Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Deocamdată, România e prudentă față de situația din Turcia. E bine? E rău?

Marţi, seara la emisiunea Dosar de politician, invitatul lui Silviu Mânăstire a fost Mircea Geoană. Aşa cum am spus şi-n direct, aflînd la telefon că a fost invitat pentru a discuta situaţia din Turcia şi relaţia Occident-Erdogan după tot ceea ce face preşedintele turc în aceste zile, m-am bucurat.

Mircea Geoană e unul dintre politicienii care se pricepe la politică externă.
Aveam, în fine, prilejul de a-mi confrunta tezele şi ipotezele despre situaţia din Turcia cu tezele şi ipotezele unuia care ştia despre ce-i vorba.
Mă saturasem de părerile halucinante în prostia lor fudulă zise de obişnuiţii televiziunilor de ştiri, cei care, lipsiţi de simţul ridicolului, sunt în stare să enunţe aserţiuni de genul celor ale lui Cocoşilă din Moromeţii, cel care le ştia pe toate şi, în consecinţă, nu suferea contraziceri.
M-am amuzat într-o seară văzîndu-l pe bietul Bogdan Chiriac la Sinteza zilei încercînd să explice competent succesul de care se bucură Erdogan în Turcia în timp ce dătătorii cu părerea din platou, fie îl contraziceau fără rost (Mugur Ciuvică), fie făceau glumiţe proaste (Mircea Badea).

Revenind la discuţia de la B1Tv, reamintesc celor care au urmărit emisiunea că, la un moment dat, am lansat următoare problemă:
Din cîte se vede, spre gloria ei, presa noastră, fără excepţie de culoare politică, e deosebit de severă cu Lovitura de stat pe bune pe care o dă acum Erdogan după Lovitura de stat de carnaval de la finele săptămînii trecute.

Presa noastră, prin televiziunile de ştiri – am zis – lucrează opinia publică în sensul bun al cuvîntului, atrăgîndu-i atenţia asupra derapajelor din Turcia şi mobilizînd-o într-o stare de spirit ostilă lui Erdogan.
În aceste condiţii Regimul Klaus Iohannis se confruntă cu o provocare.
Atît prin întîlnirea de la Bucureşti, cît şi prin cea de la Istanbul, Klaus Iohannis l-a transformat pe Recep Erdogan într-un aliat strategic al României.
Regimul Klaus Iohannis e sprijinit însă de un electorat mult mai sensibil decît electoratul PSD la încălcările democraţiei în Turcia.
În aceste condiţii – mă întrebam – ce va face Puterea actuală?
Pe de-o parte, se confruntă cu o presiune a propriului electorat (s-a întocmit chiar şi o Petiţie ONG-istă on line) de a reacţiona la situaţia din Turcia.
Pe de alta, o obligă să fie prudentă cîteva fapte:

  1. Liderii occidentali o scaldă cînd vine vorba de denunţarea întîmplărilor din Turcia.
  2. România are cu Turcia un parteneriat strategic.
  3. România nu trebuie să mai repete greşeala de a fi mai catolic decît Papa cînd vine vorba de a lua poziţie faţă de realităţile interne din altă ţară.

Deocamdată – spuneam în emisiune, reluînd o observaţie de pe cristoiublog.ro, Puterea tace.
A doua zi, miercuri, 20 iulie 2016, Dacian Cioloş s-a referit, în deschiderea Şedinţei de Guvern, la situaţia din Turcia. Înainte de a reproduce spusele lui Dacian Cioloş trebuie să precizez că luarea de poziţie a premierului are următoarele trăsături semnificative:

  1. N-a fost făcută pe Facebook, ci la şedinţa de Guvern.
  2. N-a fost un răspuns dat unei întrebări la o conferinţă de presă, ci o poziţie expusă în Statement.

Am ţinut să precizez aceste lucruri pentru a observa că e vorba de o Declaraţie căreia premierul a ţinut să-i dea cît mai multă tărie de poziţie oficială a României.
„În privinţa Turciei, mesajul nostru e clar: Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană şi, sigur, ne dorim stabilitate acolo. Este important ca, după şocul acestei tentative de lovitură de stat, Turcia să se întoarcă la ordinea constituţională, la respectarea principiilor statului de drept şi a drepturilor omului. Sunt valori pe care le împărtăşim cu toţii în Uniunea Europeană şi n exprimăm convingerea că şi Turcia le împărtăşeşte în continuare, date fiind şi relaţiile pe care le are cu Uniunea Europeană”.

Declaraţia e, între noi fie vorba, o capodoperă de diplomaţie.
Altfel spus, de artă de a expune public o poziţie care nu e poziţie.
Din acest punct de vedere, Declaraţia nu diferă de declaraţiile tuturor liderilor occidentali pe care, în editorialul din Evz.ro, le puneam sub semnul comediei Să ne facem că strigăm la Recep Erdogan!

Sunt convins că Klaus Iohannis i-a zis lui Dacian Cioloş să vorbească în locul său.
După opinia mea, poziţia României, exprimată de Dacian Cioloş, e corectă prin prudenţa-i exemplară.
Dvs însă ce credeţi?
Dacian Cioloș trebuia să fie mai dur?
Ar trebui să reacționeze, fie și pe Facebook, și Klaus Iohannis?
Deocamdată, România e prudentă față de situația din Turcia. E bine? E rău?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

63 comentarii pentru articolul „Deocamdată, România e prudentă față de situația din Turcia. E bine? E rău?”

  • Buna ce parere ai domnu Cristoiu?
    19.07.2016 – O noua tradare a Merkel fata de Turcia?! A NATO fata de Turcia ?! Cum I se poate spune?
    Erdogan a cerut ajutor si vreo 10 mld. pentru a putea tine refugiatii la granita Turciei, I s-au oferit vreo 3 mld.
    Armata (NATO) a vrut sa-l dea jos dar uite ce inseamna 52 % reali a fie cu tine! Poporul sa te sustina asa cum esti, bun sau rau.
    Asta inseamna democratie, destituire prin alegeri nu prin forta. Greselile facute acum de catre NATO si Merkel, greseli ireparabile vor duce Europa in haos. Marea Britanie parca a stiut sa se retraga la momentul oportun, sau chiar a stiut ca dorinta SUA va fi pusa in aplicare cat de curand? Europa va fi cat de curand destructurata si nu Rusia e cea care o va face.
    Se distruge din interior Mekel vs. Europa. (vezi Gorbaciov vs. URSS).
    Aseara Erdogan nestiind cum se va termina situatia a cerut ajutor lui Merkel, a cerut azil si nu i s-a oferit, ce zici ?
    Prieteni prieteni dar pana aici ! Daca nu era sustinut de populatie cum sfarsea Erdogan, ca Sadam sau?
    Ce ziceti in cat timp se deschid portile Europei pentru refugiati? Si care va fi noul aliat al Turciei? Putin isi bea sampania pe balcon aseara cand Merkel ii refuza azilul lui Erdogan. Ce zici ? Urmeaza inchiderea frontierelor, urmeaza masuri drastice de securitate si haos adus de refugiati ? In cat timp? UE a devenit o mare problema a SUA. Uitati-va in ce parte sunt indreptate tevile tancurilor duse la frontiera de est a Romaniei? Sa nu fie vreo surpriza! Dupa al doilea razboi mondial SUA controleaza Germania si-si face treaba in Europa cu mana ei. In 90 l-au avut pe Gorbaciov in URSS si-au facut Rusia, acum o au pe Merkel si vor face din UE Uniunea Statelor Separate ale Europei (USSE) Armata a actionat in intreaga sa capacitate dar au fost tradari acolo cat si in serviciile turcesti. Orice armata are serviciu de contrainformatii si acesta e dator sa stie de cate ori respira soldatul pe minut. Orice soldat! Mai punem ca sunt si parte integranta NATO!!! S-a actionat in toata Turcia nu doar in capitala ceea ce demonstreaza ca a fost o participare integrala a armatei. Nu cautati scuze armatei. S-a dat ordin de retragere in momentul in care au vazut cum iese lumea in strada. Speram sa nu fie chiar asa c-ar fi un viitor cam sumbru!
    20.07.2016 – BUNA,
    Eu asi merge pe urmatorul scenariu,
    – Marea Britanie s-a retras stiind scenariu deja pus la cale pentru a nu fi implicata intr-un conflict SUA – EUROPA
    – SUA si armata turca n-a reusit puciul impotriva lui Erdogan ducand la scaparea de sub control a situatiei, sau situatia este sub control rezultatul si intr-un caz si in altul fiind acelasi, chiar ramanerea lui Erdogan faciliteaza deschiderea portilor Europei (destructurarea Europei)
    – Turcia se aliaza cu tarile ce sunt impotriva NATO – Rusia, Iran, Coreea de Nord, …,ducand la contrabalansarea marilor puteri si
    – Pedepseste Uniunea Europeana prin lasarea milioanelor de refugiati sa tranziteze catre UE ceea ce va duce la inchiderea frontierelor si destructurarea Uniunii dupa care e posibil sa existe conflicte NATO – RUSIA (Asia), prietenia SUA-RUSIA nefiind niciodata mai stransa. A-ti face treaba cu mana altuia am mai auzit-o sau vazut-o ca si caracteristica a unui stat dar nu-mi mai amintesc care, TU !?
    21.07.2016
    Acestea sunt mesaje pe care le-am trimis in seara Puciului si ulterior. Impresia mea ca se evita voluntar sau mai rau nu se vede sau nu se actioneaza. Statul Roman nu ia masuri, nimic CSAT, (doar pentru pericol –presa?) Politicienii vorbesc de pe pereti incapabili de a vedea pericolul iminent? Se vede bulgarele de zapada si nu se vede avalansa? Europa este in mare pericol. Prietenia stransa inre SUA si RUSIA o veti vedea cat de curand. Polonia de aproape un an face incorporari, Romania? Ce armata are Uniunea Europeana? Germania este total controlata de SUA si armata NATO de dupa al doilea razboi mondial, Spania are armata mica dar si problemele lor interne, Italia armata subordonata SUA (NATO), Marea Britanie s-a retras, doar Franta ramane cu o Armata ce va trebui sa-i controleze teritoriul intern datorita problemelor cu islamistii. In cazul in care Turcia va da drumul milioanelor de refugiati cine-i va opri? Care va prima masura pe care o vor lua toate tarile Europene? Ce va urma ? Noi din afara tarii vedem divers desfasurarea evenimentelor. Tarile Europene se pregatesc serios pentru ce va urma.

  • Pentru mine e amuzant ca marele maestru are ca sursa de inspiratie papusile Muppets de la Sinteza zilei.

  • Vorbim de lovitura de stat doar cand vedem tancuri pe strazi?Marele lovitura in ziua de azi se dea folosind stinte informatice Care este scopul unei lovitura de stat sa ajungi sa controlez un parlament care elaboreze lege o institutia presidential care promulghez lege Daca se doreste acaparare si puterile locale se poate folosi acelasi retetea Un exemplu de manual poate fi gasit daca cautati expresile „Lovitura pe cele 3 axe Bruxelles -Berlim si Bucuresti „

  • Singura dvs preocupare este audienta de la A3.

  • Pai decamdata noi asteptam sa vedem ce zic stapinii nostri .

  • Mai frate , dintro-deata ti-e simpatic si destept geona , oare de ce,? So-fi desteptat tolomacul asa dint-ro data , motivul este unic nui asa , noua prietenie….!

  • Noapte buna Maestre, un gand pasnic asta seara 🙂

  • Amice ,Geoana a primit un million de la Stancu via Nicolae .stancu la puscarie Nicolae la puscarie lasat la vats pe baza de tacere .geoana sef la Aspen cu ceasurile de la vanghelie .tot Asa Mai zici ?

  • Sa plece la Erdogan

  • Poate ar trebui o replica turcilor din Romania care, pe fondul linistii guvernamentale , glasuiesc. Si cer inchideri de scoli ca la ei acasa! Si acuza unii jurnalisti pentru opiniile lor!
    Daca nu le place Romania sunt liberi sa plece unde vor!

  • Stergatorilor ati transformat blogul in cenaclu .
    Va urez de bine ,sa fiti bine .

  • Trebuie să dăm foc grânelor si să otravim fantanile…să ne ascundem prin pădurile care nu mai sunt !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *