Gîndul de la ora 12

Poate fi președinte un ins fără principii, precum Victor Ponta?

Abordînd cu mulți pasionați ai prezidențialelor din acest an campania dusă de Victor Ponta, definită prin FSN-ismul primilor ani postdecembriști – populism de curte din spate, naționalism otova, ortodoxism de tip moscovit, încurajarea corupției, punerea la îndoială a Justiției – unii s-au străduit să mă convingă că toate aceste note reacționare, greu de conceput într-o țară membră UE, țin exclusiv de campania electorală.

După ce obține voturile electoratului înapoiat al PSD și al fostului PRM, ale consumatorilor de Antena 3 și de România Tv, devenit președinte, Victor Ponta se va supune exigențelor de șef de stat membru al UE și al NATO, chiar dacă în campanie el a părut un ginere al lui Kim Ir Sen.

Într-adevăr, nu puține au fost cazurile cînd deveniți președinți cu voturi primite pentru populism și reacționarism, candidații s-au manifestat ca șefi de stat în parametrii civilizației europene.

În cazul lui Victor Ponta nu e vorba doar de elemente de campanie.
De pe vremea Opoziției, el s-a manifestat ca FSN-ist al României membră a UE.
Asta din două motive:

  1. Omul n-are nici o credință, în afară de credința că  funcția nu înseamnă responsabilitate, ci avantaje de care el trebuie să se bucure.
  2. FSN-ismul său provine din nevoia de sta bine în ochii electoratului PSD și al consumatorilor de presă făcută de moguli.

Un președinte într-o țară precum România trebuie să aibă înainte de toate credințe, proiect de țară, viziune asupra lumii, principii de la care nu se abate nici în fața plutonului de execuție.
Victor Ponta n-are nimic din aceste note definitorii, fără de care ajuns președinte va face uriașe concesii corupției, penalilor, populismului, numai și numai pentru a se simți el bine, a nu avea bătăi de cap.

Comentarii

📹 Videoblitz 📹
Loading