Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Codruța Kovesi a revenit spectaculos pe scena publică. În pregătirea unei înscrieri în cursa pentru prezidențiale?

Marți, 8 ianuarie 2019, Digi 24, a difuzat informația potrivit căreia la finalul anului trecut fosta șefă a DNA, Codruța Kovesi, „a făcut o plîngere către CEDO, în care contestă modul în care a fost revocată din funcție”. Informația a fost preluată ulterior de multe site-uri și televiziuni de știri. Un site, Stiripesurse.ro, dînd curs unei îndatoriri profesionale, s-a adresat Parchetului General, instituție la care lucrează Codruța Kovesi, pentru a obține amănunte.
Pentru a răspunde, Parchetul General s-a adresat angajatei sale, care i-a zis ce să scrie în adresa trimisă site-ului.
Firește, putea să răspundă direct Persoana despre care era vorba.
Se vede treaba că Persoana despre care era vorba – Codruța Kovesi, fostă Slujirea, fostă Nefertiti, fostă Indispensabila (sper că n-am scris Indispensabil, Doamne ferește!) – e mai ceva ca Zeus:
Răspunde prin gura unei instituții.

Îmi imaginez cum e cînd Slujirea ajunge la doctor.
Ce vă doare?
O doare burta – răspunde Parchetul General, condus de Augustin Lazăr, zis Gusti.

În replică, Tudorel Toader și persoane publice adversare ale Codruței Kovesi au minimalizat gestul, expediindu-l în zona acțiunilor de prisos. S-a motivat de către Tudorel Toader că la CEDO nu pot fi depuse plîngeri despre deciziile Curții Constituționale dintr-o țară. În ultimii ani și pe fondul acțiunii în forță a Binomului SRI-DNA, plîngerea depusă la CEDO a devenit un soi de gest ultim de onoare. Mai ales cînd ea a avut ca autor un ins deja intrat la închisoare. Dacă luăm în considerare mecanismele greoaie de la CEDO, plîngerea, dată publicității, se anunța a fi rezolvată într-un fel cu mult după ieșirea respectivului din celulă. Era limpede că gestul nu avea altă valoare decît aceea de a semnala că victima Binomului nu se lasă terfelită ca imagine cu una cu două. Cam în această zonă au ținut să plaseze Tudorel Toader și alți dușmani ai Codruței Kovesi informația din 8 ianuarie 2019.

S-ar putea ca gestul Codruței Kovesi să n-aibă altă semnificație decît cele primite în ultimii ani de plîngerile făcute la CEDO de victimele abuzurilor comise de DNA.
Eu însă mă număr printre cei care iau în serios tot ce fac politicienii care-mi sînt contemporani. Am luat năravul ăsta din iscodirea Istoriei. Nu se știe niciodată din ce mecanism al Istoriei face parte un fapt care, la ora producerii sale, a fost trecut cu vederea ca unul lipsit de importanță. Mai ales că multe asemenea fapte țin de un scenariu mai amplu. Să dau un exemplu. În 20 februarie 2013, un anume Klaus Iohannis era proțăpit în funcția de prim-vicepreședinte PNL. Era o funcție special inventată pentru noul venit. Klaus Iohannis nu era nici măcar membru PNL. Se înscrise în partid de urgență. Tocmai în vederea parvenirii în funcția respectivă. Nimeni nu tresare din lumea asta largă, deși faptul avea toate notele unui moment halucinant. O asemenea funcție ar fi obținut-o cu greu pînă și un vicepreședinte PNL, d-apoi un cetățean de la Sibiu, despre care se știa doar că jucase (prost) în rolul propunerii de premier a lui Mircea Geoană. Cine s-ar fi gîndit atunci că nu era un fapt întîmplător, că era un moment din marele scenariu care trebuia să se încheie cu alegerea ca președinte a Candidatului Noii Securități? Au fost cazuri cînd m-am înșelat prin luarea în serios a unui fapt văzut de alții ca banal. Da, dar au fost și cazuri în care un fapt trecut de mine cu vederea s-a dovedit ulterior, ca parte a unei scenarite, un pas dintr-un mecanism.

Sub acest semn, al luării în serios a faptelor aparent de prisos, am devenit atent la informația difuzată de Digi 24.
Cînd spui Digi 24 spui televiziunea care i-a făcut pedichiura Codruței Kovesi.
Și care continuă să i-o facă.
Evident, cu limba!
Contrar regulilor profesiei de gazetar, postul n-a invocat nici o sursă. De unde putem presupune că sursa a fost chiar Codruța Kovesi. Absența precizărilor privind sursa, absența citatului, absolut necesar cînd e vorba de un document, ne sugerează că informația a fost dată dinadins vag, pentru ca autoarea – Codruța Kovesi – să vadă reacțiile din spațiul public și mai ales posibilele critici. Una dintre aceste critici a constat în observația că prin ea Codruța Kovesi vrea să obțină ceva:
Fie despăgubiri, fie repunerea în funcție.

Miercuri dimineața, pentru prima dată de la revocarea din iulie 2018, Codruța Kovesi a fost disponibilă presei în timp ce urca scara pentru a intra în sediul Parchetului General. Din iulie 2018, de cînd a fost angajată la Parchetul General de către Unchiul Augustin Lazăr, Codruța Kovesi a urcat de zeci de ori treptele scării respective. N-a fost o singură dată măcar disponibilă presei. Ei uite că acum a găsit de cuviință să facă o Declarație de presă! Potrivit Declarației lămuritoare, Codruța Kovesi a făcut plîngerea nu de dragul ei, ci de dragul procurorilor care riscă să fie îngenunchiați de corupți. A fost, prin urmare, un gest în apărarea procurorilor care luptă împotriva corupției. Un gest înscris în lupta împotriva corupției.

Deși nici o instituție de presă n-a obținut amănuntele necesare unei documentări despre plîngere, nici măcar data cînd a fost depusă, știm că gestul a avut loc în decembrie 2018.
Codruța Kovesi a fost revocată în 9 iulie 2018. De atunci pînă în decembrie 2018 s-au scurs cinci luni. De ce doar în decembrie? De ce nu în iulie, sau în august, sau în septembrie?

Cei din Divizia Fringe din serialul The Fringe au drept principiu învățătura:
Cu cît primim mai multe răspunsuri cu atît ne trezim cu mai multe întrebări.
Răspunsurile la întrebările de mai sus stîrnesc noi întrebări:
De abia în decembrie 2018 a primit Codruța Kovesi asigurarea că plîngerea ei nu va fi zadarnică?
Cine și cum i-a dat asigurarea?
Acestor întrebări li se adaugă alta:
De ce abia acum apariția informației și nu oriunde, ci la postul care i-a făcut pedichiura ani întregi?

Luînd în considerare aceste amănunte și mai ales precizările Codruței Kovesi despre cauza gestului – din nevoia de a apăra procurorii anticorupție – putem bănui că e vorba de un gest politic.
Să fie acest fapt unul dintre primele fapte dintr-o înlănțuire care să ducă la înscrierea Codruței Kovesi în cursa pentru prezidențiale?

Un răspuns imediat îl putem găsi luînd în considerare semnificația plîngerii.
Codruța Kovesi a fost revocată printr-un Decret semnat de Klaus Iohannis.
La vremea respectivă, talibanii luptei împotriva corupției l-au urecheat zdravăn pe Klaus Iohannis, pentru că a cedat în cele din urmă și a revocat-o pe Codruța Kovesi.
Klaus Iohannis și-a motivat decizia prin angajamentul său de a inspecta Constituția.
Aiurea!
De atunci, Klaus Iohannis a încălcat voios de zeci de ori Constituția.
Ba chiar de vreo cîteva ori a jucat pe Constituție împreună cu Răvășitoarea Dansul fetelor de la Căpîlna.

Decizia lui Klaus Iohannis n-a avut nici o legătură cu necesara respectare a Constituției.
A fost urmarea deciziei luate de Sistem de scoatere a Codruței Kovesi din joc.
Ca și Florian Coldea, Codruța Kovesi devenise agent pe cont propriu.
Nu mai asculta de comenzi.
I se urcase la cap.
Era nevoie atît la conducerea SRI, cît și a DNA, de oameni noi, care să asculte de Sistem.
Codruța Kovesi a știut asta.
Așa se explică faptul că la plecare a regizat un montaj literar-artistic în cadrul căruia a zis un text acuzator și la adresat lui Klaus Iohannis.

Mulți s-au grăbit să vadă în gestul de a se adresa CEDO o lovitură dată CCR și lui Tudorel Toader.
Eu cred însă că e o lovitură dată și lui Klaus Iohannis.
Prin această plîngere Codruța Kovesi se adresează unei instituții suprastatale, aflate deasupra lui Klaus Iohannis.
Ar fi una dintre semnificațiile politice ale gestului.

O altă semnificație constă în reîntoarcerea ei în jocul politic.
Practic, după luni de tăcere, în care s-a crezut într-o resemnare a ei, Codruța Kovesi revine pe scena publică printr-un gest spectaculos.
Un gest menit a o semnala drept luptătoare neînfricată împotriva Corupției, pentru apărarea Justiției Independente din România.

Spre deosebire de adversarii Codruței Kovesi, eu nu sînt atît de convins că decizia CEDO va fi una de respingere.
Dar chiar dacă ar fi (ceea ce s-ar întîmpla după o perioadă de timp), publicitatea făcută gestului rămîne.

Rămîne astfel întrebarea:
Vrea Codruța Kovesi să-l concureze pe bune pe Klaus Iohannis sau a acceptat, ca și Dacian Cioloș, rolul de iepure?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Codruța Kovesi a revenit spectaculos pe scena publică. În pregătirea unei înscrieri în cursa pentru prezidențiale?”

 • Hăis, aiurele, … că la cea, văz că nu ţi se ridică … NIMIC !!!
  Nu vezi că toţi ETAJIȘTII te DEVASTEAZĂ, … nah, v-am vru’ să zic … detestă !!!
  Marc Aiurel … M… U… E … !!!

 • Iar MODERATI comentariile?
  Măcar ștergeţi-le pe ale celor care MERITĂ !

 • Fericiti tâlharii care se bucura de plecarea Codrutei de la DNA.
  Dosarul Tel Drum poate fi rezolvat la pastele cailor, dupa alegeri.

 • Ce faci băi, aiuritule, îti ‘răspunzi’ … singur ?
  Hai că i-ai … DEVASTAT, pe balerinu’ și pe c**at, ceea ce cred CĂ CHIAR (sic) îti
  doreai !

 • Argumentatie a la Hercule Poirot, foarte frumos, sa avem o femeie la Cotroceni!? Ideea am auzit- o prima data de la G. Liiceanu!

 • N-are absolut nici o importanta. Romania e oricum o colonie condusa de afara. Alegeri, democratie, parlament, presedintie, toate sunt doar butaforie pentru o mascarada care dureaza de ani si ani de zile. Pentru norod, chiar nu conteaza!

 • Fomiștii lu soros sînt la fel peste tot. DIGI Tv cică a plătit un impozit pe profit de 1577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei. Mai încolo, un „analist” DIGI prognozează că leul se va prăbuși. 😀 Cu de-alde DIGI și Realitatea TV, ce-ar trebui să facă leul? Nu poate decît să spere că investitori de maclavais ca DIGI TV să-și mute afacerile în Botswana, unde să lucreze în moneda pula. 😆 Pînă atunci, pe lege, Realitatea și DIGI ttrebuie scoase la mezat fiindcă statul pierde zilnic pe astfel de chestii.

  • Maestre Cristoiu, DIGI TV nici nu are jurnaliști. Are niște pedichiuriști care fac pedichiura lu Orban și Iohannis cu limba. 😀 Bon. Ptr creieru înaltelor somități, l-au angajat pe informatoru SRI Cr Tudor Popescu, care e din clan și care ca fost inginer se pricepe la chestii nefuncționale. 😎

   • Timmermanns, ogaru lu Soros de la CE are fățăuri peste tot. De data asta e un tip cu față de nazist, numit ptr fractura limbii Jyrki Katainen care e comisar pentru Creştere economică, Locuri de muncă, Investiţii şi Concurenţă și care de curînd a zis că statul de drept în România, Ungaria şi Polonia e pe moarte. La cîțiva kilometri de idiotu Katainen arde Franța dar acolo totul e OK fiindcă Macronu i-ar aplica nazistului Katainen și vro două șuturi în boașele lui de comisar care se ocupă de creșteri. 😀 La Comisia Europeană, cînd bea Juncker, se îmbată Timemrman și Jyrki Katainen. Și invers. 😆

    • Traian Băsescu a luat-o pe ulei iar, visează acu la Statele unite ale Europei. Ce oral prelung și-au mai luat fanii înfocați ai troscangiului și ce și-or mai lua, și ce le place- ăla cu uischi, ei rămîn cu oralu. Păi Statele unite ale Europei ar avea nevoie de un Stat paralel pe care nici măcar Băselu cu proptele lui gen Lazăr, Coldea , Kovesoaica sau Tarcea n-ar avea resurse să-l mai facă. Ceva imens. Că finanțările sorosiste ajung și ele la fundu sacului pînă atunci, iar fundu sacului e la doar doi metri sub pămînt 🙂

  • Codruța Kovesi, candidată la Cotroceni? În cursă cu nazistu , pe care divizia SRI gen DIGI îl dă deja ca „favorit” prin sondaj.
   Pe o tradiție orală din sat de Brăila, cînd s-a tras prima oară electricitate în sat, cică țiganu fiu și țiganu tată se uitau la becurile de pe stîlpi. „Ce-i aia bă tată?” a zis țiganu fiu. „Nu știi prostule? E buleftica” i-a zis tat-su.

   Așa, da ptr Klaus Codruța, care ar fi „buleftica” ptr electoratu „rezist” preferat? Farul călăuzitor care stă cocoțat pe un stîlp și le-arată celor fideli drumul ce trebuie urmat. Așteptăm cu încîntare să candideze împreună, laolaltă, amîndoi 😀

   • Așa ești și tu pt blogul ăsta !

    • Hehe danillo prepeleac boule, deci ți-a plăcut bancu. 😆
     Versiunea completă a bancului e asta.
     Fiul: Io-te tată luna-n par
     Tatăl Nu bă boule e buleftica.

     Ție-ți vine buleftica de la Soros și slugile lui ,mocofane. Ăia ca tine intră mereu la categoria etcetera

     • Băi manelistule, hai ca ţi-o prezint diseară pe cristina pucean, s m m !
      Amant’su lucrează la M. U. E. !!÷

     • Nu, bă boule, tu ești PARU’ !
      La ETC se-ncadrează măh-ta !

  • Idiotul util al lu soros, Cristi Danileț care cică e judecător între două prafuri sub nări, vrea Armata în stradă „să păzească democrația”. Dictatură militară nu ceruse Soiros prin sclavii lui, în rest le avusese pe toate. Romînia nu mai avusese de mult magistrați așa de „dependenți de democrație” ca azi, cu danileț, cu toți piticii sorosiști gen Raluca Prună, Monik Macovei sau madame procuroru Lăncrănjan zisă Veve, sau alți mutanți genetici care pe banii statului romîn fac publicitate dictaturii unui grup de „inițiați ” de la New York care i-au finanțat pe la traininguri. De ce oare mai e halucinogenu ăsta Danileț încă în magistratură?Mai există reguli și legi ptr acest gîndăcel pitoresc în robă? Iohannis, vasileț, CTP- sorosismu o să supraaglomereze spitalele psihiatrice 😀

  • Israel trimite un nou ambasador în România.În continuare, nazistul Iohannis de la Cotroceni refuză numirea unui ambasador într-o țară tradițional prietenă a Romîniei numită Israel. Refuză fără nici o motrivație fiindcă simplul fapt că e bolnav psihic sau se comportă ca un bolnav psihic îl scutește să dea explicații prea multe. El e la Cotroceni fiindcă vrea să găsească poșete cît mai frumoase pt Vînturătoarea 😀

  • Vine Juncker în vizită în Romînia. Două lucruri sunt de făcut urgent: cît stă ăla în țară, romînii trebuie să ascundă țuica și pe Băsescu. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *