Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Asistînd nepăsător la încălcarea Constituției de către Președinte, Parlamentul poate fi acuzat și el de complicitate

Istoria României ne oferă, sub semnul Istoria – marele prozator – întîmplarea cu premierul Dimitrie Sturdza, dus la Paris de Carol I pentru un consult de specialitate în materie de boli mintale. După ce l-au consultat pe ascuns, medicii s-au interesat ce funcție are. Dan Amedeo Lăzărescu scrie că li s-a răspuns:

„E prim ministru. În ultima vreme de doi ani. A mai fost însă premier timp de 10 ani.
Păi e nebun de 10 ani, au replicat specialiștii, adăugînd:
– Fericită țara care poate să țină un premier nebun timp de 10 ani.”

Nu știu dacă dialogul ăsta a avut loc în realitate. Știu însă că Dimitrie Sturza chiar înnebunise din cauza tensiunii date de bătălia cu Oculta liberală, care-l voia șef pe Ionel Brătianu. Se spune că la ședințele Consiliului de miniștri izbucnea în plîns sau se băga pe sub masă și lătra la miniștri, îi ciupea de pantaloni. În octombrie 1908, după confirmarea oficială a bolii, și-a dat demisia și a fost înlocuit cu Ionel Brătianu, atît la șefia PNL, cît și la conducerea Guvernului. A murit în 1914 într-un sanatoriu de boli mintale.

Mi-am amintit episodul după ce un cititor m-a întrebat ce s-ar întîmpla dacă președintele României ar lua-o razna. Ca de exemplu, să refuze a mai promulga legile adoptate de Parlament. Se știe că Legea fundamentală, alcătuită într-o vreme în care politicienii păreau sănătoși la cap, n-a prevăzut situația în care președintele încalcă grav și fățiș Constituția refuzînd să promulge legile votate de Parlament. Întrebarea venise înainte de întîmplarea cu judecătorul Petre Lăzăroiu. Sub pretextul că la președinție s-a primit o adresă de la un ONG pilotat de Cristi Danileț, acest Rică Venturiano al Ziței numite Justiția Română, prin care i se cere lui Klaus Iohannis un decret de revocare a unui judecător CCR, președintele a trimis o consilieră să facă presiuni asupra judecătorului ca să demisioneze. Clară încălcare a Constituției! Întîmplarea a confirmat ceea ce avertizez eu de ceva timp. Dacă Klaus Iohannis nu e o oprit, va refuza promulgarea Legilor votate de Parlament. Deja prin retrimiterea uneia din Legile Justiției la Parlament, a început s-o facă.

Ce instituție trebuie să intervină pentru a-l trage de mînecă?
Răspund:
Parlamentul României.
Precizez:
Nu PSD, nu ALDE, nu un partid politic, nu o coaliție de partide, ci Parlamentul României.

Potrivit articolului 95, intitulat Suspendarea din funcție:

„(1) În cazul săvîrşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntîrziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.”

După Refuzul Președintelui de a semna decretul de revocare a Codruței Kovesi și mai ales după afacerea cu judecătorul CCR, s-au ivit în spațiul public tot felul de soluții de ieșire din criză. Toate, fără excepție, au luat în calcul felul în care ar putea fi revocată șefa DNA. S-a propus de exemplul o Ordonanță de urgență prin care decretul poate fi semnat de președintele Senatului. S-a vorbit doar de o Suspendare de o lună, timp în care președintele interimar, Călin Popescu Tăriceanu, ar semna decretul de revocare precum și Legile Justiției.

Astfel de ipoteze n-au nici o legătură cu ceea ce s-a întîmplat în cazul Deciziei CCR.
Prin încheierea la Motivarea deciziei din 30 mai 2018, publicată în Monitorul oficial din 7 iunie 2018, se scrie negru pe alb:

„2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Definitivă și general obligatorie. Decizia se comunică Președintelui României, prim-ministrului și ministrului justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Articolul 147, aliniatul 4, din Constituție spune fără echivoc:

„Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.”

Chiar și susținătorii unei decizii de revocare au susținut că refuzînd semnarea Decretului Klaus Iohannis nu se supune unei decizii a CCR. Asta a dat posibilitate Diviziei Presă să susțină că nu e cine știe ce problemă, că CCR e o instituție politizată prin prezența altor judecători decît Livia Stanciu, recompensata lui Klaus Iohannis că l-a făcut președinte, la ordinele lui Florian Coldea.
Nimic mai fals decît semnificarea Refuzului drept nerespectare a deciziilor CCR.
Nu, prin refuzul de a semna decretul, Klaus Iohannis a încălcat Constituția.

În 2012 am fost un adversar înverșunat al Suspendării lui Traian Băsescu. Nu pentru că mă dădeam eu în vînt după președinte, ci pentru că Traian Băsescu nu făcuse nimic înaintea debutului Procedurii în materie de încălcare a Constituției. Suspendarea și referendumul au fost o lovitură de stat pentru că USL, conștientă de scăderea capitalului electoral al lui Traian Băsescu, a socotit c-a venit vremea să pună un președinte din partea USL. Am avut de a face cu o acțiune pur politică, în afara Constituției. Că era așa s-a văzut din grăbirea ilegală a procedurilor în Parlament, din absența argumentelor din Hotărîrea Parlamentului, din poziția adoptată de CCR. În cazul Codruța Kovesi avem de a face cu un gest public al președintelui de a încălca Constituția. Să reamintim că Decizia CCR e clară, fără echivoc, nu e ascunsă în cele 132 de pagini ale Motivării pentru a justifica argumentul lui Klaus Iohannis că mai are de citit. Pentru a respecta Constituția el n-are nevoie de lectura întregii Motivări. Ajunge doar lectura punctului 2 al Deciziei. Deoarece are doar cîteva rînduri, și dacă ar fi proaspăt alfabetizat, Klaus Iohannis o poate citi în cîteva minute.

Așa cum se vede din articolul 95, dacă președintele încalcă prevederile Constituției, Constituția prevede o modalitate de rezolvare a Crizei. Aceasta nu constă în Suspendare. Aceasta constă în aducerea cazului în fața Poporului care urmează să se pronunțe prin Referendum. Suspendarea în vederea Referendumului nu e o sancțiune, cum aiurează mulți, mai ales din partidele și presa prezidențiale. Suspendarea e, ca și în cazul demnitarilor, o măsură prin care Parlamentul contracarează posibilitatea președintelui de a influența campania pentru Referendum. Așa cum s-a văzut, Parlamentul acționează aici în postura de Parchet în cazul unei infracțiuni. Parchetul face dosarul, ia măsuri asiguratorii (arestarea preventivă, reținere), și trimite Dosarul la instanță. În nici un moment, sesizat cu o infracțiune, Parchetul nu spune, nu mă bag, pierd procesul. Ca și Parchetul, Parlamentul e obligat să-l trimită pe președinte la judecata Poporului care e Referendumul. În timpul campaniei, Parlamentul încearcă să convingă Poporul că Președintele trebuie sancționat, iar Președintele încearcă să-l convingă că nu trebuie sancționat.

Referendumul dă cîștig de cauză Președintelui?
Nu-i nimic.
Ca și în cazul Parchetului, Parlamentul nu poate fi suspendat pentru asta. La un moment dat, Traian Băsescu a încercat să modifice Constituția propunînd ca revenirea Președintelui la Cotroceni să aducă cu sine autodizolvarea Parlamentului pentru c-a eșuat.

Absolut greșit.
Prin declanșarea procedurii de Referendum, Parlamentul trimite la judecata Poporului cazul Președintelui. Dacă Poporul respinge propunerea Parlamentului nu înseamnă că Parlamentul trebuie pedepsit pentru asta. Nu asta e hiba Constituției. Hiba constă în faptul că nu există nici o sancțiune pentru situația în care Parlamentul asistă nepăsător la încălcarea Constituției de către Președinte. O astfel de poziție, adoptată de Parlament după publicare Motivării, e mai gravă pentru democrație decît încălcarea Constituției de către Președinte. Nu numai pentru că astfel statul de drept e pus la îndoială, nu numai pentru că se duce dracului ordinea constituțională, pentru a cărei respectare s-a înființat SRI-ul, dar și pentru că Parlamentul se dovedește complice la încălcarea Constituției. Lovitura dată democrației de Parlamentul USL în cazul 2012 a constat în implicarea calculelor electorale în misiunea de respectare a Constituției. Acum, se invocă de către PSD și ALDE tot calcule electorale pentru a justifica asistarea pasivă la încălcarea Constituției.

În ambele cazuri n-aveau ce căuta calculele electorale.
Singurul calcul trebuie să fie păstrarea ordinii de drept în România prin respectarea Constituției.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

37 comentarii pentru articolul „Asistînd nepăsător la încălcarea Constituției de către Președinte, Parlamentul poate fi acuzat și el de complicitate”

  • http://www.buzoienii.ro tentativa de omor ofițer politie…rog sa fiu sunat urgent !Adrian tanase mobil 0764210995

  • Un singur om poate fi si usor santajat si usor comandat si usor de dirijat si usor de pus pe Tron de o mafie….500 de parlamentari nu pot fi alesi de o mafie, nu pot fi fortati sa voteze la comanda de o mafie…..De altfel, democratia inseamna Parlament. Lipsa parlamentului sau limitarea rolului sau inseamna dictatura.

    • Scrii prostii, bă Tectoanice! Când e vorba de ales un președinte, manevrezi mai ușor câteva sute de parlamentari sau câteva milioane de alegători? De când te ocupi de lăptuci, de ștevie și de lobodă, te-a bătut prea mult soarele în cap și nu mai gândești logic! Dă-o, bă, dracului de treabă; aveam pretenții mai multe și mai mari de la tine! Pesedist, pesedist, dar nici chiar așa! Te lași tu prostit sau încerci să-i prostești pe alții, că asta e sarcina ta de la partid?

      • Nici eu nu m-am lămurit…o fi idiot, sau manipulator plătit? Aș înclina spre amândouă! Auzi la bou, președintele trebuie să stea mereu cu frica suspendării, dacă se schimbă majoritatea care l-a propus!

        • Nu !!!
          Președintele nu tre’ să uite, nici o clipă, că, deși e-n vârful „piramidei”, sub ea se ascunde, de fapt, … UN MORMÂNT !!!

  • Romania se va salva cand va deveni Republica Parlamentara. Multe tari din lume s- au salvat chiar de la razboaie civile, prin adoptarea acestei forme de guvernare care nu mai permite dictatura. In Parlament toti cetatenii sunt reprezentati. La presedintie doar 50 % din cetateni sunt reprezentati.

    • Nu se pune așa problema, cretinule, că ăia toți sunt reprezentați, pt. că, teoretic, poate să existe un mafiot gen Plahotniuc, care, foarte bogat și cu multă influență fiind, ba chiar și prin șantaj, să obțină voturile unui parlament care votează ce spun liderii de grup parlamentar! În aceste condiții, mai e ăla reprezentativ pt. majoritatea populației? Bă, tâmpitule, acest sistem funcționează bine numai în țări avansate din punct de vedere democratic, noi mai avem de așteptat! În plus, dacă un parlamentar are un nr. de voturi, asta-nseamnă că toți votanții lui sunt de acord cu ce votează el în parlament? Și în cazul președintelui ales direct poate exista acest aspect, dar cel puțin e votat de milioane de oameni! De aceea, eu prefer un președinte ales direct, decât pe baza unor JOCURI POLITICE! În plus, dacă majoritatea se schimbă, ce facem, schimbăm președintele când vrem noi?

    • Dar ție ce ți-au spus doctorii? Când te vei salva?

  • Johanis stie ca Dragnea va fi condamnat pe 21 iunie. D-aia nu se supune Constitutiei. Cu Dragnea condamnat si blamat de Media cu epoleti, PSD va fi obligat sa- si puna alt alt Lider iar partidul va traversa o perioada de slabiciune… Majoritatea PSD se poate demola iar Johanis ramane fara adversar. Kovesi ramane nerevocata si Constitutia ramane incalcata….Asta e soarta Romaniei de 15 ani sub CIZMA statului paralel.

  • Constitutia e clara. Dar e facuta pt. politicieni normali la cap si care nu au umbrela Statului paralel…..CCR a decis textual ca Johanis trebuie sa semneze revocarea. Ce vreti mai limpede?….

  • La Constanta, Vasilica Viorica ne-a facut din nou de rusine: a uitat numele premierului estonian, senila.

  • Johanistii sunt bazistii de ieri. Astia cred doar in TATUC. Parlament, partide astes sunt niste prostii. Doar TATUCU e necesar si suficient. ….Asa va ispravi si Johanis, cu 1 % ca si Bazescu. Niste zerouri cu care lumea si-a pierdut vremea.

  • Gica Alexandrescu. Aaaa…tu erai bazist de bazist, d-aia aveai o ureche in plus.

  • Gica Alexandrescu. Aaaa…tu erai bazist de bazist, d-aia aveai o ureche in plus

  • Băi… tavarișci, măgarul lui buridan era mai deștept ca voi !

  • domi. Tataie e ma-ta. Ea e cu fondurile europene.

  • Pentru Nikorector:
    Plural: tovarăşii= своим
    Singular: tovarăş=товарищ
    Chiar dacă vrei s-o lălăieşti în lb. română, ar merge cu indulgență, „tavarişi”.
    Un singur „ş”.
    Ştiu! Urmează să te scuzi pueril şi/sau un atac la persoană.
    до свидания.

    • Fă, unguroaico, pt. a scrie așa, am folosit google translate, inclusiv AUDIO! Se aude un Ș dublu, eu nu știu rusă! Și doi, e vorba de exprimarea TOVARĂȘE! Inițial, am scris c-un Ș, apoi am dublat! E o problemă mare? Și trei, nevastă-mea e jumate unguroaică, așa că nu te atac! Doar ți-o trag! Tu m-ai atacat prima, eu doar am replicat! Bucsu!

    • Mariko. Da- l dracu, e un boschetar curlingbazist, incult, agramat, fara ocupatie, suparat pe astia din PSD pt. ca i- au taiat ajutorul social pe care il primea de 25 de ani. Pe vremuri manca la Cina crestina a lui Vadim Tudor. De acolo s- a pricopsit cu damblaua de corector agramat si fara simbrie.

  • Miscare nefolositoare browniana. Solutia e venita de multa vreme de la licurici. Acum totul nu e decat un show cu sclipici pentru locuitorii Bananaland. Va agitati degeaba, cine are banu’ plateste si masa si muzica!

  • Poate se intreaba cineva ce se intampla cu Johannis dupa ce este revocat de Kovesi….Pai, mai intai pleaca in vacanta 2 luni in Tenerife. Formal, presedintia revine doamnei Carmen Johanis ca prima mostenitoare la tron…Pe fond , presedintia e condusa de Bazescu care are o noua sansa de a demonstra ca a fost cel mai cretin si cel mai prost presedinte din istorie. In fine, dupa vacanta Johanis va fi pus de Bazescu judecator la CCR in locul lui Petre Lazaroiu. A dat dovada de o deosebita pricepere la legi.

    • Nu, diliule, noi ne-ntrebăm dacă te mai faci bine și când o mierlești! Ca să strângem bani de coroană! Bă, noi ajutăm prietenii la nevoie!

      • Pentru coroana dentară, nu-i așa? Acum câteva zile mi-ai spus că i s-a stricat sau a pierdut proteza dentară și, de aceea, tot clămpănește el întruna trei cuvinte: Johannis, Băzescu, Koveși! Fii mai explicit, ca să înțeleagă și el; de când a pățit rușinea cu proteza, nu mai înțelege nimic!

        • Mi-e jenă să specific, dar era vorba despre coroana de flori! Cea dentară e mai scumpă!

          • Păi, e final de an școlar! E premiant și ia premiu cu coroniță? Coronițele pentru premianți se fac cu flori! La asta te refereai? Vezi, dacă nu ești explicit, nu înțeleg nici eu, darămite el!

    • Tectoanice, de ce să mai așteptăm să se întoarcă Johannis din vacanță? Să-l pună pe Altă Întrebare (zis și Florin Iordache), că ăsta nu pleacă în vacanță! Și dacă pleacă, degeaba pleacă; tot dobitoc se întoarce! Ăsta se ,,pricepe” la legi mai bine ca Johannis și nu ați mai fi voi, pesediștii, frustrați și încrâncenați!

  • Sunt doua posibilitati. 1. Kovesi il revoca pe Johanis….2. Kovesi e pusa Ministru de justitie iar Tudorel Toader e pus Procuror sef la DNA…Punerea lor in functie o face ambasadorul Marii Britanii care ne- a vandut doua corvete in loc sa le dea la fier vechi…
    Ajunsa ministru de justitie Kovesi il va revoca pe Tudorel Toader de la sefia DNA in baza legii 303/2004, art. 54.

    • Anul trecut s-au furat din Fondurile Europene doar 45 milioane de euro!
      Ce parere ai, tataie ?

      • Si ce legatura are asta cu subiectul articolului? :)))

        • Bogdane, îi puneam întrebarea omniscientului Axon care sustine ca în România nu exista mafioti de genul lui Dragnea care a sifonat vreo 21 de milioane din Fondurile Europene.
          Sa stii ca nu este interzis sa mai deviem de la subiect câteodata.

    • Ambasadorul Marii Britanii își va delega competența în favoarea ,,țărăniștilor” Adrian Năstase și Ioan Mircea Pașcu, care erau premier și, respectiv, ministrul Apărării în perioada când s-au cumpărat cele două corvete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *