Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Un nou hei-rup prostesc și inutil : Șo pe cluburi!

În cadrul deja tradiționalei scenete publicitare din deschiderea ședinței de Guvern de sîmbătă, 31 octombrie 2015, premierul Victor Ponta a anunțat, ca măsură provocată de Tragedia de la Clubul Colectiv controlarea la sînge în toată țara a cluburilor. El s-a adresat astfel lui Gabriel Oprea și Raed Arafat:
„Saptamana viitoare sa veniti rapid cu un plan de verificare in toata tara, pentru ca eu cred ca nu e un caz izolat, cred ca sunt o multime de asemenea localuri, baruri, care, daca le verificam… Bun, stiu ca primaria le autorizeaza, eu vreau sa le verificati dumneavoastra ca la nevoie noi suntem cei care intervenim, nu primaria, si vreau sa veniti saptamana viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc in care se intalnesc oameni si exista aceste situatii.”

Motivarea acestui Asalt?
„Totdeauna e bine sa facem inainte lucrurile, dar cu atat mai mult in perioada imediat urmatoare, tot ceea ce tine de o verificare la maxiumul prevazut de lege a indeplinirii tuturor conditiilor de catre localurile de acest gen trebuie sa facem ca sa evitam pe viitor, daca e posibil, asemenea tragedii.”

Măsura dictată de Victor Ponta nu m-a uimit.
De 25 de ani, de cînd fac meseria de jurnalist în democrație, fiecare astfel de Eveniment provoacă cinci mari clișee:

  1. O emoție colectivă cu note de telenovelă, care trece în cîteva zile, astfel încît, în scurt timp, dacă vei întreba pe cineva despre Tragedia de la Colectiv, nu va ști să-ți spună ce s-a întîmplat.
    Ori de cîte ori trec dinspre București spre Focșani pe lîngă monumentul de la Mihăilești din apropierea Buzăului, îmi amintesc de emoția națională stîrnită de accidentul tragic din dimineața de 24 mai 2004, în care au murit 18 persoane și alte 13 rănite, în urma exploziei unui tir cu azotat de amoniu. Cei morți erau în exercițiul profesiei lor: pompieri, jurnaliști. Cine-și mai amintește acum de cei morți la datorie?
  2. O cufureală națională de lirism, constînd în nevoia multora de a comunica lumii trăirile lor provocate de Tragedie. Poezia proastă, pamfletele ieftine, oftaturile, scremetele metaforice nu ajută cu nimic pe cei care se zbat între viață și moarte pe paturile de spital sau pe părinții ai căror copii au murit la Colectiv. Nu ajută nici la prevenirea unor astfel de Tragedii. Mult mai bine pentru țara asta ar fi dacă în locul cufurelii de lirism ne-am apuca de mîine să ne îndeplinim mult mai serios ca pînă acum îndatoririle de simpli cetățeni.
  3. Nevoia politrucilor de a stoarce capital electoral dintr-o Tragedie. Saltul brusc făcut de Klaus Iohannis de la Rața mecanică de pînă acum la cocoșul de tip Nicolae Ceaușescu e neîndoielnic urmarea îndemnurilor primite de la consilieri să nu scape ocazia de a-și lustrui imaginea.
  4. Stîrnirea unui val uriaș de beșteleli ale politicienilor, ale Autorităților, ale realităților românești, toate venite de la inși care ei înșiși la serviciu nu diferă cu nimic de patronii clubului Colectiv.
  5. Declanșarea unui nou hei-rup-ism al Autorităților .

Din spusele lui Victor Ponta, am înțeles că de data asta campania vizează cluburile. Potrivit tradiției naționale, grupe de asalt alcătuite de Autorități vor purcede la verificarea cluburilor, la închiderea și amendarea unora, la avertizarea altora. Cum se întîmplă de obicei în asemenea cazuri, hei- rup-ul va dura puțin. Între timp, vor veni alte emoții colective și Guvernul o va lăsa mai moale cu campania împotriva cluburilor. Măsurile promise vor fi uitate în sertar. Șmecherii care patronează astfel de bombe vor reveni în piață. Dacă li s-a închis clubul, îl vor redeschide sub alt nume.
Așa s-a întîmplat după fiecare tragedie. Pot face aici o lungă listă de hei-rup-isme stîrnite de o Tragedie și rămase fără nici un rezultat în realități.

După tragedia cu autocarul din Muntenegru (23 iunie 2013, 18 morți, 29 de răniți) s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport!
A trecut emoția, a trecut și hei-rup-ul, în realitate nu s-a întîmplat nimic. Pînă la o nouă tragedie de acest tip. După Mihăilești s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport periculos! După fiecare inundație, se declanșează hei-rup-ul Trebuie să facem îndiguiri!
Hei-rup-ul Șo pe cluburi! e motivat de Victor Ponta ca necesar pentru ca „sa evitam pe viitor, daca e posibil, asemenea tragedii.”

Prin asemenea tragedii se înțeleg cele provocate de un incendiu la un club de noapte lipsit de lucrurile elementare împotriva incendiilor.
E posibil ca după acest Hei-rup să nu se mai repete o tragedie precum cea de la Clubul Colectiv.
Da, dar e posibil să se producă o tragedie din ruperea unui pod plin de mașini prost făcut sau una din ruperea unui baraj sau una din prăbușirea unei construcții aiurea.

După fiecare din aceste tragedii, se vor declanșa hei-rup-uri menite a evita pe viitor astfel de tragedii.
Și cu toate acestea tragediile nu se vor încheia.
Ca să le încheiem ar trebui să ne mutăm într-altă țară.
Într-o țară în care administrarea lucrurilor nu se face prin hei-rup-uri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

34 comentarii pentru articolul „Un nou hei-rup prostesc și inutil : Șo pe cluburi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *