameni condamnați în anii 40 au ieșit afara prin ’60-’70, traversând o mulțime de schimbări politice. 😳

      La categoria „Mi se rupe”, sunt puține națiunile care îi întrec pe români.

  • Pai deaia isi cumpara ea ciorapi ptr fiecare deget de la picior.. Vai Hadriana, total neeconomic

    • Bre, vad ca te pricepi la economie. Pretul la grau si porumb (implicit la paine) este stabilit doar de cele 5 multinationale care detin monopolul pe piata mondiala. Castigul este dublu daca ne gandim ca aceste multinationale sunt si mari jucatoare in ind. farmaceutica (v. Bayer care a inventat gazul sarin folosit de nazisti). Cu painea te imbolvaveste si apoi cumperi pastile de la ei sa te dregi.

      • Sarinul nu a fost folosit de naziști , nici nu cred că-l aveau , că ar fi cîștigat răzbelul . E gaz de luptă neurotoxic , are efecte înspăimîntătoare , din cîte știu eu doar niște dilii au dat cu Sarin în metroul din Tokyo , recent .

  • 😛 Mișto subiect, petreasca propune discuții despre culturile de grâu, coliva nu-i mai place. 😎

    Adriana Petrescu, privind la poza aia a ta, toată lumea îți va confirma că la Romanicka se cultivă plante mutante.

    • Ia întreab-o de alt subiect, că pe mine m-a blocat, si-anume de acum vreo 2 ani, de Crăciun, când soțul era în coșciug iar ea stătea pe blog! Nesimțita!

      • Bine ți-a făcut , mîrlane !

        • Lasă, că și eu ți-am făcut un bine, apropo de uniunea noastră civilă!Bă, dacă te deranjează la stomac această formă de asociere, îi putem spune PARTENERIAT CIVIL! Ce zici?

  • Motanul confuz……… Imi place când se vorbește despre mine, chiar dacă e de rău. Uite ce zicea vineri ex- Motanul, azi Ghio Maftei :”Vezi că și Amon a avut cîndva un moment de rătăcire și a început să ridice ode lui Stalin , armatei rosii ( ce fericire , 160 din armata aia , corul sulii de propagandă , e mincare la pesti în Marea Neagră , nu de mult ) și comunismului românesc care , cică,era foarte agreat de popor , nu vrei să știi ce a pățit cu mine , îți spune Cîrnat , eu doar amintesc că m-a dat în giudecată la sectorul 3 , innebunise de furie pe saituri .”…..O fi de bine, o fi de rău, dar incorect este, sigur. 1. Eu n-am intrat in conflict cu Motanul pentru că aș fi emis vorbe dulci despre comunism sau Armata Roșie.Am intrat in conflict pt. că l-am preferat pe George Călinescu activistului de partid Corneliu Coposu.2. Deși publicasem pe blog autobiografia exactă, reală, pentru ”vina” asta Motanul m-a insultat făcându-mă securist sau activist pecerist. 3. I-am solicitat o intâlnire de lămurire pe bază de acte. 4.Văzând că a dat cu bâta in baltă, curajosul Motan refuză propunerea mea,știind că va pierde și continuâ cu invectivele furioase, scuipând ca un adevărat cotoi prins la furat. In fața lașității sale, am anunțat că voi chema in judecată pe dl. L. Avramescu care -i găzduise calomniile contra mea. Prin urmare, dl. L Avramescu il suspendă de pe blogul său o perioadă de timp.5.Critica lui Ghio Maftei la adresa comunismului este din topor, cu barda, in stilul personal atât de artistic și pe care i l-am lăudat. 5. Eu nefiind artist, nici măcar oportunist, nu dau cu barda in comunism, nici nu fac crize de dizident intârziat sau oportunist. 6. Pur și simplu, judec exact, științific, din obișnuință. 7. Cred că este corectă și judecata in speță a Adrianei Petrescu, măcar la nivelul sentimental cu care ne-a obișnuit, cu sinceritate și omenie.

    • Amoane , pt acuratețe , precizez încă o dată : Da , ai zis că lesne convertitul la comunism G Călinescu e superior Coposului , părerea ta , deși n-am idee cu ce unitate de măsură i-ai pus în balanță . Firește , mie mi-a sărit țandăra și , probabil , te-am făcut zdrențe , după obicei , fiind foarte impulsiv , întîi tai , pe urmă măsor . Ca urmare , ai început să lauzi , în ordine , pe Stalin , admirat de întreagă lume !!! -poate lumea ta – , armata sulii roșie , Ciuma roșie , adică , de care mama a scăpat cu greu neviolată , și comunismul românesc , un hibrid toxic și mizer , dar care , zici tu , era idealul intelectualilor și generației tinere . Desigur ! Nu vorbi gozuri , Avramete mi-a blocat vreo 3 conturi , demult aștepta ocazia , doar nu fantazezi că tu ai fi motivul , motivul a fost că era turbat de furie că i-am futut-o pe Rodina și că el n-a mai apucat să pună botul . Din cînd în cînd îl mai fac muci , de ex la ultimele editoriale , sau prin 15 , cu ocazia zilei, lui enormă ca cifră față de țărăncuța de nevastă-sa .
      Cu chemarea în judecată , o penibilitate maximă în fond , și cu somarea Avrametului să-ți zică numele meu ( de unde dracu să-l știe ?) n-ai făcut decît să provoci miștourile mîrlănești ale Cîrnatului , așa-ți trebe .Oricum , nu-i pasă nimănui de povestea ta , nici de a mea , asta e doar ca să punem lucrurile în matca lor .
      Normal că ești gînd la gănd cu Petreasca , a făcut intocmai ca tine , doar că , nenominalizînd și neminimizînd persoane , nu a ajuns la gradul tău de aberație , nu mai lipsea decît să-l lauzi și pe Ceaușescu .

    • Ex actual Motanul , vezi numa !

  • Sfântul Inchisorilor, Valeriu Gafencu. https://ro.wikipedia.org/wiki/Valeriu_Gafencu

  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_prison_sentences_served

    un american in puscarie 1911-1980

    si multi altii

    e in engleza. exista google translate

    • Corect. America anului 2008 arata un numar de 3 milioane de puscariasi. In fiecare sapatamana numarul crestea cu peste o mie. Tara unde sunt cei mai multi pusacriasi din lume, dar si cei mai multi idioti.

      • Incorect , tolomacule . Erau 2 300 000 și +7000 pe lună . În rest , țara cea mai cretină din lume , în care eu n-o să pun piciorul jame , restul lumii e mult mai frumos și oricum n-o să văd nici 10 % . Fuck America , fuck Red neck Klemă !

        • Totusi ar trebui sa mergi la un doctor psihiatru. Nu mai bea alcool GHIO-rlane! Apropos, sper ca nu esti conlocuitor.

          • Țin să te informez c-a fost și la psihiatru! Nu se mai poate face nimic! Singura mea speranță era să facă un AVC, dar s-a spulberat! Are tensiunea 12,5 cu 8,5! Doar pulsul îi mai crește peste valoarea normală! Când i-o trag eu!

        • 😛
          Gheo Maftei, ești atât de cretin că un frigider arctic e mai fierbinte decât căpățâna ta.
          ia/ți capul tău și umblă șoldovene Site-ul ăsta e nedemn de tine.

          • Frigiderul , bă Ana Sulea , e firbinte-n dos , unde să mă pupi tu , pt că pe acolo elimină căldura recuperată din interior. Cănd mă pupi , deschide bine și năsăul , că-s plin de gaze puturoase , că iau antibiotic .

  • hopala…am mai gasit unu’…Ioan Ioanolide (asta-i scriitor)…” După studiile elementare, se înscrie la Facultatea de Drept din București, pe care nu o termină, căci din 1941, ca membru al Frățiilor de Cruce, odată cu grupul Gafencu, este întemnițat și timp de 23 de ani peregrinează prin diferite locuri de detenție: Aiud, Gherla, Pitești, Tîrgu Ocna etc.”

  • hai domnu’ Ion, sa nu auzisi matale de Gafencu? Aiud (1941-1949), Pitești (noiembrie-decembrie 1949) și Târgu Ocna (1949-1952)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *