Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de la ora 22

Agenția Reuters: O ”România tv” la nivel planetar

Agenția Reuters a difuzat o știre despre cum a amenințat Rusia o serie de state ca să nu voteze în Adunarea Generală ONU Rezoluția împotriva Referendumului din Crimeea.

Iată știrea tradusă de Mediafax:
”Potrivit interviurilor cu diplomaţi din cadrul ONU, dintre care majoritatea au preferat să vorbească sub acoperirea anonimatului de teamă să nu înfurie Moscova, ţintele ameninţărilor ruse au fost R.Moldova, Kîrgîzstan, Tadjikistan dar şi numeroase ţări africane.
Un purtător de cuvânt al Misiunii Rusiei la ONU a negat că Moscova ar fi ameninţat vreo ţară cu repercusiuni dacă susţin vreo rezoluţie. „Noi nu ameninţăm niciodată pe nimeni. Noi doar explicăm situaţia”.
Potrivit diplomaţilor, ameninţările ruse nu au fost specifice. Dar ei susţin că destinatarilor le-au fost clare avertizările de a nu susţine rezoluţia, altfel măsurile Rusiei împotriva lor ar include expulzarea muncitorilor imigranţi de pe teritoriul rus, întreruperea livrărilor de gaz sau interzicerea unor importuri către Rusia pentru a le provoca probleme economice.
În cele din urmă, rezoluţia care declară votul din Crimeea din 16 martie în favoarea separării de Ucraina ca neavând „nicio validitate” a fost adoptată cu 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri. Alte 24 de state membre ONU nu au votat.
Delegaţiile Kîrgîzstanului şi Tadjikistanului nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta acuzaţiile privind ameninţările ruse. Ambele ţări s-au aflat printre cele 24 care nu au votat miercuri.
Dar ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vladimir Lupan, a acceptat să vorbească despre acest subiect. Întrebat dacă ruşii au sugerat, direct sau indirect, că fostele republici sovietice vor fi pedepsite dacă vor vota în favoarea rezoluţiei, Lupan a declarat: „Nu am fost prezent la această discuţie şi nu pot nega sau confirma acest lucru pentru dumneavoastră”.
„Şi, în mod normal, înainte de vot, discuţi cu numeroase ţări”, a declarat el pentru Reuters. „Acest subiect a fost într-adevăr discutat între autorităţile moldovene şi cele ruse. Discutăm, de asemenea, cu partenerii noştri (din Uniunea Europeană)”, a adăugat el.
Câţiva diplomaţi au declarat pentru Reuters că R. Moldova s-a numărat printre ţările supuse presiunilor de către Moscova înaintea votului. În cele din urmă, delegaţia moldovenească a sfidat Rusia şi s-a alăturat Ucrainei, Statelor Unite, UE şi altor ţări occidentale votând în favoarea rezoluţiei.”

Nu trebuie să fii de meserie gazetar ca să-ți dai seama că știrea e o splendidă gogoașă de presă, pentru care Reuters poate fi invidiată de răposata OTV și de cea care i-a luat locul, după ce s-a primit ordin la CNA ca televiziunea lui Dan Diaconescu să fie închisă: România Tv.

Ajunge doar să fii om și nu găină, știind că între cele două viețuitoare cu două picioare există o diferență uriașă în materie de creier.

Așadar, Reuters susține că a aflat de amenințările Rusiei de la diplomați ONU, ”dintre care majoritatea au preferat să vorbească sub acoperirea anonimatului de teamă să nu înfurie Moscova”.

Să lăsăm la o parte faptul că ditamai diplomații de la ONU se confesează jurnaliștilor de la Reuters, dar refuză să li se publice numele, de teama Rusiei. Șmecheria asta cu surse din interiorul partidului care ne-au declarat dar refuză să le dăm numele, de teamă că... o știm de la ziarele și televiziunile românești. Cînd vrei să dai un fonfleu, susții că sursa nu poate fi divulgată întrucît s-ar teme că…

Să vedem însă ce se întîmplă cu diplomații care au acceptat să li se dea numele. Acești diplomați există, odată ce Reuters precizează că majoritatea au preferat să vorbească sub acoperirea anonimatului. Dacă majoritatea au acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului, înseamnă că restul au fost de acord să li se dea numele. În cuprinsul știrii nu apare însă nici un nume de diplomat care să fi declarat sub semnătură că Rusia a amenințat țara sa.

Mai mult, diplomații citați în știre neagă acest lucru. Printre ei se numără și cel din Republica Moldova, țară desemnată de Reuters ca fiind victima acestui șantaj rusesc. Dîndu-și seama c-a făcut-o de oaie, Agenția simte nevoia unei îndulciri:
”Potrivit diplomaţilor, ameninţările ruse nu au fost specifice. Dar ei susţin că destinatarilor le-au fost clare avertizările de a nu susţine rezoluţia, altfel măsurile Rusiei împotriva lor ar include expulzarea muncitorilor imigranţi de pe teritoriul rus, întreruperea livrărilor de gaz sau interzicerea unor importuri către Rusia pentru a le provoca probleme economice.”

Așadar, n-au fost chiar amenințări. Diplomații au interpretat ce le-au zis rușii drept amenințări.

Nu de puține ori deplîngem născocirile presei noastre de fătuce și guguștiuci.
Avem acum toate motivele să ne liniștim.
Și la Reuters lucrează fătuce și guguștiuci.

Dovada?
Știre cu diplomații ale căror țări au fost amenințate de Rusia.

Nu exclud posibilitatea ca Rusia să fi amenințat voalat unele țări de la ONU.
Agenția Reuters va fi aflat acest lucru. Cînd a vrut însă să verifice informația și-a dat seama că nimeni nu i-o confirmă ca la carte: cu nume și prenume.

Nu doar o agenție serioasă precum Reuters, dar orice agenție o lasă însă baltă dacă nu reușește să obțină confirmarea din partea unor diplomați care acceptă să li se dea numele.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 22”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *