Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de luni, 18 septembrie 2017

Lupta politică din România de azi, faza: insultat grav dumnezeu mami şi palme cafinè central”

Miercuri, 13 septembrie 2017, în pauza de publicitate a unei emisiuni fără istorie, una dintre acele multe emisiuni numite talk-show-uri, prin care televiziunile de știri umplu spațiul obligatoriu de emisie, în studioul B1Tv, a avut loc un incident.

În termenii unui proces-verbal întocmit de un milițian de pe vremuri, azi polițist cu cont pe Facebook, numitul Mirel Palada l-a agresat fizic pe numitul Mihai Goțiu, la capătul unor altercații verbale.

Redusă la ceea ce este – un fapt omenesc – întîmplarea de miercuri seara se transcrie astfel:
Între doi bărbați (dezbaterile privind Scandalul au trecut sub tăcere faptul că Mihai Goțiu nu e o Ileana Consînzeana care n-a cunoscut păcatul originar, ci ditamai bărbatul, ba chiar, văzut din afară, bine clădit) a avut loc un schimb de cuvinte mai dure. La un moment dat, unul dintre ei s-a îndreptat spre celălalt și i-a administrat un pumn. Celălalt n-a reacționat, cum se întîmplă de obicei în lumea bărbaților, dîndu-i și el un pumn sau măcar un picior. A rupt-o la fugă. Nu știm dacă Mirel Palada ar fi fugit după el. Sigur e că prin intervenția oamenilor de ordine de la B1Tv incidentul s-a încheiat doar cu o buză zdrelită și o zgîrăietură pe picior a victimei.
N-au fost ca în finalurile shakespeare leșuri care să umple podeaua, n-au fost barzi care să cînte victoria lui Mirel Palada.
Ca să nu mai spunem că totul s-a încheiat fără ca domnița Nadia Ciurlin, martoră la turnir, să scoată din sutine un trandafir ca să-l arunce, dîndu-și ochii peste cap, cavalerului Mirel Palada.

Ce mai încolo și încoace, în sine, incidentul nu merită nici măcar osteneala unui proces verbal din partea unui agent din Poliția locală.
Ca acesta sînt mii în România, unele avînd drept rezultat ologirea victimei pe toată viața, dacă nu chiar transformarea în cadavru.

Dacă cei doi ar fi fost din altă lume decît cea politică, incidentul s-ar fi rezolvat prin împăcarea părților la un pahar de vin sub protecția neamurilor și vecinilor.
Dacă eram în lumea din Nașul, Famiglia lui Mihai Goțiu ar fi ordonat asasinarea și îngroparea într-un picior de pod a lui Mirel Palada.
Dacă am fi fost în lumea din Urzeala tronurilor, Casa Goțiu ar fi ridicat la luptă tot Sudul împotriva Casei Palada. Casa Palada ar fi ridicat și ea la luptă tot Nordul. Și astfel s-ar fi declanșat un nou război pe teritoriul celor Șapte Regate, cu arderi de viu, jupuiri, gîtlejuri retezate de sabie, cu incendieri de case, cu violuri în colectiv, cu neamuri luate în captivitate de o parte și de alta, cu noi împrumuturi la Banca de Fier, la care ar fi participat Mama Dragonilor, Nepătații, Sălbaticii, Fii de al Doilea, tîrfele din toate bordelurile și nu numai, Cîinele, Muntele, Rondul de noapte, totul sfîrșind cu invazia Umblătorilor albi.

Sîntem însă în România, țara din care Caragiale și-a extras nemurirea artistică.
Prin urmare, un incident de mahala s-a transformat într-un Scandal politico-mediatic.
Fără a realiza un moment penibilitatea situație, Mihai Goțiu a făcut turul televiziunilor de știri fălindu-se cu buza ruptă și demascînd faptul că înregistrarea camerelor de vederi a trecut cu vederea faptul c-a fost dat și cu capul de masă. Pentru a fi desăvîrșit în penibilul fără margini, Mihai Goțiu a depus plîngere de ultraj. Care va să zică Mirel Palada nu i-a dat un pumn unui bărbat care-l făcea nesimțit, ci ditamai vicepreședintelui Senatului.

Despre presă n-are rost să mai vorbesc.
În timp ce prin comentarii toată lumea deplîngea incidentul, invocînd degradarea vieții noastre publice, în realitate, toată lumea s-a bătut să reproducă pînă la greață momentul de cafteală.
Cafteala de mahala a intrat rapid în mașinăria politrucistă de produs neghiobii din credința că ele aduc capital electoral.

PNL, marele partid de Opoziție, cel care pretinde că vrea să guverneze România, a făcut din ea problema numărul unu a României lui 2017. La o conferință de presă, Ludovic Orban, președintele partidului, a acuzat PSD c-a pus la cale cafteala de la B1Tv, în cadrul unui plan mai vast de snopire în bătaie a Opoziției de către Putere.

În această perioadă Ucraina a interzis prin lege învățămîntul în limba română, apar de la o zi la alta dezvăluiri scandaloase despre spionarea populației de către SRI în numele Siguranței naționale, România cumpără armament de 5 miliarde de dolari, state din Occident ne-au anunțat să ne luăm rămas bun pentru totdeauna de la spațiul Schengen.
Și liderul principalului partid de Opoziție, cel care se pretinde de pe acum a fi premier, consacră o întreaga conferință de presă unui incident de mahala, dîndu-i conotațiile halucinante ale unei confruntări politice între Stînga și Dreapta?
Potrivit lui Ludovic Orban nu Mirel Palada i-a dat un pumn lui Mihai Goțiu, ci PSD.
Și nu Mihai Goțiu s-a ales cu buza ruptă, ci întreaga Opoziție!

E o noutate politizarea caftelei de maidan?
Firește că nu.
Cu ceva timp în urmă, sub titlul un Proces politic amoros am publicat un eseu despre un moment caragialean asemănător din Istoria politică a României.
Constantin Bacalbaşa povesteşte în Bucureştii de altădată. Volumul II, 1878-1884, o întîmplare din epoca României Mici. Pe 26 mai 1882, Nicolae Blaremberg, în vîrstă de 45 de ani, e lovit de către brigadirul de Călăraşi, George San Marin. Agresorul avea 23 de ani. C. Bacalbaşa susţine că „era un om de o putere atletică, trecea drept unul dintre cei mai tari oameni din lume şi mai ales omul cu fizicul cel mai estetic”.
George San Marin, „Omul cel mai tare din lume”, caporal în escadronul de Călăraşi – Ilfov, avea o soră măritată, Stoicescu. Potrivit mărturiei din faţa judecătorului de instrucţie, d-na Stoicescu, „una din rarele frumuseţi ale Bucureştilor”, s-a pomenit într-o zi cu o ştafetă de la N. Blaremberg în vederea unei întîlniri amoroase. Purtătoarea mesajului se numea Anica Scorţeanu şi fusese femeie în casă la mama junelui înamorat. Fidela sau, vorba lui Caragiale, „fideaua” doamnă Stoicescu, s-a plîns fratelui de propunerea indecentă. Ce face tînărul George San Marin, despre care Telegraful din 5 iunie 1882 scrie că la expertiza medicală „cu o singură mînă a ridicat de jos pe d. dr. Romniceanu”?
O bate de o rupe pe codoașă, după care îi taie părul.

Stîlcirea bietei femei e un mizilic pentru bravul caporal (interesant e că sora, deşi doamnă din lumea mare, a asistat impasibilă la scenă!). Mai are suficientă energie să se ocupe şi de pretendent. Pe 26 mai 1882, în timp ce N. Blaremberg se afla în trăsură pe şoseaua Kiseleff, George San Marin se năpusteşte asupra lui şi după ce-i zice Uită-te-n ochii mei, pezevenghiule! îi „dă mai multe lovituri cu pumnul în cap şi piept”, zice Românul din 28 mai, care conchide: „Deplîngem acest fapt din toate punctele de vedere”.

Cei implicaţi făceau parte din lumea bună, dar mai ales din lumea politică. N. Blaremberg era unul dintre cei mai înverşunaţi lideri ai Opoziţiei Unite. Evident, împotriva Partidului Naţional Liberal, după ce fusese membru la fel de înverşunat al acestui partid. Sora „herculionului” era măritată cu liberalul C. Stoicescu. Fruntaş al PNL, aflat la putere, Constantin Stoicescu va fi ulterior de şase ori ministru în guvernul liberal.

Opoziția vede în incident un fericit prilej de a administra un ghiont Puterii.
Nicolae Blaremberg primește telegrame de sprijin de la liderii Opoziției care condamnă „odiosul atentat”.
Urmează un proces de răsunet, deoarece Opoziţia vrea să-l implice şi pe C. Stoicescu în afacere. La vremea respectivă, un asemenea proces era un spectacol gratuit. De aceea cauza se judecă nu la tribunal, ci în sala Teatrului Odeon, „amenajată atunci special”.

Potrivit presei timpului, procesul a durat patru zile, din 9 pînă în 13 septembrie 1882. De o parte şi de alta fiind avocaţi cu funcţii politice, el s-a transformat într-o dispută Putere-Opoziţie. Pentru N. Blaremberg au pledat printre alţii: George Vernescu, proprietar al actualei Case Vernescu, liderul Partidului Liberalilor Sinceri, de trei ori viitor ministru, N. Fleva, viitor primar al Capitalei, viitor ministru de Interne, Dimitrie Gianni, fost şi viitor ministru de Justiţie, iar pentru cuplul San Marin – C. Stoicescu, Take Ionescu (supranumit şi Guriţă de aur), viitor prim-ministru. La Fond, George San Marin ia doi ani închisoare şi 2000 amendă, C. Stoicescu, trei luni închisoare. Anişoarei trebuie să i se dea 1000 de lei despăgubiri. Părţile fac apel. Dezbaterile durează patru zile (în noiembrie 1882), pentru N. Blaremberg venind în ajutor şi Alexandru Lahovary, fondator al Partidului Conservator, de patru ori viitor ministru, autor de versuri. Sentinţă definitivă: C. Stoicescu, achitat, George San Marin, doar un an închisoare; N. Blaremberg se pricopseşte cu 1000 de lei despăgubiri, iar codoaşa doar cu 300.
Nu e ca-n Urzeala tronurilor.
E ca în Caragiale!

N.B. Duminică, dimineața, Caragiale, care se culcase ostenit de cît a fost folosit în Scandalul Cafteala de la B1Tv, a fost trezit din somn și pus din nou la lucru.
Deputatul PNL Marin Anton s-a plîns că PSD-istul Nicolae Bădălău i-ar fi dat pumni și palme la o nuntă și, ceea ce mai grav, cumplit chiar, l-ar fi înjurat de „măicuța mea”.
La acest nou Scandal prin care PNL, în criză de idei sub conducerea mandolinistului Ludovic Orban, vrea să cîștige ceva gologani electorali, prin imaginea de partid snopit în bătaie de către Putere, noi nu putem face altceva decît să reproducem primele rînduri din celebra schiță a lui Caragiale, Telegrame:

„Onor. prim-ministru
Bucureşti.

Directoru prefecturi locale Raul Grigoraşcu insultat grav dumnezeu mami şi palme cafinè central. Ameninţat moarte. Viaţa onorul nesigure. Rugăm anchetat urgent faptu.

Costăchel Gudurău
avocat, aleg. coleg. I, fost deputat.”

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 18 septembrie 2017”

 • „Dialogul” politic romanesc ajunsese de mult la nivelul „capului in gura” dar nu se manifestase altfel. Intre Gotiu si Palada, a ajuns la o astfel de manifestare. Decat sa te confrunti cu vorbe goale, cu injurii si cu „ba pe-a ma-tii” intr-un studiou de televiziune, la care se uita milioane de telespectatori ei insisi fiind niste terminati la nivel etic si moral, mai bine transezi situatia direct cu un cap in gura – e mai corect, mai cinstit si mai barbateste. Macar atunci avem de-a face cu o reactie autentic barbateasca nu cu una disimulata in fariseism.

 • 😉
  Tapalaga n-are nici un motiv sa fie suparat pe careva, nu-i fura nimeni epoletii. Iar daca ii fura, n-are decit sa reclame la politie, poate-i gasesc aia niste grade de general SRi.. Jivine ca Tapalaba au facut ca distantza intre „jurnalisti” si „prestatori de servicii” sa fie f mica.. El, cucuveaua de la Romania libera Pora, mercenaru ala economic de Turturica, toate papusile astea defecte ar fi stat mai bine colectand sticle si borcane ptr economia nationala.. faceau si ei ceva util sotzietatzii.. Tapalaga, sa nu te crezi cumva parasit , dezmostenit de sotietatea civila, poporu iti transmite Alupigus. 😀

 • 👿
  Maestre, de- acu o sa le plateasca Ludovic Orban antrenamente de karate la toti pletoshii din partid. Care n-0 sa vrea karate, sa le plateasca Orban antrenamente de dat cu posheta in cap. Gotiu asta ar putea fi foarte periculos daca ar umbla prin televiziuni cu o posheta umpluta cu cartofi, nu s ar mai lua niciun Mirel de el 😀

 • Stimate autor
  De foarte multe ori aveți dreptate și cu siguranță sunteți pe aceeași lungime de undă cu unii dintre cei ce vă citesc. Din păcate cei ce vă dau dreptate sunt cei ce au trăit ca și dumneavoastră aceleași timpuri ( mai mult sau mai puțin – am în vedere persoane cu vârsta peste 50 ani ) . Din păcate , ca urmare a îndobitocirii programate a populației , după cum scrie un confrate al dumneavoastră chiar în numărul de azi al EVZ , cei ce contează ca pondere și putere ( administrativă, de vot , ș.a.m.d.) nu cred că vibrează la ceea ce spuneți … Ceea ce vreau să spun este că masa celor ce vă înțeleg este în scădere constantă , sfârșind prin a deveni nesemnificativă ! Lupta dumneavoastră având doar condeiul ( tastele pc) este sortită eșecului în absența unor contra acțiuni în ceea ce privește bovinizarea nației , întreprinse de cei cu sarcini exprese în acest sens! Ridendo castigat mores a devenit o simplă vorbă , în această lume cinică împrumutată , copiată, de la „cea mai avansată democrație a lumii ”. Vreme în urmă, un scriitor apărut după 1990 spunea despre membrii acelei societăți că „ se închină la dolar ” Ce se întâmplă la noi acum ? Ce face( aproape) toată lumea acum ? Cui i se închină ?
  Vă citesc cu plăcere , vă aștept să vă puneți mai departe gândurile pe diverse suporturi , dar cu siguranță mi-ați înțeles ideea …

  • Bă , Calule , Cîrstoiul o fi înțeles , da nu vrei să detaliezi și pt ăia mai tari de cap ? De ex moa , care n-am înțeles nimic . Ce vrei , să scrie Titanul pt reziști drogați , sau ce ? Reziștii drogați au ce citi , presupunînd că ar ști să citească , la Tapalabă , ziarecom , Mozes Guran , CTP și Gigi 24 !

 • 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 • @nelu cretu
  Mi-a placut replica ! Adecvata , prompta .

 • Maestre, eu până mai de mult am fost convins de geniul lui conu’ Iancu. Astăzi sunt convins de autenticitatea personajelor sale de ambe sexe, dar și din toate breslele.
  Dar cel mai mult mă uluiește perenitatea acestora.

 • Asta-i totala- famiglia lu Gotiu sa ordone atacarea famigliei Palada si ingroparea lu Palada la piciorul unui pod ca-n mesteru Manole. N-ar fi rau sa-l ingroape sub podul spre Braila, ala care nu exista. Iar pe Gotiu, ca-i mai mare sal fi ingropat sub puscaria Jilava ca sa o largeasca si sa mai bage acolo din avortatii astia politiceni :mrgreen:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *