După România educată și România climatizată, se prefigurează un nou Proiect de țară: Schimbarea becurilor (Ion Cristoiu)

Dacă vrea să facă un altfel de politică, Klaus Iohannis nu trebuie să renunțe la Dan Mihalache!

Un cititor al umilelor mele rînduri îmi cere să mă alătur Grupului intitulat Al intelectualilor lui Băsescu și să-l somez și eu pe Klaus Iohannis să nu-l pună de Dan Mihalache șeful administrației prezidențiale, ba chiar, dacă s-ar putea, nici să nu-l mai salute.

La această solicitare am un singur răspuns:
Doamne ferește!
După 45 de ani de gazetărie, nu cred că m-am prostit atît de tare încît să fac așa ceva.

Pentru că:

 1. În întreaga mea viață nu m-am alăturat nici unui Grup, n-am semnat nici o scrisoare colectivă și n-am serbat nimic, nici măcar ziua mea de naștere.
 2. Nu-l știu pe Dan Mihalache. Am citit însă c-a fost strategul electoral al lui Klaus Iohannis. Dan Mihalache merită să fie ținut aproape de Klaus Iohannis nu numai pentru că a contribuit la victoria sa electorală, dar și pentru că a fost printre puținii care au crezut în Klaus Iohannis. După știrea – neconfirmată de Klaus Iohannis – a posibilei desemnări a lui Dan Mihalache, Intelectualii lui Băsescu, incluzîndu-i și pe cei care sunt doar jurnaliști, au declanșat o campanie de presiune asupra președintelui ales ca să renunțe la strategul de campanie. Klaus Iohannis are de ales între a da semn că rămîne loial celor care au contribuit prin talentul și inteligența lor la victoria sa în al doilea tur de scrutin și a deveni ciuca bătăilor din partea Intelectualilor lui Băsescu, cei care au făcut și fac opinia în partea dreaptă a scenei noastre politice, sau să dovedească de pe acum cinism politic și să renunțe la Dan Mihalache. Oricît ar părea de ciudat, dacă aș fi întrebat ce să facă, aș răspunde că nu trebuie să renunțe la Dan Mihalache dacă s-a gîndit să aibă alături  un om de nădejde.
  Klaus Iohannis a făgăduit că va face un altfel de politică.
  Politica tradițională românească presupune în chip necesar surfingul de supraviețuire la putere, altfel spus, concesiile făcute unei credințe în anumiți oameni și anumite idei pentru a nu avea bătăi de cap.
 3. L-am votat pe Klaus Iohannis în ambele tururi, ba chiar am scris, înainte de al doilea tur, că votez pentru Klaus Iohannis și nu împotriva lui Victor Ponta, cum declarau toți cei cărora le mirosea urît Klaus Iohannis. Am făcut asta ca simplu cetățean. Ca jurnalist, altfel spus ca autor de texte publicate, am evitat penibila postură de chibiț electoral al lui Klaus Iohannis. M-am mulțumit să-mi îndeplinesc misiunea de jurnalist, care constă în scrutarea la rece a scenei politice. Dar chiar și dacă aș fi fost chibiț al lui Klaus Iohannis, nu mi-aș îngădui să-l consider pe Klaus Iohannis un fel de proprietate a mea. Pentru că toți cei care-i spun pe un ton de aproape poruncă ce să facă, ce să dreagă, pe cine să promoveze lasă impresia că președintele ales e proprietatea lor din simplul fapt c-au chibițat electoral pentru el.

Că fac asta unii intelectuali n-ar fi cine știe ce problemă. E asta o formă a lor, vorba proletcultiștilor, de a coborî din Turnul de fildeș. Problema, marea problemă e că somațiile vin din partea jurnaliștilor. Indiscutabil, jurnaliștii își pot da cu părerea dacă numirea lui Dan Mihalache îl va afecta sau nu pe Klaus Iohannis în materie de capital politic.
Dar numai atît.
Somarea publică sau doar consilierea pe un ton autoritar ce să facă și să dreagă, pe cine să numească și pe cine să nu, mi se pare o gravă încălcare a normelor profesiei de gazetar.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

45 comentarii pentru articolul „Dacă vrea să facă un altfel de politică, Klaus Iohannis nu trebuie să renunțe la Dan Mihalache!”

 • nu-l plac pe dan mihalache, nu pentruca a fost prea mult timp psdist, ci pentru iesirile necontrolate si pozitiile de neinteles din ultimii cativa ani, le socotesc nedemocratice si antiamericane.
  cred insa ca presedintele este liber sa-si alega consilierii, in functie de criteriile personale. in final, este chiar el cel care raspunde pentru performanta intregii echipe. in concluzie, liber si pentru dan mihalache, daca in felul acesta proiectele prezidentiale vor fi implementate mai cu spor.
  daca presedintele va opta pentru o alta varianta, sper ca nu veti spune ca a renuntat la dan mihalache din cauza sau numai din cauza presiunilor.
  trebuie ca exista variante mai bune si este posibil sa fie gasite.

 • De data asta nu sunt de acord cu dvs. Daca veti verifica istoricul acestuia veti intelege si de ce.

 • nu am nici eu nimic cu Mihalache dar dupa lovitura de stat si comportamentul cu cancelariile occidentale si discursurile inpotriva UE trebuie sa plateasca!

 • Nu sunt de acord cu dl Cristoiu. Sunt sigura ca din capul Dlui Mihalache nu poate iesi o singura idee pentru binele national; Dealtfel dintre Dragnea Ghita si Mihalache este greu sa faci o ierarhie a raului.

 • tine-ti dusmanii aproape””’

 • Sunt de acord cu dl. Cristoiu în această dilemă… veche…Altfel spus, dom’le Iohannis, matale eşti mai necunoscător, te dirijăm noi, ştim noi…, cunoaştem noi…etc., ca şi când acei semnatari ai scrisorii cu pricina şi alţii, nu au avut măcar o schimbare de „direcţie” la viaţa lor…

 • Adevarul este ca s-a vazut campania pe care i-au facut-o lui Iohannis !Daca nu candida impotriva lui Ponta ,eu nu l-as fi votat !Eu nu as ignora trecutul politic al nimanui !Nici macar pe al lui Iohannis !L-am votat ,dar asta nu inseamna ca am stins lumina luciditatii !

 • In privinta domnului Dan Mihalache, cred ca Presedintele ales, are la îndemâna compromisul!

  Ca raspuns la analiza dvs, Maestre, … am găsit înlăuntrul minții mele o singura expresie.

  Nu stiu dacă este o compilație personală, sau aparține cuiva :

  .. in politica, cheia succesului este arta compromisului !

 • Nu va cred cand spuneti ca nu il cunoasteti pe Dan Mihalache. Prezenta sa publica este veche si relativ celebra! In rest, va inteleg resentimentele!

 • Cui ce-i pasa de Liceanu si Plesu … au iesit vreunul in strada ca eu nu i-am vazut seara in fata sediului PSD cu jandarmii impingandu-i ??

  Pe 26/27 erau deja vreo 10mii de postari anti-Mihalache !! S-a trezit si editura Humanitas sa solicite ce era deja infaptuit (schimbarea cu MRU).

  https://www.facebook.com/simona.dumitru.108/posts/1579820348905111?pnref=story

 • ce facem acum ,la orice decizie a presedintelui sarim in sus?cum va fi perceput ca un presedinte puternic,daca la orice decizie luata,noi,il fortam sa renunte la ea!?

 • Daca Mihalache a fost strategul electoral al lui Johannis, atunci chiar ca trebuie sa renunte la el. Pentru ca si-a dat masura competentei. Si nu e la un nivel prea ridicat, avand in vedere campania care i-a facut-o.

 • Daca Iohannis a fost ales Presedinte este si datorită „basistilor” pe care multi au ajuns sa i dispretuiasca! Daca iohannis a trecut de la -10% la +10% asta nu s a datorat decat noua celor care intre cele doua tururi am considerat ca e preferabilă aceasta opțiune in opozitie cu nenorocirea pe care ar fi reprezentat o Ponta! Asa ca nimeni nu ne poate lua dreptul de a ne exprima opinia! Daca iohannis ce tine cont sau nu de opinia noastră este dreptul lui sa opteze asa cum peste 5 ani si nou vom opta pentru încă 5ani pentru el sau pentru altcineva!

 • Sa vedem daca-si va asuma si riscuri personale domnul Iohannis. Nu stiu cum e Dan Mihalache personal, l-am acultat doar la tv si mi-a placut. Inteleg ca-i un intelectual cu experienta si l-a ajutat pe Iohannis sa acceada la functia de presedinte ca si strateg, perioada in care a fost tot acelasi fost consilier al lui Nastase sau Antonescu.Cum ar putea fi dat deoparte ?! In schimb marii intelectuali ai neamului pe parcursul campaniei electorale l-au cam dispretuit pe Iohannis, asa ca nu vad cum pot avea pretentia de a fi ascultati si luati in seama acum.

 • Populatia l-a pus pe Klaus Iohannis presedinte. Nu intelectualii si nici maimuta Mihalache. Populatia ii cere sa nu il numeasca pe Maimuta Mihalache, consilier. Urmariti facebook-ul lui Iohannis si comentariile pe subiect… mai lasati televizorul ca sa vedeti tendintele.

A apărut „1990- Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13,14 și 15 iunie? ”. Primul volum din seria Ion Cristoiu – istoricul clipei, 1990 – 1996

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog