Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de la ora 12

A lucrat-o Traian Băsescu pe Elena Udrea?

— O apăraţi pe Elena Udrea, îmi spune, cu o undă de reproş, o doamnă întîlnită la bibliotecă.
— Nu, n-o apăr pe Elena Udrea.
Apăr, aşa cum am făcut-o întreaga viaţă de ziarist, victima lucrăturilor pe faţă.
Am mers mai departe.

Pentru cititorii acestui blog trebuie să mă explic însă.
Să mă explic.

Era în octombrie 2005.
Traian Băsescu devenise rapid cel mai puternic om din România post-decembristă. Presă, public, structuri îi şedeau la picioare, fie din admiraţie, fie din slugărnicie.

La dreapta sa era Elena Udrea.
La Jurnalul naţional, unde aveam comentariul zilnic (pe vremea aia Marius Tucă nu era drogat de dragostea față de Dan Voiculescu) îl tocam pe Traian Băsescu mai ceva decît o fac acum cu un alt atotputernic al clipei: Victor Ponta.

Elena Udrea era şi ea ţinta pamfletelor mele.
Şi, deodată, sesizez cum se pune la cale o lucrătură împotriva Elenei Udrea.

Întreaga presă, în frunte cu Evenimentul zilei, condus la vremea respectivă de Cornel Nistorescu, angajează o campanie de plecare a ei de la Cotroceni.

Motivul era cusut cu aţă albă.
Era vorba de nu ştiu ce afaceri ale fostului soţ înainte ca ea să ajungă la Cotroceni şi de care era limpede că nu era responsabilă.

Urmare a acestei campanii comandate, angajînd toţi ofiţerii sub acoperire din presă, Elena Udrea şi-a dat demisia de la Cotroceni.

Am scris şi publicat în Jurnalul naţional un comentariu în care denunţam împuţiciunea mediatică.
Mai mult, am invitat-o la interviul de pe Antena 3, pe care-l făceam în fiecare duminică după-amiaza.

Și ca urmare a acestui interviu poate, unii şi-au schimbat părerea despre Elena Udrea. Eu sigur mi-am schimbat-o.

Au trecut de atunci 9 ani.
Elena Udrea a avut o carieră spectaculoasă.
Am mai întîlnit-o din cînd în cînd absolut întîmplător.

Am mai avut interviuri.
Dînd curs obiceiului meu de a nu mă amesteca în tărîțele  politicii, m-am păstrat la distanţă.

Deşi e mult mai mică decît mine, n-o tutuiesc.
Aşa cum nu tutuiesc nici un politician.

Am urmărit însă destinul Elenei Udrea cu atenţie de comentator politic.
A făcut multe lucruri bune.
A făcut şi greşeli.
Greşelile i le-am taxat sever, ca, de exemplu, chestia cu pictorialul  în care se dădea vampă.

Am avut obiecţii şi-n chestiunea implicării sale în fruntea PMP.
Mărturie stau comentariile din Evz.

Au venit europarlamentarele.
Spre deosebire de sondaje, de Elena Udrea şi de mulţi jurnalişti, eu n-am pariat pe 10% la scrutin.
Ştiam că slaba participare la urne va da cuvîntul exclusiv maşinăriilor de partid.
PMP, partid de trei luni doar, n-a avut această maşinărie.

A obţinut însă 6%. Un rezultat senzaţional dacă ne gîndim că fostul partid de guvernămînt s-a prăbuşit de la 29% la 12%, iar PPPD, de la 14% la 3%.

Spre uluirea mea, luni şi marţi, acest scor a fost denunţat de o armată de jurnalişti ca fiind o catastrofă.
Una de care era responsabilă numai și numai Elena Udrea.

Că unii jurnalişti puteau crede că un partid precum PMP putea obţine un scor uriaş nu conţine nimic suspect.
Dar ca toţi repetau în scris şi oral cîteva propoziţii, aceleaşi, fără nuanţe, fără acceptarea dialogului, mi s-a părut suspect.
Şi pentru că hăituirea Elenei Udrea era o nedreptate i-am sărit în ajutor.
Nu eu,  ci Adevărului necesar.

Scopul campaniei comandate era limpede:
Elena Udrea voia să fie prezentă la negocierile de unificare a Dreptei.

Anumite forțe considerau că prezența Elenei Udrea ar fi compromis măreața construcție.
Făcută pulbere psihologic de această campanie nedreaptă, pusă și-n fața observației Nu-i oportun să mergi acum, după ce toată lumea te înjură, Elena Udrea  a stat în banca ei.

Mai mult a ieșit din spațiul public.
Miercuri seara se anunțase la Realitatea Tv, la ora 20. N-a mai venit.
Pun pariu că va fi lăsată-n pace de ofițerii sub acoperire din presă.

Ca de atîtea ori în ultimi ani, mă întreb, văzînd astfel de campanii de presă la ordin:
Cine dă ordine anumitor jurnalişti?
În cazul de faţă, cine a lucrat-o pe Elena Udrea:

 1. Liderii PDL și PNL?
 2. Serviciile secrete?
 3. Traian Băsescu?
 4. Toți?

Dvs ce credeți?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 12”

 • Cred ca aveti o simpatie speciala pt. Elena Udrea, ca era mult mai bine sa stea deocamdata deoparte si ca asta nu s-a putut face fara un anumit tip de presiune. Asta inseamna ca numita Udrea nu are simtul masurii. Faptul ca retelele exista si sunt activate este o alta mizerie, dar faptul ca au actionat acum pentru a o forta pe Udrea sa nu strice mai rau lucrurile, nu inseamna ca Doamna este o victima sau ca este in regula ce face. As dori sa ne spuneti totusi ce admirati la ea ca om politic, dincolo de capacitatile de adaptare in mediul politic actual. Ce credeti ca urmareste de fapt Elena Udrea si ce ar putea sa ofere Ea acestei natiuni?! Are ea vreo viziune politica strategica care merita cat de cat luata in seama?! Este doar un jucator in jocul de putere, un jucator abil si periculos pentru noi prin ceea ce urmareste de fapt: puterea si nimic altceva! Este o persoana inteligenta si curajoasa, dar fara o cultura intelectuala minimala pentru un om care vrea sa fie in elita conducatoare a tarii si oricum nu este nici pe departe atat de inteligenta incat sa aiba o capacitate vizionara benefica pentru aceasta tara. Va rog sa observati ca nu am incadrat-o (inca) in categoria Elena Lupescu.

 • Domnule Cristoiu,nu credeți că sunt cauze mult mai demne de apărat? Vedeți dumneavoastră,meștejugind cuvintele,iar dumneavoastră o faceți cu mult talent,totul devine o cauză nobilă,numai că,domunule Cristoiu,noi am trăit aici și suntem martori vii ai întâmplărilor.

 • Au lucrat-o toti babuinii care se cred politicieni de frunte. De la numarul unu pana la coada clasamentului…

 • De acord ca presa – aproape toata de cele mai multe ori – se cam urca cu picioarele pe coana Nutzy Parasutista. Nu ca n-ar merita. Numai ca nu e singura care ar trebui sa beneficieze de asemenea tratamente. Insa, in timp ce ea e tocata sistematic alti gangsteri, de calibru mult mai mare decat respectiva, sunt mangaiati sau in cel mai fericit caz ignorati.

 • Basescu n-o lucreaza asa, ci ..altfel!

 • s-a lucrat singura prin slugarnicia fata de basescu.

 • asta inseamna sa fii un observator fin al faptelor fara sa te implici in ele,onor maestre!,cat o priveste pe EU., da,cineva in mod constant s-a tinut de capul ei ca sa o discrediteze,dar cine !?poate vom afla vre-o data.

 • De acord cu TOT ceea ce scrieti in legătura cu EU, domnule Cristoiu

 • ELENA UDREA sigur va reveni in forta

 • Ore cit ar fi luat PDL fare Macovei virf de lance?Ce autoritate mai poate avea Blaga cind el nu stie nici macar pe citi primari importanti se poate baza?Falca nu era in fundatia MP?

 • Cred ca pur si simplu jurnalistii o cred pe Udrea cea mai vulnerabila in toate privintele si de aia s-au repezit la ea. Pur si simplu au o placere sadica sa o vada bucati si asta mai face si rating. Unii se vor simti bucurosi sa o vada la podea iar altii profita sau isi iau revansa. Nu cred ca e manipulare concertata de cineva.

 • Maestre si eu sunt unul dintre cei ce o apreciaza pe EU, la inceput fiind impresionat curajul de care a dat dovada intr-un mediu caracterizat de ‘soparlisme’ si asasinate miselesti. „Barbatia” asta a starnit multe resentimente intr-o lume a „ne-barbatilor”, astfel incat a ajuns in postura de a incomoda constructia ce se infaptuieste acum, asa ca nu as spune ca a fost in mod necesar ‘lucrata’. Oricum faptul ca a facut acest pas inapoi acum, nu face decat sa imi sporeasca admiratia fata de politicianul Elena Udrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *