Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Un document: Cum a trăit Klaus Iohannis Diversiunea de la Sibiu, cea prin care Ion Iliescu a vrut să scape de concurența lui Nicu Ceaușescu

N-am crezut în Teroriști chiar din zilele în care TVR, transformată într-un instrument de dezinformare criminală, paralizase întreaga țară, mai precis o ținuse în case, așa cum era, de spaima împușcăturilor, pentru ca lovitura de stat să devină revoluție anticomunistă prin ieșirea oamenilor pe străzi.

Am umblat în zilele acelea prin București, altfel spus am făcut drumul de acasă pînă la redacția revistei Teatrul din Sărindar, unde lucram fără a fi deranjat de nimeni, deși auzeam și eu răpăitul a ceea ce Ion Iliescu acțiuni ale teroriștilor care trăgeau din orice poziție, în realitate zgomotul făcut de simulatoare. N-am crezut în teroriști, pentru că ei erau prezentați de Ion Iliescu ca ieșiți din canale pentru a-l readuce pe Nicolae Ceaușescu la putere. Ori eu știam că Nicolae Ceaușescu nu se va mai întoarce la putere. Complotul era prea mare pentru ca Nicolae Ceaușescu să mai poată face ceva. Apoi, Sistemul – Securitatea, Armata, nomenklatura – își dorise să scape de el, și acum, o dată ce în locul Fostului venise tot unul de-al Sistemului – Ion Iliescu – dar un Nicolae Ceaușescu mult mai de treabă, Sistemul nu putea decît să jubileze.
Din februarie 1990, cînd am pus la îndoială așa-zisa Revoluție, definind-o drept Lovitură de stat perestroikistă, m-am preocupat de Fenomenul terorist. Nu există carte de eseuri publicată de mine în ultimii 28 de ani care să nu conțină texte dedicate Teroriștilor din decembrie 1989. În cîteva dintre ele am trecut în revistă multele interese pe care le-a rezolvat Diversiunea cu teroriștii. În volumul recent apărut la editura Mediafax Statul versus Corneliu Zelea Codreanu, prin eseul Figurația revoluției bolșevice în decembrie 1989 demonstrez rolul Teroriștilor în idealizarea TVR pentru ca aceasta să devină credibilă și mai ales eroină a Revoluției:

„Alături de noii lideri, Televiziunea e prezentată drept salvatoarea Revoluţiei. Întruchipări ale Răului, teroriştii trag în ea cu toate armele din dotare. Ea însă rezistă eroic şi salvează ţara de odioasa Dictatură. În realitate, Televiziunea nu e deloc liberă. Ea trebuie să treacă acum drept liberă, întemeiată pe adevăr, ieşită definitiv din postura de instrument de propagandă. Sub masca asta, a independenţei, instituţia urmează să joace rolul de principal mijloc al manipulărilor care vor urma căderii Regimului. Imbecilităţile ceauşiste lipsiseră Televiziunea de credibilitate. Nici o vorbă, nici o imagine aparţinînd Televiziunii din ultimii ani ai lui Ceauşescu nu mai aveau efect asupra populaţiei. Prin vasta Operaţiune de mitizare de la sfîrşitul lui decembrie 1989, Televiziunea capătă o credibilitate spectaculoasă. Înarmată cu acest atu, acum în slujba noilor stăpîni, ea pune la lucru mijloacele tipice propagandei comuniste.”

Dintre toate momentele așa-zisului Terorism cel mai ciudat mi se pare momentul de la Sibiu. După București, Sibiul a fost terenul unor confruntări sîngeroase soldate cu sute de morți. De ce Sibiul? Răspuns: Pentru că la Sibiu era Nicu Ceaușescu. Și lui Nicu Ceaușescu i se punea în cîrcă atacarea Armatei de către Securitate. Nu întîmplător în prima sa intervenție de la TVR, Ion Iliescu, vorbind ca un conducător deja desemnat, deși abia venise în studio de la Editura Tehnică, unde era doar director, în nici un caz vicepreședinte al Republicii, ca să spui c-a luat locul constituțional Președintelui fugit cu elicopterul, se referă la evenimentele de la Sibiu.

Scriam în eseul 22 decembrie 1989 – o după-amiază cu prea mult e întrebări din Expres, 23 februarie 1990, în care vorbeam despre Lovitura de stat, despre această intervenție a lui Ion Iliescu:

„Printre cele mai misterioase cazuri din această după-amiază se numără şi cel al domnului Ion Iliescu. Din cîte se ştie, domnia-sa era, în ziua de 22 decembrie 1989, un simplu director de editură. Nu ştim, pentru că n-au fost publicate mărturii în acest sens, ce-a făcut dînsul în prima parte a faimoasei zile. Nu ştim nici unde şi cînd a aflat de căderea lui Nicolae Ceauşescu. Sigur este că apariţia domniei-sale în studioul Televiziunii pare a fi cea a unui conducător care deţine frîiele puterii. Întîi şi-ntîi Ion Iliescu e aşteptat, solicitat. Pe la începutul emisiunii, un ofiţer al marinei militare, care pretinde că i se spunea, în cadrul promoţiei sale, Cico şi care, după propria-i mărturisire, lucrează acum în economie, declară la un moment dat: «Rog pe tovarăşul Ion Iliescu, cu care am fost coleg, să vină la Televiziune». Sosirea domnului Ion Iliescu are un aer ieşit din comun, care-l diferenţiază net de toţi ceilalţi, obligaţi să se înghesuie pentru a pune mîna pe microfon. Unul din cei prezenţi se repede să-l sărute. Mai tîrziu, acesta, pe numele lui Matei Ioan, se va adresa, într-un discurs, petroliştilor din Prahova. Domnul Brateş, coordonatorul emisiunii, începe astfel:
«Stimaţi telespectatori, avem marea bucurie de a găzdui aici, în studio pe Ion Iliescu (aplauze, strigăte de „bravo!”). Este fiul unui revoluţionar, al unui patriot, el însuşi patriot».

Cuvîntarea lui Ion Iliescu e ascultată cu maximă atenţie. Ea ne arată că directorul Editurii Tehnice făcuse pînă atunci o serie de gesturi destul de ciudate la un simplu activist în Consiliul Culturii:
«Am vorbit la telefon acum 20 de minute cu generalul Victor Stănculescu. Se află la Ministerul Apărării Naţionale. A dat dispoziţie, s-au retras trupele care erau în dispersare în oraş cu dispoziţie de a trage, a întors înapoi o coloană de blindate care fusese ordonată să vină dinspre Piteşti, spre Bucureşti (strigăte de bravo, aplauze), iar la Sibiu era o situaţie încordată, unităţile securităţii au atacat unitatea militară. Eu sper, pentru că nu ştiu unde se află, pentru că la Ministerul de Interne nu mai e nimeni, generalul Stănculescu nu a mai putut să intre în legături operative cu nimeni din partea Ministerului de Interne, probabil că şi ei au fugit, ca şi conducerea politică. Apelăm la unităţile securităţii şi la securişti, aşa cum s-a mai făcut apel de la acest microfon, să se trezească în acest ultim ceas, să se lepede de această clică ordinară de trădători ai patriei. Ăştia sînt trădătorii patriei, nu Milea, pe care l-au ucis! Deci, tovarăşi, în momentul de faţă există garanţii că armata se află alături de popor!».

Gesturile domniei-sale de pînă în acest moment sînt deci ale unui conducător deja instalat. Curioasă nu e atît atitudinea domnului Ion Iliescu, cît mai ales a generalului Victor Stănculescu, din comanda armatei. Din cîte se vede, acesta îi dă domnului Iliescu un raport amănunţit, fără să se întrebe în ce calitate i s-a telefonat. Mai ales că informaţiile date lui Ion Iliescu erau strict secrete, de importanţă vitală pentru soarta ţării.”

De reținut că în 23 februarie 1990, cu 28 de ani în urmă, observam că Ion Iliescu, deși doar director de editură știe deja că la Sibiu Securiștii atacă Armata, că securiștii nu vor să se lepede de Nicolae Ceaușescu, spre deosebire de Armată, care e alături de Popor. Ce se întîmplase la Sibiu? Armata luase cu asalt Securitatea pe motiv că era teroristă după ce persoane neidentificate nici azi, proclamate însă de directorul de editură Ion Iliescu drept Securiști care-l apără pe Nicolae Ceaușescu, trăseseră, vezi Doamne!, asupra Armatei. Măcelul de la Sibiu, despre care Ion Iliescu știa deja la ora 14,30, în 22 decembrie 1989, la numai două ore de la fuga lui Ceaușescu, avea drept misiune scoaterea din joc al lui Nicu Ceaușescu. Aceeași misiune a avut-o și diversiunea lansată pe TVR de Ion Caramitru (curios cum de procurorii militari nu l-au atins pe Caramitru nici cu o floare, deși el a fost unul dintre membrii de bază ai echipei lui Ion Iliescu) cu telefonul prin care o cetățeancă semnala că Nicu Ceaușescu a intrat în localitatea ei și a luat copii ostatici. De nimeni nu se temea mai tare Ion Iliescu decît de încercarea lui Nicu Ceaușescu de a-i lua locul lui Nicolae Ceaușescu, ceea ce l-ar fi lăsat pe Ion Iliescu fără șefia la care rîvnise atîția ani.

Sub semnul preocupării deosebite față de Diversiunea cu teroriștii în varianta de la Sibiu, la interviul din 22 septembrie 2014, luat candidatului Klaus Iohannis, l-am întrebat pe sibianul Klaus Iohannis cum a trăit el diversiunea cu teroriștii. Avînd în vedere că între timp Klaus Iohannis a devenit președintele României, răspunsul său, inclusiv la întrebarea despre Adevărul privind decembrie 1989, apare azi ca un document de importanță deosebită pentru istorici. Îl redau atît în varianta scrisă, cît și în varianta video:

Ion Cristoiu: În carte expediați capitolul momentul, normal, al revoluției la Sibiu. Faceți-mi și mie, cunosc bine așa-zisei, mă rog să-i spunem, revoluției de la Sibiu. De fapt, cînd erați la Sibiu ați auzit de Nicu Ceaușescu?
Klaus Iohannis: Da, dar nu l-am întîlnit niciodată.
Ion Cristoiu: Lucruri bune sau lucruri rele?
Klaus Iohannis: Numai lucruri rele. Nu a fost iubit de sibieni. Nu a fost bine văzut.
Ion Cristoiu: Știam că a fost bine văzut.
Klaus Iohannis: Nu.
Ion Cristoiu: De ce?
Klaus Iohannis: Nu între sibienii pe care i-am cunoscut eu.

Ion Cristoiu: Ce s-a întîmplat în…? Cum putem caracteriza întîmplările de la Sibiu de atunci? Ați trăit. Ați fost sibian. Erați acolo?
Klaus Iohannis: Da. Deosebit de violente.
Ion Cristoiu: Există o interpretare a dumneavoastră? Cum adică? A fost o diversiune? A fost chiar o bătălie între securitate și….?
Klaus Iohannis: Eu cred că a fost foarte multă dezinformare. Și de la un moment dat fiecare s-a temut că ceilalți sînt inamicii neamului, și au tras unii spre ceilalți, și pînă în ziua de astăzi se văd case unde se vede că armata a tras spre miliție și miliția a tras spre armată. A fost o nebunie totală. Atunci, înainte să înceapă lupta armată, cum ar veni. Înainte să înceapă să tragă, lumea se adunase în fața Casei de Cultură. Probabil știți, Casa de Cultură a Sindicatelor, toată piața a fost plină. Am fost acolo cu toți prietenii noștri. Și s-au ținut speech-uri. Am strigat toți Noi sîntem români, Noi sîntem România. A fost foarte frumos. Pînă au început să șuiere gloanțele. Atuncea lumea s-a împrăștiat. Au început luptele, prima dată la Miliție, pe urmă la Securitate, pe urmă al Armată și așa mai departe. Și cîteva zile a fost aproape imposibil de ieșit în oraș fiindcă se trăgea în toate direcțiile, fără să se știe cine împotriva cui se lupta acolo. După care s-au liniștit lucrurile.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră în calitate de candidat credeți că o serie de dosare, ale teroriștilor, ale Mineriadei, ar trebui închise sau păstrate, spus adevărul?
Klaus Iohannis: Eu cred că ar trebui spus adevărul. Ele ar trebui închise prin rezolvare.
Ion Cristoiu: Da, era condiția și să nu fie.
Klaus Iohannis: E singura variantă pe care aș accepta-o eu ca persoană sau în calitatea mea de candidat. Mi se pare greșit că au fost tergiversate, că au fost trase pînă în ziua de astăzi. Și e păcat că nu știm adevărul. Poate că în unele chestiuni nu se mai poate afla adevărul fiindcă oamenii implicați nu mai există. Dar sînt convins că în multe locuri am putea să aflăm adevărul și cred că este de datoria celor care lucrează pe dosare să ne spună acest adevăr.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Un document: Cum a trăit Klaus Iohannis Diversiunea de la Sibiu, cea prin care Ion Iliescu a vrut să scape de concurența lui Nicu Ceaușescu”

 • Tudorel, mic și-mbubat,
  Ce repede s-a mișcat,
  ACTU’ l-a … EXPEDIAT,
  ORDINU’-a ECECUTAT !
  O, CE VESTE MINUNATĂ,
  UDREA FU ELIBERATĂ !!!

 • Sărbători fericite, tuturor!

 • Foaie verde, foaie lată,
  UDREA FU ELIBERATĂ !
  Și iar verde, de gutui,
  MULTORA LE VA DA MOOI !

 • @adrianapetrescu
  Fă, știi tu ceva, dar nu … totu’ !
  Sediul, despre care vorbesti, era in clădirea de vis-a-vis, de librăria kretulescu, sau mai precis de magazinul Muzica !!! I se spunea si clădirea cu fântână !!! Prietenii stiu, de ce !

 • Întrebări la care s-a raspuns, sau … încă nu :

  1. Știe cineva, cumva, cine l-a-njunghiat pe nicușor, pe culoarele tvr, când a fost adus și prezentat ca cel mai mare … ‘terorist’ ?
  2. Ale ‘cui’ erau elicopterele roșii Mi – 8, care zburau deasupra Bucurestiului, in zilele de după 22 Decembrie?
  La prima intrebare s-ar putea să cunoască răspunsul nea mihai tatulici !!!
  La cea de-a doua … aștept să răspundeţi !

 • 21 decembrie 2014
  Ion Cristoiu : “Şeful Statului de atunci răspunde de victimele „Teroriştilor“ din decembrie 1989”
  .
  Ion Cristoiu : “Profit de asta pentru a-i expune şi lui teza mea despre adevărul întâmplărilor de acum 24 de ani. Ce s-a petrecut până după-amiaza lui 22 decembrie 1989 nu mă interesează. Nicolae Ceauşescu a plătit cu viaţa pentru asta. Geniul lui Atanasie Stănculescu plăteşte cu închisoarea, făcută la bătrâneţe. Mă interesează, îi zic – coborând scările Bibliotecii – cei 1.000 de morţi de după 22 decembrie 1989. Contrar diversiunilor propagandistice, după fuga lui Ceauşescu (ba chiar şi înainte) n-a fost nici un haos. Iliescu, noul şef, răspunde de cei 1.000 de morţi, chiar dacă el n-a comandat diversiunea cu teroriştii. Răspunde, pentru că în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 îşi asumase deja prerogativele de şef de stat. Şi din acest punct de vedere, răspundea şi de ordinea care trebuia să garanteze vieţile celor 1.000 de victime.”
  https://adevarul.ro/cultura/istorie/Seful-statului-raspunde-atunci-victimele-teroristilor-decembrie1989-1_5496caba448e03c0fdef64cf/index.html
  Nu am niciun comentariu. Poate comenteaza IC sau alti postaci. Chiar va rog.

 • Hai, marș la mansardă, mocofanilor !!!

  • Deputatul PSD, Petre Florin Manole, amenințat și înjurat în Secția 1 de Poliție. Rezistenții l-au potopit cu invective și i-au transmis că PSD e de vină. Ce nu știu toți idioții ăia ai lu Soros e că acest Manole e un foarte apropiat al procurorul rezist Lăncrănjan zisă Veverița. Bon venit în Statu Pararlel, bro! 😀

   • Teo Matei, de rafă să ne iei

    Uite boule ce se scrie în ziarul „Adevărul” finanțat de un fost negustor de copii: „La comemorarea victimelor revoluției, filosoful Mihai Şora şi actriţa Oana Pellea au citit numele tuturor celor 1.200 de oameni care şi-au dat viaţa pentru o Românie liberă”. Nu s-a plictisit nimeni fiindcă „rezistenții” de față au luat cîte-un cannabis mai lung, să nu se plictisească. Cel mai mișto e că moș Mihai Șora a lucrat cu Ana Pauker, marxista. Iar pretenii lu Pauker îs ăia care au omorît 1200 de oameni la revoluție, pe vcare azi îi citește fosila Șora.. Voi sugătorii de sulă la Soros nu mai aveți un minim simț al ridicolului? Iar Soros a luat-o razna de tot de se-ncurcă cu neamuri proaste ca voi? Hm. Ciudat. 😀

    • CEZAR JIPA, să fumezi din șlițuri pipa

     Dacă ai ajuns să dai exemple din clasicu în viață Ion Caramitru, a cărui diferență de Dide de la „rezist” e de doar doi neuroni, mergi și împușcă-te cu niște iarbă, boule, poate-ți revii. Uite-aci din ce boscheți vă recrutează Soros, să nu uiți din ce familie de maimuțe vii.
     „Revista Der Spiegel a recunoscut, în urmă cu o săptămână, că unul dintre cei mai importanți jurnaliști din redacție, Klaas Relotius, și-a umplut reportajele cu informații false, majoritatea anti-americane și anti-Trump.” 😆

     https://www.cotidianul.ro/cea-mai-mare-revista-din-europa-acuzata-de-antiamericanism/

     Mai mult, idioții de la CNN îi dăduseră lu Relotius și un premiu de Jurnalistu (pvlii) anului. Ăștia sînteți, toți ca flașnetaru Caramitru. faceți zgomot mult da sînteți goi pe dinăuntru. Vă mai umple Dragnea cu cîte-o pvlă când și când, pe neașteptate. 😀

  • Maestre Cristoiu, de Ion Caramitru nu doar că nu s-au atins procurorii, dar nici măcar virușii nu l-ar atinge, că au și ei mândria lor cînd întîlnesc un asemenea specimen. 😆

  • Ce să știe nazistu Klaus de Revoluția de la Sibiu? A fost și el în stradă sau ieșise cu Vînturătoarea la o merdenea?
   Dacă a fost la Revoluție sluga asta Soros numită IUohannis,, să povestească măcar slugilor lui de la rezist: „Domnilor, era 1989. Decembrie. Am fost la Sibiu la Revuluție, am aruncat două pietre în sediul Securității și peste puțin timp m-am pomenit că m-au făcut securiștii președinte al țării! ” ❗

  • Teo Matei de furtun să ne iei

   Bă gîndac de Colorado, să ți-o ttragem sub lumbago
   În caz că nu înțelegi ce căuta Cristoiu cu Rareș Bogdan la Realitatea. Pe vremea aia, R.Bogdan nu avea comportament deviant ,nuși luase șpaga încă de la Soros și nu trăgea pe nas cu Oreste. Vezi, să nu rămîi așa dacă te prefaci mai oligofren decît ești. 😆 😆

  • Gabi Șerban

   Cristian Tudor Popescu, jurnalistu pvlii, e sifon la SRI, dat în primire la Parlament chiar de colonelul Dragomir. Orice luare de poziție luată de jegul ăsta uman CTP la TV SRI DiGi se numește „misiune”. Ăsta nu mai e demult jurnalist, e un rahat cu ochi care execută ordine, un far călăuzitor ptr fomiștii de la „rezist” și căruia îi va scrie biografia lui de vierme vertebrat alde Dide și Mărin Ceaușescu.

  • Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a depus la Senat un proiect prin care o asociație va putea fi dizolvată la cerere, prin hotărâre judecătorească, dacă este considerată a fi succesoare a unei organizații naziste sau care acționează în sensul schimbării prin violență a regimului constituțional.

   Chestia asta se aplică ca o mănușă organizației nazistului-șef de la Cotroceni, dar și grupului de consumatori de prafuri rezist. 😯

  • Dăncilă despre nazistu-șef de la Cotroceni, Iohannis. „Nu mă aşteptam din partea preşedintelui României să jignească premierul României, mai ales că e o femeie…Nu poţi să vorbeşti despre o femeie că se îmbracă într-un anumit fel, că se machiază într-un anumit fel şi să faci din asta cauza unor atacuri. Nu trebuie să mai avem politicieni robot.”

   Probabil așa îi vorbește Iohannis și lu nevastă-sa, și lu mama rezistenților din Romania care e ciumăfaia lu Soros Sanda Pralong, și altor femei cu care nazistu lucrează. Singura lu care nu-i vorbește așa e fără îndoială Angela Merkel, fiindcă nazistului îi face plăcere să fie robotul acestei veștejite a noului Reich german. 😎

  • O mamă și copilul acesteia au devenit primii refugiați norvegieni, după Al Doilea Război Mondial, după ce Polonia le-a acceptat cererea de azil, săptămâna trecută. O mamă a fugit cu copilul de politica statului norvegian și de sinistra Barnevernet (o agentură de „protecția a copilului”) care e un lagăr nazist de persecuție a familiei.
   https://www.lifesitenews.com/news/poland-accepts-refugee-mother-who-fled-norways-child-welfare-services?utm_content=buffer8736a&utm_medium=WCDM%2BBuffer&utm_source=facebook&utm_campaign=WCDM&fbclid=IwAR1kTKj-feI1iYUD3gigWQAfYYcaI070EWrV2gOIS8O4SqAX_ziBu5MMgGM

   Romînca Smicală e un alt caz în care Barnevernet a abuzat o familie. Norvegia e condusă cu un guvern de spălați pe creier ai lu soros 😥 pînă s-or supăra șoi ăia și or să-i arunce la gunoi, nu ami e mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *