Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

O realitate anapoda la care eu am reacționat ca Pilat din Pont

Partea dedicată Procesului lui Isus din romanul lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margareta, debuteză cu impresionanta întîlnire dintre Mîntuitor, aici Yeshua, și Pilat din Pont, marcată în viziunea marelui scriitor rus de încercarea procuratorului de a-l salva pe cel condamnat de iudei, pentru că în prezența acestuia îi trecea cumplita hemicranie. Are loc următorul dialog:

„Levi Matei, răspunse cu bunăvoinţă omul; strîngea dările; m-am întîlnit cu el prima dată pe drumul spre Betfaghe, în locul unde iese în clin o grădină de smochini, şi am stat de vorbă cu dînsul. La început, s-a purtat duşmănos cu mine şi chiar m-a jignit, adică a crezut el că mă jigneşte, fă-cîndu-mă cîine. Spunînd aceasta, arestatul zîmbi: eu nu văd nimic rău în acest animal, şi cuvîntul n-are de ce să mă supere.

Secretarul nu mai notă nimic, aruncînd cu coada ochiului o privire mirată, nu arestatului, ci procuratorului.

– … Dar, după ce m-a ascultat, Levi s-a mai îmblînzit, urmă Yeshua; pînă la urmă a aruncat banii în drum, spunînd că merge cu mine să pribegească…

Pilat zîmbi neîncrezător, rînjindu-şi dinţii galbeni, cu obrazul bolnav nemişcat, şi rosti, întorcîndu-se cu tot trupul spre secretar:

– O, cetatea Yerushalayimului! Cîte nu se aud în ea! Auziţi! Cel ce strînge dările a aruncat banii în drum!”

De fiecare dată cînd am citit acest fragment, mi-am imaginat descumpănirea romanului care era Pilat din Pont în fața realităților din Iudeea. Mintea de roman era rațională. Mintea care făcea poduri, apeducte și șosele. Realitățile din Iudeea erau descumpănitoare din acest punct de vedere. Era printre altele unul dintre motivele pentru care Pilat din Pont se considera nedreptățit, pentru că-l trimiseseră ca procurator tocmai aici. Un fel de ambasador străin trimis la post la București. Parcă o aud pe nevasta respectivului bombănind că puteau să-l trimită la Paris, sau la Roma sau măcar la Budapesta. Dar la București!

Eu nu sînt Pilat din Pont, procuratorul Iudeii în vremea Împăratului Tiberiu. Care Împărat se afla în anul Procesului – 33 d.Ch – la Capri. Prin urmare, nu trec cele întîmplate în jurul meu printr-o minte de roman, care nu poate concepe ca un vameș – funcționar al statului – să facă astfel de gesturi nelalocul lor precum aruncarea banilor strînși din taxe și impozite. Sînt însă un om normal cu o minte normală. În aceste condiții, am avut o reacție asemănătoare celei a lui Pilat din Pont citind această știre de pe site-ul Realitatea.net din 10 octombrie 2018:

„Fostul premier Dacian Cioloș, aflat la Iași, a fost luat la întrebări de o vânzătoare chiar de la intrarea în magazin. Femeia s-a arătat dezamăgită de felul în care se face politică în România, dar și de evoluția societății în perioada în care Dacian Cioloș era la Palatul Victoria.”

Potrivit minții mele de om normal, cînd cineva intră într-un magazin, vînzătoarea îi surîde imediat și îl întreabă: Can I help you?
Vînzătoarea din știrea, difuzată de altfel de întreaga presă, nu numai că n-a procedat conform standardelor atît comerciale, cît și de bun simț, dar mai mult s-a lansat într-un discurs politic de tipul celui rostit de Conu Leonida în fața Efimiței în camizol:

„Și niciodată nu voi mai merge la vot. Întotdeauna iese cine se dorește și cine trebuie să fie la putere. Toți care ajung sus vor doar să sugă ciolanul, ajunge să roadă în așa hal încît nici măduvă nu mai are ciolanul.”

Din relatările presei s-a înțeles că vînzătoarea a dat astfel curs nemulțumirii față de felul în care Dacian Cioloș a guvernat țara.
În Cetatea Yerushalayimului, Pilat din Pont își arată uluirea față de un vameș care, în loc să strîngă dările, le aruncă. În Cetatea României, un om normal are tot dreptul să fie uluit de vînzătoarea care, în loc să-l servească pe clientul Dacian Cioloș, îi ține un discurs politic.

24 septembrie 2018. Mediafax publică următoarea depeșă:

„Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, și soția acestuia au fost agresați pe stradă, Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 deschizând un dosar penal în care se cercetează fapte de amenințare și tulburarea ordinii publice.

Incidentul a avut loc în urmă cu 10 zile.

Procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 5 au deschis dosar penal in rem pentru amenințare și tulburarea liniștii publice, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 5, Andreea Ceaușu.

Anchetatorii nu cunosc momentan identitatea agresorului.”

Peste puțin timp agenția aduce noi amănunte :

„Poliția Capitalei precizează, referitor la agresiunea asupra fiului lui Liviu Dragnea, că în urmă cu două săptămâni, o persoană a sunat la 112 și a sesizat că a fost agresată verbal de doi necunoscuți.
«În urmă cu aproximativ două săptămîni, o persoană a formulat plîere cu privire la săvîrșirea infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice. Anterior, aceeași persoană, prin apel 112, a sesizat că a fost agresată verbal de către doi necunoscuți. Cercetările sunt continuate de către secția de poliție, sub supravegherea unității de parchet competente material și teritorial, în stabilirea situației de fapt și de drept»”.

Deoarece presa se întreabă cine e agresorul, luni seara, un Comunicat reprodus de Mediafax dezleagă enigma. E vorba de fiul lui Ion Caramitru:

„Ștefan Caramitru transmite, într-un comunicat de presă remis luni seară MEDIAFAX, că în urmă cu 10 zile a avut loc un incident verbal minor pe stradă cu Valentin Dragnea, precizînd că soția acestuia i-a persiflat, iar el le-a reproșat asocierea cu PSD și agresivitatea față de cetățeni.

«Locuiesc pe aceeași stradă cu Familia Dragnea în Cotroceni, însă nu ne cunoaștem. Într-adevăr, în urmă cu aproximativ 10 zile a avut loc un incident verbal minor în trafic pe strada unde locuiesc (mașina pe care o conduceam nu putea avansa din cauza autoturismului care bloca strada în care se aflau – ulterior am aflat – Valentin Dragnea și soția acestuia, conduși de un șofer). Am claxonat pentru a semnaliza prezența noastră și intenția de a avansa moment după care pasagerii au coborît din mașină. În acel timp a avut loc o altercație verbală cu doamna Dragnea moment în care dl. Dragnea a plecat în grabă și a intrat în curtea imobilului. Soția acestuia ne-a persiflat, folosind o atitudine lipsită de eleganță, iar noi am reproșat asocierea cu PSD și agresivitatea generală față de cetățeni. Mi-a fost greu sa nu reacționez la un atac verbal, în special după experiența avută în noaptea de 10 August împreună cu cei apropiați în Piața Victoriei.»”.

Alte date care se adaugă Comunicatului lămuresc ce s-a întîmplat „în urmă cu zece zile”. Pe strada unde locuiesc atît Valentin Dragnea, cît și Ștefan Caramitru, a avut loc un incident în trafic, unul dintre acele confruntări verbale minore, devenite însă o realitate cotidiană, cîtă vreme românii sînt de gintă latină. Numai că în astfel de împrejurări șoferul nemulțumit precum Ștefan Caramitru îi strigă celui care bolochează traficul Boule! Tîmpitule! sau Nesimțitule! Ștefan Caramitru, care a fost în Piața Victoriei „împreună cu cei apropiați” pe 10 august 2018, îi strigă lui Valentin Dragnea PSD-istule! și Ați furat țara! Tot în astfel de împrejurări cel înjurat răspunde la rîndu-i cu înjurături, pînă la urmă părțile plecînd răcorite. În cazul de față, Valentin Dragnea depune plîngere penală. Tatăl lui, Liviu Dragnea, intervine în presă pentru a face din incident un caz politic.

Nu e un motiv să strig și eu asemenea lui Pilat din Pont:
O, cetate a Bucureștilor! Cîte nu se aud în ea! Auziți! Un incident în trafic devine ditamai conflictul politic!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „O realitate anapoda la care eu am reacționat ca Pilat din Pont”

 • Nikola, esti ultimul jeg! Oricine poate intra acolo sa vada ca sunt foarte respectuos cu Mariko si ca vorbesc strict despre pluralul cuvântului „pol”. Mi-e scârba de minciunile tale!

  • Bai vierme! Te-ai bagat intr-o discutie care nu te privea si care deja era clarificata gramatical. Care alta era ratiunea interventiei tale, decat sa-i dai o limba lui Cernat?? Ca ai mai continuat, pe alte teme, NU are relevanta!!

  • … îi raspundeam Nikolei si între timp au fost sterse mai multe comentarii…

 • Interventia ta, in afara pupatului in cur, fiind total inutila, in conditiile in care Cernat, clarificase deja (mai bine ca tine), aspectul gramatical..

 • Pilat merită o atenţie specială. Un criminal ca ăsta nu trebuie lăsat să păcălească istoria.

 • @ Gabrielescu
  Bufonule, pe tine de câte ori te-a alungat Cristoiu de pe blog pentru ca îl înjurai?

 • Maestre, de la o vreme, gîndurile lu’ matale sunt din ce in ce mai … ‘profunde’ !
  Ăsta da, … subiect ! Mai ales c-ai făcut si o legătură (ultima ?), cu Capri, și … Tiberiu !
  Dar, ceea ce mă amuză mai mult, sunt, tot de la o vreme, comentariile, adevărate ‘perle umoristice’ ! Da, da, nu râdeţi, c-așa e !!!
  Spaţiul, rezervat lor, a fost monopolizat, de-a dreptul, de unu, doi, sau, … hai să zic, trei, ‘comentaci’, de regulă aceiași, care-și expun
  … ‘fanteziile’, într-un lanţ de … bla-bla-uri, uneori fără nici o noimă !!!
  Nu vreau să ‘dau nume’, întrucât se stiu ei, dar, chiar mă întreb, dacă Adrian, ‘admin-ul’, mai … lucrează, sau nu !?!
  În rest, ce să spun, decât… s-auzim de bine, și vedeţi că … VINE IARNA, băăă !!!

 • Noi, cei care am murit la revolutie….sa nu beneficiem de nici un spatiu comercial pe Lipscani….Noi, cei care am fost ucisi de mineri dupa ce devalizasem de 3 ori palatul Victoria in cautarea guvernului caruia voiam sa -i luam gatul. Nu am gasit in Palat decat 3 carti scrise de Lenin, pe care le -am aruncat in strada sa vada eroii nostri sfinti si sacri dovada limpede ca cu astea se ocupa guvernu lui Ilici Iliescu KGB, citea carti de Lenin in timp ce noi luptam…..Noi care am ars de vii la Colectiv, traind un real holocaust, contribuind cu propria piele la rasturnarea guvernului ciumei rosii….. tot noi sa fim gazati cu gaze la 10 august de guvernul sovietic…..care a fost chiar ieri desfiintat de comisia de la Venetia pentru ca fura de la gura orfanilor…..Noi, care am visat sa devenim patroni si boieri, sa fim nevoiti acum sa ducem greul luptei impotriva hotilor de fermieri care au pus laba pe ferma Salcia…..Vom ajunge sa cautam cartile lui Lenin pe care le -am aruncat ….ca daca le citeam, noi puneam laba pe ferma Salcia…..

 • Striga maestrul asemenea lui Pilat din Pont:
  „O, cetate a Bucurestilor! Câte nu se aud în ea! Auziti! Un incident în trafic devine ditamai conflictul politic!”
  Este un motiv sa strig si eu asemenea lui Pilat din Pont:
  „O, cetate a Bucurestilor! Câte nu se aud în ea! Auziti! Un incident în trafic devine ditamai conflictul politic si… subiect de editorial pe blogul domnului Cristoiu!”

  Haideti, maestre, ca puteti mai mult!

 • Demult , ca azi , ( pliere ) Traian spunea: ce ați furat -să rămână așa . Acum haideți _ să facem treabă. Să vedem . Cu dragoste, MaesTre .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *