Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de joi, 15 iunie 2017

Ambiția lui Liviu Dragnea – un Guvern în care miniștrii, în frunte cu premierul, să-l consulte public și cînd vor să meargă la WC

Marţi, 13 iunie 2017, seara, la emisiunea România 9, realizată de Ionuţ Cristache, la TVR, şapte inşi ne-am bătut capul să dibuim dedesubturile Crizei din PSD, care e şi o criză politică majoră, constînd în presiunile exercitate asupra lui Sorin Grindeanu ca să demisioneze şi în refuzul premierului de a demisiona.

Cu excepţia lui Radu F. Alexandru, reprezentantul PNL, nici unul din studio nu eram adversari ai PSD.
Eram chiar jurnalişti care luaseră atitudine faţă de TeFeL-ism şi care polemizaseră cu Divizia Presă a Statului Paralel.

Dar nu numai atît.
Colegi de studio îmi erau jurnalişti din presa activă, cu acces la culisele vieţii politice.
Nici unul dintre ei nu mi-a putut spune nici în emisiune, nici după, off the record, temeiurile ascunse ale Războiului declanşat de PSD împotriva propriului Guvern, fapt unic în postdecembrism.

Dezbaterea noastră detectivistică, în care s-a implicat redactorul de la Ştiri acreditat pe lîngă PSD, a avut drept punct de plecare o realitate indiscutabilă:
Guvernul Sorin Grindeanu a fost propus şi impus de Liviu Dragnea.
Înainte de investire, Liviu Dragnea n-a obosit să ne avertizeze într-una că e vorba de un Guvern al Lui.
Începînd cu competenţa şi terminînd cu programul de Guvernare.

Pe 3 ianuarie 2017 preşedintele PSD declara:

„Mi-am asumat şi îmi asum întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală.”

În alte intervenţii publice, Liviu Dragnea s-a străduit să prezinte Guvernul Sorin Grindeanu în frunte cu Sorin Grindeanu ca un simplu executant al indicaţiilor sale date sub pretextul Programului de Guvernare.
Preşedintele PSD anunţa că va urmări activitatea fiecărui ministru în parte cu maximă atenţie şi că la primul semn de ieşire din Programul de guvernare, ba chiar din foaia de parcurs care e Programul de Guvernare, va reacţiona prompt.

Fireşte, era o premieră nu numai în plan istoric, dar şi în plan psihologic imaginea propusă de Liviu Dragnea Guvernului Sorin Grindeanu:
23 de oameni, fiecare cu personalitatea sa, cu viaţa sa, mai mult sau mai puţin complexă, urmau să funcţioneze în viziunea lui Liviu Dragnea ca rotiţele unui dispozitiv mecanic al cărui buton se afla sub deştul unui om. Spun o premieră, nu numai istorică dar şi psihologică, întrucît oamenii, fiinţe vii fiind, nu se pot comporta ca nişte mecanisme.
Pînă şi un pisoi, aflat în afara ipostazei de ministru, te zgîrîie dacă-l tragi de coadă.
Dacă ar fi o jucărie, n-ar reacţiona la gestul tău.

Din punct de vedere al unei Guvernări, imaginea propusă şi impusă de Liviu Dragnea era o aberaţie.
În exerciţiul Guvernării, atît premierul, cît şi miniştrii se văd confruntaţi cu necesitatea de a lua decizii pe loc.
Liviu Dragnea propunea şi impunea un întreg Guvern, în frunte cu premierul, care era obligat să-l sune pe el, Liviu Dragnea, şi să-l consulte şi cînd voiau să meargă la WC.
Cum să se şteargă la fund? Începînd cu dreapta sau cu stînga?

Pentru a întări imaginea publică de mecanism aflat la discreţia unui deşt, Liviu Dragnea s-a dedat, după investirea Guvernului, şi la alte numeroase demonstraţii de autoritate absolută:
A mers cu Sorin Grindeanu pentru a-l instala, în Palatul Victoria, a cerut public unor miniştri, sărind peste premier, să-i îndeplinescă anumite exigenţe, a apărut în emisiuni de casă la televiziuni de casă, în interviuri de casă, pentru a-i judeca în direct pe miniştri.

Timp de cinci luni, cît a activat Guvernul Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea n-a avut în public nici măcar bombăneli faţă de premier şi faţă de Guvern.
Desigur, Guvernul e supus Parlamentului şi, într-un fel, PSD.
Normal ar fi să scriem că timp de cinci luni majoritatea parlamentară n-a avut nici o intervenţie de la tribuna Parlamentului prin care să critice Guvernul, iar PSD, prin organismele sale colective de conducere, n-a avut nici o observaţie în legătură cu premierul şi cu Guvernul.
Cum însă, la ora actuală, ţara se confundă cu PSD şi PSD cu Liviu Dragnea, nu greşim scriind de conflictul Liviu Dragnea – Guvern şi nu de conflictul România – Guvern sau PSD – Guvern.

Culmea e că, excepţie făcînd cîteva site-uri TeFeListe, nici presa n-a atacat Guvernul Sorin Grindeanu.
Excepţie făcînd Ordonanţa 13, şi ea impusă de Liviu Dragnea, Guvernul Sorin Grindeanu n-a provocat nici o criză socială, economică sau politică.

Mai mult, liderii PSD s-au lăudat cu performanţele economice ale Guvernului Sorin Grindeanu.
Nu mai departe pe 19 mai 2017, cu nici o lună în urmă, aşadar, Liviu Dragnea declara:

„Mă mulţumesc toate ministerele şi ca cetăţean, şi ca preşedinte de partid, şi ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.”

Şi deodată, de vreo săptămînă şi ceva, toată presa a fost invadată de ştiri despre nemulţumirea lui Liviu Dragnea faţă de Sorin Grindeanu.
Concomitent, liderii PSD din camarila lui Liviu Dragnea – Gabriela Firea, Nicolae Bădălău – au început să atace Guvernul şi pe premier.

La interviurile şi în declaraţiile date în această perioadă, Liviu Dragnea a scăldat-o.
Absenţa unei dezminţiri ferme a conflictului, adăugată unor bombăneli ambigue, a fost însă semnul că el e nemulţumit de Sorin Grindeanu şi că el vrea să-l dea jos pe premierul instalat tot de el în urmă cu şase luni.

Pentru a ne făuri o imagine a absurdităţii, să reamintesc că în aceste şase luni, Sorin Grindeanu n-a dat nici un semn că se abate de la politica partidului, nici măcar un semn c-ar fi în ceartă cu Liviu Dragnea.
Abia cînd teza execuţiei sale politice a devenit axiomă, Sorin Grindeanu a dat semn că ştie despre ce-i vorba.
Dar şi în aceste condiţii, el n-a ieşit la atac, n-a zis nimic rău despre Liviu Dragnea.

E normal în aceste condiţii ca noi cei din emisiune să ne întrebăm:
Ce l-a apucat pe Liviu Dragnea pentru a purcede la o asemenea Operaţiune spectaculoasă precum dărîmarea de către PSD a propriului Guvern?

Strădaniile de a afla un minim temei ascuns au dat greş.
Să admitem că ar exista temeiuri ascunse, ştiute doar de Liviu Dragnea, ale deciziei sale de a declanşa campania de răsturnare a Guvernului.
În acest caz, minimele reguli democratice, minimele cerinţe ţinînd de minimul respect pentru opinia publică, pretind să cauţi şi să găseşti o explicaţie amplă, convingătoare, fie și de ochii lumii, a acţiunii tale de provocare a unei crize politice majore.
Nu de alta, dar răsturnarea Guvernului nu e o afacere privată a lui Liviu Dragnea, pentru care el nu trebuie să se explice.
Pînă şi un divorţ de soţie cere o minimă justificare în faţa celor din bloc şi a amicilor, d-apoi o acţiune precum provocarea unei Crize politice.
Oricît ne-am strădui nu vom găsi în veci o minimă explicaţie raţională, măcar de ochii lumii, a Războiului angajat împotriva Guvernului.

S-a invocat zilele acestea, în analiza crizei politice, momentul decembrie 1999, cînd Emil Constantinescu a declanşat Operaţiunea de schimbare a lui Radu Vasile.
Nimeni nu şi-a amintit însă că, spre deosebire de Liviu Dragnea, Emil Constantinescu a oferit românilor o explicaţie largă, amănunţită a temeiurilor pentru care socoteşte că Guvernul trebuie schimbat.

Într-un Mesaj adresat românilor pe 12 decembrie 1999, cu prilejul deciziei UE de a invita România la negocierile de aderare, Emil Constantinescu a ţinut să semnaleze nevoia unei schimbări radicale în activitatea Guvernului ca urmare a faptului că începînd de mîine vom păşi într-o nouă etapă a istoriei noastre”:

„Miniştrii şi ministerele şi-au îndeplinit în general obligaţiile, nu se poate spune că nu au existat specialişti sau că aceştia nu au vrut să lucreze; ceea ce a lipsit, şi nu poate continua aşa, este coordonarea acestor eforturi. A lipsit o bună organizare. Guvernul trebuie să fie condus şi coordonat astfel încît programele să fie îndeplinite etapă cu etapă, promisiunile care se fac să fie asumate cu seriozitate şi respectate cu consecvenţă. Seriozitatea, coerenţa şi responsabilitatea sunt indispensabile unei etape atît de complexe ca aceea în care am intrat.”

Nimic din toate acestea în cazul Crizei politice declanşate de Liviu Dragnea.
N-avea Liviu Dragnea nişte vorbe la îndemînă ca să se justifice măcar de ochii lumii?
Fireşte că avea.
De ce n-a catadicsit să-şi justifice Războiul pentru răsturnarea Guvernului?
Răspunsul e simplu.
Liviu Dragnea vrut să arate poporului român că Guvernul e un pentru el ca iobagii de pe vremuri pentru boier.
Face ce vrea cu el.

Noul Guvern va trece astfel drept un Guvern şi mai supus lui Liviu Dragnea.
Atît de supus încît practic nu vom avea nici premier, nici miniştri, nici secretari de stat.
Îl vom avea pe Liviu Dragnea.
În toate cele ce sînt.
Ca Partidul de pe vremuri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 15 iunie 2017”

 • Maestre! Dacă aceștia sunt cititorii matale, halal!

 • He, he, he…nicio diferenta intre modul in care Gigi Becali face echipa si schimba antrenorul si modul egal imbecil in care Liviu Dragnea …face echipa si schimba antrenorul 😀
  Ne pierdem timpul crezand ca acestia doi au si altceva in capetele seci in afara de orgoliu nemasurat. Doi needucati de duzina care conjunctural au ajuns sus si acum dau cu mucii in fasole 😆

  E plina istoria de astfel de exemple. Majoritatea de pe aici 😳

 • Dar maestre, cum ati putut sa nu va puneti intrebarea despre oare ce stie coalitia de guvernare si mai ales ce nu ne spun? Nu este oare clar ca sunt siguri de ceva anume facand aceasta miscare in afara de gargara de la TV? Parerea mea: au facut pact cu dracu sa treaca puntea si la capatul alalat tot de dracu au dat! Poate invata ceva de acum inainte si se decid sa lupte fatis cu sistemul si nu sa bata palma cu el cum au tot incercat de la USL incoace!
  Parerea mea.

 • Stimate d-le Cristoiu

  O întrebare : Dacă ceea ce se întâmplă , recte punerea guvernului în mâna președintelui KWI este cumva „prețul” libertății depline a d-lui D ?
  „ pupat Piața ‘…dependenții”
  mai aproape maieul decât cămașa , nu ?
  de palton… ce să mai vorbim ?

 • ..Ehh’ !_Republica de la Teleorman via aliatul de la Cioflingeni_(~”Tinara”_Lighioana de la Ciofligeni~)_…Ceee guvernare !_..Asta e doar asa de ochii lumii si sa dea bine pe dincolo in West_…Deci_domn’ Liviu e pe cai mari pina una alta iar timpul nu este de partea lui, functia asta de sef de partid nu e una de lunga durata asa ca trebuie sa ii dea bice la greu. Numai ca e
  dificil sa gasesti o marioneta servila si slugarnica pina in pinzele albe care sa execute intocmai ordinele tale primte la rindu tau de la Lighioanele economico-politice ce sustin partidul din p.v. financiar…Sigur ! Si dupa toate probabilitatile inainte de a fi numit premier lui S. Grindeanui i-sa conturat un profil psihologic_ett, si deci au cosiderat EI ca ar fi cel mai potrivit_..Numai ca una este in teorie si cu totul alta este in teren…Omul a si zis aseara pe la ora 23 si ceva..”am refuzat cind mi sa propus functia de premier”…Deci in concluzie si cum spune_AM mai sus suntem momentan sub zodia sau cupola sau in sfera republicii de la Teleorman_!!!~…O republica marunta, insgnifianta, care nu va dura mult timp…DC au facut Ei acest experiment ca acum dupa 6 luni sa renunte ?..Nu stim ci doar speculam ca de obicei__.. Si tot ca de obicei ce altceva poate fi la mijloc decit aceleasi calcule MESCHINE_si_MARUNT’_politicianiste tipice oamenilor mici care nu ii intereseaza tara si poporul pe care chipurile il reprezinta ci doar propria camarila politica si respectiva CLIENTELA Lor economica si de biznis personaL..Iar cum Grindeanu nu a mai percutat asa cum trebuie au hotarit sa il scoata afara pe tusa…culmea e ca in CEX-ul de aseara acuzele, adica rechizitoriul a fost citite de catre 1_HOT_=_Bandit de renume_care a fost si condamnat_…De risul lumii_ca de obicei………. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ….. 😈

 • Grindeanu a inceput sa aiba discursuri tip JEDI 🙂
  Sa nu le fie frica membrilor psd sa fie DE PARTEA BUNA a partidului. ¨Forta fie cu tine!¨ bai Grindene. Desi se pare ca deja e..

 • Nu stiu cine a fost artizanul promovarii dlui Grindeanu in aceasta functie. Este clar ca palaria e prea mare pentru capul lui. De fapt, desi lucrez in domeniul telecomunicatiilor, eu nu am stiut ca acest domn a fost ministru timp de un an. Performanta, nu gluma. Despre ceilalti ministri, ce poti sa mai spui? Dupa sase luni, nu astiu cine este ministru de finante, al economiei etc. Singurii doi despre care se mai discuta sunt LO Vasilescu si T. Toader.
  Este un guvern slab, formant din incopetenti cu pile, care trebuie inlocuit de urgenta.

 • Răspunsul este simplu si clar. Grindeanu refuză să dea ordonanța de urgență care să îl absolve pe Dragnea de răspunderea penală.
  Dragnea speră că un alt guvern îl va servi, altfel știe că intră în pușcărie.
  La ce am asistat ne aduce aminte de procesele staliniste sau ședințele de PCR la care trebuia înfierat câte cineva bănuit ca ar fi fluierat în biserică. Fe altfel Dragnea și-a luat apelativul de „tătuca” daddy

 • Gurile rele zic ca pe Grindeanu i l-a bagat Coldea pe gat lui Dragnea, cu promisiunea de a-l lasa in pace cu dosarele. Acu´, daca promisiunea a cazut, saracul om de ce sa-l mai tina 🙂

 • sau guv grindeanu a fost o improvizatie.

  si or fi gasit de comun acord o varianta mai ok, care va intra inainte de vacanta de vara cand agenda e mai slabuta ca sa intre in ritm fara graba si sa performeze 100% la toamna

 • 🙁
  Maestre, e f. corect, titlul articolului spune totul.
  Grindeanu e un tip cu care s-ar mandri orice partid din Romania. PSD e doar o gashca, nu un partid prin esentza. Grindeanu tre sa plece nu sa se lase ingenuncheat de o javra politica de teapa lu Tariceanu

  • 😛 Maestre, aveti dreptate, e arogantza de capra raioasa a lui Dragnea, toti ciobanii s-au ajuns sefi peste oile care i-au votat. Ce zicem noi „oi”, oaia e un animal intelept fata de prapaditii aia de pensionari care au votat promisiunile lui Dragnea. Tara se scufunda si astia se bat pe ciolan/./

   • Un om politic mai echilibrat, mai calm si mai bine intentionat decat Liviu Dragnea nu se va mai gasi in Romania prea curand…tocmai asta doreste cu ardoare opozitia sa distruga la PSD – presedintele unui partid intotdeauna reprezinta insusi partidul – ca vrem noi sau nu vrem – deci este un tip puternic, foarte destept si nu vorbeste prea mult asa incat nu prea are de unde sa fie „apucat” de dusmanii sai…scenetele si scenariile create acum sunt dirijate de sforari doar la asta priceputi!Patriotismul insa va invinge…nu poate o clica de „disperati” sa calce in picioare la nesfarsit toate valorile romanesti si chiar umane…in cele din urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *