România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de luni, 17 octombrie 2016

Ca s-o salveze pe Codruța Kovesi, Klaus Iohannis a inventat mini conferințele de presă în drumul spre WC

Începînd din 3 octombrie 2016, cînd s-a deplasat la Universitatea de Vest pentru a vorbi despre funie în casa spînzuratului (aproape întreg discursul despre deschiderea noului an universitar a fost axat pe plagiat, un fel de nucă-n perete, dacă ne gîndim că Universitatea de Vest i-a dat Codruței Kovesi doctoratul cu o teză plagiată), Klaus Iohannis a avut nu mai puțin de 5 momente de ceea ce s-ar putea numi datul cu părerea de la nivel de președinte.
Într-o zi (5 octombrie 2016) a avut chiar două:
La Ateneu, înainte de a intra în sală și după ieșirea din sală.
Avînd în vedere că Ateneul are și toaletă, rămîne de mirare că Klaus Iohannis n-a ținut o conferință de presă și înainte și după ce-a tras apa.

Pe vremea altor preşedinţi, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu nu ne-ar fi mirat o astfel de consacrare datului cu părerea.
Printre alte exigențe ale funcției de șef de stat intră și exprimarea unor puncte de vedere în legătură cu subiecte fierbinți ale actualității. Plecînd de la premisa că șeful statului întruchipează la noi reprezentantul unei mari părți a electoratului, e normal ca mulți români să fie interesați nu numai de ce face președintele, dar și de părerea președintelui despre lucruri dezbătute în presă cu prioritate.

Ritmul datului cu părerea în ultimul timp șochează la Klaus Iohannis.
De la instalarea la Cotroceni, în decembrie 2014, Klaus Iohannis nu şi-a exprimat părerea despre evenimente interne şi internaţionale destul de rar, trecînd sub tăcere şi unele evenimente cu o rezonanţă uriaşă în opinia publică.

Începînd însă cu 3 octombrie 2016, ca lovit de o pîntecăraie a vorbelor, Klaus Iohannis iese aproape zilnic în spaţiul public pentru a-şi da cu părerea.
Chiar şi unui observator aţipit nu-i poate scăpa faptul că preşedintele regizează aceste întîlniri cu presa în scopul limpede de a fi întrebat şi de a răspunde doar ce vrea el.
Altfel spus, președintele optează pentru tot felul de manifestări la care e prezentă și presa nu de dragul manifestărilor, ci pentru a a-și da cu părerea despre subiecte anume alese de el.

O trăsătură a democrației noastre de babuini o dă existența postdecembristă a unei prese pro-prezidențiale.
Fiecare președinte a avut ziarele și televiziunile care l-au cîntat de dimineață pînă seară și jurnaliștii care l-au lins în fund cu fotoliu prezidențial cu tot.
Evident, și Klaus Iohannis beneficiază de o presă pro-prezidențială, penibilă ca orice presă care devine cor de Cult al personalității.
Presa pro-prezidențială s-a grăbit să bată toba mare în legătură cu o schimbare în bine în relația dintre președinte și opinia publică sub semnul unui salt în transparență din partea lui Klaus Iohannis.

E însă formula aleasă de Klaus Iohannis pentru a comunica cu opinia publică expresia deplină a transparenței democratice?
Nici vorbă.
Despre formula aleasă de Klaus Iohannis pentru a comunica nu pot spune decît că e o şmecherie searbădă.
Formula cerută de democraţiile moderne e interviul în direct la o televiziune independentă de favorurile pe care le poate face presei un președinte prin Sistemul de forță de care dispune.
Luat de un profesionist, interviul îl obligă pe preşedinte să revină asupra unei afirmaţii, să se explice, să răspundă unor acuzaţii din spaţiul public.

Venit dinadins la Ateneu pentru a fi întrebat de presă despre Scandalul vedetă al momentului, unul dintre cele mai mari din postdecembrism – Codruţa Kovesi – cucuveaua mov, Klaus Iohannis a răspuns astfel întrebării despre măsluirea Raportului Comisiei tehnice a CNE din 27 iulie 2012, caz aflat pe rolul Parchetului general:

Klaus Iohannis: Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă, şi pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuţie cu procurorul general, pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuţiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate.”

Dacă Klaus Iohannis ar fi fost la un interviu, mai mult ca sigur ar fi fost întrebat imediat:
Cînd şi în ce împrejurări a avut loc întîlnirea cu procurorul general?
Ce motiv temeinic din realitate l-a îndemnat să facă asta?
Ce temeiuri constituţionale stau la baza întreprinderii sale?

Tot în această miniconferinţă pe picior, Klaus Iohannis a avut un scurt dialog despre Codruţa Kovesi.

Reporter: Cu doamna Laura Codruţa Kovesi aţi vorbit?

Klaus Iohannis: Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, însă nu cred că este ceva special de comunicat aici. Am întrebat-o cum vede acele acuzaţii; mi-a reiterat că domnia sa nu se simte vinovată cu nimic, şi atunci am plecat destul de lămurit din discuţie.

Reporter: Ştia ceva doamna Kovesi despre măsluirea acelui raport?

Klaus Iohannis: Nu am stat să discutăm astfel de detalii. Asta este treaba altora, să lămurească chestiunea.

Reporter: Domnule preşedinte, credeţi că se impune o demisie a doamnei Kovesi, avînd în vedere că acest scandal ia amploare?

Klaus Iohannis: Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie, atîta vreme cît deocamdată, cel puţin, nu există nici un indiciu că ar fi un plagiat acolo. Sigur, în măsura în care lucrurile iau altă turnură, se poate relua discuţia. Dar deocamdată, nu am motive de îngrjiorare.”

Dacă ar fi fost un interviu (desigur luat de profesionişti), asupra lui Klaus Iohannis s-ar fi abătut o mie şi una de întrebări.
Ca, de exemplu:
Cînd şi cum a discutat cu Codruţa Kovesi?
Prin Am vorbit scurt se înțelege că s-au întîlnit în tramvai, ea urcînd și el coborînd?
A convocat-o el la Cotroceni sau s-a cerut ea?
Ce înseamnă Am plecat destul de lămurit?
L-a lămurit acuzata smiorcăindu-se sau are şi alte informaţii?
De unde ştie că nu există nici un indiciu de plagiat?
A citit Raportul măsluit al Comisie tehnice din 2012?
A citit teza de doctorat a Codruţei Kovesi și în calitate de profesor de fizică și-a dat seama de originalitea lucrării în materie de Drept?

Lovit de limbarniţă, Klaus Iohannis a preferat şi preferă întîlnirile aşa-zis întîmplătoare cu presa.
Raportate la interviu sau la conferinţa de presă periodică, aceste miniîntîlniri sînt un truc ieftin:

 1. La ele sînt prezente fătuce de teren, trimise din redacţie cu o întrebare în gură.
  În rest, întuneric deplin!
 2. Organizate pe picior, aceste întîlniri dau posibilitatea preşedintelui să bată cîmpii sau să nu răspundă la întrebări.
 3. Provocate de Cotroceni, aceste întîlniri sînt alese de Klaus Iohannis, ca un moment de recitare mecanică a unor texte.
 4. Aceste mini întîlniri gen în drum spre WC, ticluite pentru salvarea Codruței Kovesi, riscă să dea o imagine falsă despre marile provocări ale realităţii.

Din seria întîlnirilor de acest gen, s-a schiţat o ţară preocupată doar de Codruţa Kovesi, şi, mai grav, o Preşedinţie absolut indiferentă la viața de fiecare zi a amărîtului de român.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 17 octombrie 2016”

 • Permiteti-mi sa va fac cunostinta cu:

  Eu sint Werner infractorul.
  Sint un sas de la Sibiu,
  Si-am ajuns dintr-o prostie Presedinte. Toti o stiu!

  Of ce ghinion, prostie!
  Ma simt depasit de toate,
  Vreau ca lumea azi sa stie
  Ca asa nu se mai poate!

  Ce frumos era ”nainte
  Si ce mai mergea negotul!
  Cu semnaturi pe acte false
  Ne furase sase hotul!

  Sase case. Ce,sint multe?
  Va intrebari fara folos,
  Eu si-a mea ravasitoare
  Sintem cu obrazul gros!

  Ce imi pasa mie, daca,
  Lumea-mi zice „infractorul”!
  Asta am fost in „alta viata”,
  Acum sint Macanitorul!

  Incetati sa-mi strigati hotul!
  Caci eu si-a mea ravasitoare,
  Din meditatii avem totul,
  Apasat va spun la fiecare

  Eu nu vorbesc prea mult. Din fire,
  Sint un mutalau, toti stiu.
  Binomul e a noastra carmuire
  E treaz,e tare si e viu!

  Deci,cit Binomul este-n floare,
  Si-a mea protectie si-au asumat
  Nu sint dator, acum eu,oare,
  Sa apar al Codrutei plagiat?

  Asa o fi,noi vom striga tare!
  Si iti vom spune apasat,
  Tu si-a Binomului valoare-i
  Cit al Codrutei doctorat!

 • Personajele pitorești gen Kovesi, Johannes, Băsescu, Ponta sau Iliescu este principala ‘hrană spirituală’ a României. In comunism romanii erau preocupați de competență. Acum sunt fascinați de incompetenți si mai ales de cei enumerați de mine mai sus.

 • Banuiesc ca nu femeia obsedeaza, ca daca era barbat tot obseda. Si e normal. Cum sa nu fi obsedat de raspunsuri date pentru prosti, au murit copii in 89 ca sa ajungem intr-o situatie mai sinistra. Intrebarea e simpla: exista adresa cucuveauamov si e a LCK? Da sau ba. Lasam atacurile, lasam penalii, e alta poveste. Vrem sa stim daca mesajele de la cucuvea vin de la LCK si statul roman are capacitatea sa stie. Daca DA, poate sa sara nea santa Klaus si intr-un picior ca tot infractiune se cheama si e facuta de cel/cea care ar trebui sa ne apere de infractiuni. Asa cum l-au prins pe Gucifer, asa pot sa determine obiectiv daca LCK folosea adresa de cucuvea. E simplu, e matematic, da se pare ca la unii fosti profesori fizica si matematica nu se intersecteaza.

  • Ascultaţi emisiunea de la B1TV în care Domnul Ghiţă a fost invitat şi la care a participat şi Domnul Cristoiu, şi vă ve-ţi lămuri.
   Este adevărat, emisiunile TV sunt foarte informative. Trebuie doar să fii atent… şi să-ţi pastrezi entuziasmul… după cum zicea cineva aseară la TV ( asta a fost pe Romania TV).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *