Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gabriel Liiceanu: Cînd Cioloș apare / Soarele răsare!

Hotnews de marți, 27 septembrie 2016, publică un lung interviu luat domnului Gabriel Liiceanu de Dan Tapalagă, șeful site-ului. Prin coborîrea în arena interviului a însuși directorului publicației, prin fotografiile surprinzîndu-i pe cei doi în exercițiul dialogului, prin întrebările de nuanță evident istorică, momentul s-a vrut unul de excepție, ceva în genul unui interviu luat de Hilary Clinton lui Donald Trump.

Tema principală a interviului a fost una dragă domnului Gabriel Liiceanu:
Mizeria clasei politice postdecembriste.
Politicieni, foști, prezenți și viitori, demnitari, lideri de partid, parlamentari, primari – toți au fost făcuți nevolnici, aroganți, proști, Neica-Nimeni, personaje de strînsură.
Ce mai încolo și încoace!
Disprețul unui intelectual cu standarde peste Gaius Mucius Scaevola în materie de politicieni față de politicienii români.

N-a fost ocolit de mustrările lui Gabriel Liiceanu nici Klaus Iohannis:
„(…) Preşedintele dinaintea lui, Traian Băsescu, folosea pîrghiile puterii. Dl Iohannis îţi lasă impresia că are la îndemînă pîrghii de care nu se atinge. Pentru că, dacă s-ar atinge, ar spune exact lucrul pe care-l spunea comentatorul de pe Contributors. N-ar ţine un discurs în care ar vorbi de «România Educată»:  căci ca să refaci învăţămîntul distrus în 26 de ani, îţi trebuie alte zeci de ani. Noi avem nevoie de reparaţii în imediat, nu de unele care presupun un «viitor luminos» pe care n-o să-l mai prindem niciodată.”

Cîtă vreme vine vorba de Klaus Iohannis, barometrul domnului Gabriel Liiceanu arată furtună.
Vine însă vorba de Dacian Cioloș.
Barometru arată soare.
Soare voios, ca-n pastelurile lui Vasile Alecsandri.
Cînd Cioloș apare, Soarele răsare! vorba FSN-istelor la ivirea lui Ion Iliescu:
„Un om care este presedintele tarii in clipa de fata trebuie sa-si puna problema cum schimba, de la un an la altul, situatia dramatica din tara asta. Exact senzaţia pe care ţi-o dă, în schimb, prim-ministrul Cioloş. (…)
D.T.: Primul ministru Dacian Cioloş, îl vedeţi ducînd un proiect politic mai departe?
G.L.: Ar fi ideal. Ar fi ideal. Este un om care respiră onestitate. (…) Cînd apare un personaj ca Dacian Cioloş, dintr-o dată respiri un aer curat, pentru că omul acesta îţi dă certitudinea că ar vrea să facă ceva pentru tine, nu pentru el. Apropo de aroganţă: un om care, invitat să stea la clasa I, la business-class în avion şi spune «vă rog să mă lăsaţi aici!», nu face paradă populistă. Nu face propagandă.”

Față de rîndurile dedicate de domnul Gabriel Liiceanu, îmi îngădui următoarele observații:

 1. De unde și pînă unde modestie întruchipată în refuzul de a merge la Bussines- class?
  Invitînd un călător cu bilet de Economic – Dacian Cioloș era pînă la urmă un călător ca toți călătorii din avion, să stea la Business class, stewardesa a încălcat legea. Business class oferă companiei Tarom posibilitatea de a obține bani în plus. De unde și pînă unde invitarea unui călător de la clasa Economic să ocupe locuri la clasa Business cîtă vreme respectivul a plătit pentru Clasa Economic? Refuzul lui Dacian Cioloș nu dă seamă de nici o modestie. A călători la Economic nu înseamnă nici modestie, nici eroism, nici spirit de sacrificiu. Milioane de cetățeni români și străini călătoresc la Economic fără a fi înălțați în slăvi pentru asta de domnul Gabriel Liiceanu. Dacă ar fi acceptat, Dacian Cioloș ar fi călătorit ilegal la Clasa Bussiness, ceea ce l-ar fi făcut Infractor.
 2. Admițînd că Dacian Cioloș a făcut un gest normal, de ce nu le-a zis celor de la TVR, televiziunea care-l lustruiește în speranța că va fi scutită de uriașele datorii către stat, să nu-l publiciteze? Abia atunci am fi putut vorbi de un om care se poartă firesc. Șmecherii din astea cu demnitari care merg la chioșcul din colț ca să-și ia țigări nu înainte de a anunța toată presa că vor face asta, am văzut după decembrie 1989 cu duiumul. În publicitatea politică poartă numele de Un om între oameni. Traian Băsescu era maestru la roluri din astea. Și le juca mult mai bine decît Dacian Cioloș.
 3. Cine citește ce se scrie despre mine observă că de regulă sînt înjurat pe rupte. Nu-mi dau seama cum m-aș simți dacă aș citi despre mine elogiile deșănțate care i se aduc lui Dacian Cioloș, de-ai crede că e deja capitol de manual de Istorie. Oricum m-aș simți prost. Dacian Cioloș, Modestul, cum s-o simți?!
 4. Dacian Cioloș e premier de nici un an de zile. Cum chiar el recunoștea într-un interviu dat Agerpres de la New York, nu se poate lăuda cu o mare realizare. Dacă va ajunge premier după alegeri, nu-i exclus ca Dacian Cioloș să facă Unirea cu Basarabia sau să mute în Carpați Groapa Marianelor. Atunci, va trebui, desigur, să scriem despre Dacian Cioloș ca despre statuia ecvestră a lui Carol I din Piața Revoluției. Pînă atunci atît pentru el, cît și pentru țara asta, bolnavă de mitul Omului providențial, ar fi mult mai bine dacă am fi mai prudenți cînd e vorba de ode în genul celor înălțate de Adrian Păunescu lui Nicolae Ceaușescu.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Gabriel Liiceanu: Cînd Cioloș apare / Soarele răsare!”

 • Modest
  modest da să se știe!

 • „Dacă ar fi acceptat, Dacian Cioloș ar fi călătorit ilegal la Clasa Bussiness, ceea ce l-ar fi făcut Infractor”
  Totusi e bine sa facem distinctie intre „ilegal”, „neregulamentar”, „nepotrivit uzantelor”, „neprotocolar” si asa mai departe.
  De calatorit la Bussines Class cu bilet de Economit nici nu-i asa o mare scofala, se intampla mai des decat credeti. Cand avionul se pregateste de decolare (la imbarcare) veti vedea ca sunt destule locuri la Bussines ramase goale. Pretul destul de mare pentru curse mai putin frecventate de oameni de afaceri cu bani conteaza mult in economia situatiei.
  Acum cativa ani, calatorind cu familia Montreal-Bucuresti via Amsterdam din cele trei locuri cumparate unul era ocupat. Acelasi loc, numar de zbor, totul identic, doar numele difera. Si cum celalalt calator ajunsese primul si nu voia sa plece pe un alt loc chiar daca era singur (nu spun ce natie era, o sa ziceti ca sunt rasist!!!), insotitoarea de zbor imi zice „Va deranjeaza sa mergeti la clasa Bussines?” „Raman cu familia” ii zic. „Mergeti toti trei sunt locuri destule. Acceptati?”. Cand am zis „Mda” cu aerul de suparat, celalalt s-a inrosit ca inaintea unui atac de cord sau apoplexie.
  Nici o lege nu poate interzice unei companii aeriene sa invite la clasa Bussines pe cine vrea ea, compania, daca sunt locuri in asa fel incat sa nu deranjeze pe cei ce au platit cu adevarat pretul „corect”. Sunt banii lor, au patroni care pot face ordine daca ceva e in neregula.
  Cred totusi ca domnul Ciolos s-a jenat pur si simplu, stia ca e in vizor si nu ar fi dat bine sa arate a profitor al unei functii efemere (cel putin asta stim astazi, nu va candida!!!).
  Cat despre domnul Liiceanu, dupa episodul cu vinul dat de Magureanu despre care credea ca e otravit (vinul, nu Magureanu….) nu prea mai am multe asteptari.
  Mai putzina incrancenare ne-ar prinde bine tuturor.
  O zi buna tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *