Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de joi

O premieră în Istoria lumii: Jurnaliștii țin locul unuia dintre candidați!

Cele șase perioade dintre două tururi pe care le-am trăit din 1990 pînă acum s-au definit prin confruntarea zilnică dintre cei doi candidați rămași în cursă. Candidatul cel mai activ a fost întotdeauna candidatul clasat pe locul al doilea.

Explicabil.
Recuperarea diferenței dintre el și primul clasat (de regulă candidatul PSD) depindea fundamental de scoaterea la vot a electoratului anti-PSD.

Spre deosebire de primul tur, cel de-al doilea e întrecerea dintre candidați și nu dintre partidele lor, pentru că fiecare trebuie să cucerească un electorat mai mare decît electoratul primului tur. Candidatul clasat pe locul al doilea mai are datoria de convinge propriile oști că vor învinge în al doilea tur.

În 2004, îmi amintesc, Traian Băsescu, autorul celei mai mari răsturnări de scor din istoria postdecembristă (a depășit handicapul diferenței de 7%),  a dominat cu vorbele și faptele sale cele două săptămîni dintre primul și al doilea tur.

Să nu uit însă mișcarea genială dinaintea celui de-al doilea tur în 2009. Traian Băsescu știa că i se pregătește lovitura cu filmulețul. Și mai știa, om bătrîn într-ale campaniilor, că dat cu doar cîteva zile înaintea turului al doilea filmulețul poate fi devastator pentru el. Ce-a făcut atunci? A forțat difuzarea filmulețului cu o săptămînă înainte celui de-al doilea tur, în istorica zi de luni, mergînd la Răzvan Dumitrescu, la Realitatea Tv. Postul, deși-l dușmănea de moarte, a acceptat să-l primească, pregătindu-i filmulețul.

Au trecut deja patru  zile de la primul tur. Ca mîine e cel de-al doilea tur.
Ce constatăm?
Candidatul clasat pe locul al doilea – Klaus Iohannis – parcă nici n-ar exista.
Nu merge la televiziuni, nu face nici o alianță, nu curtează nici un alt electorat.
Nu face nimic original, nimic surprinzător, nimic care să ne lase cu gura căscată și să ne amintim peste vremi cu uimire invidioasă.
Din cînd în cînd ține cîte o conferință de presă.

Monica Macovei i-a pus niște condiții. Ar fi trebuit să răspundă imediat. N-a făcut-o. Poate o va face.
Victor Ponta, cel căruia diferența de 10 la sută ar trebui să-l facă să se culce pe o ureche, e omni prezent. Face alianțe, merge la televiziuni, inclusiv dușmane, fie cu Tăriceanu, fie cu Meleșcanu, curtează electoratul celorlalți candidați, pînă și pe cel al Monicăi Macovei și al Elenei Udrea.
Parcă el și nu Klaus Iohannis ar avea de recuperat 10%.

Dacă urmărești presa și televiziunile, vei constata, uluit, că pentru Klaus Iohannis, cu Victor Ponta, se bat jurnaliștii. Se bat pe viață și pe moarte.
Jurnaliștii de la Gândul cheamă la demonstrații de stradă împotriva lui Victor Ponta. Jurnaliștii de la Reporter virtual se roagă de Dan Diaconescu să-i dea voturile lui Klaus Iohannis. Jurnaliștii de la ziare.com și HotNews cheamă lumea la vot împotriva PSD.

Dumnezeule!
Nu se mai scriu texte. Se scriu lozinci. Nu se mai rostește. Se strigă.
Parcă toți ar lucra la Gazeta de perete a șantierului Bumbești-Livezeni al ACL.

Dincolo de chibițăreala care contrazice minima morală profesională – ziaristul nu-i un agent electoral, indiferent de simpatiile și antipatiile sale politice – remarc în aceste zile dintre cele două tururi o premieră nu numai în Istoria României, dar și în Istoria lumii:
Jurnaliștii țin locul unuia dintre candidați!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

51 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi”

  • D-l Iohannis nu are gura mare si palavragista a lui POnta !!!!! Si asta nu este un defect ! sa fie clar ! Presedintele nu trebuie sa stea toata ziua cu mainile in solduri ca orice tzatza ! Bravo lui ca tace in vacarmul asta nesimtit de politicieni hoti si de nesaturat, de jurnalisti incompetenti si vanduti care vor sa ne arate calea de urmat de parca noi am fi chiar toti idioti ! Ne dispretuiti domnule Cristoiu ! Va laudati singur necontenit cu stiinta dv ! dar nu iubiti poporul roman ! si nici tara in care din intamplare v-ati nascut ! In locul dv nu as lasa pe nimeni sa ma tot numeasca MAESTRE ! Un pic de modestie v-ar prinde bine dupa atata trecut rosu ! Fiti linistit, vocabula maestre nu va face decat de ras !

  • Cam jenant sunteti D-le Cristoiu ! Nu tineti cu schimbarea ?! Macar sa incercam !!!

  • De ce simte nevoia dl.Cristoiu să publice asemenea ipoteze, convingeri şi alte vorbe, atâta timp cât se ştie sigur, cu Ponta vom fi adică nu vom mai fi, vor fi doar ei, iar cu Johannis ne va fi greu pentru că avem de plătit multe oale sparte – datorii, pomeni electorale, lupte sângeroase cu baronii psd-işti şi ceilalţi etc… Deci, rămâne aceeaşi problemă – alegerea răului cel mai mic! Ponta va face ce şi-a propus iar Johannis va trebui să îndrepte, să cureţe mizeria, să facă imposibilul pentru a nu se mai simţi sărăcia în care trăim…

  • Fair play. D-le Cristoiu, un analist ….., un martor credibil al evenimentelor (zig-zag). Am fost nemultumit (sa nu spun altfel) dupa atacul de la B1, aveti multa consistenta si substanta, va stimez si cred ca a-ti putea fi un „cronicar” al acestor timpuri. Dar a-ti gresit, „vizavi” de DIASPORA (atentie ce e diaspora!) in duminica votului.

  • Mesaj din Diaspora:
    „Draga mama, draga tata, daca satul nostru il voteaza pe Ponta, dupa 16 noiembrie o sa va trimit doar jumatate din banii pe care vi-i trimiteam pana acum.
    Semnat: copilul vostru drag care va trimite bani (inca).
    PS: toti prietenii mei care lucreaza aici in strainatate vor face a fel. Asa ca: mergeti la vot si aveti grija pe cine votati !”

  • In primul rand Johannis trebuie sa-si rezolve probleme din propriul partid. Sa obtina sustinerea baronilor pnl-isti din sud. Ca s-a vazut cam cum au actionat in primul tur. Flagrant e cazul Calarasi unde PNL-ul a zdrobit tot la fiecare runda de alegeri de vreo 10 ani incoace si care pe 2 noiembrie a votat in proportie de 50% cu Dottore Viorel din primul tur.

  • Comentariul la „Gandul de miercuri”: Acesta este si motivul pentru care lui Victor Ponta i s-a netezit calea pentru a ajunge presedinte. Si asta este motivul pentru care i s-a oferit drept contracandidat un prostovan al sistemului. Problema cea mai dificila a fost si este cum sa-l inghita PSD-ul pe Maior, cel care sta in spatele DNA-ului si care coordoneaza tot lantul in justitie. Va dati seama ca Tariceanu nu va emite nicio pretentie reala atata timp cat tot ceea ce are ii este dat si sustinut de sistem. Daca Maior ajunge prim-ministru toti propagandistii DNA-ului (fosti basisti) vor deveni mari sustinatori ai guvernului si ai PSD-ului, fiindca Maior isi va intinde influenta si in PSD. Atunci sa-i vad pe Badea si pe Gadea! Sa nu ne miram totusi. Acest scenariu este cunoscut de mai bine de un an. Problema cea mai mare va fi cand DNA-ul nu va mai primi niciun dosar documentat de SRI legat de neregulile guvernamentale. Pana acum SRI-l si bratul sau armat din justitie au fot intr-un fel de opozitie. Acum vor veni la putere si gata cu anticoruptia! Vreau sa spun ca nu vor mai exista corupti! Ca doar domnul Maior si cu Rus sunt trimisii lui D-zeu pe pamant! Iar Ghita cel mai mare sfant! Apropo, ati vazut cum B1 a inceput sa schimbe macazul?! Iar Gusa a atacat-o furibund pe Monica Macovei?! (inca odata imi exprim regretul ca Rares Bogdan accepta atat de usor sa intre in jocul manipulator al lui Gusa). Si inca ceva. Imi este teama ca s-a negociat ceva legat de Voiculescu. Este posibil sa li se de-a si lor o oarecare satisfactie si sa-l faca scapat pe Voiculescu. Si nu prin gratiere. Nu, vor dori un proces din care sa rezulte ca lui Voiculescu i s-a facut o inscenare. In care sa cada capete de procurori si judecatori. Mi-e teama ca daca va renunta sa mai exercite orice influenta in zona politica, lui Voiculescu si Antenei 3 i se va da aceasta satisfactie.

  • Asa cum am spus si in comentariul la postarea de ieri (care a disparut!!!), Iohannis nu e pus acolo ca sa castige. Si nu trebuie sa existe niciun risc pentru Ponta. Un astfel de accident ar incurca foarte tare aranjamentele actuale.

  • dePONTAminati Romania!

    Ponta impreuna cu PSD sunt cianura politicii romanesti.

    dePONTAminarea Romaniei este absolut necesara!

    dePONTAminarea Romaniei este solutia normalitatii!

    Daca v-ati saturat de minciunile lui Ponta; daca v-ati saturat de manipulare, de ipocrizie, de vorbe goale, de oameni fara substanta, de promisiuni strambe, iesiti in strada!

    E timpul ecologizarii politicii romanesti, daca vreti un viitor curat pentru voi si copii vostri!

    Sa aratam ca suntem impotriva refacerii Uniunii Sovietice, impotriva alierii cu Rusia.

    Directia Romaniei este spre Vest.

  • Decit sa ajunga presedinte „impins de la spate”mai bine d-liohanis si-ar anunta retragerea.

  • FOARTE IMPORTANT. Cititi si rostogoliti: http://www.turcescu.ro/…/mesaj-din-sua-pentru-romania…/

    Mesaj din SUA pentru Romani

  • Sunt de acord cu cererile dnei Macovei care sunt unele doar de bun simt elementar si altele tin de o necesitate politica de aparare in fapte si nu doar in vorbe a statului de drept care la noi din cauza sistemului de “umbre” este inca in pericol. O singura prevedere nu este rezonabila si i-am comunicat asta si dnei Macovei si o prezint si aici : Totusi doresc sa fac o observvatie caci cred ca in orice dorim chiar daca altii fac si bine fac ,noi avem un anume specific precum faptul ca se inscriu 14 candidati pentru cursa la presedentie ceea ce consuma niste resurse si afuma si scena politica si nu ar fi nimic de neacceptat daca la alegerile efective ar aduna cei care au sustinut si au prezentat 200000 de semnaturi macar niste zeci de mii de alegatori si spun asta fiind constient ca nu toti cei care te sprijina sa intri in competitie te si voteaza desi cand te ostenesti sa completez un formular este de presupus ca nu o faci numai in bascalie sau pentru o ciocolata sau un pachet de tigari.Asadar conside ca la noi acceptarea nfiintarii unor partide de lift sau de scara de bloc ar fi o grava eroare. Desigur ca pragul de infiintare si conditiile respective trebuiesc modificate poate doar la nivelul celor mai restrictive din UE caci cele de azi sunt cred si eu prea suprarestrictive. Poate publicati cele mai restrictive conditii de infiintare a unui partid politic si ce i se ofera de la stat adica din bani publici odata infiintat comparativ cu ce se intamla la noi. Va multumesc pentru atentie

  • Unul e mut si celalalt nu spune nimic ! Doar turuie !

  • Nu se poate face confruntare cu Ponta care nu discuta ci numai improasca cu noroi si mizerii. Pentru Ponta sunt foarte buni ziaristii care dezvaluie ca toate vorbele lui sunt minciuni. Iohannis trebuie sa vina in fata alegatorilor cu probleme serioase ce tin de viitorul acestei tari daca el va fi ales presedinte.

  • Excelanta analiza. Dar si o completare: Ponta sufla si-n iaurt, cum se zice pe la noi …

  • Parerea mea este ca Ponta spune atat de multe gogomanii pe minut a.i. nu prea mai ai ce replica sa-i dai ..in sedinta de guvern ziceai ca-i Ceausescu cu tonele la hectar…despre Iohannis .cred ca asta-i si strategia..s-au dus la extreme…acum sa vedem ce extrema va vota romanul,sper totusi ca va iesi extrema linistita ca altfel va fi vai si amar de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *