Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de joi, 17 ianuarie 2019

Klaus Iohannis – un contravenient pe care nu-l fluieră nici un agent de circulație cînd trece pe roșu

Luni, 14 ianuarie 2019, a fost o zi fericită pentru Klaus Iohannis, sau cum ar spune el, în deficit major de simț al limbii, o zi frumoasă. A avut ocazia să împartă niște tinichele. Îl fericește astfel de momente, pentru că nimic nu-i mai pe rostul lui decît faptele de protocol, goale de conținut, ca o tobă spartă, dar în care o are alături, umăr la umăr pe Delia Dinu, și pe de altă parte, pentru că vede micșorîndu-se nițel depozitul de decorații din beciurile Administrației prezidențiale. La finele declarației de presă, prin nimic deosebite de alte și alte înșiruiri de clișee ostenite din fondul principal de clișee al mandatului, Klaus Iohannis a admis o miniconferință de presă. În cadrul ei, așa cum era de așteptat, s-a purtat un dialog despre conflictul dintre el și Guvern în chestiunea remanierilor a doi miniștri și numirea altora în locul lor.

Citez din stenograma discuției:

Reporter: Săptămîna trecută aţi motivat respingerea propunerilor făcute de PSD pentru cele două ministere: Ministerul Dezvoltării şi Transporturilor, iar între timp a venit un răspuns de la Palatul Victoria. Dna premier vă cere din nou să acceptaţi cele două propuneri pentru cele două ministere. Ce veţi face dvs, susţinînd în acelaşi timp că sînt două propuneri legale, care îndeplinesc funcţiile legale?

Klaus Iohannis: Da, aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămîni. Într-o zi, două vor fi finalizate documentele şi reexpediate la guvern.

Reporter: Care sînt motivele?

Klaus Iohannis: Astea o să le citiţi cînd o să vedeţi scrisorile.

Reporter: Dvs aţi motivat primul refuz pe care l-aţi avut în privinţa dlui Ilan Laufer. Aţi spus că este vorba despre motive de legalitate. Ce anume, ce condiţii de legalitate nu a îndeplinit Ilan Laufer?

Klaus Iohannis: Exact acelea care sînt înscrise în scrisorile pe care le-am trimis prim-ministrului. Sunt chestiuni juridice care trebuie foarte bine studiate şi recomand să se studieze. (…)

Reporter: Care sînt motivele pentru care i-aţi refuzat pe cei doi? Au condamnări penale? Sau care au fost motivele?

Klaus Iohannis: Sînt motivele invocate în scrisoare. Vă rog s-o studiaţi, rezultă totul de acolo.”

Nu știu cine a purtat din partea presei acest dialog. Nu cred că e vorba de vreun ziarist de la TV SRI Unu (Digi 24 ) sau TV SRI Doi (Realitatea Tv). De fapt n-are importanță cine a insistat ca președintele să se justifice. Are importanță că președintele României, cel care se dă huța la Cotroceni pe banii contribuabililor și e protejat de Garda pretoriană a lui Lucian Pahonțu, tot pe banii de la Buget, are obligația de a explica nu presei, nu PSD, nu Vioricăi Dăncilă sau lui Liviu Dragnea, ci opiniei publice de ce a refuzat mai nou pe Olguța Vasilescu și pe Mircea Drăghici. Tot ceea ce face el de vreo lună de zile în chestiunea revocării nu e un fleac, un fel de partidă de table în weekendul de la Sibiu. E o chestiune care interesează opinia publică. Întreaga opinie publică și nu numai cea întruchipată de electoratul PSD. Pînă la urmă Guvernul nu e al PSD, așa cum președinția nu e a familiei Iohannis, alături de multele case de la Sibiu și de aiurea. E Guvernul României. Repet ce am mai spus de atîtea ori. Ca parte a Puterii executive, Klaus Iohannis nu e obligat să semneze ca primarul. Principiul dublei chei îl obligă să cumpănească înainte de a semna propunerile de miniștri. Și dacă o face și dacă nu o face, el are însă datoria – una dintre datoriile minime de președinte – să se explice, să se justifice. Nu în fața Guvernului sau a PSD, ci în fața presei, purtătoarea de cuvînt a opiniei publice. Ce face Klaus Iohannis? La întrebarea pusă în numele opiniei publice el răspunde arogant, plin de el, (nu e El Președinte cu p mare?) ca presa să studieze scrisorile trimise Guvernului. Presa independentă le-a studiat. Și în afară de argumente Așa vreau eu! Dacă nu vă convine vă vîră SRI microfoane și în fund, iar Augustin Lazăr vă cheamă la Parchet!, presa independentă n-a găsit. Dar chiar și în aceste condiții, un președinte de republică democratică, un președinte de standarde europene, care știe că vremea lui Statul sînt eu! a apus de cîteva secole, un președinte conștient că nu e unsul lui Dumnezeu, ci un Înalt funcționar, în slujba cetățenilor, catadicsește să se explice și să se justifice opiniei publice. Numai și pentru astfel de aroganțe insultătoare, de tip care nu dă doi bani pe propriul popor, Klaus Iohannis trebuia suspendat de mult.

De ce poartă așa de sfidător Klaus Iohannis?
E o întrebare legitimă într-un an electoral.
Din două motive.
Unul se referă la asigurările date de instituțiile de forță că-l vor face din nou președinte. Piară țara, dar Șeful trebuie să rămînă la Cotroceni. Prin urmare, pe candidatul PNL Klaus Iohannis îl doare undeva de ce spune opinia publică, de ce bombăne electoratul. Important e să nu bombăne Noua Securitate. Și din cîte se vede, răzgâiata de Klaus Iohannis, Nou Securitate nici vorbă să bombăne.
Un alt motiv ține de sacrificarea de către PSD a interesului național de dragul măruntelor calcule electorale.

La una dintre emisiunile lui Victor Ciutacu de la România Tv, am dezvoltat o teorie a mea mai veche. Potrivit Constituției singura instituție care-l poate sancționa pe Klaus Iohannis e Parlamentul. Președintele, beneficiar al unei imunități anticonstituționale conferite din vremea lui Traian Băsescu de CCR condusă de jurisconsultul de CAP Augustin Zăgrean, poate să comită orice infracțiune. Poate să ucidă un om. Din punct de vedere penal are imunitate. Va fi anchetat după expirarea mandatului. Și dacă îl obține și pe al doilea, Klaus Iohannis poate comite liniștit crime în serie. Va fi anchetat pentru ele abia în 2024, cînd va încheia al doilea mandat. Parlamentul e singura instituție însă față de care Klaus Iohannis n-are imunitate. La emisiune am reiterat teza obligației constituționale a Parlamentului de a-l suspenda pe Klaus Iohannis. Cu orice preț. Chiar cu cel al pierderii puterii. Argumentele PSD-iștilor că o suspendare ar duce la creșterea capitalului electoral al lui Klaus Iohannis țin de mizeria politicianismului. Au fost în istoria României politicieni care au riscat plutonul de execuție fără a se gîndi o clipă că dacă nu fac nimic ar avea șanse să moară în patul lor, de bătrînețe.

Tot ceea ce face acum Klaus Iohannis stă sub semnul Puțin îmi pasă, nu vă puteți permite să mă sancționați. E ca un conducător auto care încalcă toate regulile de circulație știind că n-are cine să-l fluiere, pentru că nimeni n-are curaj să-l tragă pe dreapta. Încurajat de lașitatea PSD-istă, el va spori numărul de gesturi aberante, de încălcări ale Constituției, ale statului de drept și ale bunului-simț. Nu e greu să ne imaginăm că fără a se teme o clipă de suspendare el va escalada conflictul cu Guvernul. Ar fi o imposibilitate să-l vedem intrînd în Guvern umăr la umăr cu Delia Dinu pentru a înlocui miniștrii cu proprii consilieri. Liderii PSD nu văd că nu mai e vorba de un conflict între președinte și Guvern, ci un conflict între Klaus Iohannis și minima responsabilitate. Cu orice risc, inclusiv cu cel al pierderii alegerilor, PSD are datoria de a-l suspenda pe Klaus Iohannis. O datorie patriotică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 17 ianuarie 2019”

 • Roxana Roman:¨Titanul a votat cu Ioha caci credea ca nu iasă¨
  He,he,he..Trebuia totusi sa iese, ca sa ne dee prilej de bucurie.

 • Nikolo, un’ ești, bă, CĂ CAM NAM cu cine … să mă BAG ÎN SEAMĂ ?!?

 • Teo Matei: ¨UE a votat tăierea banilor pentru ţări care-şi şubrezesc democrația, precum România lui Dragnea +Tariceanu¨. Partea cea mai tare e ca au votat si romani acest lucru (Macovei&Co)..
  Ba, voi chiar nu sesizati enormitatea acestui lucru??
  Astia sunt mai ceva ca Pavlik Morozov, pionierul rus care si-a turnat tatal la securitate ca a ascuns mancare, ca atare tac-su a fost deportat si i s-a confiscat totul..
  Asta cu subrezirea democratiei si respectarea statului de drept e absolut subiectiva, ne taie aia banii pentru ca vor si pot, iar hastagii nostri oligofreni stau pe margine si aplauda.

 • Pt MEDITATORUL nick cernat
  Poate-ai auzit de grigorie ignat, aka „Ursul carpatin”, un luptător kick (hai că rimeaza) boxing, actualmente LIBER, fost coleg de BANCĂ cu mihai rusu, criminalul din Mediaș ? Vezi ca i-a transmis acestuia un mesaj, pe blogul său, pe care te-aș ruga să-l CORECTEZI, dacă-ţi dă mâna !!!
  Ah, era să uit, … COMPLIMENTE DE LA SERENA GREEN NIKE WILLIAMS !!!

  • Băi, vezi că nu mai e „luptător”, căci, intre timp s-a pocăit, fiind acum COPILUL DOMNULUI !!!

 • Gîndul de joi nu putea fi decât în legătură cu Joyannus, n’așa ? Bravo, Titane !!!

 • Și ISTORICII pot fi, uneori, TURNĂTORI !

  • Mă refeream la Lucian Boia, nuu … !!!
   Dacă v-aţi gândit la … altcineva, … nu-i vina mea !

 • E o idee suspendarea, dar n-ar fi prea înțeleaptă, deoarece societatea e prea scindată, așa cum s-a văzut și la ultimul referendum de anul trecut!

  • Ia, DESVOLTĂ PUŢIN … asta cu … SCINDAREA, … că mă dusei cu GÂNDU’ la IMPARAT SI PROLETAR !!!

   • Principiul lui Pareto, Petrica, dar poti sa-o dai si pe Imparat / proletari !

    • Măi, postac Cristinel,
     nu prea văd care-ar fi cele 80%, respectiv 20%, sau te referi, poate, la o eventuală … prezenţă la vot !?!

 • Jipule, Teo când o să înțelegeți că România e colonie? Colonia are un guvernator pus de stăpâni, în România guvernator e Joi Anus și e pus pe 10 ani. Bucurați-vă tăntălăilor!

 • PSD a criticat, pe Facebook, absenţa de la audierile de la PG a soţiei preşedintelui, Carmen Iohannis, spunând că Augustin Lazăr nu este revocat, dar la schimb tolerează aceste absenţe, toţi crezându-se mai presupus de lege.

  Păi da, că Romînia a devenit afacerea lor de apartament a lu nazistu de la Cotroceni, a lu tractoristu-șef care cică ridică 11000 de euro lunar fără să știe nimeni ce face ăsta ptr atîția bani. Arată poporului că oroicine poate ocoloi saui încălca legea. 😎 Statu Paralell s-ar simți bolnav fără Iohannis și Agustin Lazăr, problema e că ăștia dorm în bocanci pe contribuțiile unora care muncesc. Să nu trimită cumva poliție după dna Carmen Iohannis s-o aducă la proces, că aia e deasupra legii, iar Iohannis e un fel de vacă sfîntă de care nu se atinge nimeni. Ăsta nu-i neamț, ăsta e mai rău decît un nativ din Ferentari 😀

 • Denis Rifai , ma tot gândeam ca seamănă cu o marioneta , penibila după cum se știe , dar nu știam de unde sa o iau , și tot contemplând-o azi cum urla ca din gura de șarpe , cum ca vor suspenda bagabontii ,pentru vreo 10 secunde ,Bălăceanca ,cred ca am dibuit-o , seamănă perfect cu Miss Piggy din păpușile Muppets .

  • Denis Rigfai, urmașa de drac și de roiman? da, sau o majoretă care produce divertisment. 😀 😆

   • Urmașă, neurmașă, … unii zic c-aș avea niște … BUZE FIERBINȚI, drept pt care eu aș asemăna-o cu tipa din M.A.S.H. !

  • Între timp, hilarii au gasit o … GĂSELNIȚĂ, faţă de întreruperea emisiei !
   Emit pe … INTERNET !!! He, he, heee, iar li SA FACUT DE ALTA AMENDĂ !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *