Gîndul de joi

Candidatura lui Sebastian Ghiță – o diversiune despre care nu-mi dau seama ce urmărește

În interviul celebru cu Rareș Bogdan, Traian Băsescu susținea că Sebastian Ghiță e inteligent, ba chiar foarte inteligent.
La întrebarea mea de la Jocuri de putere, de luni seara, Rareș Bogdan mi-a zis și el că Sebastian Ghiță e inteligent, foarte inteligent. Și Traian Băsescu și Rareș Bogdan sunt adversari declarați ai lui Sebastian Ghiță. Dacă dușmanii spun despre cineva că e  inteligent, ai toate motivele să crezi că așa e. De altfel, un ins atît de bogat la vîrsta pe care o are Sebastian Ghiță, și dacă a obținut prin corupție averea, tot se presupune că e ceva de capul său.

Pînă la al doilea tur de scrutin mai e aproape o  lună.
Chiar dacă va cîștiga scrutinul, Victor Ponta nu-și va lua prerogativele prezidențiale, deoarece, potrivit Constituției, Traian Băsescu își încheie mandatul abia pe 22 decembrie 2014. Așadar, pînă în Anul nou nu se pune problema unei succesiuni la șefia PSD. Cu toate acestea, miercuri, 21 octombrie 2014, Sebastian Ghiță anunță netam-nesam că va candida în tandem cu Liviu Dragnea la șefia PSD: Șefie care, repet, nu va fi liberă decît la anul.

În PSD, de regulă, au cîștigat președinția partidului cei iviți peste noapte în cursă: Mircea Geoană în 2005, Victor Ponta în 2010. Nu-ți trebuie nici măcar inteligența unei capre ca să-ți dai seama că e o prostie să-ți anunți acum candidatura la șefia PSD. Mai ales că prin asta, încalci o poruncă dată chiar de Victor Ponta. Și astfel nu numai că nu-ți e de nici un folos anunțul de acum, dar mai mult te și pui rău cu amicul Victor Ponta. Cu toate acestea, Sebastian Ghiță și-a anunțat candidatura la un post care nu va  fi liber decît peste două luni, riscînd să-l supere pe Victor Ponta și să-și ridice în cap toți baronii locali în chip inutil.

Dacă admitem că Sebastian Ghiță e inteligent, ce l-a apucat să se înscrie într-o cursă care, de fapt, nici nu există, pentru că Victor Ponta n-a trecut nici măcar prin examenul primului tur de scrutin?

Miercuri seara, profitînd de faptul că Rareș Bogdan m-a dus cu mașina sa după emisiune acasă, l-am întrebat și pe el ce l-a apucat pe  Sebastian Ghiță. Deși a fost de acord că un tip uns cu toate unsorile nu face prostia de a-și anunța candidatura la un post care nici nu există, nici Rareș Bogdan n-a dibuit ce dracu se ascunde în spatele acestei bizarerii.

Lansez și eu trei ipoteze, convins că dvs, cititorii, aveți unele mult mai bune:

  1. În înțelegere cu Victor Ponta, Sebastian Ghiță a vrut să dea semnalul electoral că vechea gardă nu mai are ce căuta în fruntea PSD. Desigur, despre Sebastian Ghiță, Traian Băsescu a zis că e corupt. Numai că Sebastian Ghiță n-are imaginea ghiorțanilor din vechea gardă, toți scoși din joc prin acțiunile DNA. Vă mai amintiți ce spunea Ghiță despre Dan Voiculescu? Că a trecut vremea unor oameni de afaceri precum Mogulul. Victor Ponta are marea problemă electorală pe care o reprezintă PSD-ul nereformat. Să fie anunțul lui Sebastian Ghiță o manevră electorală, menită a arăta nehotărîților că PSD va fi condus de o echipă tînără?
  2. În înțelegere cu Victor Ponta, Sebastian Ghiță a vrut să dea presei anti-PSD un ciolan de ros pentru ca această presă să se ocupe de orice altceva numai de candidații Dreptei nu.
  3. Presa se concentrase pe noile dosare ale PSD; dar mai ales pe protejarea Penalilor de către Parlamentul PSD-izat. Fumigena cu candidatura a abătut atenția presei de la aceste subiecte, deosebit de primejdioase acum pentru Victor Ponta.
Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi”

📹 Videoblitz 📹
Loading