CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Gîndul de la ora 12

Cîtă deosebire între Paștele la Roma și Paștele în fosta Noua Romă!

Anul trecut, de Paști, am fost la Constantinopol. O invitație căpătată grație lui Florian Bichir mi-a dat șansa (unică în viață) de a participa la Liturghia de Înviere la Patriarhia de la Constantinopol. În drum spre Patriarhie și la întoarcere mi-am dat seama ce înseamnă Paștele pentru creștini în Constantinopolul turcesc. Și cum citisem mult despre Bizanț, mi-am amintit de ultimul Paște al creștinilor din Bizanț, trăit la Sfînta Sofia, azi muzeu, pînă mai ieri moschee.

Anul acesta am ținut să merg de Paște la Roma știind că Paștele catolic coincide cu cel ortodox. Am putut compara astfel Paștele de la Roma cu cel de anul trecut, din fosta Noua Romă. De data asta, Paștele era trăit de creștini într-o mare de creștini. Deși n-am reușit s-ajung de Înviere la Vatican (pe la 22 și ceva s-a stîrnit furtună), convins că voi ajunge duminică la 12, la celebra Urbi et orbi, mi-am putut da seama ce înseamnă Paștele în Cetatea creștinismului. Toate bisericile afișează afară programul Slujbei de Înviere (vezi foto). În multe locuri, e afișat în trei limbi, pentru străinii prezenți la Roma de Paște (vezi foto). Ecrane în diferite locuri transmit pentru cei care n-au putut ajunge la Vatican Slujba în direct. La unele biserici, la intrare te întîmpină preoți care-ți oferă invitația de a veni la biserica lor de Înviere (vezi foto). În toate magazinele, vînzătorii îți spun la plecare Buona Pasqua!

Și cînd te gîndești că la Constantinopol nu poate bate clopotul, interdicție de pe vremea lui Mehmet al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 12”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *