Novak Djokovic a câştigat Australian Open pentru a zecea oară. El va reveni pe locul 1 ATP

Gîndul de la ora 18.30

De ce n-am semnat și nu voi semna Petiția de solidarizare cu Andrei Pleșu, victimă a linșajului mediatic de la Sinteza zilei

Un număr de peste 50 de intelectuali au semnat o petiţie de solidaritate cu Andrei Pleşu pentru că acesta a fost victima unui linșaj mediatic la Sinteza zilei de la Antena 3. Un cititor a cărui iubire de cultură n-o pun la îndoială găsește de cuviință să mă întrebe țîfnos pe cristoiublog.ro: ”Domnule Cristoiu, nu v-am vazut numele pe lista celor care protesteaza impotriva linsajului facut de Haznaua 3 la adresa d-lui Plesu! Sa fie o scapare? ” Nu, nu e o scăpare. N-am semnat și nu voi semna o astfel de Petiție în viața mea.

Și iată de ce:
Emisiunea păstorită de predicatorul Mihai Gâdea a fost într-adevăr un linșaj mediatic.
Pentru a înțelege ce-i e un linșaj mediatic, voi apela la un exemplu.
Andrei Pleșu n-a înfăptuit în ziua respectivă nimic din ceea ce ar justifica dedicarea unei întregi emisiuni, fie ea și de demascare.
Dacă, să zicem, o bătrînică se plîngea redacției că-n ziua respectivă Andrei Pleșu nu i-a spus că arată ca o adolescentă sau dacă distinsul se certa peste gard cu vecinul înjurîndu-l cu citate din Sfîntul Augustin, el producea un fapt de interes public și, atunci, abordarea persoanei sale într-o dezbatere tv își avea justificarea.
Își avea justificara și revederea cu tendință a trecutului lui Andrei Pleșu, fie și pentru a dovedi că era de așteptat să nu-i spună unei pensionare, indiscutabil din electoratul PSD, că arată atît de tînără încît s-ar putea mărita ca fată mare.

Emisiunea de la Sinteza zilei n-a avut nici măcar pretextul unui firicel de fapt, pentru a vorbi de o întreprindere aflată cît de cît în hotarele profesiei de gazetar. A fost un linșaj mediatic, deoarece Mihai Gâdea și-a convocat, ca director de post, subordonații, pentru a-l tăbăci bine pe Andrei Pleșu timp de o emisiune practicînd falsul, răstălmăcirea, amenințarea cu flăcările iadului și predica de țîrcovnic.

Mihai Gâdea nu e la primul linșaj mediatic. A folosit această ghioagă de pitecantrop și pentru terfelirea altor persoane: Andreea Pora, Robert Turcescu, Dan Tapalagă, Mircea Marian, Ion Cristoiu, Crin Antonescu.
E lesne de observat că toate aceste persoane linșate mediatic de Antena 3 sunt voci critice la adresa lui Victor Ponta și a Famigliei sale. Așadar, ca director de post și ca moderator, Mihai Gâdea nu apelează la linșajul mediatic, pentru că așa vor mușchii lui, ci pentru că așa primește ordin de sus, de la Guvern.

Victor Ponta, care a supt la cele două țîțe ale autoritarismului PSD-ist – una e Ion Iliescu și cealaltă e Adrian Năstase – a învățat din eșecurile războiului dus de cei doi mentori ai săi pentru a pune cu botul pe labe nu presa, cum se tot spune prostește, ci vocile critice din spațiul public, multe aparținînd unor intelectuali de seamă.

De aceea, în timp ce el joacă teatrul unei bunăvoințe vesele față de vocile critice, lăsînd impresia că nu-l afectează, în realitate, ca orice rîtan PSD-ist, nu le suportă.
Numai că, spre deosebire de cei doi mentori, el operează mult mai șmecherește. Și-a făcut rost de două posturi de casă – Antena 3 și România Tv – pe care le finanțează discret, posturi care îi îndeplinesc ordinele de linșare mediatică a tuturor celor care îndrăznesc să-l critice.

Esența ticăloșiei comise de Mihai Gâdea nu constă în linșarea mediatică a unui intelectual de talia lui Andrei Pleșu, ci în folosirea linșajului mediatic, practică abjectă, fără nici o legătură cu presa, cu statul de drept, împotriva tuturor celor incomozi pentru regimul PSD.
Față de acest fenomen care ne de intimidarea vocilor critice din societate, tipic Belarusului, de exemplu, ar fi trebuit să ia atitudine într-o Petiție intelectualii noștri.

Așa cum a fost formulată Petiția lasă să se înțeleagă că distinșii au fost revoltați peste poate doar de linșarea mediatică a unui intelectual de talia lui Andrei Pleșu. Linșare mediatică a altor persoane nu i-a făcut nici să tresară. Nu de alta, dar ele nu erau de talia intelectuală a lui Andrei Pleșu.

Frați și surori din cultura română: O femeie violată e o femeie violată și dacă e analfabetă.
Trebuie să ne revolte doar violarea femeilor care au deja doctoratul?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

41 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 18.30”

 • ai facut bine, brre!

 • ai facut bine, brre!

 • ai facut bine, brre!

 • ai facut bine, brre!

 • ai facut bine, brre!

 • Oricat mi-ar place sau nu de Ion Cristoiu, are dreptate de cele mai multe ori.Si cred ca trebuie sa fi tare ingust la minte sa nu observi tema data televiziunilor.Eu fac parte dintre aceia care urmaresc antena 3 dar ce vad acum de cateva saptamani depaseste orice limita.

 • Eu sint total de accord cu dl Cristoiu.Sa presupunem ca petitia e semnata de toti romanii,mai putin de cei care l-au jignit.Ce se intimpla atunci?Eu asta nu inteleg:daca o persoana e balacarita la tv,sau in presa,de ce trebuie sa semnam petiti,si nu asteptam ca persoana respective sa depuna plingere si sa se pronunte justitia.Sincer nu cred ca asa rezolvam problemele,ci din contra,ele se acutizeaza si mai mult.Asta cu petitia e mai mult o reactie emotionala care oricum nu cred ca serveste la mare lucru.Ma indoiesc ca daca petitia va fi semnata de vreun million de romani Gidea si Badea o sa-si ceara scuze si-o sa-si puna cenusa in cap in direct la Antena 3.Sa fim realisti,sintem romani,si Balcanii ne sint mai aproape decit Scandinavia.

 • Foarete corect!

 • De fapt ce ati vrut sa spuneti se poate formula asa: ” si eu am fost linsat mediatic de sinistrul pastor si nimeni nu a sarit sa-mi ia apararea. Sunt eu mai prejos decat Plesu?”

  • CHIAR DORESTI SA STII CE E ACELA LISAJ MEDIATIC ??? Casca gura in cotinuare la tircovnicul de la haznaua 3 a Diavolului Rosu alias Dan Voiculescu si o sa inveti imediat ce e aia „linsaj mediatic” ! Ceea ce a intampinat Ion Cristoiu ca afront din partea trustului INTACT a fost mizerabil !Atunci au existat cativa jurnalisti care au fost alaturi de maestrul Cristoiu … printre care si eu . Se vede treaba ca n-ai trait in aceeasi Romanie … ESTI MULT PREA SUS-MA …FATA DE NOI … INCAT NU TE MAI VEZI – TU PE TINE INSATI !

 • Careeee intelectuali? Astia exista?….aaaa sant scarbiti de societate si stau retrasi…pardon

 • aveti dreptate

 • Cam ce ar putea să însemne alăturarea lui Crin Antonescu celorlalte nume?

 • Analiza corecta…dar neconforma cu realitatea.Caci da,oamenii nu sunt egali si da,tratamentul caruia ii sunt supuse diverse personagii vs.alte personagii cu mai putina notorietate nu este egal,decat in plan ideatic,ori in cel al ideilor.

 • Domnule Cristoiu, sper ca „cititorul tafnos” va poate raspunde! In principiu aveti dreptate! Dar as dori sa fac 2 precizari: 1. Din cate imi aduc aminte a existat o sesizare asemenatoare si cand celelalte persoane au fost terfelite la Haznaua Varanului. Din pacate sincer nu-mi aduc aminte daca pe aceea ati semnat-o! 2. Va pot intelege si argumentul ca formularea de la 22 a fost cumva exclusivista. Ce nu pot intelege este: avand in vedere notorietatea si respectul de care sunt sigur ca va bucurati, de ce anume nu ati sesizat problema celor ce au initiat misiva? Nu vi se pare ca ajungeti cumva sa nu vedeti padurea din cauza copacilor? Nu vi se pare ca poate dl PLesu merita sustuinerea unui gazetar de talia dvs? Cu stima!

 • Cand vad „dezbateri” la TV (pe B1, RTV, A3, Realitatea , Nasul TV, etc.) pe teme de coruptie, de „agresiune” rusa (impotriva Ucrainei), de „infierare” a comunismului, etc., indiferent de participanti (inclusiv Plesu), scarba mea, fata de ipocrizia, nesimtirea si iresponsabilitatea participantilor, se materializeaza in expresia: ‘RATI AI DRACU DE CACATI !

  Cu aceeasi expresie ii „gratulez” si pe liderii politici (Ponta, Basescu, Crin, Blaga, DD, MRU, Udrea, Neamtu, Pavelescu, Funar, etc.) care dovedesc o „responsabilitate” de boschetari, atunci cand nu doresc sa ALEAGA varianta pe care ei o considera mai buna pentru Romania, dintre cele doua prezentate pe http://dumitrurizoaica.blogspot.com/.

  Acesti lideri nu merita mai multa apreciere, pentru nesimtirea si iresponsabilitatea pe care le dovedesc fata de romani!

 • Va aprob.

 • In principiu e corecta argumentatia. Insa nu pot sa nu afirm ca unul precum Cacarau cam si-a meritat-o. Cat timp era in cardasie cu Varanul era multumit de tratamentul administrat lui Basescu. Acum ca a iesit din gashca are si el parte de asemenea terapii. In fond ce i-a trebuit a gasit!

 • Corect rationamentul.Daca este de luat atitudine, el trebuieste luat fata de linsajul mediatic practicat de A3 in general.Cel mai recent si bun exemplu este cel cu Antonescu:pana la ruperea USL-ului era saptamanal chemat si lins de Gadea. A rupt alianta, imediat de a doua zi a inceput sa fie tocat.Daca CNA nu ia atitudine, inseamna ca emisiunile si subiectele realizate de A3 sunt OK.Deci daca nu ne place sa schimbam canalul, acesta e raspunsul CNA-ului

 • Am intenţionat să spun,’vă priveşte’.

 • Dumneata solidarizezi doar cu individul care te priveşte dimineaţa din oglindă.Mă gîndeam dacă vă mai cunoaşte,dacă vă mai recunoaşte!?

A apărut „1990- Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13,14 și 15 iunie? ”. Primul volum din seria Ion Cristoiu – istoricul clipei, 1990 – 1996

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog