România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Ca să n-o supere pe Angela Merkel, Klaus Iohannis vrea să ne prezinte Europa cu mai multe viteze ca acceptabilă de către România

După Reuniunea Consiliului European, vineri 10 martie 2017, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă. Scurtă, deoarece era deja vineri, pe la două după-amiaza, timp în care de regulă el se găsea în drum spre una dintre numeroasele case de la Sibiu, în sunete de sirene și fulgerări de girofaruri.
Chiar în viteză, gen în timp ce-și punea paltonul, conferința de presă s-a remarcat prin strădania lui Klaus Iohannis de a-i liniști pe români în privința Uniunii Europene cu mai multe viteze asigurîndu-i că la Reuniune nu s-a discutat așa ceva (o minciună sfruntată sau efectul ațipirii în timpul ședinței?), că pînă la urmă României i-ar conveni Europa cu mai multe viteze, dînd drept exemplu (ce alt exemplu putea alege purtătorul de cuvînt al DNA?) acceptarea unui procuror general de mai multe state ale UE.

Cine ştie despre ce-i vorba şi-a dat seama că Neghiobul Iresponsabil s-a vrut şmecher. Ca vizitiu al Angelei Merkel, el nu-şi poate permite să bombăne împotriva deciziei deja luate de cuplul franco-german. Asta ar fi făcut dificil umblatul cu fofîrlica pe la Bruxelles. E limpede că Klaus Iohannis, care şi-a asumat cu de la sine putere poziţia României faţă de Europa cu mai multe viteze, ascultă doar vocea Berlinului. Un fel de Horia Sima în timpul regimului antonescian. Ca să nu provoace indignare în România el a optat pentru o şmecherie:
Înfăţişarea iniţiativei ca şi cum n-ar fi atît de rea pentru România, prin falsificarea ei ca o Europă a proiectelor, după cum s-a întîmplat cu desemnarea unui procuror general al UE.

În viziunea mistificatoare a lui Klaus Iohannis, Uniunea Europeană ar fi o reţea de ONG-uri care iniţiază fel de fel de proiecte.
Nimic mai mincinos decît această interpretare.
Dacă dracu n-ar fi atît de negru de ce fac atîta gălăgie ţările de la Vişegrad? De ce se zbat francezii şi germanii şi ştabii UE să impună iniţiativa?
Că Europa cu mai multe viteze e un Proiect franco-german care împarte ţările UE în ţări Premium şi ţări de mîna a doua ne arată un document străin presei noastre, care nu l-a prezentat nici măcar în fugă:
Interviul dat de Françoise Hollande luni, 6 martie 2017, înainte summitului informal de la Versailles, unui grup de jurnale din Europa:
Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, The Guardian, La Vanguardia şi Gazeta Wyborcza.

A fost o iniţiativă neobişnuită, dar care spune multe despre nevoia preşedintelui francez de a explica opiniei publice europene iniţiativa Europa cu mai multe viteze. Ca istoric al clipei, conştient că iniţiativa Europa cu mai multe viteze e un eveniment istoric, de talia Brexitului, am vrut să văd ce se spune explicit despre iniţiativă. Cu excepţia acestui interviu, n-am întîlnit la cei care au lansat-o o explicare mai largă, menită a ne face să înţelegem ce se ascunde dincolo de ea. De înțeles. Țările din Est, care vor fi tratate ca țări de mîna a doua, nu trebuie să-și dea seama de esența inițiativei decît cînd ea va fi luată.
De aceea, aşa cum am făcut şi cu cartea lui Trump, pun la dispoziţia cititorilor mei ample fragmente traduse din interviu în care preşedintele francez explică Europa cu mai multe viteze:

„Ziarişti: Veţi primi în seara asta, la Versailles conducătorii Germaniei, Italiei şi Spaniei. Pentru ce această reuniune a celor patru ţări?
Hollande: Angela Merkel şi eu ne consultăm regulat, înaintea tuturor consiliilor europene şi asupra tuturor subiectelor. E în interesul întregii Europe. Dar nu e o relaţie exclusivă. Cum cea de a 60 aniversare a Tratatului se ţine la Roma, pe 25 martie, ni s-a părut logic de a asocia Italia şi a invita Spania. Nu e vorba de a impune punctul de vedere al celor mai populate ţări din zona euro; e vorba de a face să avanseze Europa cu o determinare şi un angajament care merg dincolo de mandatele noastre interne, dincolo de momentul în care preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a prezentat scenariile sale asupra viitorului UE.

Ziarişti: Cuplul franco-german nu mai e suficient?
Hollande: E indispensabil. Vorbesc din experienţă. Dacă nu sunt încredere şi uniune între Franţa şi Germania asupra principalelor subiecte, Europa nu poate avansa. Dar nu e suficient. Cînd doamna Merkel şi cu mine găsim un acord, nu-l impunem prin autoritatea noastră altor ţări, trebuie să le convingem.

Ziarişti: În Franţa şi la Bruxelles, unii găsesc axa franco-germană dezechilibrată. Sunteţi acuzat că sunteţi prea slab faţă de cancelara Germaniei.
Hollande: Franţa a dus Germania mai departe decît prevăzuse ea să meargă. De exemplu, în ceea ce priveşte Uniunea Bancară. Alt exemplu, cel al Greciei. Franţa a evidenţiat cît ar fi costat plecarea acestei ţări din zonă şi Germania a făcut în aşa fel, în cadrul discuţiei, încît să fixeze reguli, angajamente, care au fost de altfel respectat de Alexis Tsipros (…)

Nimeni nu e satisfăcut şi Europa e perdantă. Fără un nou spirit european, UE se va scufunda în disoluţie şi pînă la urmă în dislocare (…).
Europa alcătuită din 27 nu mai poate fi Europa uniformă alcătuită din 27. Multă vreme această idee a unei Europe diferenţiate, cu viteze diferite, ritmuri distincte pentru a progresa, a suscitat multă rezistenţă.
Dar azi e o idee care se impune. Altfel Europa va exploda.

Ziarişti: Nu există o alternativă?
Hollande: Nu. Sau facem diferit sau nu mai facem împreună. Pe viitor va fi un Pact comun, o Piaţă internă, cu o monedă unică pentru unii. Pe acest soclu, pentru statele membre care vor voi, va fi posibil să se meargă mai departe în domeniul Apărării, în ce priveşte armonia fiscală sau socială, mai departe, în domeniul Cercetării, Culturii, Tineretului.

Pe scurt, am conceput grade de integrare.

Ziarişti: Dar fără pauză în integrare?
Hollande: Nu!

Nici o ţară nu trebuie să împiedice alte ţări să meargă mai repede. Să fim cinstiţi: Anumite state membre nu se vor alătura niciodată zonei euro. Să luăm act de asta şi să nu le aşteptăm pentru a aprofunda uniunea economică şi monetară. De unde propunerea mea de Buget al zonei Euro. Căci, dacă vrem să facem mereu totul în 27, riscul e să nu mai facem nimic.

Ziarişti: Şi ţările care nu vor refugiaţi.
Hollande: În toamna lui 2015, cînd a avut loc discuţia în Consiliul European, le-am spus ţărilor recalcitrante:

«Nu vreţi să primiţi refugiaţi?
Nu-i veţi avea. Şi vă veţi asuma politic această situaţie.»

Ziarişti: S-a preferat o formulă bazată pe voluntariat, azi constatăm că obiectivele nu sunt atinse?
Hollande: De ce să ne mirăm? Europa e capabilă să impună sancţiuni în caz de abatere de la disciplina bugetară sau de la regulile concurenţei, dar pare dezorganizată în faţa statelor care dau cu piciorul principiilor solidarităţii şi care tolerează toate abuzurile în materie de muncă detaşată. Europa trebuie să stabilească mai bine ierarhia priorităţilor sale. (…)

Ziarişti: Cum explicaţi dezamăgirea provocată de proiectul UE? A fost subestimată revendicarea ările, identitatea naţională? Resentimentele privind mondializarea? Ce greşeli au fost comise?
Hollande: Lărgirea UE a fost realizată în numele unor principii politice absolut respectabile, dar ea a permis ca unele ţări să vină să facă concurenţă altora. În condiţii foarte avantajoase. Nu ar fi trebuit, oare, o fază de tranziţie mai lungă?

Bineînţeles, dar e prea tîrziu. Şi este uşor pentru populiştii din Vest să denunţe delocalizările şi în Est să se apere cu orice preţ libertatea de circulaţie.
Apoi Europa n-a părut că-şi apără suficient interesele comerciale în lume: a vrut să fie un exemplu de deschidere, pentru că ea crede în schimbul liber. Dar ea a putut să dea impresia că a cedat ţărilor emergente (…)
Problema majoră a Europei nu e sensul acestor alegeri, ci lentoarea cu care ia deciziile. Europa acţionează mai degrabă bine, dar întotdeauna prea tîrziu.
Astfel, pentru Grecia, cît timp a trebuit să aştepte pentru a ajunge la Acordul din iulie 2015? Şi de la acea noapte de negociere din Consiliul, cîte reuniuni au fost necesare Eurogrupului pentru a vărsa Greciei ceea ce îi era deja promis?
În ce priveşte Uniunea Bancară, ne-au trebuit 3 ani pentru a introduce regulile şi a instala autorităţile. În privinţa refugiaţilor, cît timp încă pentru a crea Garda de Coastă, centrele «Hot spots» şi a încheia un acord cu Turcia?
Şi pentru întărirea instrumentelor noastre de luptă împotriva terorismului, cît timp ne-a trebuit?
Modurile de-a lua decizii ale Europei nu mai sunt adaptate unei lumi care e cea a urgenţei (…).
O UE eficace înseamnă Autorități care decide repede. Este marea lecţie a acestor ultimi ani de criză (…).
Prea multe lucruri ajung pînă la Consiliul European, care, vă amintesc funcţionează pe bază de consens, şefii de stat şi de guvern n-ar trebui să mai fie sesizaţi decît cu esenţialul.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Ca să n-o supere pe Angela Merkel, Klaus Iohannis vrea să ne prezinte Europa cu mai multe viteze ca acceptabilă de către România”

  • Cristoiu la fel ca si CTP refuza sa accepte ca au pierdut cadenta. Lumea actuala este in acelasi timp mult mai complicata si mult mai simpla decat ani ’90. KWI a incercat sa obtina maximum dintr-o situatie imposibila. Reorganizarea UE era hotarita deja si a cerut un termen maxim pentru cei de pe tusa si ridicarea barierelor comerciale.(Aka Schengen). Pentru cei care nu sunt de acord cu reorganizarea UE exista procedura suspendarii dreptului de vot. Si aceasta procedura va fi folosita. Motive pot fi diverse drepturi cetatenesti -Polonia, economie – Ungaria, coruptie – Romania etc.
    Daca nu erau atat de multe glume proaste in comentarii taceam. Dar sa fiu si obligat sa citesc si glumele proaste este prea mult.

  • Augustin Loază: „În 35 de ani nu am fost verificat niciodată.”
    De-aia a ajuns în halul ăsta. A fost lăsat nesupravegheat. Se crede în regimul trecut; nu te controla nimeni când executai toate comenzile. Dacă ar fi normal, s-ar mândri că a fost verificat de nenumărate ori şi nu a fost sancţionat niciodată. Să te lauzi cu lipsa oricărui control în atâţia ani înseamnă castă judiciară, calificative anuale din burtă, statornicia rădăcilor comuniste de protecţie.

  • Amânarea pronunţării sentinţei în dosarul „Gala Bute” mă face să dau un pronostic de bombă fâsâită, favorabilă deocamdată Elenei Udrea. Ştiu şi cine încurcă soluţionarea, cu o propunere de pedeapsă mare, dintre cele 3 judecătoare: cea mai urâtă. 😀 V-aş spune pe cine bănuiesc, dar nu-i niciuna atât de urâtă încât s-o nominalizez din prima. 😀

    • În schimb am un motiv suplimentar s-o bănuiesc pe judecătoarea Angela Dragne. În calitate de preşedinte al completului, şi-a impus preferinţa de amânare a pronunţării, altfel se putea finalia cu un scor de 2:1 Adică ea ar avea opinie separată, defavorabilă Elenei Udrea, şi nu suportă prea confortabil postura de inferioritate; mai speră s-o corupă între timp de partea ei pe una dintre celelate două; pe ambele ar fi de aşteptat să fie mai dificil. 😆 . Altfel spus, dacă soluţia va fi unitară pro-Udrea, Angela Dragnea se va fi dat pe brazdă în cele 2 săptămâni de meditaţie; dacă va fi 2:1, cu ea în majoritate, dar anti-Udrea, a reuşit s-o convingă pe a doua să se răzgândească, deci tot Angela Dragnea e capul răutăţilor. 😀

      • E prea puţin probabil ca cele 3 judecătoare să nu se sincronizeze în deliberare din cauza celorlalţi inculpaţi. 😆

      • N-am mai zis de posibilitatea ca totul să rămână aşa cum a fost rezultatul azi: 2:1 pro-Udrea, cu Dragnea opinie separată. De obicei cel mai singur cedează. Soluţia unitară e mama credibilităţii. 🙂 🙂 🙂

  • Piscula DNA-ului îi dă Ministrului Justiţiei peste lungul nasului, că n-ar avea habar cine o poate atinge:
    – Tudorel Toader? Exclus! Exclus! Să pună mâna pe carte , lege şi Constituţie! Ete ce impertinenţă la el!

    • Legea 303/2004 (statutul judecătorilor şi procurorilor), art. 54:
      -alin (1) „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul
      şi adjunctul acestuia, PROCURORUL ŞEF al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

      -alin (4) „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea MINISTRULUI JUSTIŢIEI care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, CU AVIZUL Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

      S-a văzut de departe că ministrul justiţiei a citit recent art. 51, alin 2, să din ce motive poate să avanseze o propunere indecentă.
      A folosit la TV cuvinte de nepronunţat până acum (revocare, atribuţii/aptitudini manageriale şa)

  • Am scris pe aici despre autorizarea interceptărilor dată de
    procuror sieşi, pentru câte 48 ore, după poftă şi ambiţie.
    Auto-autorizarea este de fapt autoservire fără număr.

    http://www.flux24.ro/exclusiv-sridnagate-documente-dna-care-dovedesc-politia-politica-sri-dna/

  • În şedinţa de împerechere, SRI-DNA, în vederea însămânţării dosarelor fabricate prin câmpul tactic, Koveşi îl dezmiardă pe Coldea:
    – Draguţul meu Florian, aduci prea multe interceptări şi ascultări pe cap de procuror; facem faţă, dar trebuie să schimbăm un pic colaborarea noastră fructuoasă. Ascultă-mă!
    – Scumpete, habar n-ai de când te ascult.

    • Kovesi a văzut în filmările aduse de Coldea cum struţii lui Greblă îşi băgau capul în nisip, de câte ori simţeau o cameră ascunsă prin preajmă.
      De atunci, după fiecare vizită a lui Coldea acasă la scumpetea lui, Kovesi caută în baie microfoane şi camere ascunse în odorizantul WC Domestos Turbo Fresh de 32 g, înainte să tragă apa.
      Are încredere în Florinel şi d-aia caută probe ale „profesionismului” lui, inclusiv prin cîntărirea odorizantului, să n-aibă cumva greutatea cu plus la inventar.Ultima dată a găsit o cameră ascunsă în lustra de deasupra patului ei din dormitor. A ţopăit o oră prin casă, de bucurie că nu-i este indiferenă.
      Aşa se joacă ei de-a v-aţi ascunselea în cuibuşorul de nebunii.

  • Din articolul lui Dan Andronic:

    “Victor Ciutacu: N-aţi jucat tenis cu dl . Coldea?
    Liviu Dragnea: Nu, eu am jucat cu prietenii, cu Victor Ponta. Victor era cam supărăcios la tenis, trebuia să-l lăsăm să câştige că altfel se supăra”

    Ce mici suntem! Habar n-avem ce criză de terenuri de tenis a paralizat Bucureştiul. Noroc de un T14, singura oază a tenisului de performanţă!
    Ponta era şeful partidului, d-aia se supăra.
    Acum îl lasă Coldea pe Dragnea să câştige, altfel se supără, strigă suspendarea lui Oligofrennis sau cere demisia Bestiei din piscul DNA-ului de se duc dracului toate preşiunile şi strategiile Opoziţiei naufragiate.

    Consilierul lui Dragnea, Coldea, are locuinţa în incinta T14, a SRI-ului. Ştiţi cum vine la întâlnirea de tenis cu Dragnea? La fel ca la serviciu, de cînd a fost “trecut în rezervă”: în pijamale.

  • In momentul in care se va trece la o Europa cu mai multe viteze, UE va disparea. Noi nu prea am avut mari avantaje in apartenenta la UE, in afara de circulatia cu CI. In rest, ne-au luat totul: apa, energie, telefonie, petrolul, gazul, padurile,bancile etc. Ce nu au luat, a fost inchis si demolat. In cativa ani, ne-am transformat dintr-o tara intr-o piata. Contribuim la bunastarea vestului cu tot : bani, forta de munca ieftina si calificata, resurse. Am desfiintat armata, dar cumparam avioane si nave la mana a doua, platind cat pentru unele noi.

  • Hotnews: „Tensiuni si acuzatii de frauda la alegerile pentru conducerea Colegiului Psihologilor din Romania”

    Credeaţi că nu-i tot un obiectiv de siguranţă naţională?
    Ştii cum scapi cel mai ieftin de grija ocupării unui astfel de post de interes nebănuit?
    Îţi ameninţă numai membrii de familie.

  • – Ştii deosebirea dintre un om cumsecade şi un terorist jucător la T14 – instruit în mediul academic? .
    – Se poate să nu fie niciuna.
    – Şi dacă joacă atât de performant, încât nu-l caută nimeni la averea de nedeclarat sau de nejustificat?
    – Ăla-i academician de securitate cumsecade. D-aia unde-i ANI e tot ANI, c-aşa-i la clone. (Academia Naţională de Informaţii = Agenţia Naţională de Integritate)
    – Unde i-a căutat Horia Georgescu pe academicienii cu averi nedeclarate sau de nejustificat?
    – La T14.
    – Parcă-i un cerc studios vicios.
    – Rotirea cadrelor: absolventul ANI, şef la ANI, Bogdan Stan. Uită-te în cv-ul lui! Studios rău: 2010-„Serviciul Român de Informații – Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Colegiul Național de Informaţii”.

  • -Cum recunoşti un idiot de la distanţă?
    – Vezi încotro se îndreaptă.
    – Şi dacă nu se îndreaptă?
    – E într-o stare mult mai gravă. 😀

  • ponta președinte

  • Academia de tenis operativ, medaliată cu „Meritul de serviciu în grad de jucător”, a pus bazele sportive ale democraţiei celor orbi şi surzi, dar muţi. 😀

    • Orbul surd şi surdul mut s-au întânit în orb la o conferinţă de comunicare democratică.
      Primul semn deschise calea dialogului:
      – Pe tine cine te-a adus aici?
      – Lasă miştourile, că nu-i chiar aşa de grav! Măcar eu văd tot ce se întâmplă în jurul meu. Da’ pe tine?
      – Pe mine nu. M-au prins nişte terorişti în decembrie 89 şi mi-au făcut toate operaţiile astea estetice. Le sunt recunoscător; fără ei n-aş fi ştiut niciodată gustul adevărului şi cel al libertăţii.
      – Spune-mi şi mie ce gusturi au!
      – Le place să joace tenis.

  • Tenisul fără epoleţi e ca nunta fără dar.
    Consensul emanaţiei în turneul de mare sleming de la baza Pescariu pân’ la piscul statului T14:
    “Bună dimineaţa, Liviu!” – $€rezişti fără serviciu la T14 unde-i domiciului consilierului tău, Coldea?
    Numai cine joacă poate câştiga.
    Te-aşteaptă un preşedinte jucător. 😀

    http://mediacdn.libertatea.ro/FMGo55LO-YRiRUvTK4dy5U_chO8=/620×0/smart/http://wp.libertatea.ro/wp-content/uploads/2015/12/foto-2–tenis-iohannis_1f1b7a4a13.jpg

  • Cum se cunoaşte un preşedinte reprezentativ al unei ţări cu oameni oneşti şi cunsecade? = un şarlatan cu două viteze.

    Imitator de iarna nu-i ca vara? = importul nu-i ca exportul.

    A, duplicitar ca toţi ipocriţii? = da, a furat numai din meditaţii şi a falsificat acte numai cu bună-credinţă.

    De râsul lumii ca Stan şi Bran = Escrocus şi Oligofrennis.

  • Suntem asa de naivi sa credem ca „puterile europene” ne-au luat in NATO si UE din dragoste?
    NATO sa impinga granita militara cu Rusia cat mai departe de teritoriul por.
    UE sa poata beneficia de forta de munca ieftina pentru ca aí lor nu mai voiau sa munceasca pe bani putini.
    Acum tarile noi in UE si-au luat „nasul la purtare”, mai ales Polonia si Ungaria, si vor sa decida cot la cot cu barosanii. De asta cauta o cale de a restabili „ordinea” asa cum au gandit-o drupa 1990.

    • Poate suntem mai saraci ca ei, dar nu mai prosti si nici mai slabi de inger.

      • Gresiti!
        Suntem si saraci, si prosti (si in mod cert slabi de inger, chiar daca avem tupeu)!
        Singurul avantaj este ca suntem multi!
        Doar ca am uitat pe Lapusneanu si nu stim cum sa intoarcem asta in folosul nostru.
        Bineinteles ca am fost primiti in UE din interes, asta nu cred ca o neaga nimeni !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *