Am aflat din ziare că noul primar al Sectorului 1 a anunţat solemn că va redeschide Piaţa Amzei.
Unde şi cum o va redeschide?
La această întrebare distinsul n-a răspuns.
Şi-ar fi fost bine dacă ar fi răspuns, deoarece, după Dezastrul care a fost transformarea uneia dintre cele mai cunoscute Pieţe de fructe şi legume din Bucureşti într-un deşert de beton pigmentat ici-colo cu localuri eminamente pustii, nu prea văd unde şi cum s-ar putea reamenaja o Piaţă din care au fost alungaţi toţi comercianţii.
Nu pentru a comenta în calitate de fost client al Pieţii Amzei o tipică făgăduială electorală am deschis eu acest text invocînd Piaţa Amzei, ci pentru altceva mult mai important.
Pentru mine, Piaţa Amzei, chiar şi în varianta ei de acum, e un fel de Fierăria lui Iocan din Moromeţii.
În ultimii zece ani, ori de cîte ori am trecut prin Piaţa Amzei, mi s-a strigat de pe margini de către cetăţeni despre care nu pot spune prea multe lucruri, în afara faptului că îi întîlnesc acolo, în Piaţă, de fiecare dată, fără un motiv anume, ziceri despre politicienii momentului. Am auzit aici astfel ziceri despre Traian Băsescu, despre Victor Ponta, despre Mircea Geoană.
Depinde de cine e personajul momentului.
Mai nou aud strigîndu-se despre noul preşedinte al României.
Trăiască Domnul Învăţător, Klaus Iohannis!
N-am pretenţia că zic o noutate scriind că Sistemul public de Sănătate a intrat în ultima vreme într-o Criză vecină cu Colapsul.
E suficient să amintesc nenorocirile de la Spitalul de Arşi Bucureşti şi ameninţarea cu greva din partea medicilor constrînşi să facă pe de-a moaca gărzi suplimentare.
Scandalul pacientului mîncat de viermi a debutat pe 14 iulie 2016.
Din ziua respectivă, timp de o săptămînă el a cuprins numeroase fapte, culminînd cu intervenţia DNA.
Vineri, 22 iulie 2016, în toiul Scandalului şi, mai ales, în toiul Crizei, Klaus Iohannis a intervenit.
Tocmai cînd toată lumea se întreba (în chip inutil!) de ce tace preşedintele şi-n legătură cu acestă Criză, de o deosebită gravitate pentru naţiune.
Cum a intevenit Klaus Ionannis?
Convocînd la Cotroceni pe cei responsabili de Sistemul public de Sănătate la o întîlnire soldată cu măsuri de urgenţă?
Ţinînd o conferinţă de presă în care să prezinte ce măsuri a cerut premierului să ia?
Acordînd un interviu televizat în care să-şi expună Programul său de soluţionare urgentă a Crizei?
Sînt posibile intervenţii pe care le-ar fi făcut orice alt şef de stat de pe planetă, de la Obama pînă la Assad.
Klaus Iohannis nu e însă un şef de stat ca toţi ceilalţi.
E un șef de stat pus în această funcție de Sistemul Instituțiilor de forță și nu voința populară, cucerită ca urmare a unei campanii electorale de excepție.
Prin urmare, în toiul Crizei, Klaus Iohannis a organizat la Cotroceni o dezbatere cu titlul:
Dialog asupra Politicilor de Sănătate şi Mediu în România.
Dezbaterea, ţinută vineri, 22 iulie 2016, la care a participat printre alţii şi Favoritul prezidenţial Cristian Buşoi (corespondentul masculin al Favoritei Alina Gorghiu), a beneficiat de o alocuţiune a Preşedintelui.
Trec peste aberaţia că, în toiul Crizei din Sănătate, la Cotroceni se organizează o dezbatere.
Și culmea! nu despre Criza din Sănătate, ci despre un subiect teoretic, demn de o ședință a Academiei cu Aula goală.
Mă opresc asupra Discursului.
Chiar şi la o dezbatere inutilă, un preşedinte îşi poate expune punctele de vedere asupra unuia dintre cele mai importante evenimente ale Actualităţii arzînde:
Criza din Sănătate.
Pe site-ul Preşedinţiei am găsit textul Cuvîntării:
„Domnilor miniștri,
Dragi organizatori,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,
Pentru început, doresc să-i felicit pe organizatorii acestui eveniment – Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății. Inițiativa unui dialog asupra politicilor de sănătate și mediu, care aduce la un loc experți din țară și din străinătate, reprezentanți ai autorităților publice cu atribuții în mai multe domenii, este mai mult decît binevenită.
Cred că pentru publicul larg, dar nu numai, ar trebui să răspundem la mai multe întrebări legate de acest eveniment. De ce abordăm acest subiect – politici de sănătate și de mediu, de ce acum și de ce aici, în acest cadru?
În primul rînd, dacă vrem o populație cu o mai bună stare de sănătate, dacă vrem mai multă siguranță în materie de sănătate publică și dacă vrem o societate prosperă, răspunsul este unul singur: sănătatea în toate politicile.
Acest lucru presupune o abordare integrată și interdisciplinară, care nu mai privește doar sănătatea individului și a populației, ci și pe cea a ecosistemului. Sănătatea individului nu poate fi separată astăzi de sănătatea mediului.
Exemplele recente sunt sugestive. De la infecțiile cu virusul Zika pînă la bolile provocate de alimente necontrolate, ne confruntăm cu tot mai multe amenințări la adresa sănătății publice.
De ce acum? Pentru că, sub presiunea a numeroși factori care afectează sănătatea oamenilor și mediului, nu mai este timp de pierdut. Cred că este momentul să acționăm acum, printr-o asemenea abordare integrată, pentru a anticipa provocările viitorului, inclusiv cele legate de evoluția demografică.
În fine, mă bucur că acest dialog are loc la Palatul Cotroceni. Ca Președinte, am asumat prevenția, educația pentru sănătate și principiul sănătății în toate politicile ca direcții principale în viziunea mea.
Cred că ne leagă așadar o abordare comună și dorința de a găsi soluții integrate.
Cu cît mai mult aducem în atenția oamenilor această abordare și vorbim despre ea cu determinare și curaj, cu atît avem mai multe șanse ca ea să devină realitate și să lăsăm generațiilor următoare mai multe răspunsuri și nu mai multe probleme de rezolvat.
Vă mulțumesc și vă doresc succes!”
Citiţi şi vă cruciţi!
Se întreabă retoric Klaus Iohannis:
„De ce abordăm acest subiect – politici de sănătate şi de mediu, de ce acum şi de ce aici, în acest cadru”.
Te-ai aştepta să răspundă:
Pentru că Sistemul nostru de Sănătate e în pragul Colapsului!
Ce-şi răspunde Klaus Iohannis?
„De ce acum?
Pentru că, sub presiunea a numeroși factori care afectează sănătatea oamenilor și mediului, nu mai este timp de pierdut.”
Nu mai este timp de pierdut.
Dacă nu mai e timp de pierdut, înseamnă că trebuie să acționăm acum pentru a concretiza măsuri de extremă urgență, pentru ca lucrurile să nu se înrăutățească și mai tare în Sănătate.
Înseamnă asta și pentru Klaus Iohannis?
Firește că nu:
„Cred că este momentul să acționăm acum, printr-o asemenea abordare integrată, pentru a anticipa provocările viitorului, inclusiv cele legate de evoluția demografică.”
Abia după lectura acestui discurs am înţeles de ce-i spun lui Klaus Iohannis, Domnul Învăţător cei din Piaţa Amzei.
Pentru că Klaus Iohannis ne ţine lecţii de cultură generală ca unor elevi.
Eu însă, judecînd după felul în care a reacţionat la Criza din Sănătate, aş fi propus celor din Piaţa Amzei o altă zicere:
Domnul Învățător Plutitor, Klaus Iohannis!
Plutitor și fericit ca un fluture!
Bun articol felicitări maestre
Super!
Hehehe!!!! Daca nu ne spuneti cit ati donat pentru ,,Cumintenia Pamintului ” tot degeaba 🙂 Maestre :))