Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de duminică, 8 iulie 2018

Evenimentul zilei n-a folosit niciodată clișeele gîndirii care rumegă, gen Ciuma roșie

Răspunzând solicitării venite din partea conducerii Evenimentului zilei în numărul dedicat aniversării ziarului, am publicat un text despre ce era și ce voia ziarul în perioada 1992 – 1997, pe când eram director. Având în vedere că textul a apărut numai în Evenimentul zilei, îl reproduc aici și pentru cititorii cristoiublog.ro:

Pe 22 iunie 2018 se împlinesc 26 de ani de la apariția primului număr al Evenimentului zilei.
După plecarea mea din redacție, în februarie 1997, momentul 22 iunie 1992 a fost trecut sub tăcere chiar de către ziar. Noua conducere, venită prin iscusita lucrătură a Cotrocenilor (în postdecembrism Președinția a fost o permanentă sursă de infecție antidemocratică, deoarece puterea Cotrocenilor s-a bazat pe instituțiile de forță), a ținut să lase impresia că istoria ziarului a început în februarie 1997 și nu în iunie 1992.
Cinci ani glorioși din trecutul publicației au fost șterși cu buretele într-un efort de rescriere a trecutului în interesul prezentului.

Sub conducerea lui Dan Andronic, Evenimentul zilei și-a redescoperit un trecut autentic, scutit de trunchierile manipulatorii de pînă atunci. Astfel că an de an, în ultima vreme, ziua de 22 iunie 1992, intrată nu numai în Istoria presei, dar și în cea a României postdecembriste, beneficiază de o sărbătorire în stilul ziarului, de lucru adică. Anul acesta conducerea ziarului a avut ideea unui număr special dedicat momentului social-politic și gazetăresc al apariției Evenimentului zilei.

Excelentă idee!
Intrată deja în istorie, apariția Evenimentului zilei nu poate fi înțeleasă fără raportarea la Istorie.

Din punct de vedere al istoriei presei Evenimentul zilei s-a ivit într-un context dominat pînă la sufocare de presa de opinie. Cele trei ziare postdecembriste, apărute prin năpîrlirea democratică a fostelor ziare comuniste dinainte de decembrie 1989 – Adevărul, România liberă, Tineretul liber – plesneau de comentarii, opinii, într-un cuvînt de articole lungi, plictisitoare, toate marcate de tendențiozitate (cele de la Adevărul, antiOpoziție, cele de la România liberă, antiPutere). Noi, gazetarii profesioniști, le numim palești. Articolele de atitudine ocupau pagini întregi. Fără intertitluri, fără poze, fără elemente grafice. Privirea cititorului luneca peste ele ca și cum s-ar fi dat cu patinele pe un ghețuș. Mult mai grav, lipseau informațiile, împinse în plan secund de mania datului cu părerea.

Evenimentul zilei a produs o revoluție în acest peisaj. Articole scurte, prioritate dată informațiilor – singurul text de comentariu era al meu, și acela scurt, la vremea respectivă știam să scriu și doar o filă și ceva de manuscris, nu ca acum cînd trîntesc ditamai studiile –, grafică alertă, titluri și subtitluri care te făceau să tresari, interesat. Șocul a fost imens. La petrecerea dată în preziua apariției (la care eu n-am fost, ocupat cum eram cu primul număr), invitații de la alte gazete, după ce ne-au mîncat chiftelele și ne-au băut berea, la primirea numărului abia scos de sub tipar au proclamat în cor că e un eșec. S-au dus acasă, să se culce, liniștiți că un concurent a murit înainte de a se naște, și cînd s-au trezit Evenimentul zilei era deja un succes de proporții.

În plan social-politic situația era deznădăjduitoare. Opoziția tocmai încasase o lovitură năucitoare în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din 1992. Pentru a o înțelege se impune o scurtă recapitulare.

Între 27 și 29 martie 1992 are loc la București Convenția națională a FSN. La întrecerea între Moțiuni cîștigă cea a Grupului Petre Roman. Prin aceasta Petre Roman devine lider național al FSN. Deoarece Petre Roman refuză să susțină propunerea Grupului Iliescu de asumare a candidaturii lui Ion Iliescu la prezidențialele din toamna lui 1992, adepții Președintelui părăsesc sala (am fost martor la acest moment istoric, sprijineam ca gazetar Gruparea Roman, care mi se părea mai convinsă de necesitatea istorică a ruperii de neocomunism) și pe 30 martie 1992, după ce unii dintre ei – Vasile Văcaru, Ion Solcanu, Oliviu Gherman, Vasile Secăreș și alții – demisionează din FSN, anunță formarea unui Grup de inițiativă pentru formarea unui nou partid FSN-22 decembrie. Titlul avea menirea de a sublinia pretenția noului partid de a fi continuatorul Revoluției din decembrie 1989. Pe 14 aprilie 1992, noul partid depune la TMB cerere de înregistrare sub denumirea FSN-22 decembrie. Deoarece particula 22 decembrie stîrnește protestul unor asociații de revoluționari, fondatorii schimbă denumirea noului partid astfel că acesta se numește prin decizia TMB din 30 aprilie 1992 FDSN – Frontul Democratic al Salvării Naționale. Pe 7 mai 1992 noul partid are prima conferință de presă.
Noul partid, de fapt, partiduleț, urma să participe la alegerile parlamentare și prezidențiale din 1992. Guvernul Theodor Stolojan pleda pentru o programare a lor cît mai rapidă, deoarece organismele internaționale ne presau să intrăm cît mai repede în ordinea constituțională.

Gruparea Ion Iliescu din Parlament, dar și Instituțiile de forță, în frunte cu SRI, conduse ca de obicei de președinte, aveau interesul unei amînări pînă la toamnă a scrutinului, pentru ca noul partid, desprins din FSN, să se poată consolida. S-a declanșat atunci o bătălie în Parlament, tranșată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din 17 iunie 1992, cînd s-a votat Legea pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Eram atunci redactor șef la Expres Magazin și, dînd curs obiceiului meu de o viață de a fi prezent la un eveniment și ca reporter, am fost în loja jurnaliștilor de la Sala din Dealul Mitropoliei. Ședința Comună a Camerei Deputaților și Senatului a dat cîștig de cauză Grupului Ion Iliescu. Alegerile au fost programate pentru 27 septembrie 1992. Țin minte ca și acum. La plecare l-am întîlnit pe Radu Berceanu, rămas în echipa lui Petre Roman, amărît de acest insucces al Opoziției.
Regimul Ion Iliescu părea mai puternic decît oricînd.

Prin Mineriada din septembrie 1991, Gruparea prooccidentală din FSN, întruchipată de Petre Roman, a fost dată jos de la Guvernare. Guvernul Stolojan, deși avînd între miniștri și membri ai PNL, era în realitate un Guvern pro-Iliescu.

Alegerile locale din februarie 1992, deși ici colo fuseseră cîștigate de Opoziție, făcuseră să vină la putere FSN. Numai că acum, după ivirea noului partid, partidul lui Ion Iliescu, administrația locală pleacă de sub Petre Roman și trece sub Ion Iliescu.

Din start, Evenimentul zilei a fost un ziar critic al regimului Ion Iliescu, al lui Ion Iliescu în special, în tradiția presei postdecembriste făcute de mine pînă atunci: Expres, Zig- Zag Magazin, Expres Magazin. Luarea lui Ion Iliescu drept țintă avea o justificare nu numai politică, dar și profesională. Ion Iliescu era cel mai puternic om al României postdecembriste. Presa întruchipată de TVR, Radioul public, Adevărul, dar și România Mare, Europa, Dimineața, era un soi de bodyguard al lui Ion Iliescu. Opoziția, deși teoretic întărită prin ruperea FSN, era fragmentată, măcinată de certuri interne, dar mai ales, fixată în slogane anticomuniste ieftine, multe dintre ele contraproductive electoral, cum era cel al înlăturării din viața publică a foștilor membri de partid, care atingeau numărul de patru milioane, imensa lor majoritate folosind carnetul doar pentru a se a se manifesta profesional.

În acest context mult mai dramatic decît cel de azi, deoarece la vremea respectivă România nu era nici membră NATO, nici membră UE, plasată într-o zonă gri din punct de vedere geopolitic, Evenimentul zilei și a asumat rolul de vîrf de lance al bătăliei cu atotputernicul regim Iliescu.
Al bătăliei strict gazetărești, desigur.

Fotografia de prima pagină a primului număr, una dintre revoluțiile produse de ziar în presa postdecembristă – crearea unei pagini șoc, menite a stîrni interesul pentru ziarul de pe tarabă – îl surprindea pe Ion Iliescu într-o postură de om evlavios. Titlul explicativ, uriaș, suna astfel:
Domnul Ion Iliescu se pune bine cu Dumnezeu.
Urma subtitlul, menit în viziunea redacției, să aducă precizările necesare la fotografia semnificată metaforic de titlu:
Sub președinția unui ateu, România și-a canonizat duminică sfinții.
Se făcea trimitere la evenimentul numit Canonizarea lui Ștefan cel Mare.

Ce ne spune această primă pagină?
De la început Evenimetul zilei s-a încris în bătălia dusă de presa independentă față de regimul Ion Iliescu. Ziarul a sprijinit Opoziția și a criticat Puterea.
Numai că în această bătălie, Evenimentul zilei n-a apelat, cum se întîmplă aci cu presa TeFeListă, la insultă, la falsuri, la isterii, la diversiuni mizere. Lui Ion Iliescu îi spuneam Domnul și nu Criminalul, Comunistul, Penalul, Infractorul. Fotografia nu era trucată. O alesesem din multele fotografii oficiale ale lui Ion Iliescu. Atît fotografia, cît și titlul stau sub semnul creativității gazetărești. Evenimentul zilei a fost în prima linie a luptei împotriva regimului Ion Iliescu, din 1992 pînă în 1996. N-a fost însă un ziar de propagandă și agitație, un fel de Scînteia întoarsă pe dos. A fost un ziar care a folosit în exclusivitate instrumentele profesiei de ziarist.

Din titlul și fotografia primei pagini ne dezvăluiam ca refuzînd înjurătura, clișeul, insulta. Deși orientarea neocomunistă a lui Ion Iliescu era o axiomă, noi n-am folosit clișee de gîndire care rumegă, gen Ciuma Roșie. Tirajul nostru a fost de 700 000 de exemplare. Cu toate acestea, an considerat că ne adresăm unui public educat, inteligent, cu umor, și nu unui public TeFeList, prizonier al unor clișee isterice.

Păstrarea în hotarele profesionalismului explică două realități incontestabile întruchipate de Evenimentul zilei:

 1. Eficiența maximă a campaniilor duse de ziar.
 2. Școala de presă întruchipată de redacție.

Toți cei care au absolvit Școala de presă a Evenimentului zilei din perioada directoratului meu s-au dovedit ulterior personalități gazetărești. Aleși exclusiv după criteriul talentului, la această școală ei au învățat ca arma de luptă a ziaristului e condeiul și nu pumnul. Ziaristul face presă și nu activism politic. Ziaristul se exprimă în paginile ziarului și nu în Piața Victoriei.
Numai astfel lupta ziaristului e eficientă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 8 iulie 2018”

 • Imi place, nicolae cernat, cind se inerveaza.Dar penru injuraturi primeste nota 2.Se vede ca doreste sa aibe doar el dreptate. A mai fost un cetatean cu asfel de idei, dar a fost impuscat.

 • 1. În anii ’90 nu se punea problema înlaturarii din viata publica a memrilor simpli ai PCR, ci a nomenclaturistilor, maestre!
  2. „RUMEGÁ, rúmeg, vb. I. 1. Intranz. (Despre rumegătoare; la pers. 3) A mesteca a doua oară mâncarea întoarsă din stomac. 2. Tranz. A mesteca ceva în gură; (depr.; despre oameni) a mânca mult și încet. 3. Tranz. Fig. A medita pe îndelete asupra unui fapt, a-l examina îndelung.”
  Ca atare, nu credeti ca semnificatia titlului v-a iesit cam pe dos ?

 • Maestre, de ce n-ai pomenit, nimic, despre … BULINA ROȘIE, căci cam așa i se spunea ziarului ! Prietenii … știau ei, de ce !
  În ziua apariției ziarului, pe 22 iunie 1992, eram la mare, si, trecând prin Satul de vacanţă, am văzut la un chioșc ziarul, care mi s-a părut o „noutate”, drept pt care am cumpărat un … exemplar !
  La prima vedere nu mi s-a părut ceva ieșit din comun, vazându-l ca o „replică” la Expres magazin, dar fiind și ascuţirea relatiilor dintre Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, cândva colegi la „Școala de presă” !
  Deci, am cumpărat ziarul, l-am citit, și l-am „distribuit”, mai departe, unui tip, care imi spusese că tocmai vrea să-și facă … un coif, sa-l apere de razele soarelui, care, ce-i drept, dogorea cam tare, probabil bucurandu-se si el de noua publicație !!!?

 • Maestre, ati uitat sa povestiti despre gaina care a nascut pui vii 🙂

 • la ora actuala Romania este in criza de forta de munca.Sa plece 3,5 milioane de oameni, cei mai pregatiti,cei mai in puterea muncii cu foamilii cu toto este un dezastru pentru o natie.Cresterile veniturilor celor din tara este insuficient.PSD a incercat ceva dar trebuie mers inainte, chiar in pofida opozitiei presedintelui. Daca doar o parte din cei 3,5 milioane sunt adusi acasa merita orice sacrificiu, inclusif o indatorire a statului. Cred ca avantajul pe termen lung si mediu va fii benefic. Fara forta de munca nu se poate realiza nici un plan de investitii, nu ai cu cine. Fac apel la toate fortele politice, la intitutlle statului, de orice forma, sa puna interesele Romaniei mai presus de orice confruntare si sa se coordoneze toate eforturile spre cresterea veniturilor tuturor romanilor, spre cresterea ponderii, capitalului romanesc, sa lase de o parte „jocul cu coruptia”, care nu este „inventia”romaneasca. Sigur ce „cu lipici la mina”sa faca puscarie. Dar pentru un peste sau o masa, nu stiu daca merita sa faca cine puscarie, poate se gaseste ceva mai instructiv.

  • Politicienilor corupti, mai ales celor PSD-isti nu le convine sa se intoarca acasa romanii plecati la munca in Occident. Pentru ca nu pot fi manipulati si furati asa de usor cum sunt creierele spalate. Astia se intorc cu capul plin de valori occidentale 🙂
   Uitati-va la nivelul sistemului nostru de invatamant care produce peste 40% analfabeti functionali. Ati vazut ce parlamentari avem 🙂
   Asta vrea Dragne & Co., uitati-va ce performante a reusit Teleormanul la BAC, este printre ultimele judete din tara, iar Clujul si Sibiul sunt in top.

  • Dar cine paștele mă-tii ești tu, bă, oligofrenule agramat, de faci apel la INTITUTLLE statului?! Stai liniștit, bă, handicapatule, că nimănui nu-i pasă c-ai plecat tu în străinătate, cu FOAMILII CU TOTO!. Stai liniștit, idiotule pesedist, că nu VA FII benefic să vină țiganii acasă, INCLUSIF tu cu șatra ta! CE ca tine merită o UE, pt. că sunteți proști, bă!

 • Ce va luati de nick cernat. Securistul asta, pentru bani sau pentru o pensie mai buna,e in stare sa se ia si de fiul lui.Hai cernat dai inainte cu „zicerile”tale. le duc dorul.

  • Kîrnat și-a abuzat sexual propriii copii , pe care i-a înfiat în scopul ăsta . Pt aia , a făcut 4 ani la Botoșani și 3 la Bălăceanca , unde a fost castrat .
   N-a făcut-o nici pt bani , nici pt pensie , ci pt că e schizofrenic

 • ion petrescu
  dăl în rahat, de unde-a venit, acolo pleacă. singuru bolnav netratabil aici e nick cernat, să ne sugă la ciorap. ăsta Alexandrescu e nevinovat, dacă-l pui într-un loc, acolo stă, așa i-a învățat rezistenții- doar să stea și să facă zgomot, că d-aia e plătit.. 😆

  • DĂL în căcat și pe agramatul de GHENCEA! Bă, boschetare, fă și tu un bine și strânge-i pe toți proștii agramați de-aici, gen Copa, Mihai, ana tema etc și du-i la cimitirul Ghencea! Că și-așa faceți umbră degeaba pământului!

   • Bă Nick Cernat, jeg retardat din insectaru lu Băsescu- tefelescu,da dacă le-ai suge tu sula la toți ăștia ca să realizăm un transfer de inteligență către tine și către toanta de măta? 😛

    • MĂTA are cratimă, oligofrenule agramat! Bă, cretinule, tu chiar nu realizezi cât ești de prost? Nu pot să-ți doresc decât s-ajungi ca mama, acum 10 ani, adică sub pământ!

  • Bă ghenciule (nu reprezinți nimic, de aia scriu așa), tu ești prea prost ca să dialoghez cu tine! Învață și tu câte ceva de la Petrescu și, apoi, mai văd eu dacă îmi fac timp și pentru tine!

 • APEL UMANITAR !!!!!!!
  CURMAȚI SUFERINȚA LEPREI PROCURĂRISTE !

  S-a oploșit pe aici mai nou , sub protecția binevoitoare a Domnului Titan , o mizerie cufurită procurăristă . În afara pegrei tîrfeloage uzuale , prezentă cam pe toate saiturile , mă refer la Kîrnat , Roxi , Stanca , Lupulă , etc …, ăsta face figură aparte . Nici nu l-am remarcat pînă ieri , un înjurător comun , cu preocupări securiste și DNA să vină să vă ia , banal , deci .
  Își zice Gică Alexandrescu , probabil numele real e Zdreanță Portocală , Onea , Țuluș , Un Cheșelu , Veverița grasă și păroasă , etc…
  Pînă acuma înjura porcos doar , însă , la o discuție banală pe teme juridice , nu s-a putut abține și s-a dat în fapt , folosind limba de lemn a procurorilor cretini , pt că procurăreii , deși slab alfabetizați , una -două sar de cur în sus cînd aud de rechizitorii , urmărire penală , denunț , pușcărie , orgoliul fiindu-le egal cu prostia . Are în bagaj vreo 20 de termeni juridici care , combinați cu maximum 50 de cuvinte din lexicul său sărac , îl fac să-și închipuie că e vreo somitate a dreptului , așa că-ți permite să se tragă de brăcinari cu Tudorel . Cam vreo 2 ore am pierdut analizînd textul gunoiului în care s-a dat în gît , și cred că am dreptate cam cu o precizie de 90 % .

  Așadar , țineți minte 3 cuvinte : Gică Alexandrescu = Procurărel Mizerabil , probabil zvîrlit nu demult afară din DNA pt oarece ticăloșii , cum ar fi probe falsificate sau denunțuri măsluite .
  Nu e fost judecător , ăia au totuși oarece prestanță , nu înjură chiar ca la ușa cortului ca Gică , de ex simpaticul advocat Băraș , fost judecător , mă tem că chiar fost Președinte de Judecătorie la Cluj , probabil trimis la plimbare în avocatură pt consum excesiv de ghebulă și lacune grave ortografice , spre bucuria Kîrnatului .
  Eu o s-o blochez pe jigodia de Gică , nu vreau să mă mai întind la palavre cu această categorie de porci slinoși care-s procurorii . Care mai vreți , n-aveți decît , să nu ziceți că n-ați știut .
  Personal , cunosc 4 procurărei , 1 judecător și 2 securiști . Ca urmare , 7 mașini din Cluj au mult de suferit pe tema asta .

 • Iar ăsta este comentariul meu de atunci, Maestre.

  Moşul la 23 iunie, 09:07 a spus:

  Păi din cauza „nervilor”, primul ziar (chiar dacă-i on-line) pe care-l citesc este EVZ. Dacă nu s-ar fi păstrat politica editorială a „jurnalistului clipei”, ziarul era demult o fițuică. Succes în continuare!

  • Trebuie să recunoaştem că jurnaliştii care au vrut să învețe şi să „fure” meseria de la Ion Cristoiu, astăzi sunt gazetari în toată regula. Le citesc cu plăcere editorialele.
   Păcat de cei care au luat-o pe arătură, nerespectând minimele norme ale jurnalismului. Dogioaica, Tapalagiul, Livache Avramul, Rareş Batistuță…sunt capete de afiş!

   • Rareș Bogdan, Dan Tapalabă, Liviu Avram nu fac pe slugile lu Soros degeaba, totul e pe finanțări, 😎 și la finanțări se întorc toți chiar cînd îți vorbesc de dreptate și adevăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *