Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Gheorghiu Dej a cerut drept despăgubiri morale un leu. Codruța Kovesi, un milion!

Marți, 20 martie 2018, Curtea de Apel Ploiești a condamnat pe Mihai Gâdea, Bianca Nae, Mugur Ciuvică și Antena 3, în solidar, la plata sumei de 300 000 de lei despăgubiri morale Codruței Kovesi, șefa DNA.
În 16 octombrie 2015, Tribunalul București, îi condamna pe cei trei jurnaliști, cărora li s-a adăugat, Răsvan Savaliuc, la plata sumei de 250 000 de lei.
La vremea respectivă, deși jurnaliștii cu pricina îmi erau adversari, am intervenit la B1Tv atît împotriva gestului incalificabil al unui demnitar de a da în judecată pentru pagube morale jurnaliști, încercînd o deosebire șuie între persoana sa ca demnitar și persoana sa ca persoană pur și simplu, cît și împotriva sentinței.
Am crezut la vremea respectivă că sentința fusese o rătăcire a Justiției noastre, dacă nu chiar dovada că așa-zisul culoar tactic invocat de vorbărețul Dumbravă de la SRI funcționa în 2015.
Asta deoarece chiar dacă Codruța Kovesi a avut un moment de rătăcire, comițind aberația de a da niște ziariști în judecată pentru pagube morale, sau mai precis pentru că aceștia i-au produs suferințe de un milion de lei, instanța trebuia să respingă din start acțiunea:
Codruța Kovesi e înalt demnitar și, ca orice înalt demnitar, se supune riscului de a fi atacată în presă.
Sentința de la Ploiești mă convinge că n-a fost o rătăcire, ci dimpotrivă, un act deliberat, conștient, de pricopsire a unui înalt demnitar român cu suma de 300 000 de lei, așa pe de a moaca, și de pedepsire a jurnaliştilor de la Antena 3 pentru campaniile lor împotriva șefei DNA.

Un prim motiv al intervenției mele în acest caz scandalos de siluire a libertății de expresie stă în faptul că eu însumi am fost, ca jurnalist, victima aberației care este îmbogățirea unui cetățean în numele unei așa zise suferințe morale.
Sînt primul jurnalist postdecembrist condamnat să plătesc unei așa zise victime a scrisului meu o sumă de bani drept despăgubire morală.
S-a întîmplat în 2001, cînd o instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție m-a condamnat la plata unor daune morale de 400 milioane lei vechi, 40 000 de lei noi, pentru un pamflet scris în ziarul Național cu ani în urmă împotriva Gabrielei Adameșteanu drept replică la un articol prin care distinsa mă înjura pentru criticile aduse de mine Puterii de la vremea respectivă.
N-a trecut mult și, în 2004, ca urmare a procesului intentat de Cristian Mititelu, tot pentru daune morale, am fost condamnat să-i dau respectivului suma de 250 000 000 lei vechi, 25 000 de lei noi.
Așa cum se arată pe Wikipedia sînt jurnalistul „care a plătit cea mai mare sumă în perioada postdecembristă pentru articolele sale, 650.000.000 lei vechi, 65 000 de lei noi”.

După prima condamnare, cînd așa zisa victimă a trimis executorul judecătoresc să-mi scoată apartamentul la licitație (am fost salvat de o listă de subscripție publică inițiată de Jurnalul național condus de Marius Tucă), am trimis ziarelor o scrisoare în care-i avertizam pe confrații de breaslă asupra șmecheriei găsite de Putere pentru a pune botniță presei:
Înlocuirea procesului de calomnie, după ce infracțiunea a fost scoasă din Codul penal, cu procesul civil, de pagube morale, lesne de a fi prezentat peste hotare drept o pricină între două persoane și nu un atentat la libertatea presei.
Așa cum arătam atunci, o aberație legală, care ar trebui urgent corectată, dă posibilitate unei persoane să pretindă în instanță că, în urma unui articol din presă, ea a suferit de o anume sumă, de regulă uriașă. Banii pe care-i primește nu sînt sancționarea ta pentru c-ai spus sau scris ceva despre ea, ci prețul suferinței morale pe care ea, persoana, pretinde că i-ai provocat-o.
Aberația, asupra căreia am atras atenția încă din 2001, constă în următoarele:

 1. Poți fi condamnat și dacă ai spus adevărul. În procesul cu Cristian Mititelu, am adus probe în instanță că nu făcusem altceva decît să-l citez pe Sorin Roşca Stănescu cu un articol al acestuia din presă. Deși la proces a venit chiar SRS pentru a depune mărturie că el scrisese articolul respectiv, judecătoarea nici n-a vrut să audă. Pentru ea n-a contat că scrisul meu exprima un adevăr. Conta, cum chiar ea a scris în Motivare, doar faptul că, în urma articolului meu, Mititelu suferise de 25 000 de lei.
 2. În mod logic, persoana respectivă ar trebui să pretindă o sumă de bani dacă în urma articolului tău (care ar trebui să fie mincinos) și-a pierdut postul, prestigiul, o sumă de bani, din cauza încetării unei colaborări, sau dacă dovește că l-a lăsat nevasta pentru asta. Ar fi vorba astfel de posibilitatea de a cuantifica într-un fel paguba morală. În astfel de procese, costul suferinței morale stă – cum suna o motivare într-unul din procesele mele – în conștiința judecătorilor. Așadar, un om, un pămîntean, care nu e nici măcar Shakespeare, poate stabili de cîți lei a suferit o persoană în urma unui articol. Se introduce astfel în judecarea unei pricini un subiectivism absolut.

Codruța Kovesi a socotit c-a suferit de un milion de lei.
Judecătoarele de la București au socotit c-a suferit de 250 000 de lei. Judecătoarele de la Ploiești au socotit c-a suferit de 300 000 de lei. Dacă procesul ar fi avut loc la Vaslui, nu-i exclus ca instanța să fi socotit c-a suferit chiar de un milion de lei. De ce am ținut să subliniez acest amănunt? Pentru a atrage din nou atenția, plecînd de la aberația de la Ploiești, că procesele civile pentru pagube morale suferite în urma unui articol din presă se întemeiază pe o realitate incompatibilă cu Justiția:
Cuantificarea în bani a ceva care e necuantificabil:
Suferința morală.

În aceste condiții, suma de 300 000 e menită a-i obloji Codruței Kovesi suferințele provocate de criticile aduse de Antena 3.
Codruța Kovesi e alintată de Divizia Presă drept Neprețuita.
Păi atît prețuiește Neprețuita?
Numai 300 000 de lei?
Zău dacă nu-i jignitor pentru cei care au proclamat-o Nefertiti, Slujirea, Neprețuita, Eroina.

Am luat atitudine și voi lua în cazul Kovesi versus Antena 3 nu numai pentru că șefa DNA se pricopsesește cu suma frumușică de 300 000 de lei fără nici cea mai mică osteneală, dar și pentru că în acest caz asistăm la o premieră.
O premieră sinistră în postdecembrism.
Procesele mele au avut drept victime persoane care n-aveau responsabilități administrative în statul român.
În cazul Codruței Kovesi procesul e o premieră în istoria postdecebristă și chiar a României ultimului secol.
E vorba de un înalt demnitar al statului român, care dă în judecată pe civil niște ziariști cerînd ca instanța să-i repare onoarea pricopsindu-l cu o sumă de bani pentru care n-a muncit.
E o premieră, pentru că pînă acum nu cunosc vreun caz de demnitar postdecembrist care să fi dat în judecată și să fi obținut o sumă de bani de la ziariști care l-a criticat, pe motiv că în urma acestui fapt el a suferit moral.

Un demnitar răspunde criticilor din presă solicitînd instituției de presă să-i dea dreptul la replică, răspunzînd într-un alt ziar criticilor, nu ținînd o conferință de presă în care să demonteze acuzațiile sau pur și simplu trecîndu-le sub tăcere, ca preț al funcției deținute.
În nici un caz nu dînd în judecată ziariști pentru pagube morale.
Și dacă ar fi vorba doar de acest abuz, Codruța Kovesi ar trebui revocată.

A doua premieră constă în suma uriașă cerută și în suma uriașă dată de instanță.
În mod obișnuit, dacă vrei ca onoarea să-și fie reparată printr-o sentință judecătorească soliciți drept pagubă morală o sumă simbolică.
E ceea ce a făcut nimeni altul decît Gheorghiu Dej în 16 noiembrie 1946.

În numărul din 15 noiembrie 1946 al ziarului Dreptatea, sub titlul Butucul și inginerii, sub pseudonimul Epicadus, se insinua, scrie Gheorghiu Dej, că „aș fi proprietar de blocuri, bloculețe și apartamente de la 4 camere în sus”.
Imediat, demnitarul comunist depune o plîngere la Parchet, publicată în numărul din 17 noiembrie 1946 al Scînteii. Cum ziarul apare în după amiaza lui 16 noiembrie 1946, antedatat, putem presupune că plîngere a fost depusă pe 16 noiembrie 1946 dimineața.

Gheorghiu Dej era nu numai șeful PCR, dar și ministru în Guvernul dr. Petru Groza.
El se plînge Parchetului pentru calomnie (la vremea respectivă calomnia prin presă era incriminată) și pentru repararea pagubei morale:

„Întrucît cele menționate în articolul incriminat se referă nu numai la persoana mea ca particular, ci tinde și la defăimarea ținutei mele morale și politice pe care în întreaga mea activitate am înțeles să o păstrez neîntinată, am datoria să mă sesizez și să vă sesizez.”

Articolul, așa cum va recunoaște chiar redacția, era neadevărat, Dej, în calitate de comunist, putînd fi acuzat de o mie și de una de lucruri, dar în nici un caz de pasiune după cît mai multe case (boala asta o au domnii din politica postdecembristă).
Cît cere demnitarul comunist drept despăgubiri morale?
Un leu!

„Totodată declar, că mă constitui parte civilă cu suma de 1 leu.”

Codruța Kovesi, a cerut un milion de lei.
Codruța Kovesi nu e singurul demnitar român împotriva căruia presa a dus sau duce o campanie. Inutil să mai amintesc aici ce se scrie în presă despre Liviu Dragnea, despre Călin Popescu Tăriceanu, despre Klaus Iohannis. Sau ce s-a scris despre Ion Iliescu, Adrian Năstase, Elena Udrea, Traian Băsescu, despre Victor Ponta.
Nici unuia dintre demnitarii din postdecembrism nu i-a trecut prin cap să dea în judecată pe civil un jurnalist pretinzînd sume uriașe de bani drept alinări ale suferințelor morale.

Premieră în postdecembrism, gestul aberant al demnitarului Codruța Kovesi primește confirmare din partea Justiției române.
Păi dacă e posibil să ne răzbunăm pe jurnaliștii care ne incomodează punîndu-i să plătească despăgubiri morale uriașe, de ce să nu ne grăbim s-o facem și noi ? – și-ar putea spune ceilalți demnitari ai statului român.
Acesta e marele pericol al precedentului creat de sentința de la Ploiești.
Jurnaliștii dușmani ai Antenei 3, care jubilează că dușmanii vor trebui să plătească din greu gestul de a face presă, nici nu știu ce precedent s-a creat!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Gheorghiu Dej a cerut drept despăgubiri morale un leu. Codruța Kovesi, un milion!”

 • Gadea are penthouse la Orhideea de 400-500.000 de euro, salariul sau e de minimul 10.000 de euro, al lui Ciuvica la fel. Pe bune acum astora le plangeti de mila? Batranii care ii urmaresc si sunt manipulati de milogeala asta cu 1 leu donatie sunt de plans! In loc sa-si asume greseala si sa-si ofere scuze public vad ca va invita des in emisiune Gadea. Astia 300.000 sunt un nimic, ANAF vor să recupereze cei 695.000 de lei imprumut de la Voiculescu!

  Dumneavoastra vi s-a oferit scuze de catre acest „bandit al presei” cum il numeati sau pentru ca v-ati injurat reciproc acum sunteti chit?

 • Azi maine o sa ne bage si astia pumnul in gura pe modelul comunist. E plin de postaci care pozeaza in cetateni revoltati. Au intrat pe portalul respectiv doar sa-si spuna parerea ….si sa te atace la persoana.
  Au cate 10 conturi de pe care posteaza in draci. Ii recunosti usor, repeta aceeleasi lucruri obsesiv, dupa zicala – prostul are idei putine si fixe.
  Poate faceti un articol pe tema asta, daca e ceva care merita dezbatut.

 • Aţi văzut, bă, de ce nu vă dau … comentariile, sus ?
  Fiindcă eu stiam, de mult, ce inseamna FB !
  Dacă voi ati fost fraieri și v-aţi dat datele personale, pe această retea, sau pe alta, înseamnă că ele au făcut, de-acum, înconjurul lumii, ceea ce nu prea e ghine … pt … voi, nu pt … mine !!!

 • Iată faptele, rezumat al unor declarații consemnate in Media:
  1.In 2011 procurorul Eugen Iacobescu era inarmat cu probe și interceptări audio-video in zeci de Dosare penale pe care le lucrase contra Clanului Bercea Mondialu. Mondialu comisese fraude și mite de zeci de milioane de euro, sub ocrotirea lui Blejnar. Intâmplător apare in vizorul său și in dosarele sale și Mircea Băsescu cu primire de mită de 600.000 euro. Speriați de apariția numelor prea grele in dosare, Sefii de la Craiova ii iau dosarele. Iacobescu nu cedează și cere sprijin de la CSM, sprijin refuzat de Hăineală, urmat de cerere de sprijin prin fax de la Procurorului general Kovesi. Aceasta refuză să-l sprijine.
  2.In iunie 2014 Antena 3 face dezbateri in urma primirii unor informații despre Dosarele lui Iacobescu și despre mușamalizarea dosarelor făcute de acesta.
  3.In 22 iulie 2014, Eugen Iacobescu intră in direct la Antena 3 și CONFIRMĂ in detaliu ce am scris eu la pct.1 si 2. Inclusiv cum i-au fost luate Dosarele in anul 2011. Și cum i s-a cerut tot atunci să-l scoată de sub urmărire penală pe Bercea Mondial. Dosarele le-a predat, dar pe Bercea Mondial nu l-a scos de sub urmărire penală.
  4.In iunie 2014 Kovesi dă in judecată postul A3 reclamând că in 19 iunie 2014 a fost acuzată de mușamalizarea anchetei lui Mondialu și Mircea Băsescu și cere 1 milion lei despăgubiri.

  • Tectoane , vorbești singur . Doar nu-ți închipui că-l convingi pe vreun securist de pe aici .
   Cîrnat , încaltea , care nu numa că e prost , mai nou a devenit și securist ( deși cele 2 noțiuni nu se exclud , sînt chiar complementare , și asocierea lor , pleonastică ) a ghiorlăit ieri că lui nu-i trebuie libertatea oresei, că spune minciuni la ore de vîrf .
   Ei , convige tu un idiot ca asta că Chiorveșa n-a făcut tot posibilul să palmeze și să măsluiască dosarul lu fra-su Băsăului , idolul lui Cernat . În parte , cu banii de la țigani , a și reușit , de bulău nu l-a scăpat , pt că era prea groasă .
   Orice i-ai spune Cîrnatului sau otrepei Roxi , cum că ce au zis ăia la A3 e purul adevăr , doar că hienele din justiție se apără și se acoperă între ele, e inutil , unul fiind mai băsist ca Chiorul , care , mai nou , o mai înjură pe Titi , ailaltă fiind zdrobită de pasiune lesbiană pt huidumă !

 • Constat c-a mai aparut un ‘cont’, sus, acel Eremy !!! O fi tot … ‘cercetător’, sau mă duc eu, cu gândul, prea departe ?
  Oricum, datele scrise în profil, nu mi se par … reale ! Dac-@r Domnu’, să mă-nșel, deși nu prea cred !

  • Dar de ce trei semne de exclamare după numele meu, drăguță? Relaxează-te, nu sunt nici buricul pământului, nici centrul universului!

 • Asa o femeie s-a intepat in gura cu o lingura intr-un restaurant si a cerut despagubire de zeci de milioane dolari de la acel restaurant.Oare nu a castigat prea usor milioane dolari?
  Asa moare cineva intr-un accident si familia defunctului cere daune de milioane euro.Oare nu castiga prea usor acei bani acea familie?

 • Ciudat , n-am vazut solidarizari ale jurnalistilor din strainatate , ” sana frontieres ” cu jurnalistii romani . Sug ei oare la aceeasi tsatsa cu Macovei , Ciolos , etc ? Ambuscadorul Klemm ce zice ? La ei in Uniunea Sovietica Ailalta cum e ?

 • Ceea ce trebuie retinut este faptul că, spre deosebire de mme LCK, liderul comunist avea o doză, mai mare, de bun simţ, înțelegând ca despăgubirea trebuie sa fie mai mult morală, decât „materială”

 • Guvernarea și Puterea
  Sau Statul legitim și Statul paralel
  Guvernarea se câștigă și se pierde prin vot popular.
  Puterea se moștenește, nu se pierde. De aceea devine tot mai puternică și mai nocivă in timp.
  Puterea ne-o prezintă la postul Al Jazeera pe Kovesi intre Vlad Țepes și A.I. Cuza, ca marele obstacol in calea corupției pe care o practică guvernarea.Vestul rămâne mut de admirație.
  Guvernarea n-are cu ce să se laude in acest sens. N-are nici DNA, nici Kovesi și nici SECURIȘTI infiltrați la postul Al Jazeera.
  Guvernarea dacă nu dă pensii, salarii, locuri de muncă, educație, sănătate se duce dracu la primul vot popular.
  D-aia e mai atractivă Puterea decât guvernarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *