Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de la ora 18

Reținerea lui Sarkozy sau spargerea Omertei de bon ton în presa franceză

Reținerea lui Nicolas Sarkozy va fi comparată, sunt sigur, de dușmanii lui Adrian Năstase cu arestarea fostului premier și de dușmanii lui Traian Băsescu cu mult invocata arestare a președintelui după încheiere mandatului.

Astfel de comparații sunt o prostie.
Pentru că șocul din Franța nu se poate compara cu șocul din România.

Moștenire de la Regalitate, președinția e văzută în Franța ca sacrosantă. De aceea, după încheierea mandatului, nici presa și nici justiția nu se mai leagă de foștii președinți.
Această chestiune face parte din ceea ce unii jurnaliști numesc Omerta de bon ton. Asta înseamnă că la nivelul elitei – întruchipate de marele partide și de marele instituții de presă – anumite fapte, anumite probleme sunt trecute sub tăcere în chip automat. Spre deosebire de jurnaliștii americani, cu atît mai înverșunați cu cît ținta e mai sus, jurnaliștii francezi, oameni de saloane, se înțeleg în chip tacit, de exemplu, să nu scrie despre o amantă a președintelui.
Această Omerta de bon ton a fost spartă de site-ul de investigații Mediapart, care a dezvăluit în chip profesionist dovezile care au dus la reținerea fostului președinte.

Mediapart, condus de un fost redactor șef de la Le Monde, a devenit o autoritate de necontestat a presei franceze.
De ce?
Trăiește din banii obținuți de la plata de către cititori a articolelor sale.
Într-un cuvînt, acest site – spre deosebire de televiziunile noastre de știri, de ziarele noastre – depinde exclusiv de ceea ce publică.
De aici interesul de a fi exclusiv în slujba cititorilor.

Cineva spunea că internetul va revoluționa presa mondială și prin independența absolută a jurnaliștilor.
Cazul Mediapart ne arată că Revoluția presei mondiale a început.
Cînd va ajunge și al noi Revoluția asta?!

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 18”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *