Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de luni, 26 martie 2018

Scrisoarea Vioricăi Dăncilă sau Pîș-pîș-ismul PSD față de Stăpînii de la Bruxelles

Dînd curs misiunii sale de a sparge seifuri bine păzite pentru a scoate de acolo și a arăta opiniei publice documente de interes public, ascunse însă în stil securistic, presa independentă, cea care trăiește din tiraj și rating, și nu din finanțarea de la Buget a Unităților Militare din Presă, a dezvăluit și comentat adrese trimise de la Bruxelles miniștrilor de Justiție de la București în cadrul MCV prin care se solicitau informații, pe un ton de pistol înfipt în coaste, despre stadiul unor dosare de corupție aflate deja în instanțe.
Așa cum sugerează textul, dar și contextul, mărturisit de Monica Macovei sub semnul Programului ei politic Nici o familie din România fără cineva trimis la pușcărie!, oficialii UE erau nemulțumiți că anumite dosare de corupție, alese de ei după criterii partizane, stau prea mult prin instanțe:
O crimă pe care bolșevicii ar fi numit-o complicitate cu dușmanul de clasă și care-ți aducea cel puțin Gulagul.

Lectura acestor adrese surprinde o uluitoare ingerință nu în afacerile interne ale unei țări membre, ci în mersul Justiției din țara respectivă, Justiție proclamată, tot de la Bruxelles, ca fiind independentă. Mai precis, Comisia Europeană somează pe miniștrii de Justiție din era José Manuel Barroso să răspundă de ceea ce ea numește tărăgănarea dinadins a unor dosare de mare corupție în vederea scopului suspect al prescrierii.

Mersul unui dosar în instanță e responsabilitatea exclusivă a judecătorului care administrează cauza.
De cît de repede se încheie un proces răspunde judecătorul, stăpîn absolut pe dosar inclusiv pe ritmul de judecare a acestuia.
Motivele pentru care un dosar se judecă ani întregi sînt diverse.
Poate fi, de exemplu, mituirea judecătorului de către corupt. În acest caz, dată fiind independența Justiției, atît politicienii, cît și jurnaliștii, pot face supoziții. Cîtă vreme ele nu sînt confirmate cu probe, nu poate fi exercitată presiune asupra judecătorului să grăbească sentința.
Poate fi, de exemplu, și un motiv pur profesional. În judecarea dosarelor de corupție, au fost și sînt magistrați dispuși să creadă procurorul DNA pe cuvînt, dînd curs celebrei aberații a fostei celebre președinte a ÎCCJ, numita Livia Stanciu, potrivit căreia judecătorii trebuie să fie partenerii DNA în lupta împotriva corupției. Acești magistrați nu fac ceea ce se cheamă o cercetare judecătorească. Motivația sentinței lor de condamnare a inculpatului e pe trei sferturi un copy paste al Rechizitoriului, inclusiv a poveștilor vînătorești scrise de procurorii DNA cu ambiții ascunse de Balzac. Sînt însă magistrați – și asta trebuie să salutăm – care vor să se convingă ei cine are dreptate și prin urmare purced la cercetarea judecătorească.

Un dosar în aceste condiții cere un anume timp de judecare.
Principalele căi de atac ale bolșevismului împotriva Justiției independente au fost din totdeauna:

 1. Așa zisa preferință pentru chichițe judecătorești, prin asta înțelegîndu-se preocuparea legitimă pentru respectarea strictă a procedurilor. Sînt chichițe avocățești, cărora Justiția nouă, Justiția revoluționară, nu trebuie să le acorde atenție, striga Scînteia din 1947 în cadrul campaniei a ceea ce PCR și ministrul comunist al Justiției de atunci nimeni altul decît juristul Lucrețiu Pătrășcanu numeau punerea Justiției în slujba maselor muncitoare, pe motiv că pînă atunci a fost în slujba claselor exploatatoare.
 2. Dușmănia față de durata proceselor. Ce atîta judecată! strigau masele muncitoare prin mitingurile relatate de Scînteia. Dușmanii poporului trebuie judecați și condamnați cît mai rapid, dacă se poate cît ai clipi din ochi. Magistrații aflați în slujba claselor exploatatoare îi apără pe dușmanii poporului pretextînd că judecata înseamnă meticulozitate.

Sub presiunea Scandalului provocat de dezvăluire, premierul Viorica Dăncilă a trimis lui Juncker o scrisoare în care se precizează la un moment dat:

„Este esențial pentru colaborarea noastră instituțională și pentru consolidarea funcționării justiției în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituțional, și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat.”

Clarificările, definite ca „urgente”, se impun – cuvîntează scrisoarea – „cu atît mai mult cu cît, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată”.

Presa de pe ambele părți ale baricadei a văzut în Scrisoare un gest de mare, de nemaipomenită îndrăzneală față de Bruxelles.
Presa anti-PSD, care se dedă la manipulare dezgustătoare potrivit căreia Guvernarea PSD-ALDE vrea să scoată România din Uniunea Europeană în favoarea unei intrări în CSI, a fost cît pe aci să facă infarct de indignare că un premier român a cutezat să-i ceară lui Juncker altceva decît un pupic pe creștet, cu ascunse conotații de pedofilie.
Presa Pro-PSD a descoperit în gestul Vioricăi Dăncilă semnul unui mare curaj, asumat, în fine, de un Guvern din ultimii zece ani față de Noua Înaltă Poartă, la care demnitarii noștri s-au prezentat nu în două picioare, după obiceiul dobîndit de om de la divorțul de maimuță, ci în coate și genunchi, cu fruntea plecată, ca nu cumva privirile lor să cuteze a se ridica din țărînă.

Pe această interpretare, în chip surprinzător comună celor două părți ale Presei noastre, s-au ridicat și comentariile la părerea expusă de Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, despre Scrisoarea Vioricăi Dăncilă.
Între el și reporter a avut loc următorul dialog:

„Domnule preşedinte, premierul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui Comisiei Europene o scrisoare în care solicita lămuriri cu privire la un document din 2012, pe cauze penale, şi invoca nişte imixtiuni în justiţie şi în separaţia puterilor în stat. Aţi discutat cu domnul preşedinte Juncker despre acest lucru? V-aţi consultat cu premierul înainte de a transmite această scrisoare?
Klaus Iohannis: Acasă nu ne-am consultat, dar am văzut acea scrisoare şi nu conţine elementele pe care le-aţi menţionat. Este o scrisoare prin care se cer clarificări. Nu se face nicio acuzaţie acolo şi, din acest punct de vedere, scrisoarea nu este greşită. Şi da, am discutat, în speţă preşedintele Juncker m-a abordat şi i-am spus că este o preocupare legitimă din partea opiniei publice şi opiniei politice din România. L-am rugat să dea în lucru la o echipă care se apleacă cu toată seriozitatea şi în toată profunzimea asupra chestiunii şi să ne lămurească personal. Nu cred că este vorba de o imixtiune în actul de justiţie, dar nu vreau să dau eu răspunsul în locul Comisiei. I-am rugat, de asemenea, să trateze chestiunea exhaustiv şi să vină cu nişte răspunsuri pertinente pentru întregul demers, fiindcă, până la urmă, de aici rezultă o creştere a credibilităţii mecanismului MCV la noi, acasă, sau o scădere a încrederii în acest mecanism. Eu cred că lucrurile se vor lămuri şi repede şi bine.”

Presa TeFeListă, consecventă Ordinului pe unitate, potrivit căruia PSD vrea să ne scoată din UE și de aceea trebuie să fim cu toții admiratorii SRI și SIE, s-a năpustit asupra lui Klaus Iohannis pentru a-i administra un pumn în nas sub acuzaţia de complicitate cu Guvernarea PSD.
În realitate, Klaus Iohannis a identificat corect nota de esență a scrisorii.
Nici vorbă de luat la rost Comisia Europeană pentru folosirea cizmelor bolșevice în raport cu Justiția din România.

Scrisoarea Vioricăi Dăncilă stă și ea sub semnul slugărniciei față de Bruxelles a tuturor guvernărilor din ultimii 15 ani.
Citită cu atenție, ea ne dezvăluie o neliniște la gîndul că Înalta Poartă de la Bruxelles s-ar putea încrunta la o minimă îndrăzneală dinspre raiaua numită România. Slugărnicia din scrisoare a convenit lui Klaus Iohannis care s-a grăbit să-l asigure pe Juncker că nu-i vorba – Doamne ferește! – de o luare la întrebări din partea țării noastre, ci de o solicitare gen Vă rugăm să ne confirmați că intervențiile dumneavoastră n-au fost imixtiuni în treburile Justiției. Nu de alta, dar sîntem siguri că n-a fost o imixtiune.
Mai mult ca sigur, Viorica Dăncilă l-a asigurat pe Klaus Iohannis înainte de a pune scrisoarea la poștă că e vorba doar de o cerere de clarificări și nu de o luare la întrebări a Înaltei Porți.

Așa-zisul gest de demnitate al Vioricăi Dăncilă nu e altceva decît o tentativă nereușită de a dovedi românilor scandalizați de dezvăluirile presei că Guvernarea PSD-ALDE intenționează să aducă relațiile dintre București și Bruxelles în hotarele minimei egalități.
Prin raportare la mersul în două picioare, epistola e o trecere de la mersul în coate și genunchi, la mersul în patru labe.
Ar fi și asta ceva dacă gestul ar fi dat seamă de o viziune asupra relațiilor noastre cu UE și nu de o tentativă nereușită de a arăta că PSD a tresărit la Scandalul stîrnit de dezvăluire.
Nici nu putea fi altfel cîtă vreme Viorica Dăncilă e o umbră a lui Liviu Dragnea pe fațada Palatului Victoriei.
Îl vedeți dumneavoastră pe Liviu Dragnea purtîndu-se cu Uniunea Europeană altfel decît Pîș-Pîș?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 26 martie 2018”

 • Maestre, nu era mai bine dacă, in loc de Andronic, il luai pe nea Tudorel, cu matale, și-i luaţi împreună ‘interviul’ lui Ghiţă, ba , chiar, împușcați doi iepuri, deodată !

 • Fostul prefect de Teleorman, Teodor Nitulescu, are dovezi ca Dragnea este un infractor fara scrupule. Ai putintica rabdare, va veni si ziua în care seful tau de partid va plati cu vârf si îndesat pentru nelegiuirile comise.

  • … era o replica pentru axon.

  • pt. dodo. Eu n-am Șef, nu sunt membru de partid, n-am făcut politică niciodată. Eu analizez pt. că asta știu să fac. Din presă știu că Nițulescu este inamic politic cu Dragnea de 25 de ani. I-a făcut lui Dragnea 1.000 de denunțuri. Apă de ploaie, Nițulescu e foarte prost și d-aia il dușmănește pe Dragnea. Ura și invidia proștilor sunt infinite.

 • Totuși, este prima dată când un Guvern din România aduce la cunoștința Comisiei Europene că știe și țara noastră, cu dovezi concrete, că este tratată discriminatoriu și acuză de incălcări ale Justiției venind chiar de la Bruxelles.
  Nu-i putem cere lui Dragnea să fie erou când DNA il urmărește zi și noapte ca să-i facă noi dosare.
  Și când Divizia de Presă a Statului Paralel il acuză zi și noape ca fiind infractorul mondial numarul unu.

 • Este posibil ca asa zisa Musamalizare să aducă autorilor ei o acuzație de complicitate la infractiunile lui Mircea Băsescu!?
  6. Enervat la culme, Clanul cere inapoi banii de la Mircea Băsescu pentru că acesta nu le-a rezolvat problema.
  7.După 1.11. 2013 Mircea Băsescu, ticălos, nu vrea să le inapoieze banii și-i reclamă pe țigani la DNA, acuzându-i de șantaj. O parte din clan este inregistrată când cereau banii de la Mircea Băsescu și condamnată.
  8.Imediat, clanul se decide să-i facă FLAGRANTUL lui la Mircea Băsescu, in filmul pe care il vom vedea la Antena 3 in 18.06.2014. Și pe care țiganii il predaseră la DNA in 13.06.2014. Cum se știe, acest FLAGRANT realizat de clan in casa lui Mircea Băsescu a intors procesul și a devoalat mușamalizarea Autorităților asupra implicării lui Mircea Băsescu.
  9.In 20.06.2014 Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, sub acuzația de trafic de influență…..ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrați.
  10. In 23.06.2014 este publicată motivarea arestării, în care apare confirmarea că au existat interceptări telefonice paralele, dar şi următoarea informaţie despre ce s-a întâmplat după denunțul depus de familia lui Bercea Mondial in 13.06.2014: “Ulterior, la acest denunț au fost anexate alte trei denunțuri având conținut identic, primite de la alte instituții.”
  Despre ce ALTE trei denunțuri având conținut identic, primite de la alte Instituții este vorba? . Evident, e vorba de inregistrări făcute de SRI in paralel cu cele făcute de țigani, inregistrări cunoscute de procurorul Iacobescu incă din 2011.

  • Omule, vezi ca ti s-a zgâriat rau placa!

  • Bre, am înteles din prima, dar de ce pui aceleasi comentarii în fiecare zi?!

   • dodo. Nu sunt aceleași. Și in orice caz le găsesc alte interpretări, urmărind cronologia cu atenție. Așa am ajuns la ideea că cel care a mușamalizat e pasibil de acuzația penală de favorizarea infractorului. La proces, judecătorul poate obliga un sereist să depună mărturie in regim confidențial.

 • Este posibil ca așa zisa Mușamalizare să aducă autorilor ei o acuzație de complicitate la infracțiunile lui Mircea Băsescu?

  1.In 20.02.2011. Bercea Mondial este arestat preventiv pentru tentativa de omor. Bercea era de mulți ani in vizorul procurorilor pt. fraude de sute de milioane de euro. Acuzația de tentativă de omor este o lovitură năucitoare pentru țiganii din clan.
  2.Analizând cronologia faptelor, este clar că ATUNCI au năvălit țiganii cu 600.000 de euro peste Mircea Băsescu pentru a interveni in salvarea lui Bercea.
  3.In 24.03.2011, conform saitului adevărul.ro., procurorul Iacobescu dezvăluie ”pe surse” informaţia că Mircea Băsescu a luat mită 300.000 de euro în dosarul Bercea Mondial şi că aştepta încă 400.000 de euro.
  4. Cum vom vedea mai târziu, la dosare se aflau inregistrări făcute de SRI in care apărea și Mircea Băsescu implicat in primire de mită.
  5. Urmare a dezvăluirii faptului că Iacobescu a dat de urma lui Mircea Băsescu in dosarele lui Bercea, Șefii lui il pedepsesc luindu-i dosarele. CSM refuză să-l sprijine pe Iacobescu. Iacobescu cere prin fax sprijin de la Procurorul general Laura Codruta Kovesi. In 30 de minute Kovesi ii trimite refuzul său.
  6.La 1.11.2013 Curtea de Apel Craiova măreste pedeapsa de la 7 ani și 6 luni la 10 ani pentru Bercea Mondial…. Țiganii iau foc ne necaz!!

 • Când Mihail Saakashvili a devenit președinte în Georgia, prieten cu americanii, brusc un procent imens din georgieni s-au făcut cu dosare penale. Nu mai știu exact statisticile. Este un fenomen similar cu ce am avut în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *